Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Douaumont is gefallen

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Verdun Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
TomGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 2310
Woonplaats: Heemskerk

BerichtGeplaatst: 25 Feb 2006 0:07    Onderwerp: Douaumont is gefallen Reageer met quote

Het onderstaande artikel is van de hand van Pierre Lenhard en is vertaald door Hans van Hooff. Ik wil hierbij Pierre bedanken voor het mogen plaatsen van het artikel op www.forumeerstewereldoorlog.nl en Hans bedanken voor het vertalen van het artikel uit het Frans. Dit artikel is geplaatst op het forum ter gelegenheid van het 90 jarig jubileum van de val van fort Douaumont. In dit kader wil ik ook wijzen op het volgende topic: http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=1808&highlight=monument

Douaumont is gefallen

Vanaf 12 februari 1916 worden de Duitse troepen, die in het grootste geheim tot voor Verdun waren opgetrokken, ongeduldig. Vanwege het slechte weer wordt de aanval elke dag weer uitgesteld. Dat geldt ook voor de mannen van het 24e Brandenburgse infanterieregiment van Grossherzog Friedrich Franz II van Mecklenburg-Schwerin (I.R. 24) dat voor Herbebois ligt. Voor hen, bevinden zich de Franse soldaten van het 164e R.I. en een paar kilometer verder het mythische en geduchte fort van Douaumont, de noordoostelijke versterking van de hoofdlinie van permanente forten van de vestingstad Verdun.

21 Februari 1916, om 8 uur 15 (Duitse tijd) wordt aan ongeveer 1.200 stuks artillerie, verborgen in de bossen voor Verdun, de order gegeven het vuur te openen. De kanonnade, het “Trommelfeuer”, dat tot op honderden kilometers afstand gehoord zal worden, moet de Franse linies vernietigen die gelegerd zijn tussen Ornes en Haumont; een front van ongeveer 12 kilometer.
Tegen 17 uur 15 krijgen de troepen van I.R. 24 de order een aanval te lanceren op Herbebois. De eerste linie wordt uitgeschakeld, maar de tweede linie biedt hardnekkige weerstand en de voortgang stagneert.
De volgende dag wordt het “Trommelfeuer” met dezelfde intensiteit hervat. Na de terugtrekking van de troepen van kolonel Driant, die de posities van het Bois de Caures met het 56e en 59e bataljon de chasseurs verdedigt, en de inname van het plateau van Wavrille, is het 164e R.I. verplicht zich terug te trekken om omsingeling te vermijden.
De compagnies van I.R. 24 boeken vooruitgang in de richting van Douaumont, sinds 21 februari een van de mikpunten van de artillerie, vooral van het 420 mm geschut.
Op 24 Februari bereiken de Brandenburgers het Bois de L’Hermitage. Tegenover hen de côte 347. De Fransen zijn er hun positie aan het innemen. Op de westflank laat luitenant Cordt von Brandis van de 8e compagnie het vuur op deze soldaten openen om hen te hinderen bij deze verschansing. De positie wordt echter niet aangevallen wat grote gevolgen zal hebben voor de compagnie van de luitenant.

Iedereen wacht op de order om de aanval op fort Douaumont te lanceren. Die wordt de volgende dag om 13 uur 28 gegeven maar heeft enige tijd nodig om bij de voorste linies aan te komen. De telefoonlijnen zijn vaak verbroken en de verkenners hebben moeite zich te oriënteren in het doolhof van het onherkenbaar geworden terrein.
Vanaf 2 uur nemen de acht 210mm mortieren van het 12e artillerieregiment te voet het fort onder vuur: 860 granaten worden afgeschoten. De twee 420mm mortieren, in stelling in het Bois de Spincourt, vuren van 12 uur tot 17 uur 45, 42 granaten van zwaar kaliber op de pantsers van het fort.
Bataljonscommandant von Klüfer geeft het bevel tot de aanval per telefoon aan zijn compagnieën door: het IIe en IIIe bataljon van het I.R. 24 zullen om 16 uur aanvallen. Hij kon 1800 meter overbruggen. Dit bevel is aan elke onderofficier doorgegeven. Nergens liep de telefoonverbinding verder. Dit laatste zou belangrijke invloed hebben op de loop van de gebeurtenissen.

Von Brandis contra Bloem en Radtke.
Toen de officieren de implicaties van deze order op de kaart bezagen, bemerkten ze dat ze een sector moesten bezetten die zich uitstrekte van het Bois du Chauffour tot aan de zuidgrens van het Bois d’Hassoule. Tot hun spijt constateerden ze dat fort Douaumont hier niet binnen lag. Ze moesten de pioniers en het 12e Grenadier opwachten die belast zou worden met de verovering van het fort.

Men kan zich de frustratie van een ambitieus man als Cordt von Brandis indenken. Zo zou aan kapitein Walter Bloem van het 12e Grenadier de eer te beurt vallen het fort in te nemen. Deze eenheid, geposteerd ter hoogte van de Ferme des Chambrettes, een kilometer achter I.R. 24, moet verbinding tot stand brengen met de 8e compagnie van Cordt von Brandis die gelast is op hen te wachten in het Bois du Chauffour. Om de manoeuvre te bespoedigen, wordt een verkenner op pad gestuurd om hen te ontmoeten.
De jonge reserve-onderluitenant Radtke, 24 jaar oud, moet wel hetzelfde gevoel hebben.

Voorin de 6e compagnie zet men de bestorming van de côte 347 in. Door de beschietingen, met name met zware Duitse mitrailleurs bieden de Fransen slechts weinig weerstand: ze graven zich in of vluchten. Deze soldaten die behoren tot het 95e R.I. zijn uitgeput door een gedwongen mars van 36 uur.
Op dezelfde hoogte wacht Cordt von Brandis aan de rechterflank het 12e Grenadier op, dat maar niet komt.
Hij besluit tot actie over te gaan en zet de 8e compagnie in. Ze zien zich gesteld tegenover een hevige tegenstand want de “Poilus” hebben tijd gehad hun positie te versterken. Na man-tegen-man gevechten worden de loopgraven echter ingenomen.

In de nabijheid van het fort.
De soldaten van de compagnie Radtke zetten de achtervolging in op de Fransen en komen steeds dichter bij het fort. Tegelijkertijd wacht Cordt von Brandis nog altijd in het Bois du Chauffour.
Radtke ligt al gauw onder vuur van zijn eigen artillerie. Hij schiet al zijn groene vuurpijlen af om de schootsafstand te laten verleggen, maar vergeefs. Door het sombere weer worden de signalen niet opgemerkt door de artilleristen die zoals hen opgedragen het fort blijven “doorzeven”.
Kapitein Haupt van de 7e compagnie en onderluitenant Klingenberg van het 5e voegen zich bijeen en proberen ook de artillerie in te seinen, maar zonder veel succes.

Ze bevinden zich ongeveer 150 meter achter Radtke en naderen vastbesloten het fort.
De mannen van Radtke willen zich terugtrekken om dekking te zoeken voor het eigen vuur. Hun leider heeft geen keuze: óf de aanval inzetten op het fort om niet gedood te worden door de artilleristen uit het eigen kamp of terugtrekken, wat voor deze man ondenkbaar is. Hij besluit dus zijn opmars voort te zetten ondanks de ontvangen orders. Met door het prikkeldraad gescheurde broeken en bebloede handen komt de groep bij het tweeënhalf meter hoge hek aan die om de diepte van de fortgracht staat.
Tegelijkertijd vuurt het 155mm kanon in de koepel van het fort met regelmatige tussenpozen in de richting van Ornes en Azannes zonder dat de artilleristen echt iets kunnen waarnemen, omdat de observatiemiddelen al op 21 februari waren vernield. Niemand in het fort scheen de aanwezigheid van de vijand te hebben opgemerkt. Het grootste deel van de bezetting heeft vanwege het bombardement zijn toevlucht gezocht tot de lagere etages.
Toch worden de aanvallers ontdekt door bespieders in de klokkentoren van het dorp Douaumont en de mitrailleurs geven hun partij wat in enkele verliezen resulteert onder wie onderluitenant Neumann van de 9e compagnie die dodelijk gewond raakt.
Haupt wordt tegen de grond geworpen door de explosie van een granaat. Men denkt dat hij gesneuveld is. Hij staat echter op en spreekt de beroemde zin uit: “voorwaarts, wie valt, valt!”.

Douaumont omsingeld.
Radtke vindt een doorgang naar de fortgracht: het hek dat er omheen ligt, is namelijk beschadigd door een granaat. De gracht, bijna acht meter diep, is deels opgevuld met puin.
Tegen vijf uur glippen ze, geholpen door adjudant Wiedenhus, door de opening, springen naar beneden en verschansen zich, samen met enkele andere manschappen die zich bij hen gevoegd hebben, achter een stapel houten palen. Veel later, in zijn memoires, verbaast Radtke zich nog over de aanwezigheid van dat hout.

De mannen in de gracht wachten op een mitrailleursalvo en een “warme” ontvangst, hun angst is makkelijk voor te stellen. Maar er gebeurt niets, de wapens blijven zwijgen.
Door het oorverdovende lawaai van de granaten die voortdurend inslaan in het fort, worden de orders moeilijk begrepen en voornamelijk via gebaren doorgegeven. Als ze bij een kapot geschoten deur komen, dringt de groep van ongeveer twintig man naar binnen. Het is er volkomen donker. Ze durven hun zaklampen niet te ontsteken en bewegen zich met kleine stapjes op de tast voort. In een gang die verlicht wordt door petroleumlampen maken ze al snel de eerste krijgsgevangenen. Deze zijn zo verrast Duitsers te zien dat ze geen enkele weerstand bieden.
Korte tijd later voegen Haupt en de onderluitenants Klingenberg, Morgenroth, Brand en Voigt zich bij hen met mannen uit hun compagnieën.
De schutters van het 155mm-kanon behoren weldra ook tot de gevangenen die in de verschillende opeenvolgende kazematten worden opgesloten.
Cordt von Brandis, die eindelijk contact heeft gemaakt met het 12e Grenadier, dringt ongeveer een half uur later het fort binnen, evenals een aantal andere soldaten waaronder ene Kunze, een adjudant die tot de 4e compagnie van de 22e Pioniers behoorde, en aan wie ten onrechte de inname van het fort wordt toegeschreven.

Een fort zonder leiding.
Kanonnier Aubert moet de commandant van het fort zoeken om hem naar Haupt te brengen. De veroveraars zijn erg verbaasd als men hen vertelt dat er geen enkele officier is. De wacht van de batterij Chenot, de oudste, wordt vervolgens tot zijn grote verbijstering beschouwd als de “commandant” van het fort en in die functie ondervraagd. Onderluitenant Voigt, van de 22e pioniers, vindt een verzameling kaarten en een bos sleutels die hij overhandigt aan Haupt. Ze bemachtigen ook een stempel met: “Fort de Douaumont – Meuse”, die ze als souvenir behouden.
De Duitsers zijn verrast niet meer dan ongeveer 70 man binnen aan te treffen. Uit de lijst die opgesteld is door de wacht van de batterij Chenot blijkt de aanwezigheid van 56 artilleristen, één infanterist van de 9e compagnie van het 164e R.I. een sergeant van de genie en zes artilleristen van het 102e R.A. die een batterij met een 155mm kanon bedienden ten zuiden van het fort en dekking kwamen zoeken.
Er is ook een ploeg van vijf waarnemers die sinds 10 februari belast zijn met de bouw van een uitkijkpost die op de dag van de verovering nog niet klaar is.
Uit vrees voor een systeem dat het fort zou vernietigen of onder water zetten, worden alle gangen geïnspecteerd, maar tot ieders verbazing wordt geen enkele voorziening van dien aard ontdekt. Uit voorzorg worden toch enkele kabels doorgeknipt door de pioniers die belast zijn met de inspectie van het fort. De gevangenen worden vastgehouden in het fort en dienen als gids.
Haupt, de officier met de hoogste rang, wordt de eerste Duitse officier die het commando over fort Douaumont op zich neemt. Hij regelt meteen de verdediging.
De Franse koks worden belast met de bereiding van een avondmaaltijd voor de bezetters. Pas op 27 februari worden de gevangenen overgebracht naar Ornes door dezelfde bres waardoor de Brandenburgers de omheining wisten te doorbreken.
Het hoofd van het bataljon, Von Klüver, die zich op enkele honderden meters van het verdedigingswerk bevindt, heeft slechts fragmentarische informatie over de situatie. Het is Cordt von Brandis, teruggekeerd uit het fort, die gedetailleerd verslag doet. Von Klüver, die ook heeft besloten zich in het fort te begeven, draagt hem op aan de achterliggende linies de verovering van het fort bekend te maken. Dit zou gedeeltelijk kunnen verklaren waarom zijn naam niet verbonden zou blijven met de verovering van het fort.

De gevolgen in het Reich.
Het hoge keizerlijke commando, al snel op de hoogte, wacht niet lang om deze overwinning in het hele Reich en in de hele wereld bekend te maken. Als een lopend vuurtje verspreidt het nieuws zich: “Douaumont is gevallen”.
De klokken worden druk geluid, de kinderen krijgen vrij van school, de kranten verschijnen met extra edities om dit belangrijke wapenfeit te verwelkomen. De verovering van Douaumont, hoeksteen van het verdedigingssysteem van Verdun, wordt uitgebuit door de Duitse propagandamachine. De val van Verdun, enkele kilometers verwijderd van Douaumont, lijkt aanstaande.

Keizer Wilhelm ll feliciteert persoonlijk zijn zoon, kroonprins Wilhelm, commandant van het vijfde legerkorps en belast met de leiding van het offensief bij Verdun.
Maar zoals de propaganda op magistrale wijze de gebeurtenissen gebruikt, trekken de Duitse strategen geen voordeel uit het terrein en wordt de opmars naar Verdun gestopt.
De Fransen hebben praktisch acht maanden nodig om het fort te heroveren. Volgens Pétain zou dit aan 100.000 manschappen van het Franse leger het leven kosten.
Talrijke min of meer fantastische verhalen behandelen de verovering van het fort. Zo heeft het gerucht de ronde gedaan dat de Duitsers uniformen van Franse soldaten in beslag genomen zouden hebben om ongemerkt bepaalde plaatsen te kunnen benaderen. In werkelijkheid schijnt er sprake te zijn van een vergissing: de Duitse infanteristen, die de punten van hun helmen hadden afgeschroefd om niet in hun voortgang te worden belemmerd, werden door de Fransen vanaf grote afstand voor landgenoten gehouden. Er wordt geschreven dat de bewaker van de batterij Chenot, die zolang “commandant” van het fort was, zijn degen aan Haupt gegeven zou hebben. Pure propaganda om deze overwinning wat extra glans te geven.
Er wordt ook een polemiek gevoerd over de rol van de verschillende officieren die het verdedigingswerk binnenvielen. Een groot deel van de aandacht werd aan Cordt von Brandis geschonken, die dan ook de medaille “Pour le mérite” kreeg, evenals trouwens Haupt, maar tegenwoordig is men het erover eens dat de eerste Duitse officier die de omheining van het fort Douaumont doorglipte zonder twijfel Radtke is. Zwaar gewond door een granaatscherf de dag na de aanval wordt hij overgebracht naar Ornes waar hij verpleegd wordt in de crypte van de kerk voordat hij gerepatrieerd wordt naar het Reich. Dit vertrek van het front verklaart waarschijnlijk dat zijn rol wordt gebagatelliseerd.

Een officier als Cordt von Brandis, met adellijk bloed, kwam veel meer overeen met het beeld dat men wilde geven van de Duitse helden. Behalve de voldoening van de vervulde plicht werd Radtke nooit beloond voor zijn bravouractie. Hij bracht de ware toedracht aan het licht in een boek getiteld:” Douaumont wie es wirklich war”.
_________________
Wat we doen in 't leven, klinkt door tot in de eeuwigheid.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 25 Feb 2006 18:37    Onderwerp: Reageer met quote

Mooi Tom, echt mooi.
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5804
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 25 Feb 2006 21:12    Onderwerp: Reageer met quote

Hier had ik graag de December wedstrijdvraag te berde gebracht en de
Oplossing want ik ben met mijn juist of fout antwoord ,
op mijn honger blijven zitten
Hier mijn antwoord , was het juist of fout ?


Vraag 13: Met veel bravoure
De Affaire Douaumont
Hierbij speelden vier Duitse militairen een rol.
Tot welk regiment behoren deze mensen?

Tot de 6-7en 8 companie van het IR24 Brandenburgsche

Wat zijn de namen van deze mensen.

De rangen geven we alvast prijs: het betreft

een sergeant, Feldwebel Wiedenhus ( 6.Komp.)
een luitenant, Lt. d.R. Eugen Radtke ( 6.Komp. )
een Oberleutnant Cordt v.Brandis (8.Komp.)
en een kapitein. Hauptmann Haupt (7e komp)

ps: hoop hier de juiste namen gegeven te hebben die ik denk dat je zoekt ,
want er zijn er twee die uit de prijzen gevallen zijn (die van de 6.Komp.)
En anderen die met de pluimen zijn gaan lopen Cordt v.Brandis (8.Komp.) de toevalsheld.
daarom worden ook andere namen vermeld afhankelijk van de geraadpleegde bronnen :
zoals Lt. Klingenberg, Leutenant Freiher von Ynatten ,
Vizefeldwebel Glanz , Feldwebel Wurfel, Unterfficier Schneidereitfotobron Verdun van Ettighoffer

Ook Het Reichsarchiv deel 10 is uiterst karig over het gebeuren en vermeld
Maar Eugen Radtke en Cordt v.Brandis idem in deel Douaumont
Van de groene serie

@+
Patrick
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch


Laatst aangepast door Patrick Mestdag op 14 Okt 2006 15:25, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
TomGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 2310
Woonplaats: Heemskerk

BerichtGeplaatst: 26 Feb 2006 11:18    Onderwerp: Reageer met quote

Zo op het eerste gezicht moet Wiedenhus, Kunze zijn. Wat er nu precies is gebeurd bij Douaumont zal grotendeels altijd onduidelijk blijven denk ik. Veel over geschreven is er in ieder geval. Wink
_________________
Wat we doen in 't leven, klinkt door tot in de eeuwigheid.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5804
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 26 Feb 2006 13:56    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
Zo heeft het gerucht de ronde gedaan dat de Duitsers uniformen van Franse soldaten in beslag genomen zouden hebben om ongemerkt bepaalde plaatsen te kunnen benaderen. In werkelijkheid schijnt er sprake te zijn van een vergissing: de Duitse infanteristen, die de punten van hun helmen hadden afgeschroefd om niet in hun voortgang te worden belemmerd, werden door de Fransen vanaf grote afstand voor landgenoten gehouden.


Hieronder wat Cordt von Brandis selber schrijft in zijn boek 50 jaar na datum
Vor uns der Douaumont van 1966 een herschreven versie van zijn boek
Die sturmer von Douaumont uit 1917 .De oude soldaat


En hier wat Bloem erover schrijft in zijn triologie Vormarch etc
Bloem met bevel over de IR12 rechterflank van de IR 24
ziet met lede ogen aan dat zijn aanvals gebied (streifen )
Naast het fort loopt (zie kaart bovenaan)
zijn geliefde IR12 regiment uitgedund door
Frans mittrailleurvuur ligt al bijna een dag plat op z’n buik vastgepint
en komt maar door bovenmenselijke moed vooruit .
Deze offergang van het IR12 aan de rechterzijde van de IR24
Heeft de gemakkelijke iname van het fort mogelijk gemaakt ,
Ten koste van grote verliezen voor het IR12 .
Bloems boeken zijn een genot om te lezeneen goede internet link over hett onderwerp
http://www.douaumont.net/douaumon.htm

@+
Patrick


Ps : Wat ik ook ergens gelezen heb, maar kan het niet terugvinden
is dat er kort nadien een ganse doos met ijzeren kruisen
Te verdelen was voor de manschappen van de ir 24 , dus nogal kwistig
veel maar niet genoegd zodat
Zelf het keukenpersoneel van de ir24
erom vochten om er eentje te kunnen bemachtigen .
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5804
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 26 Feb 2006 21:26    Onderwerp: Reageer met quote

Heb er de Franse Verdun bijbel ook eens bijgenomen , die van Jaques Pericard
En in de uitgave van 33 gaat het zo op een tweetal A3 bladzijden over de
Vermeende duitse Zoeaven verkleedtruc om het fort in te nemen ,
kwestie van de Verantwoordelijkheden van zich af te schudden ,
In de versie van 99 zijn deze achterhaalde fabeltjes wijselijk achterwege gelaten .
Hierna de betreffend pagina’s .
Het belangrijkste is dat de fransen de schuld van het verlies van het Douaumont Fort niet meer op de soldaten of de territorialen
Zoals de arme Chenot en ook niet op de Bevelhebbers van het jaar 1916 steken .
Maar wel de schuld toeschrijven aan de Chefs van het jaar 1915
die de forten ontmantelden , en vooral aan de regelmenten en methoden van het leger !

Een ander Verdun fortverhaal is dat van het fort Vaux daar is werkelijk om gevochten .

Voor degenen die er wat aan hebben hier betreffende pagina’s uit de Pericard van 99
Sorry maar de frans nederlandse vertaalprogietjes trekken op nieksken
kent iemand er mischien een goede

@+
Patrick
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5804
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 26 Feb 2006 22:07    Onderwerp: Reageer met quote


De Fransen heroverden het Fort op 24 october 1916.


Een overlevende , effe rusten !

@+
Patrick
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 02 Mrt 2006 7:57    Onderwerp: Reageer met quote

Bedankt voor de aanvullingen Patrick, ik ben net Alistair Horne aan het nalezen en heb met stijgende verbazing het Douaumont verhaal gelezen.
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 08 Mrt 2006 8:41    Onderwerp: Reageer met quote

Misschien stel ik hele stomme vragen, of vragen waar iedereen het antwoord al op weet behalve ik , maar ik stel ze lekker toch!

Het is nu duidelijk dat het om 4 mannen ging?

Kunz
Eugen Radtke
Cordt v.Brandis
Hauptmann Haupt
?

Brandis ging eigenlijk met de "eer lopen"?
En Walter Bloem was voorbestemd om Douaumont in te nemen, maar slaagde er niet in?
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
TomGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 2310
Woonplaats: Heemskerk

BerichtGeplaatst: 08 Mrt 2006 9:05    Onderwerp: Reageer met quote

Voor zover ik weet zit je er niet ver vanaf Wink
Stomme vragen bestaan trouwens niet.

Het regiment van Bloem (G.R. 12) was dacht ik idd voorbestemd om Douaumont aan te vallen.
_________________
Wat we doen in 't leven, klinkt door tot in de eeuwigheid.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Der_FeldgraueGeregistreerd op: 14-11-2005
Berichten: 146
Woonplaats: Deutschland

BerichtGeplaatst: 09 Mrt 2006 10:48    Onderwerp: Reageer met quote

The correct order how they entered the fort:

Uffz Kunze
Lt d. R. Eugen Radtke
Hptm Hans-Joachim Haupt
OLt Cordt von Brandis
_________________
Besuchen Sie unsere Seiten über Verdun unter http://www.rkwetterau.de (Link in der Mitte der Startseite unter "Militärgeschichte...").
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Der_FeldgraueGeregistreerd op: 14-11-2005
Berichten: 146
Woonplaats: Deutschland

BerichtGeplaatst: 09 Mrt 2006 10:53    Onderwerp: Reageer met quote

And the awards for that action:

Uffz Kunze: ?

Lt d. R. Eugen Radtke: NOTHING! Signed picture of the Kronprinz and promotion to Hauptmann d. R. in 1930something.

Hptm Hans-Joachim Haupt: Orden "Pour le Merite" and Militärverdienstkreuz 1. Klasse (Mecklenburg-Schwerin)

OLt Cordt von Brandis: Orden "Pour le Merite" and Militärverdienstkreuz 1. Klasse (Mecklenburg-Schwerin)
_________________
Besuchen Sie unsere Seiten über Verdun unter http://www.rkwetterau.de (Link in der Mitte der Startseite unter "Militärgeschichte...").
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Verdun Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group