Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Oris Jean Louis

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Personen Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Luc KlapsGeregistreerd op: 26-9-2007
Berichten: 981
Woonplaats: Genk

BerichtGeplaatst: 29 Feb 2008 12:02    Onderwerp: Oris Jean Louis Reageer met quote

Op het blog http://blog.seniorennet.be/brabbes/archief.php?ID=277 staat het bidprentje van

Oris Jean Louis
geboren te Arendonk op 2 augustus 1891
soldaat 2 klasse, mil 1911 - soldaat van het Rood Kruis
T.A.S.I. / (7 Linie / 7 Cie)
overleden te Moorsele op 30 september 1918 om 22.50 uur (volgens bidprentje op 28 september)
oorspronkelijke begraafplaats Sint-Rijkers (graf 63) op 1 oktober 1918
begraven te Oeren (volgens bidprentje)

Volgens mijn gegevens is hij niet (meer) begraven te Oeren.
Sint-Rijkers is net als Oeren een deelgemeente van Alveringem.
Wie kent zijn huidige begraafplaats?

met vriendelijke groeten
Luc Klaps
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 29 Feb 2008 12:13    Onderwerp: Reageer met quote

De Panne B.M.B. graf G-32 Smile
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
RomaGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 5083

BerichtGeplaatst: 29 Feb 2008 12:40    Onderwerp: Reageer met quote

Indien ik dit zo lees; Sint-Rijkers, Oeren, De Panne... dan werd er in de loop der tijden nogal wat "rondgezeuld" met onze gesneuvelden. Ik kan het begrijpen als een begraafplaats wordt opgedoekt, maar Oeren bestaat nog steeds. Hopelijk heeft die jongen nu eindelijk een echte RUSTplaats gevonden.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Luc KlapsGeregistreerd op: 26-9-2007
Berichten: 981
Woonplaats: Genk

BerichtGeplaatst: 29 Feb 2008 12:42    Onderwerp: Reageer met quote

Er werd inderdaad nogal gesleurd met de lijken.
Had de familie daar steeds inspraak in?
Patrick die weet ook alles Smile

Roma, je kent het blog http://blog.seniorennet.be/bmb_oeren/ toch reeds.

met vriendelijke groeten
Luc Klaps
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 29 Feb 2008 14:35    Onderwerp: Reageer met quote

Het gezeul met lijken was inderdaad de eerste jaren na de Wapenstilstand een feit. Het echte antwoord zit ergens verstopt tussen de administratie en de organisatie van Leger & Staat en zoals we weten zijn deze ondoorgrondelijk.
Dus om te beginnen mijn versie.
Naar schatting stierven of sneuvelden ongeveer 40.000 Belgische militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op de militaire begraafplaatsen verspreid over de helft van Europa zijn er 24.310 Belgen te vinden. Ongeveer 1/3 werd gerepatrieerd en begraven in zijn woon- of geboortedorp.
http://users.pandora.be/ABL1914/BWG/aantalbeldood.htm
Voor deze cijfers min of meer een feit werden worden een aantal gunsten gepubliceerd in het Staatsblad en de kranten:
Brussel 28 januari 1919
De ouders, broers, zusters, echtgenote en kinderen kunnen na voorlegging van een bewijs van begraving en een akte die hun afstamming bewijst een gratis treinticket bekomen om het graf van hun verwant gestorven tijdens de oorlog te bezoeken.

Vanaf 12 mei 1919 kan ook onder dezelfde voorwaarden een ticket bekomen voor de graven die zich bevinden in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Groot Hertogdom Luxemburg, Zwitserland en Groot-Brittannië. De reis kan slechts eenmaal ondernomen worden op kosten van de Staat en is beperkt tot de lijnen uitgebaat door de Belgische Spoorwegen. De rest van het traject wordt afgelegd op eigen kosten.
Niet Belgen die het militair graf van hun verwant komen bezoeken op ons grondgebied genieten ook van het gratis tarief.

Vanaf 18 september 1919 kunnen de ouders van de overleden militair zich indien nodig laten vergezellen door een geleide indien hun gezondheidstoestand dit vereist. Bij het voorleggen van een attest uitgereikt door een dokter worden de reisonkosten door de Staat gedragen.
De officiële verloofdes genieten dezelfde rechten als de echtgenotes. Een verklaring van een eerbaar persoon ondertekend door de burgemeester geeft recht op een gratis treinticket.

Op 13 februari 1920 wordt bovenstaande nogmaals toegezegd voor het jaar 1920.

In 1921 was er ook nog mogelijkheid tot gratis vervoer, weduwen die ondertussen hertrouwd waren, konden niet meer genieten van dit voordeel.

Het aantal treintickets dat op kosten van de Staat werd uitgedeeld moet enorm geweest zijn, zowel qua aantal als qua kostprijs.

Staatsblad van 30 augustus 1920
De grafstenen zullen geplaatst worden met de tekst in de door de overleden militair gesproken taal.
Op die wijze aangelegd zullen de militaire kerkhoven bedevaartplaatsen worden….
Het nageslacht dient de betekenis van de dood van onze helden niet te vergeten.
Het valt te vrezen dat de uitstrooiing onze roemvolle doden eens hun aandenken zal verzwakken en dat hun offer, waarvan de herinnering nochtans onuitwisbaar moet blijven, vergeten geraakt.
Anderzijds dienen families een daad van gemeenschapsgevoel te plegen tegenover de talrijke ouders die de stoffelijke overblijfsels van hun kinderen niet hebben kunnen vinden, vermist in de woelige oorlogstijd, of die op de militaire begraafplaatsen als onbekende zullen achterblijven wanneer al de andere lichamen worden teruggegeven, zo zal niemand hun graf bezoeken en zal hun offer voor eeuwig uitgewist worden.
Dienvolgens rekent de regering er op dat de Belgische families het als plicht zullen beschouwen, en hun persoonlijke belangen zullen opofferen in het algemeen belang en zullen begrijpen dat de gepaste laatste rustplaats van een soldaat het slagveld is.

Onmiddellijk gevolgd door :

Mochten echter sommige families om gevoelsredenen de teruggave van de stoffelijke overblijfsels aanvragen zou de regering dit toestaan onder volgende voorwaarden :
De stoffelijke resten zullen aan de familie overhandigd worden bij het spoorwegstation het dichtst gelegen bij de gekozen begraafplaats.
De ontgravingkosten, het op gepaste wijze kisten voor de verre reis en het vervoer tot in het eindstation vallen ten laste van de staat, alle verdere kosten zoals vervoer van het station naar de begraafplaats, herbegraving, graf en het onderhoud hiervan, mis, enz. vallen ten laste van de familie.
De families hebben tijd tot 2 maand na 1 september 1920 om een aanvraag tot repatriëring in te dienen bij aangetekend schrijven aan de dienst Militaire Grafsteden te Brugge.

Via het Staatsblad (25 december 1920) laat men weten dat het grootste deel van werkzaamheden, het groeperen van graven en aanleggen van begraafplaatsen, bijna afgelopen is. In de nabije toekomst zal worden overgegaan tot het terug geven van de lijken voor repatriëring.
Om het verlangen van sommige families in te willigen, rekening houdende met de staat van de lichamen en om spijtige vergissingen ter vermijden zijn bijzondere maatregelen getroffen.
Vanaf 1 maart 1921 zal men overgaan tot de teruggave van de lijken.
De maatregelen : België werd in 11 sectors verdeeld, te weten 8 sectors in de lijn ten westen van de Wapenstilstandslijn en 3 ten oosten hiervan. Deze drie zijn Luik met de provincies Luik, Limburg & Luxemburg, Mechelen met Antwerpen, Brabant en Oost-Vlaanderen ten oosten van de Wapenstilstandslijn en ten slotte Namen met de provincies Namen en Henegouwen.
De teruggave zal stelselmatig en gelijktijdig beginnen in alle sectors op een door de verantwoordelijke gestelde werkwijze.
In iedere sector zullen de behoorlijk herkende lichamen worden ontgraven en in een speciale doodskist gelegd worden (zinken binnenbekleding). De ontgraving en identificatie gebeurt in tegenwoordigheid van een door het bestuur der militaire grafsteden aangestelde verantwoordelijke. Deze maakt een definitief proces-verbaal op en slaat een metalen herkeningsplaatje op de kist.
De families worden 8 dagen op voorhand verwittigd, maar het is onmogelijk een precieze datum vast te stellen daar het werk door praktische of klimatologische omstandigheden vertraging kan oplopen. De families moeten gereed zijn om op het moment van « verwittiging » het toelatingsbewijs voor herbegraving te laten geworden aan de dienst Militaire Grafsteden. De kisten klaar voor transport worden in een dodenhuis geplaatst. Op het ogenblik dat de kist op transport wordt gesteld zal de familie door het gemeentebestuur op de hoogte worden gebracht.
De kist blijft tijdens de reis vergezeld van een begeleidsman, die deze zal overdragen aan een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur en de verantwoordelijke van de nieuwe gekozen begraafplaats.
Indien mogelijk werd de familie gevraagd een afgevaardigde te sturen om de werkzaamheden van de Dienst M.G.S. te controleren. Gans de familie kon aanwezig zijn in zo verre zij de werkzaamheden niet stoorden.
Tot hier worden de kosten door de Staat gedragen, alle verdere kosten zijn voor de familie.
De families konden echter alle werkzaamheden op eigen kracht en rekening laten verrichten, na aanvraag bij de Dienst M.G.S.. Dit werd toegestaan indien het werk gebeurde zonder de andere werken te hinderen of te vertragen en in aanwezigheid van een afgevaardigde van de dienst.


Vele mensen liet het lichaam van hun zoon, echtgenoot of vader overbrengen om de zekerheid te hebben dat hij een Christelijke begraving had gehad, iets wat in die tijd heel belangrijk was. Anderzijds kon de herdenking dicht bij huis plaatsvinden en desgewenst meerdere keren per jaar.
De staat betaalde slechts een treinreis voor de doodskist en de rest van de bovengenoemde gerechtigden konden geen aanspraak meer maken op gratis vervoer, dus winst. Logica is er natuurlijk niet te vinden in het feit dat men eerst de begraafplaats aanlegt om er dan 1/3 weer van tussen te halen. Gevolg herbeginnen.

Een kleine anekdote:
De Vocht Jozef, sergeant bij het 1é Jagers te Voet komt begin 1916 terug te Appels. Hij was te Soltau als krijgsgevangene vrijgelaten wegens gezondheidsredenen. Ernstig zal het wel geweest zijn want hij sterft op 25/02/1916 “aan de gevolgen van een ziekte opgelopen tijdens zijn krijgsgevangenschap”. Een dag later wordt hij al begraven op het kerkhof van Appels.
In februari 1918 besluiten de Duitsers om een krijgsbegraafplaats aan te leggen naast de stedelijke begraafplaats van Dendermonde. Hier zullen alle militairen begraven worden die binnen het bereik van de Kommandatuur vallen. Dus wordt Jozef ontgraven en herbegraven op de voornoemde begraafplaats. Nu moet je weten dat Appels naast Dendermonde ligt en dat deze laatste haar begraafplaats te Appels heeft.
Wapenstilstand, iedereen blij en de ouders van Jozef besluiten om op eigen houtje hun zoon te gaan halen en te herbegraven in zijn oorspronkelijk graf. Een reis van nog geen 1.000 meter en Jef is “terug” thuis.
Midden jaren ’20 wordt het Krijgskerkhof heraangelegd, de Duitsers worden naar de Westhoek gebracht maar na controle van de registers blijkt er een kist verdwenen te zijn….. Al snel ondervindt men dat het om Sergeant De Vocht gaat en daar hij zonder officiële documenten gerepatrieerd werd ging men hem opnieuw ontgraven en begraven op de Belgische militaire begraafplaats van Dendermonde. Eeuwige rust …. eindelijk
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Personen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group