/** * */

AEG G.IV

AEG G.IV
Enlarge
AEG G.IV
AEG G.IV
Omschrijving: tweedekker
Gebouwd door: Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft
Bouwjaar: 1916
Functie: bommenwerper
Max. snelheid: 165 km/u
Motor (type / vermogen): Mercedes D.IVa zescilinder lijnmotoren van / 260 pk (194kW)
Plafond: 4.500 m
Actieradius: 750 km
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

18,4 m / 9,7 m / 3,9 m; 67 m²
Gewicht: 2400 kg (leeg), 3600 kg (max.)
Bemanning: 3
Wapensystemen: 2x Parabellum MG14 7,92-mm machinegeweren
Aantal gebouwd: 320
Gebruik: Luftstreitkräfte
Bijzonderheden:


De AEG G.IV (van: Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft) was een strategische bommenwerper die werd ingezet door de Duitse Luftstreitkräfte gedurende de Eerste Wereldoorlog in talrijke series.

Ontstaan van de AEG.G serie

Het duurde niet lang eer de eerste bommenwerpersquadrons in de Eerste Wereldoorlog aan het westfront verschenen. Duitsland richtte begin 1915 zijn eerste Kampfstaffel op. De toestellen van de eenheden werden primair ingezet als 'jachtkruisers' met meerdere geschutsposities, maar al snel werd hun potentieel voor strategische bombardementen onderkend. In 1915 verscheen de eerste van AEG's tweemotorige bommenwerper, de AEG G.I tweedekker met twee Mercedes D.I motoren van 75 kW (100 pk). Deze motoren boden geen garantie voor opzienbarende prestaties. Het toestel was weinig meer dan een opgewaardeerde AEG C.IV verkenner, die 75 procent zwaarder was, maar slechts 24 procent meer motorvermogen had. Er werd er dan ook maar één van gebouwd.

De AEG G.II, die voor het eerst medio 1915 verscheen, was iets groter maar had twee Benz Bz.111 motoren van 112kW (150pk). Er werden slechts zo'n 15 van deze toestellen gebouwd eer de AEG G.III ten tonele verscheen. Ook dit toestel werd in beperkte aantallen gebouwd.

AEG G.IV.

Pas tegen het einde van 1916 werd de AEG G.IV operationeel. Net als zijn voorgangers had het toestel een stalen buisconstructie met linnen bekleding. Alle cockpits waren onderling verbonden, zodat de bemanningsleden van plaats konden wisselen als de omstandigheden dat vereisten. De G.IV had een zeer gering vliegbereik als het toestel drie bemanningsleden en zijn maximale lading van 400kg bommen aan boord had.

De totale productie van de G serie van AEG beliep bijna 550 toestelen, waarvan ongeveer 500 G.IV's. Een groot aantal ervan bleef tot het einde van de oorlog in gebruik. Enkele varianten werden in zeer geringe aantallen gebouwd: de AEG G.IVb met een vergrote spanwijdte en vleugels met driedubbele stijlenparen, en de AEG G.IVK met een 20 mm Becker kanon in de neus. De grotere AEG G.V kwam te laat om nog in actie te komen en vond een vredestaak als verkeersvliegtuig.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/AEG_G.IV"
Personal tools