/** * */

Anthony Fokker

Anton Herman Gerard Fokker (6 april 1890 – 23 december 1939) was een Nederlandse vliegtuigbouwer.

Anthony Fokker in 1912
Enlarge
Anthony Fokker in 1912

Anthony Fokker werd geboren in Blitar (Kediri) op Java, in het toenmalige Nederlands-Indië, als zoon van de koffieplanter Herman Fokker. Vier jaar later verhuisde de familie naar Haarlem om Tony en zijn oudere zus een Nederlandse opvoeding te kunnen geven. Fokker senior was een self made man, en ook Fokker zelf hield het op school niet uit. Hij speelde liever met zijn modeltrein en zijn stoommachine. Hij verliet de middelbare school voortijdig, en vond een lekvrije band uit, maar de uitvinding bleek al door een ander gepatenteerd. In de zomer van 1910 stuurde zijn vader hem naar een monteuropleiding in Duitsland. Fokker wilde liever vliegen en besloot naar een andere school te gaan. Zijn eerste propellervliegtuigje, dat hij in 1910 ontwierp en construeerde, noemde hij De Spin. Zelf testte hij zijn modellen ook uit.

In 1912 vertrok Fokker naar Johannisthal, een vliegveld in de buurt van Berlijn, waar hij een bedrijf oprichtte, Fokker Aeroplanbau. In de navolgende jaren construeerde hij diverse andere typen vliegtuigen. Het bedrijf leverde circa 700 gevechtsvliegtuigen aan het Duitse leger.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd die fabriek door de staat overgenomen en verplaatst naar Schwerin, waar Fokker aanbleef als directeur. Hij bezocht het front en bezorgde de Duitsers een nagenoeg oppermachtige positie in de lucht, dankzij zijn revolutionaire "Interrupter gear" waardoor de boordmitrailleur voor het eerst tussen de propellerbladen van het vliegtuig door kon schieten.

Anthony Fokker in een Eindecker
Enlarge
Anthony Fokker in een Eindecker

In 1919 keerde Anthony Fokker terug in Nederland en sloot zich aan bij de N.V. Trompenburg. Op 21 juli 1919 richtte hij de Nederlandse Vliegtuigenfabriek op. Dit kon hij doen met steun van familie, de Steenkolen Handels Vereniging (SHV) (eigendom van de families van Beuningen en Fentener van Vlissingen) en enkele rijke particulieren.

Hij trouwt op 25 maart 1919 te Haarlem met Sophie Marie Elisabeth von Morgen.

In 1922 vertrok hij naar de Verenigde Staten, waar hij zich tot Amerikaan liet naturaliseren. Al in 1923 begon hij ook daar met een eigen vliegtuigfabriek.

Trouwt een tweede maal in Juli 1927 te New York met Violet Austman. Anthony Fokker overleed op 49-jarige leeftijd te New York als gevolg van complicaties na een operatie aan zijn neus.

Toestellen van Fokker

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Anthony_Fokker"
Personal tools