/** * */

Zonnebeke (B), Buttes New British Cemetery, Polygon Wood

Duitse bunker in Polygonwood
Enlarge
Duitse bunker in Polygonwood

"Buttes New British Cemetery, Polygon Wood" ligt aan de Lange Dreve in Zonnebeke tegenover Polygon Wood Cemetery. De begraafplaats ligt in het staatsbos Polygoonbos in Zonnebeke waar zich een Duitse bunker bevindt.

Polygoonbos

Het Polygoonbos, ook wel "Doelbos" of "Het Doel" genoemd, ligt een anderhalve km van Zonnebeke-dorp. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het bos compleet verwoest. De Duitsers werden eind oktober 1914 door de Britten uit het bos verdreven, maar op 3 mei 1915 tijdens de Tweede Slag om Ieper heroverden de Duitsers het bos weer. Eind september 1917 werden de Duitsers op hun beurt door de Australische troepen uit het bos verdreven. Tijdens het Duitse Lente-offensief heroverden de Duitsers het bos maar zij werden voorgoed verdreven door de 9th Scottish Division op 28 september 1918.

Buttes New British Cemetery, Polygon Wood

New-Zealand Memorial
Enlarge
New-Zealand Memorial
De begraafplaats
Enlarge
De begraafplaats
5Th Australian Division Memorial
Enlarge
5Th Australian Division Memorial

De naam Buttes verwijst naar de schietheuvel van het vooroorlogse militaire oefenterrein. De begraafplaats werd na de Eerste Wereldoorlog aangelegd door de samenvoeging van talrijke begraafplaatsen van de slagvelden rond Zonnebeke. De begraafplaats ligt in het Polygoonbos waar tijdens de Eerste Wereldoorlog enorm werd gevochten. Het grootste gedeelte van de militairen die hier begraven werden stierven in 1917. Er rusten 2103 militairen waarvan 1675 niet-geïdentificeerden. Voor 23 Nieuw-Zeelandse militairen en 12 van het Verenigd Koninkrijk werden "Special Memorials" geplaatst. Er werd een "New-Zealand Memorial" opgericht in de vorm van een Griekse zuilentempel. Hierop staan de namen van 383 vermiste Nieuw-Zeelandse soldaten die in deze omgeving tussen september 1917 en mei 1918 sneuvelden. De begraafplaats bezit geen Cross of Sacrifice. Ter vervanging van het offerkruis werd boven op de kogelvangheuvel een obelisk geplaatst ter ere van de 5th Australian Division. Deze begraafplaats heeft een oppervlakte van 15.145 m² en is door een ruwstenen muur en naaldbomen omgeven. Via een lang pad tussen de naaldbomen is de begraafplaats toegankelijk.

Luchtfoto
Enlarge
Luchtfoto

5Th Australian Division Memorial

Boven op een langwerpige aarden kogelvangheuvel op de "Buttes New British Cemetery, Polygon Wood", staat een obelisk opgedragen aan de 5th Australian Division. De kogelvangheuvel diende voor de oorlog als 'doelheuvel' of 'butte' op het oefenterrein naast de renbaan van de Ieperse militaire ruiterijschool en werd door de Belgische soldaten, die tot in 1914 gekazerneerd waren in Ieper, gebruikt. Het monument herinnert aan de inzet van de 5th Australian Division en werd ingehuldigd op 10 mei 1932.

Personal tools