/** * */

Arseen (Blaukreuz)

(Doorverwezen vanaf Arseen)
Diagram van een arseengranaat
Enlarge
Diagram van een arseengranaat
Duitse 77mm gasgranaten met een voorbeeld van het glazen flesje.Vlnr: Grünkreuz, Gelbkreuz en Blaukreuz. Er bestond nog een andere categorie genaamd Weisskreuz, maar deze staat niet op de foto.
Enlarge
Duitse 77mm gasgranaten met een voorbeeld van het glazen flesje.
Vlnr: Grünkreuz, Gelbkreuz en Blaukreuz. Er bestond nog een andere categorie genaamd Weisskreuz, maar deze staat niet op de foto.

Arseen is een strijdgas dat tijdens de Eerste Wereldoorlog werd ingezet. Het is ook wel bekend als een gas van de Blaukreuz-catagorie, Blaukreuz is Duits voor "blauw kruis" omdat het toen gemarkeerd werd met een "blauw kruis". Het gas is echter reukeloos maar laat uw ogen tranen. Deze catagorie tast de luchtweg (neus, keel en luchtpijp) aan waardoor je - als je in contact kwam met het gas - begint hevig te niezen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd arseen bekend als "Blauring-Klasse". Er waren heel wat verschillende varianten van arseen. Adamsit (Phenarsazinchloride) dat tijdens de Tweede Wereldoorlog als Azin (of Pyridine) werd geproduceerd, Clark I (Diphenylarsinchloride), Clark II (Diphenylarsincyanide) en Clark III (Diphenylaminarsincyanide).

Arseen werd voor het eerst gebruikt op 10 juli 1917, 2 dagen voor de eerste inzet van Gelbkreuz. In de granaat werden springstof aangebracht en een glazen fles. In de fles werd het gas gedaan. De granaat werd afgevuurd en wanneer de fuze de grond raakte, werd deze ontstoken en liet de springstof exploderen. Door de explosie werd het gas verspreid over het slagveld. Het waren fijne stofdeeltjes die door de eerste gasmaskers niet werden tegengehouden. Het veroorzaakte niesaanvallen, tranende ogen, vermoeidheid en concentratiestoornissen.

  • 1 ontsteker
  • 2 hoofdring
  • 3 springstof
  • 4 glazen fles
  • 5 gasinhoud
  • 6 drijfband
  • 7 dop van fles
Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Arseen_%28Blaukreuz%29"
Personal tools