/** * */

Bristol Boxkite

Boven: een niet-militaire versie van de Bristol BoxkiteMidden: een militaire versie van de Bristol BoxkiteOnder: Farman III.
Enlarge
Boven: een niet-militaire versie van de Bristol Boxkite
Midden: een militaire versie van de Bristol Boxkite
Onder: Farman III.
Bristol Boxkite
Omschrijving: Britse tweedekker
Gebouwd door: British and Colonial Aeroplane Company (Bristol)
Bouwjaar: 1910-1914
Functie: Observatie- en lesvliegtuig
Max. snelheid: 64 km/u
Motor (type / vermogen): 1x Gnome / 50 pk (37 kW)
Plafond: m
Actieradius:
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

14 m / 11,75 m / 3,85 m; 48,05 m²
Gewicht: kg (leeg), kg (max.)
Bemanning: 1 of 2 (zie tekst)
Wapensystemen: Geen
Aantal gebouwd: 78
Gebruik: Australië, Bulgarije, Rusland, Zuid-Afrika (3 exemplaren werden gekocht door de Belg Joseph Christiaens), Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
Bijzonderheden: Eerste Britse succesvolle vliegtuig

De Bristol Boxkite was een Britse tweedekker die tijdens het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog korte tijd in gebruik was, voor hij werd vervangen door opvolgers die natuurlijk beter waren dan de Boxkite. De Boxkite was gebaseerd op de Farman III, een Franse tweedekker gebouwd door Henri Farman. Het toestel werd in 1910 ontworpen door Lawrence Hargrave en gebouwd door de British and Colonial Aeroplane Company (later Bristol Aeroplane Company). Omdat het toestel vrijwel identiek was aan de Farman, beschouwde Henri Farman de bouw van de Boxkit als illegaal.

In 1914 werd het laatste exemplaar gebouwd. In totaal werden 76 Boxkites gebouwd tussen 1910 en 1914. Zo een 60-tal exemplaren werden omgebouwd tot militaire toestellen met een langere bovenvleugel, let op de foto links, die in 1911 werden geleverd. De Bristol Boxkite werd gebruikt als een eenpersoons observatie- en een tweepersoons lestoestel door de strijdkrachten van Australië, Bulgarije, Rusland, Zuid-Afrika, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Enkele exemplaren bleven in dienst bij de Britse RFC en RNAS als lesvliegtuig tijdens het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.


Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Bristol_Boxkite"
Personal tools