/** * */

Abri de Combat FT1

Abri de Combat FT1.
Enlarge
Abri de Combat FT1.
De voorste gang in Abri de Combat FT1.
Enlarge
De voorste gang in Abri de Combat FT1.
Eén van de twee manschapsruimtes in Abri de Combat FT1.
Enlarge
Eén van de twee manschapsruimtes in Abri de Combat FT1.
Abri de Combat FT1.
Enlarge
Abri de Combat FT1.

Inhoud

Bouw en beschrijving

Abri de Combat FT1, ook bekend als P.C. 120 en door de Duitsers 'Infanteriewerk 147' genoemd, ligt op de rug van de heuvel van Ouvrage de Froideterre. FT1 staat voor de sector waar het in ligt, het is de eerste Abri de Combat in de linie Froideterre-Thiaumont. Het werd gebouwd in 1911, en kijkt uit over het Ravin des Vignes.

Het werk bestaat uit twee grote ruimtes voor 100 manschappen (een halve compagnie), een keuken, een latrine buiten en een waterreservoir in de kelder. De twee ruimtes voor de manschappen zijn 10 meter lang en 4 meter breed. Het dak van de bunker bestaat uit gewapend beton en was 1,60 meter dik. De buitenmuren hadden een dikte van 2 meter. Het werk werd omgeven door prikkeldraad.

Gedurende de Eerste Wereldoorlog

FT1 diende in 1916 onder andere als commandopost, en één van de ruimtes voor de manschappen werd ingericht voor gewonden. Hier arriveerden, op slechts 400 meter van Abri de Combat FT2 ofwel P.C. 119, bebloede en vermoeide soldaten die berichten moesten overbrengen. Zij renden over het open terrein dat was gevuld met kraters, lichamen en een aantal batterijen. Zij waren vaak wanhopig, omdat ze snel verdwaald konden raken. Velen van hen kwamen nooit aan. Degenen die aankwamen, brachten hun bericht en rustten hier even en dronken van de water voorraad, die in deze bunker nog niet beschadigd was. Deze watervoorraad was dan ook een zeer waardevol bevoorradingspunt in de slag. Ook werden vanaf hier, mits het weer niet slecht was of de lucht niet gevuld was met rook van explosies, lichtsignalen gegeven naar andere posten. Ook was er een telefoonverbinding, hoewel die steeds verbroken werd, ondanks het harde werk van de soldaten die de lijnen onderhielden. In noodgevallen werden postduiven gestuurd. Deze verloren echter vaak hun gevoel voor richting door de rook en het gifgas, en ze kwamen dan ook niet altijd aan op hun bestemming. Als dat het geval was, werden soldaten gestuurd op een gevaarlijke missie om de boodschap, rennend van de ene post naar de andere, over te brengen. Als er artillerievuur nodig was, werden vaak specifieke raketten afgeschoten die een bevel uitdroegen, en die zo de richting konden bepalen.

Gedurende het Duitse offensief van 23 juni 1916 nam het 3e Bataljon van het Beierse Infanterie-Regiment 10 het werk in onder leiding van Oberleutnant Röhm. Het werk was volledig onbeschadigd gebleven, en werd in die tijd door de Fransen P.C. 120 genoemd. Slechts gewapend met handgranaten, drongen 15 Duitse soldaten zonder noemenswaardige tegenstand het werk binnen. Twee Franse officieren en vijfenzestig soldaten moesten zich overgeven. Maar omdat de Duitsers hun offensief sneller verliep dan gepland, kwamen ze onverwachts in sterk vuur door hun eigen artillerie. De versterking bleef ook uit. Een dag later, op 24 juni 1916 moesten de Duitsers FT1 daardoor alweer verlaten.

Vandaag

De Abri de Combat FT1 is aangegeven vanaf de weg naar Ouvrage de Froideterre. Voordat met bij FT1 terecht komt, passeert men eerst nog de Batterie 1-3. Het werk is vrijwel onbeschadigd gebleven, en het terrein is vrij toegankelijk.

Bronnen

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Abri_de_Combat_FT1"
Personal tools