/** * */

Blindgangers

Enkele blindgangers op Hill 35 bij Gallipoli Farm.1: HE-granaat voor de 60 pounder.2: HE-granaat voor de 18 pounder.3: HE-granaat voor de FK 96 a.A en FK 96 n.A.4: Schrapnel-granaat voor de 18 pounder.
Enlarge
Enkele blindgangers op Hill 35 bij Gallipoli Farm.
1: HE-granaat voor de 60 pounder.
2: HE-granaat voor de 18 pounder.
3: HE-granaat voor de FK 96 a.A en FK 96 n.A.
4: Schrapnel-granaat voor de 18 pounder.
Blindgangers zijn granaten die niet afgaan nadat ze zijn geactiveerd en/of afgeschoten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden miljoenen granaten afgevuurd. Hiervan explodeerden er meer dan 1 miljoen niet!

Elk jaar komen nog duizenden van deze projectielen uit de grond tevoorschijn. Er ontstonden talrijke organisaties die de blindgangers ophalen en onschadelijk maken, zoals de Dovo in België. Meestal komen de granaten naar boven bij grondwerk, zoals bij het aanleggen of herstellen van wegen en parkings, het bouwen van huizen, door landbouwers die de granaten uitploegen, enz. enz. Daardoor kunnen ongelukken gebeuren, soms met dodelijke afloop. Vaak handelen landbouwers slecht met het vinden van oorlogstuig. Ze leggen bijvoorbeeld hun vondsten op bizarre plaatsen. Waar bijvoorbeeld wandelaars lopen, dicht bij de wegen, in bochten, bij bliksemafleiders (masten, elektriciteitcabines, enz enz). Blindgangers kunnen dus van alle soorten zijn. Eén gevaarlijke soort zijn gasgranaten. Bepaalde gasgranaten worden voorzien met een loden dop in de granaat. Bepaalde gassen komen in werking pas na een bepaalde temperatuur. Ze geven tot slotte een druk. Hoe warmer de granaat, hoe meer druk er in de granaat zit. De loden dop is zwak, vooral 90 jaar in de grond gezeten te zijn, en kan natuurlijk afvliegen. Ook liggen bepaalde landbouwers granaten op de wildste plekken waar eventueel water kan bevinden. Eén gat in een gasgranaat is voldoende om een gas alarm te veroorzaken. Tot slotte hebben we ook granaten met een dunne wand. Prima voorbeeld zijn de 3 & 4 inch Stokes Mortars. De granaten zijn gemaakt uit een soort blik en kunnen dan ook gauw doorroesten of breken. 3 inch granaten bestaan altijd uit springstof en met geluk gebeurd er geen ramp. Maar 4 inch bevatten altijd gas (Witte fosfor of Lacrimator) wat een ramp kan veroorzaken. Wees daarom altijd slim en denk aan de volgende regels als je een blindganger vind.

Wat bij het vinden van een stuk munitie?

  • 1 Blijf kalm
  • 2 Raak het stuk niet aan!*
  • 3 Verplaats het niet!*
  • 4 Neem contact op met de politie!**.
  • 5 Evacueer evt de buurt bij gevaar.
  • 6 Bij gasalarm, luchtwegen goed beschermen en vluchten.


* = Tenzij je geen andere mogelijkheid heb. Gebruik dan rubberen handschoenen of iets anders die handen beschermen. Want sommige granaten bevatten gas en gas is chemisch. Leg granaten altijd op een veilige plaats, uit het zonlicht en zo droog mogelijk.
** = België: 101. Frankrijk: 112

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Blindgangers"
Personal tools