/** * */

Bajonetten

Soldaten trainen met hun bajonet op een baal takken
Enlarge
Soldaten trainen met hun bajonet op een baal takken
Een Belgische degenbajonet M1916 voor een Mauser 1935-36.
Enlarge
Een Belgische degenbajonet M1916 voor een Mauser 1935-36.

Een bajonet is een mes of een dolk die op (de loop van) het geweer geplaatst wordt om het geheel te veranderen in een steekwapen.

Eerste bajonetten

De bajonet werd voor het eerst in de zeventiende eeuw door de Fransen toegepast. In deze eeuw waren er nogal wat conflicten tussen steden. De burgers van de Franse stad Bayonne gebruikten dit wapen voor het eerst door een dolk in de loop van hun musketten te steken zodat het als een soort lans kon dienen. Daardoor kreeg het wapen de naam, die afgeleid is van deze Franse stad.

Oudere geweren konden niet snel achtereen vuren. Bovendien waren ze tamelijk onbetrouwbaar. In een wereld zonder tanks, machinegeweren, gas, vliegtuigen etcetera was de bajonet een goede aanvulling op het geweer.

Latere bajonetten

Het nadeel van de eerste bajonetten die in de lopen staken was dat de strijder zo niet met de musket kon vuren. Later werden de bajonetten dus aangepast zodat de vuurmond vrij bleef.Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog werden zelfs bajonetten aan pistolen bevestigd, maar in het verloop van de oorlog bleek dat vrij nutteloos te zijn want pistolen met een bajonet konden niet snel opgeborgen worden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren alle eenheden voorzien van bajonetten, maar die bleken tijdens de oorlog niet echt nuttig te zijn tenzij beide partijen oog in oog met elkaar stonden. De Duitsers waren ruim voorzien van machinegeweren zodat de geallieerden niet zonder enorme verliezen over het niemandsland konden rennen. Daardoor konden de soldaten hun bajonetten maar zelden gebruiken. Wanneer de troepen zich eenmaal in de vijandelijke loopgraven bevonden, kon de bajonet echter nuttig zijn.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden bajonetten minder gebruikt. In die oorlog werd gevochten met machinegeweren en pistolen, lange afstandsbommenwerpers en tanks. Japan had toen nog de meeste bajonetten. Zelfs in de moderne oorlogvoering worden de bajonetten nog gebruikt als steekwapen. De Britse troepen gebruikten het wapen bijvoorbeeld nog in de Falklandoorlog (1982) en bij de invasie van Irak (2003).

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Bajonetten"
Personal tools