/** * */

3-Ton Tank Model 1918

Ford 3-Ton Tank Model 1918
Omschrijving: Kleinste tank uit de Eerste Wereldoorlog
Ontworpen door:
Gebouwd door: Ford
Bouwjaar: 1918
Lengte: 4,26 m
Breedte: 1,82 m
Hoogte: 1,80 m
Gewicht: 3 ton
Pantser: 15 mm tot 17 mm
Snelheid (op wegen): 12,8 km/h
Rijbereik: 100 km
Motor (type / vermogen): 2x Ford Model T motoren / 45 pk
Bemanning: 2
Hoofdbewapening: 1x luchtgekoeld M1918 Browning machinegeweer
Secundaire bewapening: Geen
Aantal gebouwd: 15
Gebruik: Verenigde Staten (Nooit)
Varianten:

De Ford 3-Ton Tank Model 1918 was de lichtste Amerikaanse tank die werd ontwikkeld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij is gebaseerd op de 6-Ton Tank Model 1917. Net zoals de 6-Ton tank, werd de 3-Ton tank gebouwd door Ford. Het ontwerp dateert van halfweg 1918. Er werden 15 prototypes gebouwd. Een van de prototypes werd naar Frankrijk gezonden voor testdoeleinden. Na de goedkeuring werd een contract opgemaakt voor 15 000 tanks van hetzelfde type. Zijn snelheid bedroeg 12,8 km/h, bijna twee keer sneller dan de Renault FT-17, maar de ventilatie was zó slecht dat de atmosfeer in de tank al na drie kilometer ondraaglijk werd voor de bemanning. Hierdoor moest de tank vaak stoppen om af te koelen, want anders zou de reis ondenkbaar zijn geweest. Bovendien was het brandstofverbruik maar liefst 90 liter per 100km!
De bewapening bestond uit een M1918 Browning machinegeweer, een aangepast luchtgekoeld M1917 Browning machinegeweer. De tank zou worden ingezet bij het voorjaaroffensief van 1919, maar op 11 november 1918 werd de oorlog beëindigd en het project werd stopgezet. Alleen de 15 prototypes werden gebouwd. Een van de prototypes staat in het Patton Museum in Fort Knox Kentucky.

Het is maar zeer de vraag of de tank werkelijk als wapen zou worden ingezet. De gevechtskracht werd door het leger te laag geacht. Men besloot wel dat het een ideale tractor was om licht veldgeschut (de verschillende modellen Amerikaans 75mm veldgeschut) en toebehoren of karren met voorraden over het slagveld te trekken zodat dit onmiddellijk kon worden ingezet ter ondersteuning van de infanterie. de prototypes die naar Frankrijk werden gezonden werden vooral als lichte trekker gebruikt. Bij dit gebruik kon de klep meestal opengelaten worden en vermeed men het oververhitten van het bestuurderscompartiment. De bepantsering was een bonus: het maakte dat het het front van zeer nabij kon volgen (splinterbescherming tegen indirect vuur.) De bewapening werd eerder gezien als een noodwapen, inzetbaar indien nodig, doch niet echt de bestaansreden van de tank. Pikant détail: de tank was zo klein gehouden dat men het had nagelaten om plaats te voorzien om een munitievoorraad voor het machinegeweer mee te voeren.


Het ontstaan van de beruchte Amerikaanse tankindustrie die tot heden bekend staat als één van de beste in de militaire geschiedenis.Van links naar rechts: 3-Ton Tank Model 1918 met een Marlin machinegeweer - 6-Ton Tank Model 1917 met een Marlin machinegeweer - Mark VIII.
Enlarge
Het ontstaan van de beruchte Amerikaanse tankindustrie die tot heden bekend staat als één van de beste in de militaire geschiedenis.
Van links naar rechts: 3-Ton Tank Model 1918 met een Marlin machinegeweer - 6-Ton Tank Model 1917 met een Marlin machinegeweer - Mark VIII.
Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/3-Ton_Tank_Model_1918"
Personal tools