/** * */

Amerika in oorlog: Ieperboog

Positie van de divisions in de Ieperboog
Enlarge
Positie van de divisions in de Ieperboog

De Amerikaanse strijdkrachten arriveerden op 26 juni 1917 in Europa en op 23 oktober 1917 was de eerste Amerikaanse gevechtsdeelname in Frankrijk. Tijdens de zomerdagen oefenden de Amerikanen ver achter het front. Vanaf 18 augustus werden de 27th (New York Division) en 30th (Old Hickory Division) Infantry Division in de Ieperboog en de Leiestreek ingezet. Daarna kreeg de 30ste divisie een sector toegewezen die begon bij Dikkebusvijver en liep tot ergens tussen Langhof Farm en de vooroorlogse Verdronken Weiden welke uit de handen waren gebleven van de Duitsers. Later, op 23 augustus 1918, kreeg de 27ste divisie een gebied ter verdediging toegewezen dat zich uitstrekte van de sector van de 30ste Divisie tot nabij Kemmel.

Op 30 augustus 1917 trokken de Duitsers zich terug uit de Leieboog om zo het front in te korten. Tijdens de Slag om de Kemmelberg op 31 augustus kwam deze in geallieerde handen. Diezelfde dag nam de 27ste Vierstraat in, de 30ste had minder geluk en kon geen terreinwinst maken. Dit lukte een dag later alsnog. De 27ste kon op 2 september de positie consolideren en verstevigen langs de hele Duitse frontlinie. De Duitsers verloren Langhof Farm en vielen de zeven bunkers weer aan, maar zonder succes: de 30ste hield stand. Ook de 27ste wist zich te handhaven vanaf de Hollandse schuur nabij Bayernwald tot aan de Britse sector bij Petit Bois voordat ze werd afgelost. De 30ste kon oprukken vanaf de 37ste sector, tussen Voormezele en St-Elooi tot Langhof Farm. Ook zij werd op 4 september afgelost. Beide divisies kregen drie weken verlof tot ze werden ingezet bij de Hindenburglinie.

Deze oorlog eiste ook bij de Amerikanen levens. De 27ste telde bijna 1.300 doden en gewonden, de 30ste verloor 800 soldaten. De meeste liggen begraven op de In Flanders Fields American Cemetery, de enige Amerikaanse begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog in Belgiƫ. Ter nagedachtenis van beide divisies werd in de sector van de 27ste een monument opgericht.

Personal tools