/** * */

Škoda 30.5 cm Mörser M.11

(Doorverwezen vanaf Škoda 305 mm Model 1911)
Škoda 305 mm M.11
Gebouwd door: Škoda
Bouwjaar: 1911
Gewicht geschut: 20.835 kg
Totale lengte:
Lengte loop: 3 m
Gewicht granaat: 382 kg
Kaliber: 305 mm
Elevatiehoek: plus 40° tot plus 70°
Traverse: {{{traverse}}}
Vuursnelheid: 1 schot/ 4 minuten
Mondingssnelheid: 345 m/s
Bereik: 11.250 m
Gebruik: Oostenrijk-Hongarije, Duitsland, Joegoslavië, Roemenië, Tsjecho-Slowakije & Oostenrijk
Bijzonderheden:

De Škoda 30.5 cm Mörser M.11 (De letter "M" staat in Oostenrijk-Hongarije niet voor Modell (model) maar voor Muster), ook wel bekend onder de naam Škoda 305 mm M.11 - was een zwaar mortier dat werd ingezet door Oostenrijk-Hongarije tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het werd ontwikkeld in 1906 en vanaf 1911 geproduceerd door Škoda. Het geschut word vaak gezien als het zusterkanon van de 42cm Dicke Bertha en word vaak wel eens gekend als de "Slanke Emma". Een tweede variant, de M.16, werd gebouwd in 1916 en kreeg een andere elevatiehoek.


Door Oostenrijk-Hongarije werd opdracht gegeven om een zeer zwaar wapen te ontwikkelen dat de forten van België en Italië moest kunnen vernietigen. Hierdoor ontstond het project van het 305 mm zware mortier. In 1910 werd het eerste prototype gerealiseerd en voorgesteld. Het prototype werd goedgekeurd maar moest aangepast worden omdat er fouten in zaten. Het tweede exemplaar kwam in 1911 uit en werd geaccepteerd na een test in Felixdorf en in de bergen van Tirol, waarna 24 stuks werden besteld.

Het 20 ton zware mortier bestond uit drie delen die met een Austro-Daimler M.12-tractor getransporteerd werden. Het demonteren en herinstalleren duurde ongeveer 50 minuten wat zeer kort voor een stuk van zulk kaliber was. Zo werd het stuk soms als een soort superzware loopgraafmortier ingezet: Bij het vallen van de nacht werd het tot in de voorste frontposities gereden, snel gemonteerd, schoot granaten af op op voorhand bepaalde doelen, werd snel terug gedemonteerd en was reeds voor het ochtendkrieken terug ver achter de linies in veiligheid. Een voordeel was dat dit zware mortier niet groot was zodat het minder opviel. Het kon granaten tot 380 kg afvuren met een bereik tot 12 km. Het werd bediend door 17 man en kon 15 granaten per uur afschieten.

Het werd voor het eerst ingezet aan het westelijke front aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het werd gebruikt, naast de Duitse Dikke Bertha, voor de vernietiging van de Belgische forten van Namen en Antwerpen. Ook bij de belegering van Maubeuge werd het ingezet. Het mortier werd gebruikt aan het westelijke front alleen aan het begin van de oorlog, maar aan het oostfront en de Italiaanse en Servische fronten gedurende de hele oorlog. In 1915 werden 10 mortieren gebruikt tijdens de Oostenrijks-Hongaarse-Duitse invasie van Servië, die onder leiding stond van de Duitse generaal August von Mackensen.

Personal tools