/** * */

Zillebeke (B), Bedford House Cemetery

(Doorverwezen vanaf Bedford House Cemetery)
De ingang met het meer dan 50 m lange pad naar Enclosure N° 2, 3, 4
Enlarge
De ingang met het meer dan 50 m lange pad naar Enclosure N° 2, 3, 4

De Bedford House Cemetery is in grootte de vijfde begraafplaats van de Ieperboog. Het is een unieke begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission en is gelegen langs de weg Ieper-Rijsel in Zillebeke nabij de basis van de Belgische Defensie. Hier stond vroeger Kasteel Kerskenshove dat tijdens de Eerste Wereldoorlog werd verwoest.

Inhoud

Kasteel Kerskenshove

Kasteel Kerskenshove voor de Eerste Wereldoorlog.
Enlarge
Kasteel Kerskenshove voor de Eerste Wereldoorlog.

Het Kasteel Kerskenshove, later bekend als kasteel Rosendael, lag aan de Rijselseweg, 1.830 meter van de Rijselpoort richting Rijsel. Het kasteel was eigendom van de familie Devroe en werd later geerfd door Gustave de Stuers. In de tweede helft van de 19de eeuw liet ridder deze het sobere buitenverblijf verbouwen tot een luxueus landhuis. Voor de aangebouwde zijvleugel aan de rechterzijde met toren kwam een orangerie of wintertuin. Het omwalde domein werd later verhuurd aan een lijnzaadfabrikant uit Armentières die de naam veranderde in Rosendael. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende het gebouw aanvankelijk als hoofdkwartier, later als verpleegpost en vanaf oktober 1917 was er ook een houtskoolbranderij aanwezig. De Britten gaven het kasteel de naam "Woodcote House" of "Bedford House". De Britse militairen die er aan hun verwondingen bezweken werden in de moestuin en later in het park begraven. Het domein bleef gedurende de hele oorlog uit handen van de Duitsers; toch werd het kasteel totaal verwoest door artilleriebeschietingen. Na de Eerste Wereldoorlog werd rond de ruïne van het kasteel een begraafplaats aangelegd die we nu kennen als Bedford House Cemetery.

Bedford House Cemetery

De ruïne van de IJskelder
Enlarge
De ruïne van de IJskelder
De ruïne van het kasteel
Enlarge
De ruïne van het kasteel

Het domein werd gebruikt voor begraafplaats die met de tijd uitgroeide tot een grote begraafplaats, bestaande uit zes enclosures en omringd door een muur. Op de begraafplaats liggen restanten van de ruïne. Kort na de Eerste Wereldoorlog waren er 5 enclosures. Enclosure N° 1 en Enclosure N° 5 verdwenen. De stoffelijke resten van Enclosure N° 1 werden overgebracht naar de White House Cemetery in Sint-Jan; die van Enclosure N° 5 werden overgebracht naar Aeroplane Cemetery in Ieper. In december 1915 werd Enclosure N° 2 geopend en deze bleef in gebruik tot oktober 1918. Na de Eerste Wereldoorlog kwamen er 437 graven bij. Onder deze graven waren er vier die afkomstig waren van de École de Bienfaisance Cemetery en de Asylum British Cemetery, allebei gelegen in Ieper. Op deze begraafplaats liggen 30 niet-geïdentificeerden. Er zijn twee monumenten: één monument opgedragen aan 24 soldaten van het Verenigd Koninkrijk en een niet-geïdentificeerde Australiër. Het andere monument werd opgedragen aan twee soldaten van het Verenigd Koninkrijk die begraven waren op École de Bienfaisance Cemetery en de Asylum British Cemetery maar wier graf door artillerievuur vernield werd. Beide monumenten bevinden zich in Enclosure N° 4. Enkele graven in Plots VII, VIII en XV herdenken collectieve graven met het opschrift "Buried near this spot".

Enclosure N° 3 is de kleinste en is gebruikt van februari 1915 tot december 1916 en werd in augustus-oktober 1915 door de 17th Division aangelegd. Enclosure N° 4 was de grootste en werd gebruikt van juni 1916 tot februari 1918 door de Londen 47th Division. Na de Eerste Wereldoorlog werden nog 3.324 gesneuvelden bijgezet waarvan 2/3 niet-geïdentificeerden. Allemaal stoffelijke resten die werden teruggevonden op het slagveld en van andere kleinere begraafplaatsen die later werden geruimd.

In de jaren '30 werd Enclosure N° 6 aangelegd. Dit zijn stoffelijke resten die werden gevonden na de ontruiming. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden rond Ieper ook Geallieerde soldaten. Deze zijn bijgezet op bestaande begraafplaatsen zoals de Bus House Cemetery en ook de Bedford House Cemetery. Ze sneuvelden tijdens de verdediging van het kanaal Ieper-Komen eind mei 1940. Dit plot ligt op het hoger gelegen westelijk deel van de begraafplaats.

Eigenschappen

De Cross of Sacrifice van de begraafplaats
Enlarge
De Cross of Sacrifice van de begraafplaats

Het ontwerp is van de Brit Wilfrid Clement von Berg (1894 - Croydon). Hij was tijdens de Eerste Wereldoorlog kapitein bij de Rifle Brigade en ontwierp de plannen van 39 begraafplaatsen voor de Commonwealth War Graves Commission, waaronder de Bedford House Cemetery. De begraafplaats kreeg de uitstraling van een stadspark. Met bomen, struiken, bloemen en vijvers kreeg het een fleurig aanzicht. Midden op de begraafplaats liggen de restanten van de ruïne van kasteel Kerskenshove. Er liggen in totaal 5208 gesneuvelden. 5142 doden van de Eerste Wereldoorlog en 66 van de Tweede Wereldoorlog waarvan 3014 niet-geïdentificeerden en twee niet-Commonwealthsoldaten. Van het Verenigd Koninkrijk 4483, van Canada 390, Australië 249, Nieuw-Zeeland 36, Zuid Afrika 21, Undivided India 21 militairen. Enclosures N° 2, Enclosures N° 3 en Enclosures N° 4 hebben samen een oppervlakte van 21.541 m². De begraafplaats is aan de noordkant omgeven door een wal en aan de andere zijden door een ruwstenen muur.

Second Lieutenant Hallowes Rupert Price
Enlarge
Second Lieutenant Hallowes Rupert Price

Begraafplaatsen die werden bijgezet

  • Asylum British Cemetery (Ieper)
  • Boesinghe French Cemetery N° 2 (Boezinge)
  • Droogenbroodhoek German Cemetery (Moorslede)
  • Ecole de Bienfaisance Cemetery (Ieper)
  • Kerkhove Churchyard
  • Poelcapelle German Cemetery N° 4 (Poelkapelle)
  • Zonnebeke British Cemeteries N° 1 en N° 3 (Zonnebeke)

Second Lieutenant Hallowes Rupert Price

Op de Bedford House Cemetery rust Second Lieutenant Hallowes Rupert Price Hallowes. Rupert Price is geboren op 5 mei 1881 en gesneuveld op 30 september 1915. Hij was de zoon van F.B. en Mary Ann Taylor Hallowes. Hij was 34 jaar oud en tweede Luitenant in het 4e Battalion van "The Middlesex Regiment" tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij is beloond met de Victoria Cross en de Military Cross en ligt begraven op Enclosure N° 4 XIV. B. 36.

Personal tools