Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

2nd Regiment Grenadiers

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het Belgisch Leger 1914/1918 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45662

BerichtGeplaatst: 26 Mei 2006 8:19    Onderwerp: 2nd Regiment Grenadiers Reageer met quote

De Eerste Wereldoorlog (1914-1918)

De Inval

Op de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, op 1 augustus 1914, mobiliseerde de Belgische krijgsmacht 15 klassen (4 van de persoonlijke dienstplicht en 11 van het oude systeem-loting). Op 4 augustus, dag van de Duitse inval, bestand het leger uit zo'n 190.000 man, vermeerderd met ca.4.600 man van de Burgerwacht en 18.500 vrijwilligers die vanaf 2 augustus waren toegestroomd. het leger was samengesteld uit het Veldleger (bestaande uit 6 Legerdivisies en 2 Cavaleriedivisies) en de Vestigingstroepen die de forten rond de grote steden Luik, Namen en Antwerpen moesten verdedigen. Samen met de Karabiniers behoorden de Grenadiers tot de 18de Gemengde Brigade, die onderdeel was van de 6de Legerafdeling onder bevel van Luitenant-Generaal Lantonnois van Rode

Op 1 Augustus 1914 wordt het Regiment Grenadiers, aangevuld door de gemobiliseerde miliciens met onbepaald verlof, ontdubbelt in 2 Regimenten: het 1ste Grenadiers onder het bevel van Kolonel ASO Lefebure en het 2de Grenadiers onder het bevel van Majoor ASO Lotz. Elk Regiment bestaat, sinds de reorganisatie van het Belgisch leger in 1913, uit 3 bataljons. Beide regimenten maakten deel uit van dezelfde Brigade en streden bijgevolg meestal zij aan zij. Op 18 augustus begint de terugtocht van het Veldleger, met omsingeling bedreigd, naar de Vesting Antwerpen. Op 6 en 7 augustus bevindt het 2de Grenadiers zich in de streek van Waver en op 16 augustus ontvangt het zijn vuurdoop te Longpré.

Antwerpen

Antwerpen met zijn dubbel fortengordel, was voorbestemd om het "Reduit National"te worden. Sinds 19 augustus had het sterk bedreigde Belgisch leger zich teruggetrokken in Antwerpen. Vanuit de Vesting Antwerpen beveelt Koning Albert I tweemaal een uitval "in de rug" van het Duitse leger om de druk ter verminderen op het Britse en Franse leger, die op ogenblik de "Slag aan de Grenzen" (4 tot 24 augustus) en de eerste "Slag aan de Marne"(5 tot 10 september) leveren tegen het Duitse Eerste Leger (Kluck) en Tweede Leger (Bülow).

Het 2de Grenadiers neemt deel aan beide uitvallen (25-26 augustus en 9-13 september) en levert slag te Werchter, Wakkerzeel, Schiplaken en Elewijt. (verliezen 2de Grenadiers: dood 26 troep, gekwetst 1Offr en 130 troep, vermist 107). Vastbesloten een einde te maken aan de Vesting Antwerpen, wordt een groot Duits belegeringsleger samengesteld. De fortengordel rond Antwerpen bezwijkt doch het gros van het Belgisch Veldleger kan ontkomen en op 9 oktober 's avonds wordt het Veldleger hervormd op de westelijke oever van het kanaal Gent-Terneuzen. Van daaraf gaat het te voet of per spoor naar de kuststreek Oostende-Veurne. De effectieven van het Belgisch leger zijn gedaald tot 75.000 man. De Slag aan de IJzer begint.

De Slag aan de IJzer

Na de gevechten rond de verdediging van Vesting Antwerpen en de vermoeiende terugtocht naar de stelling aan de IJzer, namen beide regimenten deel aan de hevige gevechten. Terwijl het 1ste Regiment Grenadiers, en meer bepaald het 2de bataljon onder bevel van Majoor d'Oultremont, zich onsterfelijk maakt te Tervate, levert het 2de Grenadiers gedurende 9 dagen en 9 nachten slag ten zuiden van Ramskappelle.

De slag aan de IJzer wordt beslecht op 30 oktober met het openzetten van de IJzersluizen te Nieuwpoort waardoor het de Duitsers onmogelijk wordt gemaakt nog verder aanvallen uit te voeren tegen het uitgeputte Belgisch leger. Het front aan de IJzer stabiliseert zich, wat "de facto"als een overwinning van het Belgisch leger kan beschouwd worden.

De verliezen geleden door de twee Grenadiersregimenten waren dermate dramatisch dat op 7 november 1914 beslist werd de resten van beide regimenten samen te voegen tot één regiment: Het Regiment der Grenadiers.

Steenstraat

Van 22 tot 25 april sloegen de Grenadiers en Karabiniers, samen met de Canadezen een vijandelijke aanval af, waarin voor het eerst in de geschiedenis gebruik werd gemaakt van gas. Om dit roemruchte feit te herdenken werd 22 april als " Dag van de Grenadiers " gekozen.

In de vooravond van 22 april houdt de Belgische 6de Divisie, onder bevel van Luitenant-Generaal De Ceuninck de uiterst rechtse flank van het Belgische front, namelijk van Noordschoote tot 200 meter ten noorden van de brug van Steenstraat. Daarop sluiten de Franse van de 87ste Territoriale Divisie en de 45ste Afrikaanse Divisie aan, en vervolgens de Canadese Divisie van het 11de Britse Korps, tegenover Poelkapelle, De Belgische 6de Divisie bestaat uit het 1ste en 2de Karabiniers en de Grenadiers. De Grenadiers bezetten de uiterst rechtse positie, met 1 bataljon in de frontlinie, 1 bataljon van wacht ter hoogte van Zuidschote en 2 bataljons op rust te Oostvleteren.

Op 22 april rond 17u wordt het sissende geluid van het ontsnappend chloorgas hoorbaar. Een dichte geel-groene wolk wordt door een een zachte bries over de grond heen naar de Franse stellingen toegedreven. De Tweede slag om Ieper is begonnen. De Noord-Afrikaanse soldaten van de Franse Divisie grijpen naar hun keel en vallen stervend neer. Anderen vluchten in paniek weg. Dit blijkt vruchteloos: het gas haalt hen in en slechts weinigen kunnen ontsnappen. De Belgen en Canadezen zien tot hun verbijstering respectievelijk rechts en links een groot gat van ongeveer 5 km in de frontlinie ontstaan. De Duitse rechtervleugel (de 45ste Reserve-Divisie) is door de Grenadiers tot staan gebracht, maar iedereen is verrast van de enorme impact van het gas. Gelukkig ook de Duitsers zelf, die slechts een drietal kilometer kunnen vorderen en dan halt dienen te houden omdat zij verzuimd hadden voldoende reserve-troepen te voorzien om de aanval met succes richting Ieper verder te zetten. De Duitse de 45ste Reserve-Divisie is door de Grenadiers tot staan gebracht, maar de 46ste Reserve-Divisie is er in geslaagd een totale overwinning te boeken op de Franse Divisies.

Het Belgisch front maakt te Steenstraat een winkelhaak, net als de Canadese dat een winkelhaak vormt te Sint-Juliaan vormt. Daartussen niets. De frontlijn aan het Ieperleekanaal (naar het oosten gekeerd) wordt verdedigd door het Grenadiersbataljon van Majoor De Kempeneer en het Grenadiersbataljon van Majoor de Callatay. dan maakt het front een winkelhaak en verdedigend richting zuidfen ligt het Grenadiersbataljon van Majoor Donnies met het bataljon van majoor Borremans in steun aan de molen van Lizerne. De vijand die door de opening tracht op te rukken, valt onder een moordend vuur van de Grenadiers. De 23ste voeren de Grenadiers, samen met een bataljon Karabiniers onder bevel van Majoor Richard een tegenaanval uit en het gehucht Lizerne wordt heroverd. Ook de Fransen en Canadezen voeren de volgende dagen moeizame tegenaanvallen, en langzaam worden de Duitsers teruggeworpen.

Op 17 mei bezetten de geallieerden terug volledig de westelijke oever van het Ieperleekanaal. (verliezen: 10 Offr en 453 Grenadiers tijdens de slag en 25 Offr en 981 Grenadiers tot 14 Juli 1915). de volgende fase van de Tweede slag om Ieper zal zich verder ten zuiden afspelen en zal enkel de Britten engageren. Het wordt algemeen aanvaard dat de Duitsers bij Steenstraat een unieke kans misten om een doorbraak te forceren en zodoende zelfs de oorlog te winnen.

Op 24 december 1916 wordt het Regiment der Grenadiers terug ontdubbeld in het 1ste en 2de Regiment Grenadiers. In de oorlogsjaren aan de IJzer tot aan het Bevrijdingsoffensief onderscheiden de Grenadiers zich nog in de sectoren Diksmuide, Nieuwkapelle, Sint-Jakobs-Kapelle, Boezinge, Nieuwpoort en Brielen.

Passendale

De Duitse opperbevelhebber Ludendorf waagt in de lente van 1918 twee ultieme offensieven (21 maart-4 april en 9 april-29 april) om vooralsnog een Duitse totaaloverwinning af te dwingen. Beide offensieven mislukken en het Duitse leger is totaal uitgeput.

Begin augustus plannen de geallieerden hun grote en beslissende offensief te lanceren in de eerste maanden van 1919. Maar na het Britse succes (8-25 augustus) tijdens de Slag bij Amiens, zou de beslissing reeds in 1918 worden afgedwongen. De strijd gestart, gestart in Picardië, wordt gestadig opgevoerd over een steeds breder front in noordelijke en oostelijke richting. De Duitsers vallen terug op de "Hindenburg-Stellung".Vanaf 26 september zal het hele front in beweging komen, met de Franse en Amerikanen aan beide zijden van de Argonne. Op 27 september vallen de Britten opnieuw aan in Picardië. En op 28 september vallen de Belgen aan Vlaanderen. De "Legergroep Vlaanderen" bestaande uit Belgische, Britse en Franse Divisies staat onder bevel van Koning Albert I. De 12de Divisie, met het 1ste en 2de Grenadiers en het 4de Karabiniers, maakt deel uit van de "Groepering Zuid" en bezet de sector Brielen.

De aanval wordt ingezet op 28 september en dezelfde dag rond 20 uur bereikt het 2de Grenadiers zijn objectief: Passendale (eindobjectief van de Derde Slag om Ieper in 1917, uitgevochten door de Britten, veroverd na onmenselijke verliezen en terug prijsgegeven tijdens het Duitse Voorjaaroffensief). Op 29 september bevindt het 2de Grenadiers zich als eerste Belgisch regiment op de Duitse "Flandern-stellung". De 12de Divisie heeft de Vlaamse heuvelrug veroverd, wat een groot succes is. Eindelijk, na 4 jaar is men uit het IJzerbekken en domineert men het Leiebekken.

Op 13 oktober wotdt de 12de Divisie tijdelijk teruggetrokken van het front. De twee Grenadiersregimenten hadden samen volgende verliezen: 8 gesneuvelde officieren en 29 gewond, 129 gesneuvelde onderofficieren, korporaals en grenadiers. 683 gewonden en 25 vermisten. Voor beide regimenten samen bedroegen de verliezen aan officieren 34%, aan onderofficieren, korporaals en grenadiers 28%.

De bevrijding

Op 8, 9 en 10 november zijn de Grenadiers terug in de lijn aan de Schelde tussen Gavere en Eke. De eerste Belgische gesneuvelde militair op 4 augustus 1914 is soldaat Fonck van het 2de Lanciers. Wat echter dikwijls vergeten wordt is dat de allerlaatste gesneuvelde Belgische militairen Grenadiers zijn: 21 grenadiers lieten hun leven in de nacht van 10 op 11 november te Eke.

Op 11 november 1918 om 11 uur zwijgen de wapens. "Den Grooten Oorlog" is voorbij.

Op 19 november om 14 uur komt het 2de Grenadiers terug aan te Brussel dat ze verlaten had op 3 augustus 1914. Het 1ste en 3de bataljon wordt gekazerneerd in de Prins Albert Kazerne en het 2de bataljon in het Klein kasteeltje (kazerne van het 9de Linie).

Op 22 november maken Hunne Majesteiten Koning Albert I en Koningin Elisabeth hun triomfantelijke intocht te Brussel aan het hoofd van de 12de Divisie, waarvan het 2de Regiment Grenadiers, onder bevel van Luitenant-Kolonel Donies, deel uitmaakt.

In 1914-1918 vielen voor de bevrijding van België op het veld van eer: 51 officieren, 122 onderofficieren en 1435 korporaals en grenadiers.


© http://home.tiscali.be/mertense/wo1.htm
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
abnGeregistreerd op: 11-12-2005
Berichten: 710

BerichtGeplaatst: 26 Mei 2006 10:41    Onderwerp: Reageer met quote

Monument voor de Grenadiers in Zuidschote, Ieper "'tot herdenking van de onwrikbare verdediging van het Regiment der Grenadiers bij den eersten Duitschen aanval met de gassen op 22 april 1915".

Op de achtergrond (tussen de twee rechtse struikjes) is nog het Frans monument te zien.

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Ivan PetrusGeregistreerd op: 16-8-2006
Berichten: 202
Woonplaats: Vlaamse Ardennen

BerichtGeplaatst: 16 Aug 2007 10:57    Onderwerp: Reageer met quote

Ik ontdek bovenstaande tekst van Yvonne nu pas...
Er is ook zo verrekte veel te lezen op dit forum Smile

De Grenadier van mijn strip zat in het eerste regiment, maar beide regimenten trokken gelijk met elkaar op. Enkel Elewijt deed het 2e regiment apart aan.
Ik vond in een boek over Pervijze het verhaal (summier dagboek) van Kamiel Declerck.
Hij beschrijft exact dezelfde route als Odon Van Pevenaege.

Het is ongelofelijk stimulerend om zo WO1 verhalen in elkaar te zien haken. En soms nieuwe aspecten of invalshoeken te leren kennen.
_________________
www.ivanpetrus.com voor een blik op mijn werk
www.ivanpetrus.blogspot.com voor alle nieuws.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Ivan PetrusGeregistreerd op: 16-8-2006
Berichten: 202
Woonplaats: Vlaamse Ardennen

BerichtGeplaatst: 01 Dec 2008 13:11    Onderwerp: Reageer met quote

Zitten er eigenlijk Grenadier-kenners hier op het forum ?

Vooral qua kostuum zou ik nog wat info kunnen gebruiken.
_________________
www.ivanpetrus.com voor een blik op mijn werk
www.ivanpetrus.blogspot.com voor alle nieuws.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
belg1914Geregistreerd op: 31-12-2006
Berichten: 805
Woonplaats: Putte

BerichtGeplaatst: 01 Dec 2008 20:11    Onderwerp: Reageer met quote

info qua kostuum......
Hier volgen grenadiersuniformen pré 1914 en 1914. Ik vernam echter wel dat ze die berenmuts vanaf het begin van de oorlog niet opzetten, maar achterlieten in hun kazerne in Brussel.Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Aurel SercuGeregistreerd op: 23-2-2005
Berichten: 1686
Woonplaats: Boezinge - Ieper, België

BerichtGeplaatst: 02 Dec 2008 12:29    Onderwerp: Reageer met quote

Niet over de Grenadiers zelf, maar over het Grenadiersmonument in Zuidschote.
Een artikeltje dat ik ooit geschreven heb.
http://www.wo1.be/ned/geschiedenis/gastbijdragen/2008/grenadierszuidschote/welkom.htm

Aurel
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Ivan PetrusGeregistreerd op: 16-8-2006
Berichten: 202
Woonplaats: Vlaamse Ardennen

BerichtGeplaatst: 02 Dec 2008 12:39    Onderwerp: Reageer met quote

Fijn stuk, Aurel.
En op het einde wakker je de inspiratie nog wat verder aan, door een link te leggen met De Rechtvaardige Rechters...
Gek hoe sommige van mijn stokpaardjes altijd terugkeren, en in sommige gevallen soms in combinatie komen met elkaar.

Als je ziet wat voor klimatologische omgeving ze hebben geschapen voor het hele retabel in de St.Baafsabdij, dan kan je niet anders dan besluiten dat het verloren paneel onherroepelijke schade heeft opgelopen, de voorbije 75 jaar. Om het even waar het paneel nu ligt...

Of het nu in de crypte van Laken ligt, of het Grenadiersmonument, of ergens anders... van de subtiele laag olieverf zal al niet veel meer over zijn, en de eiken panelen zijn ook niet ongevoelig voor vocht...

Alles is zo vergankelijk.
Daarom net moeten we de geschiedenis koesteren.
_________________
www.ivanpetrus.com voor een blik op mijn werk
www.ivanpetrus.blogspot.com voor alle nieuws.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
jurgenGeregistreerd op: 16-6-2007
Berichten: 6808

BerichtGeplaatst: 13 Jun 2011 17:20    Onderwerp: Reageer met quote

[/img]
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
jurgenGeregistreerd op: 16-6-2007
Berichten: 6808

BerichtGeplaatst: 13 Jun 2011 17:24    Onderwerp: Reageer met quote

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het Belgisch Leger 1914/1918 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group