/** * */

15 cm RingKanone

15cm Ringkanone C/72
Gebouwd door: Krupp
Bouwjaar: 1872 - ?
Gewicht geschut: 5803 kg in stelling
Totale lengte: TEKST
Lengte loop: 3440 cm = Lang 23
Gewicht granaat: 42 kg
Kaliber: 149,1 mm
Elevatiehoek: min 5° tot plus 37°
Traverse: {{{traverse}}}
Vuursnelheid: 2 schoten/minuut
Mondingssnelheid: 396 m/s
Bereik: 8050 m
Gebruik: Duitsland
Bijzonderheden: ontworpen als fortificatiegeschut15 cm Ringkanone
Enlarge
15 cm Ringkanone

Het 15 cm Ringkanone was een fortificatiegeschut ontworpen om een ouder kanon te vervangen. De loop was uitgevoerd in staal, voorheen was dit brons. Om de nodige sterkte te bereiken was de loop uitgevoerd als een aantal opeengekrompen stalen ringen, vandaar de naam. Het stuk stond opgesteld op een hoog belegeringsaffuit zodat het over een parapet kon schieten in de geschutstelling. Met de komst van de Franse Canon de 120L mle 1878 De Bange en Canon de 155L mle 1877 De Bange was het eigenlijk verouderd door zijn geringe dracht, waarop men de Lange 15-cm-Kanone ontwikkelde met een grotere dracht.

Het 15 cm Ringkanone werd vervoerd in twee lasten : de loop met een gewicht van 3115 kg en het affuit van ongeveer 2000 kg.Tegen 1914 was er een hydraulische cilinder voorzien tussen affuit en bedding die de terugslag beperkte en maakte dat er slechts kleine wiggen achter het stuk moesten gelegd worden om het terug in positie te laten rollen na een schot. Pantoffels lijken niet gebruikt te zijn, het stuk werd normaal gezien op een houten bedding opgesteld.

Nadat de Fransen hun de Bange stukken in grote getale aan het front gingen inzetten, moesten de Duitsers hun oude stukken ook uit de forten en depots halen om dit op te vangen, er waren immers niet genoeg stukken met grote dracht. Aldus werd de 15 cm Ringkanone terug aan het front ingezet. Ze werden ingezet in batterijen van 4 stuks het totaal aantal is op dit moment onbekend.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/15_cm_RingKanone"
Personal tools