/** * */

Browning FN-pistool

Door FN gemaakt Browning 9 mm pistool
Enlarge
Door FN gemaakt Browning 9 mm pistool
Browning FN
Omschrijving: Belgisch pistool
Ontworpen door: John Moses Browning
Gebouwd door: Fabrique Nationale d'Armes de Guerre
Ontwerpjaar: 1897
Bouwjaar:
Totale lengte:
Lengte loop:
Gewicht:
Kaliber: 7,62 mm (.32)/9 mm (.35)
Magazijncapaciteit 8
Vuursnelheid: semi-automatisch
Koeling: geen
Gebruik:
In dienst:
Aantal gebouwd: veel
Bajonet(ten) nvt


In 1897 ontwierp John Browning een klein model pistool met massavergrendeling in het kaliber 7,65 mm (.32 ACP). Colt vond het pistool te licht, maar een vertegenwoordiger van de Belgische wapenfabriek FN, die voor zaken in de Verenigde Staten was, zag er wel wat in. Hij nam een prototype mee naar Belgiƫ. FN besloot daarna de productierechten te kopen. FN, Fabrique Nationale d'Armes de Guerre, gevestigd in Herstal bij Luik, was in 1889 opgericht door een Belgisch industrieel concern. De fabriek maakte Mauser geweren in licentie voor het Belgische leger. Voor het opzetten van het nodige machinepark kregen zij hulp van de fabriek van Ludwig Loewe & Cie. in Berlijn.

In 1911 nam het Amerikaanse leger officieel de Colt-versie in .45 ACP M1911 Colt in gebruik. John Moses Browning stierf in 1926 in Herstal terwijl hij werkte aan een opvolger voor zijn pistoolontwerp. Dit verbeterde ontwerp zou uiteindelijk in 1935 het levenslicht zien en als de FN Hi-Power (HP) of the GP 35 bekend worden en jarenlang als dienstwapen voor zowel politie als leger in vele landen dienst doen. Aardig genoeg bracht Mauser in de jaren 90 nog een kopie van de FN HP / GP 35 op de markt. De kwaliteit van deze, in Joegoslaviƫ gemaakte en in Duitsland afgewerkte, kopie was dermate dubieus dat hij al snel weer stilletjes van de markt verdween.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Browning_FN-pistool"
Personal tools