Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Europa Europa! Over dichters van de Groote Oorlog

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Boeken en recensies Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
MarkGeregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 852
Woonplaats: Nijmegen

BerichtGeplaatst: 11 Nov 2006 11:44    Onderwerp: Europa Europa! Over dichters van de Groote Oorlog Reageer met quote

Europa, Europa!
Geert Buelens

Te verschijnen in april 2007.
In de Europese geschiedenis vormt de Eerste Wereldoorlog een keerpunt, politiek maar ook cultureel. De Grote Wereldoorlog wordt wel de Literaire Oorlog genoemd, omdat gedichten als 'In Flanders Fields' tot de dag van vandaag tot het collectieve geheugen over de wereldbrand behoren. Over Britse dichters als Siegfried Sassoon en Wilfred Owen verschenen al tientallen studies, maar nooit eerder werd het verhaal van de oorlog verteld in zijn volledige Europese context.

Aan de hand van hun werken en belevenissen belicht Geert Buelens in dit boek hoe onder meer Rainer Maria Rilke, Fernando Pessoa, Paul van Ostaijen, Anna Achmatova, Vladimir Majakovski, Giuseppe Ungaretti en Guillaume Apollinaire de oorlog hebben beleefd en beschreven. We zien hoe de Italiaanse Futuristen enthousiast campagne voeren om hun land in het conflict te betrekken maar ook hoe in 1916 het dadaïsme ontstaat vanuit een gevoel van walging over een cultuur die zo’n oorlog voortbracht. Gedichten worden massaal ingezet als propagandamiddel, maar tegelijk ook om te experimenteren met nieuwe vormen en ideeën.

Europa, Europa is een brok levende cultuurgeschiedenis, een becommentarieerde bloemlezing prachtige gedichten en een essay waarin aan de hand van illustere voorgangers wordt nagedacht over oorlog en vrede, nationalisme en internationale samenwerking, revolutie en catastrofe.

Bron: http://www.nobelprijsvoordeliteratuur.nl/meulenhoff/result-titel.asp?ISBN=9085420318
_________________
"‘Shotvarfet. Shotvarfet.’ " - "It's not worth it."
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4599
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 03 Apr 2009 8:43    Onderwerp: Reageer met quote

Bericht van VRT teletekst:


ABN AMRO Bank Prijs 2008

Geert Buelens gelauwerd in Antwerpen

"Europa Europa! Over de dichters van de Grote Oorlog"van auteur Geert Buelens is onderscheiden met de ABN AMRO Bank Prijs voor Beste Non-Fictie Boek 2008.
Vlaams minister-president Kris Peeters overhandigde de geldprijs van 12.500 euro aan de auteur in Antwerpen. De jury looft het boek van Geert Buelens voor "de verrassende opbouw en prachtige taal waarmee Buelens de lezer op sleeptouw neemt".
De publieksprijs (2.500 euro) ging naar Geert Noels (Ecoshock). De andere genomineerden waren Edward De Maesschalk, Olivier Boehme en Herman Van Goethem.

_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 05 Apr 2009 7:13    Onderwerp: Reageer met quote

03-04-2009 ABN AMRO Bank Prijs voor Beste Non-Fictie Boek naar Europa Europa! van Geert Buelens

Europa Europa! Over de dichters van de Grote Oorlog van Geert Buelens, een uitgave van Ambo,
is bekroond met de ABN AMRO Bank Prijs voor het Beste Non-Fictie Boek 2008. Vlaams minister-president Kris Peeters overhandigde gisteren in Antwerpen de oorkonde en de geldprijs van 12.500 euro aan de Vlaamse dichter, essayist en hoogleraar moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Eveneens genomineerd waren De Bourgondische vorsten 1315-1530 van Edward De Maesschalck, De monarchie en ‘het einde van België’ van Herman Van Goethem en Greep naar de markt van Olivier Boehme.

De jury, bestaande uit voorzitter Peter Frans Anthonissen en de leden Paul Lembrechts, Jan Leyers, Luc Rademakers, Martine Reynaers, Frank Theuissen, Peter Vandermeersch, Rik Van Cauwelaert, Mieke Van Hecke en Joris van Parys, noemt Europa Europa ‘een fascinerende, vernieuwende studie over de gevolgen van de oorlogservaringen van dichters voor de ontwikkelingen in de Europese poëzie, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog’. Zij prijst Buelens voor de originele invalshoek, de verrassende opbouw en de prachtige taal’. Tegelijk met zijn studie publiceerde Buelens Het lijf in slijk geplant, een door hem samengestelde en ingeleide bloemlezing van gedichten uit de Eerste Wereldoorlog.

Lees verder op
http://www.literatuurplein.nl/nieuwsdetail.jsp?nieuwsId=2105
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 09 Mrt 2010 20:15    Onderwerp: Reageer met quote

Arkprijs voor Geert Buelens

De zestigste Arkprijs van het Vrije Woord gaat dit jaar naar literaire duizendpoot Geert Buelens.

Geert Buelens (39), hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de universiteit van Utrecht, is begonnen als Paul Van Ostaijen-specialist maar wordt momenteel alom geapprecieerd voor zijn kritisch onderbouwde columns over taalpolitiek en media in De Standaard. Met 'Europa Europa!' won hij vorig jaar nog de ABN AMRO-Bank Prijs voor non-fictie. Voor zijn gehele oeuvre en vooral zijn rol als publieke intellectueel wordt zijn naam op 12 mei mee ingekrast in de Ark tijdens een plechtigheid in de Antwerpse kunstgalerie De Zwarte Panter.

Buelens die ophef maakte met 'Van Ostaijen tot heden', zijn doctoraat over de nawerking van Van Ostaijen in de Vlaamse twintigste-eeuwse poëzie, ging nadien ook zelf poëzie schrijven. De laatste jaren werkte hij rond de beeldvorming in de Europese poëzie van de Eerste Wereldoorlog. De neerslag van zijn comparatistisch werk stond in 'Europa Europa!' waar ook een bloemlezing bijhoorde.

Frank Hellemans

http://knack.rnews.be/kanaal/boeken/nieuws/arkprijs-voor-geert-buelens/site72-section192-article47590.html
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 09 Mrt 2010 20:27    Onderwerp: Reageer met quote

De Vlaamse dichter, hoogleraar Nederlandse letteren en essayist Geert Buelens (1971) heeft de 60ste Arkprijs van het Vrije Woord gekregen. "Hij heeft het maatschappelijke debat over de verantwoordelijkheid van de media breed opengetrokken en zich consequent kritisch uitgelaten over de kwalijke ontwikkelingen in de media", motiveert de stichting die de prijs uitreikt. "Buelens verstaat de kunst om met grondige kennis van zaken heldere standpunten te formuleren. Op die manier daagt hij de cultureel-politieke wereld uit tot permanente zelfkritiek."

Buelens debuteerde als dichter in 2002 met de bundel Het is, bekroond met de Lucy B. en C.W. Van der Hoogtprijs 2003 en genomineerd voor de C. Buddingh'prijs 2002. Buelens, verbonden aan de Universiteit Utrecht, wordt gehuldigd als dichter, essayist, academicus en onafhankelijk denker. Tot zijn belangrijkste werken behoren het poëzieoverzicht Van Ostaijen tot heden (bekroond met de Vlaamse Cultuurprijs voor Essay), de dichtbundel Verzeker U en Europa Europa! (ABN AMRO Bank Prijs), over de impact van de Eerste Wereldoorlog op de Europese poëzie. De Arkprijs wordt op 12 mei uitgereikt in Antwerpen. Recente winnaars van de Arkprijs zijn Luc Huyse (2009) en David Van Reybrouck (2008). Zie de VRT. (HC)


POSTED BY DE PAPIEREN MAN AT DINSDAG, MAART 09, 2010
http://papierenman.blogspot.com/2010/03/arkprijs-voor-hoogleraar-en-dichter.html
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Finnbar
Moderator


Geregistreerd op: 5-11-2009
Berichten: 6982
Woonplaats: Uaso Monte

BerichtGeplaatst: 06 Feb 2012 20:50    Onderwerp: Reageer met quote

Hier kan je de eerste 24 blz van het boek online lezen
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Boeken en recensies Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group