/** * */

1 Inch Nordenfelt

Drie Nordenfelt machinegeweren of kanonnen.Van boven naar onder:.310 3 loops-Nordenfelt machinegeweer.310 10 loops-Nordenfelt machinegeweer1 Inch (25,40mm) 4 loops-Nordenfelt snelvuurkanon.
Enlarge
Drie Nordenfelt machinegeweren of kanonnen.
Van boven naar onder:

.310 3 loops-Nordenfelt machinegeweer
.310 10 loops-Nordenfelt machinegeweer
1 Inch (25,40mm) 4 loops-Nordenfelt snelvuurkanon.
1 inch Nordenfelt
Omschrijving: Britse automatische en lichte (Orgel) kanon
Ontworpen door: Helge Palmcrantz
Gebouwd door: Nordenfelt Guns and Ammunition Company
Ontwerpjaar: 1870's
Bouwjaar: 1870's-?
Totale lengte: mm
Lengte loop: 900 mm
Gewicht: 203 kg
Kaliber: 1 Inch (25,40 mm)
Magazijncapaciteit {{{magazijncapaciteit}}}
Vuursnelheid:
Koeling: Luchtgekoeld
Gebruik: Groot-Brittannië en het Ottomaans Rijk.
In dienst:
Aantal gebouwd:
Bajonet(ten) {{{bajonet}}}

De 1 Inch Nordenfelt was een machinegeweer avant la lettre. Het werd in de jaren 1870 door Helge Palmcrantz (1842 – 1880) ontworpen en kwam in de jaren 1880 in Britse dienst op schepen, als verdediging tegenover de vijandelijke torpedoboten of onderzeeërs.
Het was een zware versie van de eerdere .310 Nordenfelt en was in staat om massief stalen 1 Inch kogels (25,4 mm) in een voor die tijd snel tempo af te vuren. Er bestonden verschillende varianten: met één, en vier lopen. In het Musée de l'Armée in Parijs staat een .310-variant met tien lopen! Het magazijn was boven de lopen gemonteerd de patronen als een trechter aanvoerde.

De bediening gebeurde door 2 à 3 personen. De schutter laat de machinegeweer vuren door aan een hendel te trekken en te duwen. Door te trekken wordt het patroon afgevuurd, het duwen van de hendel werpt de lege huls uit en laadt het volgend patroon in de volgende loop, zodat de eerste kan afkoelen.

De tweede persoon is de commandant en richt het geschut door middel van draaiwielen. Een derde persoon kan zo nodig helpen laden, wat niet altijd nodig bleek.
Het geschut deed dienst in de jaren 1870-1880, maar werd al spoedig vervangen door de Hotchkiss Qf 3 en Qf 6 pounder (Qf 6 pounder deed zelfs dienst in de Mark I, II en III tanks, totdat hij uiteindelijk vanaf de Mark IV werd vervangen door de Qf 6 pounder 6 cwt.) en de QF 6 pounder Nordenfelt.

Gebruik tijdens de Eerste Wereldoorlog

Het geschut zou geen dienst hebben gezien tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het werd afgedankt in de jaren 1890. Toch verdient het geschut een plaatsje in de Wiki vanwege een kleine dienstperiode in de grote oorlog. Ver voor de Eerste Wereldoorlog kocht het Ottomaanse Rijk twee schepen van een Britse klasse, in Turkije aangeduid als Messudieh-klasse. Dit was de Messudieh dat werd voorzien van het 1 inch Nordenfelt-geschut. Het tweede schip werd niet geleverd omdat in 1877 de Russisch-Turkse oorlog uitbrak. Het schip was al werd te water gelaten met de Ottomaanse vlag, maar werd behouden en in Britse dienst gesteld als de HMS Superb, later omgedoopt tot HMS Alexandra en in 1908 gesloopt. In Gallipoli zouden de 2nd Battalion Royal Fusiliers op 25 april 1915 zo'n geschut hebben veroverd. Hierover is (nog) geen verdere informatie. Het geschut staat opgesteld in Gallipoli als monument. Het is een variant met vier lopen.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/1_Inch_Nordenfelt"
Personal tools