/** * */

Albert Leopold Clément Marie Meinrad

(Doorverwezen vanaf Albert I)
Albert I
Afbeelding:Albert1.jpg
Albert I
Namen voluit
Albert Leopold Clément Marie Meinrad
Geboortejaar/datum
1875
Sterfjaar/datum
1934
Eenheden (* = bevelhebber)
{{{eenheden}}}
Korte omschrijving
Derde Koning der belgen - Koning-Soldaat

Albert Leopold Clément Marie Meinrad (8 april 1875 – 17 februari 1934), prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was koning der Belgen van 23 december 1909 tot 17 februari 1934. Voor zijn troonsbestijging werd hij in het Nederlands veelal Albrecht genoemd.

Hij was het vijfde kind van prins Filips, graaf van Vlaanderen en neef van koning Leopold II en van prinses Maria van Hohenzollern-Sigmaringen, dochter van Karel Anton van Hohenzollern-Sigmaringen.

Hij huwde in 1900 met Elisabeth, hertogin in Beieren, dochter van Karel Theodoor in Beieren. Zij hadden drie kinderen: Leopold (de latere koning Leopold III), Karel (de latere prins-regent) en Marie-José, die later koningin van Italië werd totdat het Italiaanse volk de monarchie omver wierp en een republiek installeerde.

Inhoud

Troonopvolger

Anders dan in andere Europese monarchieën geldt in België nog altijd de Salische wet voor opvolging. Deze wet houdt in dat vrouwen niet in aanmerking komen voor troonopvolging. In Engeland geldt deze wet nog wel gedeeltelijk: als bij de dood van de monarch nog een zoon in leven is passert die zijn zusters, maar anders kan een dochter opvolgen. België is op dat gebied nog strenger: de koning dient altijd een man te zijn. De geschiedenis van de troonopvolging begon al vanaf de eerste koning, Leopold I. Koning Leopold Joris Christiaan Frederik kreeg samen met koningin Louise-Marie vier kinderen: Lodewijk Filips, Leopold II, Filips en Charlotte. De troonopvolger van België was de eerste zoon van het huwelijk. In dit geval is dit Lodewijk Filips. Maar Lodewijk Filips stierf op 16 mei 1834. Hij was amper 296 dagen oud. De troonopvolger werd vervangen door de eerste zoon van het huwelijk, deze keer was het Leopold II. Koning Leopold II (Koning vanaf 1865) had samen met Maria Henriëtta Anna vier kinderen: Louise, Leopold, Stefanie en Clementina. De oudste zoon was Leopold. Maar Leopold kreeg een longontsteking en stierf op 9 jarige leeftijd op 22 januari 1869. Leopold was de enige zoon van Leopold II. Om een troonopvolger aan te duiden, werd de oudste broer van de koning aangewezen zodat zijn oudste zoon van het huwelijk de troon later kon opvolgen. Dit was Prins Filips die samen met Prinses Maria van Hohenzollern-Sigmaringen vijf kinderen kregen: Boudewijn, Henriëtte, Joséphine Marie, Joséphine Carola en Albert I. Boudewijn zou de troonopvolgen als zijn oom, Leopold II, zou sterven. Maar ook Boudewijn stierf, op 23 januari 1891 aan een nierbloeding. Hierdoor moest opnieuw een troonopvolger gezocht worden. En dit was Albert I.

Eerste Wereldoorlog

Een SPAD S.XI in Belgisch dienst, met koning Albert I aan boord als verkenner.
Enlarge
Een SPAD S.XI in Belgisch dienst, met koning Albert I aan boord als verkenner.

Koning-Soldaat

Koning Albert I was ook de Koning die tijdens de Eerste Wereldoorlog bij zijn soldaten was in de loopgraven aan de IJzer in West-Vlaanderen, terwijl de regering in ballingschap was in Londen.

In augustus 1914 had koning Albert zijn hoofdkwartier opgetrokken in het kasteel dat toebehoorde aan de familie van baron de Dieudonné, te Korbeek-Lo. Hij verbleef daar van 5 tot 19 augustus, en enkele dagen later werd het kasteel door de Duitsers volledig platgebrand.

In oktober 1914, op een ogenblik dat het leger in wanorde aan het terugtrekken is, stelt de vertegenwoordiger van de Franse regering, generaal Pau, voor om het Belgisch leger terug te laten trekken naar en hergroeperen in Frankrijk (de streek Calais - Sint-Omar). Koning Albert I, in samenspraak met de Belgische regering, aanvaardt dit voorstel. Op 10 oktober 1914 vraagt de Belgische regering aan de Franse om 'gastvrijheid voor het Belgisch leger'. Diezelfde dag volgt er een energieke weigering van generaal Joffre (die niet wist dat het voorstel van zijn eigen gevolmachtigde kwam) zeggende dat er 'geen sprake' kan van zijn dat het Belgisch leger zich terugplooit tot Calais. Terzelfdertijd vraagt hij dat het leger zich tot de streek Ieper - Poperinge zou terugtrekken. Wat ook gebeurde.

Op 11 oktober valt de beslissing om slag te leveren aan de IJzer.

Hij kreeg van zijn soldaten al vlug de bijnamen Koning-Ridder en Koning-Soldaat.

Marche-les-Dames


Albert I stierf na een val van de rotsen in Marche-les-Dames (Namen) op 17 februari 1934. Omdat van deze val geen getuigen zijn, wordt druk gespeculeerd over de ware doodsoorzaak. Albert was een bekwaam klimmer en daarom menen sommigen dat het moeilijk aan te nemen is dat het om een ongeval zou gaan. Theorieën gaan van jaloerse echtgenoten tot moord door de Franse geheime dienst omdat Albert I het militaire akkoord met Frankrijk zou willen opzeggen en terugkeren naar de Belgische neutraliteit. Geen van deze stellingen heeft men kunnen bewijzen.

Gerelateerde onderwerpen

Personal tools