Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

interview met L. van Bergen in NRC vandaag

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Medische verzorging Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
eagleGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 1647

BerichtGeplaatst: 29 Aug 2006 22:16    Onderwerp: interview met L. van Bergen in NRC vandaag Reageer met quote

Quote:

De allerbloedigste veldslag

DEZE WEEK SPREEKT

Door Marion de Boo De Slag aan de Somme, in 1916, was de gruwelijkste veldslag ooit.

Volgens ruwe schattingen zijn hier zo’n 300.000 mensen omgekomen.

Op de allereerste dag kwamen al 20.000 Britse soldaten om.

De hele Eerste Wereldoorlog door vielen gemiddeld 5.000 doden per dag, vier jaar en drie maanden lang. Medisch historicus Leo van Bergen probeert te achterhalen wat een soldaat lichamelijk en geestelijk kon oplopen door aan die oorlog mee te doen en wat de medische hulp voor hem deed.

U plaatst vraagtekens bij die medische hulp? „Uiteraard was het aantal zieken en gewonden zo gigantisch, dat de beschikbare hulp volstrekt ontoereikend was. Bovendien werd die eerder door militaire dan door humanitaire motieven ingegeven.

Soldaten moesten zo snel mogelijk worden opgelapt en terug naar het slagveld. Zonder die medische hulp zouden de slagen lang zo lang niet hebben geduurd. Al binnen een jaar of wat zouden er simpelweg niet genoeg soldaten zijn geweest om door te vechten.

Met als paradoxaal gevolg dat die medische hulp misschien wel tot meer doden heeft geleid dan dat ze levens heeft gered.”

Moet je mensen dan in de loopgraven laten doodbloeden? „Dat is het eeuwige probleem. Je moet gewonden helpen, maar daarmee houd je ook de oorlog in stand. Soldaten belandden soms vier of vijf keer in het hospitaal en moesten steeds weer de oorlog in.

Een Indiër schreef heel verbaasd naar huis: ‘Een brood dat eenmaal gebakken is stop je toch ook niet voor een tweede keer in de oven?’ „Weigeraars kwamen voor het vuurpeloton, het shell shock syndroom was nog onbekend. Ze worden nu pas postuum gerehabiliteerd.

Ik vind het onterecht dat gefusilleerde soldaten nu een generaal pardon krijgen op grond van psychische problematiek. Veel soldaten waren volledig bij zinnen toen ze weigerden om door te vechten. En als een bataljon slecht gepresteerd had, werden soldaten soms gewoon uit de groep gelicht en geëxecuteerd als afschrikwekkend voorbeeld om hun kameraden voortaan harder te laten lopen.

Die kun je toch moeilijk achteraf ‘gek’ verklaren? Zij hadden een generaal pardon moeten krijgen, niet omdat ze gestoord waren, maar omdat het rechtssysteem niet deugde. Bij de vonnissen werden alle regels met voeten getreden. Veel bewijsmateriaal werd niet eens bekeken. Hoor en wederhoor ontbraken, aangeklaagden werden meestal niet op psychische klachten onderzocht.

Van de 3.080 ter dood veroordeelde Britten zijn er 351 geëxecuteerd, van wie 306 wegens lafheid en desertie. Wie wel werd doodgeschoten en wie niet, was een zaak van pure willekeur. Klassenjustitie vierde hoogtij. Weigeraars uit de betere kringen werden echt niet aan zo’n paaltje gebonden.

Over de competentie van de Britse staf is nog steeds discussie. De soldaten waren moedig genoeg, maar ze werden op zelfmoordacties gestuurd.

Lions led by donkeys.”

Wat is uw conclusie? „War is hell.”

Zondag spreekt medisch historicus Leo van Bergen van het VUmc over de Slag aan de Somme. Dit is de eerste in een serie van vijf Paradiso Herfstlezingen over historische veldslagen en de aard van oorlog. Paradiso, Weteringschans 6, Amsterdam, 11.00 uur. Kaarten bestellen via www.klpoll.nl of tel. 020 6235451.


Toevoeging:
'het shell-shock syndroom was nog onbekend' niet uit mijn koker is, maar uit die van een onwetende NRC-redacteur. Leo van Bergen
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 29 Aug 2006 22:37    Onderwerp: Re: interview met L. van Bergen in NRC vandaag Reageer met quote

eagle @ 29 Aug 2006 23:16 schreef:


Van Bergen in het interview:

a) Moet je mensen dan in de loopgraven laten doodbloeden? „Dat is het eeuwige probleem. Je moet gewonden helpen, maar daarmee houd je ook de oorlog in stand. Soldaten belandden soms vier of vijf keer in het hospitaal en moesten steeds weer de oorlog in.

b) Zij hadden een generaal pardon moeten krijgen, niet omdat ze gestoord waren, maar omdat het rechtssysteem niet deugde.


Op zich heel zinnige opmerkingen van een man die er duidelijk over heeft nagedacht.

Maar:

a) Wat is het alternatief?

b) Klopt grotendeels. Echter: het was al moeilijk de Britse regering om te krijgen door deze argumenten te gebruiken. Een fout in het rechtssysteem, dat in grote lijnen niet veranderd is en waarschijnlijk ook niet het vertrouwen erin, zou nog moeilijker zijn om toe te geven. En dus langer duren. Op deze manier hebben de laatste directe verwanten nog iets van een rechtvaardiging gekregen en dat is ook iets waard.

In de paar woorden die het interview rijk is, mis ik deze nuance. Mijn woorden zijn dus waarschijnlijk eerder een aanvulling dan kritiek op de uitspraken van Van Bergen.

Over of de Slag bij de Somme de afschuwelijkste veldslag aller tijden is geweest zou nog een hartig woordje kunnen worden gewisseld. Wat zijn de criteria?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Leo van BergenGeregistreerd op: 20-8-2006
Berichten: 25
Woonplaats: Nijmegen

BerichtGeplaatst: 10 Sep 2006 10:21    Onderwerp: Reageer met quote

Natuurlijk heeft Richard gelijk. Zowel politiek als menselijk gezien is dit op 'korte' termijn waarschijnlijk het hoogst haalbare geweest. Maar daarmee deugt het historisch en moreel nog niet. Het past wel in een tijdsbeeld. Is er een maatschappelijk probleem dan medicaliseren we het gewoon. Iedereen tevreden, lastige vragen vermeden.
Leo van Bergen
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 10 Sep 2006 11:10    Onderwerp: Re: interview met L. van Bergen in NRC vandaag Reageer met quote

Richard @ 29 Aug 2006 23:37 schreef:
In de paar woorden die het interview rijk is, mis ik deze nuance. Mijn woorden zijn dus waarschijnlijk eerder een aanvulling dan kritiek op de uitspraken van Van Bergen.


Dan blijken we dus inderdaad op dezelfde golflengte te zitten Smile
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Medische verzorging Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group