/** * */

Abri de Combat MF1

Inhoud

Bouw en beschrijving

Abri de Combat MF1.
Enlarge
Abri de Combat MF1.
In één van de ruimtes van Abri de Combat MF1.
Enlarge
In één van de ruimtes van Abri de Combat MF1.

Abri de Combat MF1, door de Duitsers Infanteriewerk 146 genoemd, werd gebouwd in 1909. Deze is gelegen op de rug van de heuvel van Ouvrage A de Froideterre, ten westen van Abri de Combat MF2. Het is de eerste Abri de Combat in de linie Maas-Froideterre.

Hij bestaat uit vier grote manschapsruimtes van 10 x 4 meter en een 1,5 x 1,5 meter grote keuken. Buiten bevinden zich latrines en in het werk is ook een waterreservoir.

De Abri de Combat bood plaats aan 200 man. In de buurt lagen een aantal 'Retranchements' (versterkte infanterieloopgraven), waaronder het Retranchement Betonné. Om de Abri de Combat lag een prikkeldraadversperring.

Gedurende de Eerste Wereldoorlog

Evenals Abri de Combat MF2 is MF1 ongeschonden uit de oorlog gekomen, waarschijnlijk doordat de Duitsers de exacte positie van de bunker niet wisten of omdat de Duitse artillerie het niet kon bereiken. De Fransen gebruikten het als commandopost en als veldhospitaal.

Vandaag

Zoals gezegd is Abri de Combat MF1, evenals Abri de Combat MF2 en Abri de Combat FT1 ongeschonden gebleven. Het is te bereiken via een wandelpad, dat begint als een zijweggetje vanaf de weg naar Abri de Combat MF2. Het werk is vanaf dit wandelpad ook aangegeven. Het terrein is vrij toegankelijk.

Ongeveer 300 meter noordwestelijk van MF1 ligt het, ook goed onderhouden, Retranchement Betonné.

Bron

http://www.geocities.com/welver2000/Festungsbauten_Verdun_Abri_de_combat_MF_1.htm (deze link is ondertussen niet meer beschikbaar --Finnbar 18 dec 2010 22:50 (CET))

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Abri_de_Combat_MF1"
Personal tools