/** * */

Batterie 6-8 du Mardi-Gras

(Doorverwezen vanaf Batterie 6-8)
Traverse-abri.
Enlarge
Traverse-abri.
Uitkijkpost.
Enlarge
Uitkijkpost.
Traverse-abri.
Enlarge
Traverse-abri.

Inhoud

Bouw en beschrijving

De Batterie du Mardi Gras werd gebouwd in 1881, en was ook bekend onder de naam Batterie Decouz. Omdat er geen documenten in de officiële archieven zijn die hier informatie over geven is niet bekend wat de precieze taak van de batterij was. Gezien de batterij in bouw te vergelijken was met de Batterie de l'Hôpital, zijn er speculaties dat er ook een grotere kazerne op het terrein moet zijn geweest. Hier zijn echter geen aanwijzingen of overblijfselen van.

De enige restanten van de batterij vandaag de dag zijn drie 'traverse-abris', waarvan de middelste geheel is ingestort. Vooraan de batterij was een losstaande observatiepost gebouwd. De batterij werd niet beschermd door een gracht of iets dergelijks.

In 1912 was de batterij bewapend met 4 stuks Canon de campagne de 90mm mle 1877 De Bange, en in 1915 met 8 stuks van hetzelfde type.

Gedurende de Eerste Wereldoorlog

Batterie du Mardi Gras in april 1917.
Enlarge
Batterie du Mardi Gras in april 1917.

De batterij lag vlakbij de frontlinie, die in de buurt liep van de vlakbij gelegen boerderij van Bourvaux. De batterij werd regelmatig gebombardeerd, zoals blijkt uit het landschap rondom.

Vandaag

De batterij is opgenomen in de wandeling van Tavannes. Men kan vanaf de picknickplaats van Batterie du Tunnel de bordjes volgen. Na ongeveer twee kilometer bereikt men de batterij. Een stuk korter is echter om de N3 af te rijden (zie kaartje). Op een gegeven moment komt men dan een klein weggetje tegen, met een slagboom. Voor de slagboom kan men de auto parkeren. Hier staan ook bordjes die naar de batterij leiden; de afstand is vanaf de N3 een honderdtal meter.

In de buurt van de batterij (binnen een straal van een kilometer) liggen Abri de Combat LLM1, het Retranchement van Bourvaux en de Abri-Projecteur van Tavannes.

Bronnen

Zie ook

Personal tools