/** * */

Canon d'Infanterie de 37 modèle 1916 TRP

Granaten voor het kanon, vermoedelijk allemaal Duits.
Enlarge
Granaten voor het kanon, vermoedelijk allemaal Duits.

Het Canon d'Infanterie de 37 modèle 1916 Tir Rapide, Puteaux was een Frans 37mm infanteriekanon dat in 1916 werd ingevoerd, zoals uit de naam blijkt, door het Franse leger.

Het was bestemd voor het vernietigen van vijandelijke loopgraven en mg-nesten, op een veilige afstand. Het kanon kon gedemonteerd worden in drie pakketten, die gemakkelijk getransporteerd konden worden via voertuigen, paarden of manschappen. Er werden exemplaren voorzien van wielen, zoals een houwitser, die door een paard of manschappen getrokken konden worden. De wielen konden gedemonteerd worden. Soms werd het kanon voorzien van een schild, zodat de schutters redelijk beschermd werden tegen vijandelijk vuur. Ondanks het bereik tot maximaal 2,4 km, was het het doeltreffend bereik slechts 1,5 km; verder dan 1,5 km was zinloos omdat de granaten onnauwkeuriger waren. Er werden twee soorten granaten gebruikt. AT-granaten voor het vernietigen van gepantserde voertuigen en huizen. De eerste bleek minder nuttig te zijn en op het einde van de oorlog werd hij vervangen door gietijzeren HE-granaten gevuld met zwart buskruit. Het kanon werd door zeven man bediend. Een onderofficier, een kanonnier, een lader, drie voor het dragen van munitie en een chauffeur die het transportmiddel bestuurde. Een goed getraind team kon ruim 20 granaten per minuut afvuren.

Het werd (in gemodificeerde vorm) ook in tanks gebruikt, waarvan de eerste de FT17 was en kreeg dan de naam "Puteaux 37mm SA-18 L/21". Het werd nog lang tussen de twee wereldoorlogen als hoofdbewapening voor lichte tanks en pantserwagens gebruikt.

De Japanse Type 11 was een afgeleide kanon van de Franse mle 1916. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden exemplaren veroverd door de Duitsers van de Fransen en kregen de benaming 3.7 cm IG 152(f) of voluit 3.7 cm leichte Geschutze 152 (französisch).

Canon d'Infantrie de 37mm Modéle 1916
Gebouwd door: Atelier de Puteaux
Bouwjaar: 1916-?
Gewicht geschut: 108 kg zonder wielen. 165 kg met wielen.
Totale lengte: onbekend
Lengte loop: onbekend
Gewicht granaat: AT-granaten 0,56 kg en HE-granaten 0,45 kg
Kaliber: 35 mm
Elevatiehoek: min 8° tot plus 18°
Traverse: {{{traverse}}}
Vuursnelheid: circa 15-20 schoten/minuut
Mondingssnelheid: 360 m/s
Bereik: 2400 m
Gebruik: Frankrijk en de Verenigde Staten
Bijzonderheden:


Personal tools