/** * */

Abri de Combat DV3

Abri de Combat DV3 tijdens de Duitse bezetting.
Enlarge
Abri de Combat DV3 tijdens de Duitse bezetting.
Abri de Combat DV3.
Enlarge
Abri de Combat DV3.
Een ruimte in DV3.
Enlarge
Een ruimte in DV3.

Inhoud

Bouw en beschrijving

Abri de Combat DV3 (Douaumont-Vaux 3) werd gebouwd in 1909. De Duitsers noemden het Infanteriewerk U512. De Fransen kenden het ook wel als 143 en Abri 4296. De Abri was een onderkomen bestemd voor een halve compagnie (100 soldaten gezeten op houten banken); het bestaat uit twee ruimtes voor de manschappen van 4 bij 10 meter, een latrine in de buitenmuur en een waterreservoir in de kelder. Een kleine ruimte diende als keuken.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog

De inname van DV3 en Abri de Combat DV4 was voor de Duitsers essentieel, wilden ze Fort de Vaux innemen. Op 1 juni 1916 werd DV3 voor het eerst aangevallen door de Duitsers, vanuit de loopgraaf die DV3 verbond met DV4. Delen van de Infanterieregimenten 1 en 4 konden het werk bezetten na een snelle en gevaarlijke aanval, onder zwaar Frans machinegeweervuur. Om 11 uur 's ochtends bezette een kleine groep Duitsers het werk, maar ze werden meteen gevangen genomen door de Franse soldaten die zich nog steeds rond de Abri bevonden. Tegen de tijd dat de frontlijn het werk naderde, konden soldaten van de derde compagnie van Grenadier-Regiment 1 het werk innemen op 4 juni 1916, even na 4 uur in de middag. Vier Franse officieren en tachtig soldaten gaven zich over; drie machinegeweren werden ingenomen. Het verdedigingswerk kwam meteen onder zwaar Frans artillerievuur te liggen na de inname.

De Abri diende als een veldhospitaal en als geïmproviseerde staf voor een aantal bataljons. Dr. Matzerath, de arts van Reserve Infanterieregiment 81, schreef het volgende over DV3: "We waren blij om in deze ruimtes te zijn; ze gaven ons bescherming. Dit onderkomen is slechts klein, gebouwd in beton en het kon zo'n 50 man onderbrengen... Een Frans machinegeweer was gericht op de ingang. Het loste, met een automatische precisie, iedere 30 tot 40 seconden een schot af. Dit veroorzaakte steeds meer verwondingen aan de gewonden, soms werden ze gedood... We bleven doorwerken tot een zware explosie het onderkomen beschadigde en alle lichten uitvielen. Een deel van het dak kwam naar beneden; de gewonden krijsten. Het was moeilijk om te ademen. Toen de lichten weer aangingen, werd de ingang geruimd. De lichamen van de doden werden opgestapeld voor de ingang en vatten vlam, tegelijk met het munitiedepot dat daar was. Binnen in het onderkomen was de lucht ondraaglijk door de rook. Er was geen drinkwater meer over."

Tussen DV3 en Batterie 5-3 de Vaux werd later een loopgraaf gegraven. Tijdens de slag werd er vanuit de kelder van DV3 een tunnel gegraven naar Bois Fumin.

Op 26 oktober konden de Fransen het werk weer terugnemen. De Duitsers moesten Bois Fumin ontruimen. Het front lag toen rond de Abri. Op 2 november 1916 moesten de Duitsers heel Bois Fumin opgeven.

Vandaag

Abri de Combat DV3 is in een relatief goede staat. Het is opgenomen in een wandelroute, en zodoende, vrij begaanbaar. In de omgeving is U511: een kleine Abri du Projecteur die ingestort is.

Bron

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Abri_de_Combat_DV3"
Personal tools