Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

In Flanders Fields - Lezingenreeks De Laatste Getuige

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Musea en tips Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
MarkGeregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 852
Woonplaats: Nijmegen

BerichtGeplaatst: 15 Aug 2006 16:41    Onderwerp: In Flanders Fields - Lezingenreeks De Laatste Getuige Reageer met quote

Quote:
Lezingenreeks De Laatste Getuige

Op donderdagen 28 september, 5 oktober en 12 oktober 2006
In de conferentiezaal van het stadhuis in Ieper, telkens om 20u15.

Op drie opeenvolgende donderdagen in september en oktober heeft het In Flanders Fields Museum drie eminente Britse sprekers te gast. Hun lezingen sluiten nauw aan bij de thematiek van de tijdelijke tentoonstelling De Laatste Getuige.

Donderdag 28 september

Martin Brown, archeoloog bij het Britse Ministerie van Defensie
"From Dust of Earth Returning" - archeologie en de Grote Oorlog

Het Westelijke Front kan bekeken worden als één grote archeologische site van 700 kilometer lang en 30 kilometer breed. Maar dat zou echter te eenvoudig zijn, want het gaat eigenlijk om een reeks met elkaar verbonden archeologische landschappen waar het oorlogslandschap van vandaag een laag bovenop is. Militaire historici gebruiken in hun zoektocht om de oorlog te begrijpen vaak het begrip “terrein”, maar het begrip “landschap” in de archeologische betekenis, als een palimpsest van sporen, monumenten en gebeurtenissen, is pas recent in hun woordenschat opgedoken. De archeologie heeft nog veel te bieden aan het onderzoek naar de Grote Oorlog.
Martin Brown maakt een stand van zaken op van het archeologisch onderzoek op het voormalige Westelijke Front. Tevens verduidelijkt hij de bijdrage die de archeologie kan leveren voor zowel de studie van het landschap, als binnen de context van de traditionele archeologische opgraving. Hij toont aan dat archeologie relevant is en blijft, ook wanneer het een vrij recente periode betreft en de onderzoekers bijgevolg toch al kunnen putten uit een veelheid aan bronnen, gaande van brieven over film tot officiële geschiedschrijving. Omdat de archeologie de sporen onderzoekt van menselijke activiteiten en ervaringen, heeft een en ander bovendien consequenties op het persoonlijke vlak. Tot slot speelt de archeologie ook een vernieuwende rol in de manier waarop het conflict in musea e.d. aan bod komt.
Bij zijn lezing haalt Martin Brown voorbeelden aan van opgravingen in Vlaanderen en op voormalige oefenterreinen in Groot-Brittannië.

Donderdag 5 oktober
Geoff Sewell, luchtvaartingenieur bij de RAF bestudeert al meer dan 15 jaar zijn familiegeschiedenis.

“WW1 Gas Clouds” – Het verhaal van Ben Sewell en het gebruik van gas tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens familieopzoekingen zowat tien jaar geleden kwam Geoff Sewell een uitreksel tegen van een brief die gepubliceerd werd in een oude plaatselijke krant. De brief, gedateerd in december 1915, was geschreven door zijn grootvader Ben Sewell vanuit de loopgraven in Vlaanderen. Daarin werd beschreven hoe tijdens een gasaanval zij vriend Arthur Kidman was gedood omdat zijn gasmasker was beschadigd. Kleinzoon Geoff kwam te weten dat deze gasaanval plaatsvond bij Ieper op de ochtend van 19 december 1915, toen de Duitsers voor de eerste keer fosgeengas inzetten tegen de Britten. De ontdekking van het krantenartikel bracht Geoff ertoe om de oorlogsgeschiedenis van zijn grootvader uit te spitten en vervolgens een diepgaand onderzoek te voeren naar het gebruik van gas en gasmaskers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze lezing beschrijft hoe het gebruik van het chemische wapen aan beide zijden zich ontwikkelde om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Daartoe verrichtte Geoff heel wat onderzoek naar het gebruik van het gaswapen, meestal op basis van de oorspronkelijke bronnen. In de lezing komt ook het persoonlijke verhaal van Geoffs grootvader aan bod, vanaf zijn inlijving, drie dagen na het begin van de oorlog tot aan zijn na-oorlogse diensttijd in India.


Donderdag 12 oktober
Dr. Peter Chasseaud, historicus en specialist in de militaire cartografie

“Mapping the Western Front 1914-1918” - cartografie in de Eerste Wereldoorlog.


Alle betrokken landen begonnen de oorlog met kleinschalige topografische kaarten zonder referenties, gebaseerd op vooroorlogse nationale kaarten en bedoeld voor een bewegingsoorlog. Maar, de nieuwe wapentechnologieën en de loopgravenoorlog vereisten gedetailleerde, grootschalige (1/20.000) gerefereerde topografische kaarten, met daarop de tactische inlichtingen die verkregen werden van luchtfoto’s. Daarnaast moest er driedimensionele geometrische matrix voor het slagveld worden ontwikkeld om indirecte artilleriebeschietingen tijdens gevechten en veldslagen te plannen en te controleren. Beide zaken vormden een revolutie op militair gebied. De bestaande stafkaarten, overzichtskaarten en nationale geografische instellingen werden aangepast, maar alle legers improviseerden ook een organisatie die ter plaatse de gegevens opmat, optekende en die kaarten op de benodigde schaal drukte om zo aan de artillerie de juiste gegevens te bezorgen. De stafkaart werd een belangrijk onderdeel van een modern bewapeningssysteem. We zien hierbij een complementaire evolutie in de technische kennis: de Britten waren goed, behalve in de fotogrammetrie, terwijl de Duitsers net op dat punt sterk waren. Fritz’ zwak punt was dan weer de geluidmeting en de gebrekkige standaardisatie van de kaarten. Frankrijk, dat reeds voor de oorlog een achterstand had, leidde eerst alleen op het vlak van geluidmeting, maar kon al snel op een effectieve manier opmeten en optekenen. In de fotogrammetrie waren de Fransen de meerdere van de Britten. Groot-Brittannië drukte 34 miljoen loopgravenkaarten, Frankrijk meer dan 30 miljoen en Duitsland maar liefst 775 miljoen (met inbegrip van het Oostelijk front).


Bron: www.inflandersfields.be

Als er iemand van plan is naar een of meer van de lezingen te gaan, maak dan a.j.b. een verslagje voor op het forum.
_________________
"‘Shotvarfet. Shotvarfet.’ " - "It's not worth it."
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
MarkGeregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 852
Woonplaats: Nijmegen

BerichtGeplaatst: 27 Sep 2006 21:04    Onderwerp: Reageer met quote

Gaan er hier nog mensen heen?
_________________
"‘Shotvarfet. Shotvarfet.’ " - "It's not worth it."
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Musea en tips Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group