/** * */

Browning

STUB: Dit artikel is een begin. Mogelijk wordt er nog aan gewerkt. Maar u mag er zelf ook relevante informatie aan toevoegen.

John Moses Browning
Enlarge
John Moses Browning

John Moses Browning (Ogden, UT 1855-1926) is als wapenontwerper van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van vooral handvuurwapens. Zelfs de huidige pistolen zijn nog gebaseerd op 19e-eeuwse patenten die hij verkreeg. Zijn vader Jonathan Browning had een eigen wapenwerkplaats. Het wapenhandwerk werd John dus met de paplepel ingegoten. Zijn eerste zelfgemaakte geweer is uit 1869. Hij was toen 14!

J.M. Browning & Brother Company

Vader Jonathan Browning overleed in 1879. De zaak werd overgenomen door John en zijn broer Matthew. Deze laatste hield zich bezig met de verkoop, John deed de productie. In 1880 veranderde de naam van het bedrijf in J.M. Browning & Brother Company. In hetzelfde jaar startten zij met de serieproductie van het “Browning Model 1878” enkelschots geweer. De productie was in moderne ogen niet indrukwekkend: tot 1882 maakten zij een paar honderd stuks. Toch trokken de activiteiten van de nieuwe firma de aandacht van de concurrentie. In 1883 werd de voorraad M1878 geweren, samen met de productierechten, opgekocht door de Winchester Repeating Arms Company, die dit geweer op de markt bracht als het Winchester Model 1885 High Wall geweer. Dit was het einde van Brownings eigen productie. John Moses ontwierp meer dan 80 wapensystemen en had 182 wapenpatenten op zijn naam staan. Veel ontwerpen verkocht hij aan Colt, Remington, Stevens, Winchester in de V.S. en aan FN in België. Voorbeelden hiervan zijn de Colt 1900, de Browning FN, de beroemde Colt M1911 pistolen en het Winchester 1885 geweer.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Browning"
Personal tools