/** * */

9.45 inch Heavy Mortar

Een ingekleurde postkaart uit 1916 die Australische troepen toont die de "Flying Pig" herladen.
Enlarge
Een ingekleurde postkaart uit 1916 die Australische troepen toont die de "Flying Pig" herladen.


9.45 inch Heavy Mortar, bijnaam "Flying pig"
Gebouwd door:
Bouwjaar: 1916-1918(?)
Gewicht geschut: TEKST 2972kg
Totale lengte:
Lengte loop: 1.29 m
Gewicht granaat: 76 kg
Kaliber: 240 mm
Elevatiehoek: plus 45° tot plus 75°
Traverse: {{{traverse}}}
Vuursnelheid: 1 schot/ 6 minuten
Mondingssnelheid: 142.5 m/s
Bereik: 2200 m
Gebruik: Groot-Britannië
Bijzonderheden: Licht gemodificeerde kopie van de Franse Mortier de 240 mm L.T. 770 stuks gebouwd.


Voor de beschrijving van dit stuk verwijzen we naar de pagina over zijn voorbeeld en bijna gelijke Mortier de 240 mm L.T. Bij de Britten kreeg het al gauw de bijnaam "Flying Pig" (Vliegend Varken) wegens de grote granaat die het afschoot.

Er waren echter twee belangrijke verschillen tegenover de Mortier de 240 mm L.T. Ten eerste werden zowel aandrijflading als granaat langs de loop geladen en was het dus een zuivere voorlader.

Ten tweede had het een nogal bijzonder, geïmproviseerd afvuurmechanisme, het zogenaamde "Lee-Enfield firing mechanism" Dit bestond werkelijk uit een "stuk" van een Lee-Enfield geweer, zonder schoudersteun en een heel sterk ingekorte loop. Het geen dat overbleef was in feite het afvuurmechanisme van de Lee-Enfield (grendelmechanisme, trekker etc.) met een kort stukje loop. Dit ding vuurde een huls zonder kogel af in een gat in het onderstuk van de motierloop af, en de resulterende vlam was voldoende om een onstekingslading aan de basis van de eigenlijke aandrijflading te ontsteken. Om de afvuurder enige afstand tot het stuk te geven om het af te schieten, werd er eenvoudig een touwtje aan de trekker van het Lee-Enfield mechanisme geknoopt.

Er werden 770 stuks gebouwd, waarschijnlijk enkel door Groot-Britannië gebruikt, aangezien alle geallieerden (en ook de centrale mogendheden) hun eigen kopieën van het originele Franse stuk bouwden. Niets is er de schrijver bekend over de verdere cariëre van dit stuk na de eerste wereldoorlog.

het bijzondere "Lee-Enfield afvuurmechanisme" van deze mortier
Enlarge
het bijzondere "Lee-Enfield afvuurmechanisme" van deze mortier

Ook waren er nog varianten (Mark II-IV) waarover de schrijver voorlopig weinig meer geweten is dan dat ze een langere loop hadden (1.75 m)

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/9.45_inch_Heavy_Mortar"
Personal tools