Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Mijn vuurkaarten verzameling

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Verzamelen en verzamelingen Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Benny VinkeGeregistreerd op: 18-6-2008
Berichten: 2291

BerichtGeplaatst: 14 Apr 2017 10:15    Onderwerp: Mijn vuurkaarten verzameling Reageer met quote

Mijn favoriete verzamelobjecten zijn de vuurkaarten.
Op deze pagina zal ik (opnieuw) een overzicht geven van alle vuurkaarten die ik (ooit) in bezit heb gehad.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Benny VinkeGeregistreerd op: 18-6-2008
Berichten: 2291

BerichtGeplaatst: 14 Apr 2017 10:19    Onderwerp: Vuurkaart van Aloïse De Greef Reageer met quoteVuurkaart

Voorbeeld van zijn medaillesLaatst aangepast door Benny Vinke op 14 Apr 2017 15:48, in toaal 2 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Benny VinkeGeregistreerd op: 18-6-2008
Berichten: 2291

BerichtGeplaatst: 14 Apr 2017 12:10    Onderwerp: Vuurkaart van Florimond Aernaut Reageer met quoteVuurkaart

Voorbeeld van zijn medailles3e Legerdivisie - 9e Linie

Wanneer op 1 Augustus het mobilisatiebevel aankwam, ging het 9e Linie van vredesvoet over tot den oorlogsvoet: het werd ontdubbeld om, met zijne jongste klassen, het 9e en het 29e Linieregiment en, met de oudste klassen, het 9e Regiment vestingtroepen te vormen.

Te Luik, onder ‘t bevel van Kolonel Meiser, ontvingen zij allen den vuurdoop in de tusschenruimte der forten Boncelles en Embourg en in het gevecht van Sart-Tilman; de helft van het effectief bleef op het terrein en van de twee schoone regimenten kon er slechts nog één gevormd worden, het 9e, dat in ‘t geheel nog maar een effectief bereikte van 48 officieren en 2.807 manschappen.

Met Kolonel Flébus nam het deel aan het gevecht bij Aarschot; den 9n, 12n en 13n September onderscheidde het zich te Haacht; het verdedigde de Nete en trok zich, na den val van Antwerpen, naar de zee tot aan den IJzer terug.

Het schrijft in de plooien van zijn vaandel ook nog den roemvollen naam Lombardsijde en levert gevecht o. a. bij St-Joris, alvorens zich voor vier jaar in de loopgraven in te delven.

Gedurende dit tijdperk hebben er geen zeer ernstige gevechten plaats, doch onophoudelijk zijn er nachtelijke botsingen van patrouilles, verrassingsaanvallen op den eenen of den anderen post om krijgsgevangenen weg te kapen en inlichtingen in te winnen. Die periode was nochtans moorddadig en een der lastigste van den oorlog, want wij waren nog in ‘t begin onzer organisatie. Hoevelen onzer dapperen zijn er gevallen in de veldwachten van den Reigersvliet, van Oud-Stuivekenskerke, in de Verbindingsloopgraaf van den Dood, voordat onze werken ze eenigszins konden beschutten! Welke diepe herinneringen hebben wij allen bewaard van de eindelooze nachten van waken en werken in die streek!

Onder ‘t bevel van Kolonel Dejaiffe bezet het regiment, in 1916, den sector van Diksmuide en, van Februari tot December 1917, den meer rustigen sector van Ramskapelle. In Februari 1918 wordt het naar Merkem gezonden waar de Duitschers, op 17 April, een hevigen aanval uitvoeren, die ten andere flink wordt afgeslagen. De vijand was er in gelukt op een diepte van 1.800 meter in onze linies te dringen. Onze krachtige tegenaanvallen verjoegen hem uit al onze stellingen en meer dan 600 weerbare gevangenen en vijftig mitrailleusen bleven in onze handen.

En ziehier het laatste offensief: het 9e Linie valt den Kam van Vlaanderen aan, te Stadenberg, en verovert hem in den nacht van 29 op 30 September: het regiment wint zijn vierde vermelding bij legerdagorder.

Den 14de October wordt de vooruitgang voortgezet naar Sint-Pieter, Sint-Eloois-Winkel. En dan komt de terugkeer in het land: mannen, vrouwen, kinderen werpen zich om den hals van hun verlossers, gelukkig omdat het Belgen zijn, die ze van het juk van den vijand hebben verlost. De soldaten van het 9e Linie zijn de eerste die de Leie bereiken: zij zijn aldus, op twee dagen, bijna 16 kilometer vooruitgedrongen, terwijl zij gevangenen, kanonnen van alle kalibers en overvloedig materieel bemachtigden.

Het regiment mag fier zijn over de volbrachte taak. Het heeft in onze geschiedenis bladzijden geschreven, die het voor eeuwig met roem zullen omstralen. Het is fier over zijne dooden, over zijne verminkten, want hun offer zal niet vruchteloos zijn geweest.


Voor betere afbeeldingen zie:
http://www.yser.eu/html/vuurkaarten/vuurkaart_florimond_aernaut.html


Laatst aangepast door Benny Vinke op 15 Apr 2017 7:43, in toaal 2 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Benny VinkeGeregistreerd op: 18-6-2008
Berichten: 2291

BerichtGeplaatst: 14 Apr 2017 15:45    Onderwerp: Vuurkaart Jules Algoet Reageer met quoteVuurkaart

Kaart voor Vuurkruiser

Regelementering van de medische en farmaceutische verzorging voor "Vuurkruisers"Voorbeeld van zijn medailles1ste Legerdivisie - 2e en 22e Linie

Bij de mobilisatie van Augustus 1914 werd het 2e Linie dat te Gent garnizoen hield, ontdubbeld om het 22e Linie tot stand te brengen. Met een groep artillerie vormden de 2 regimenten de 2e gemengde brigade. Deze wordt naar Tienen gezonden en neemt er stelling achter de Gete.

De veldwachten van Neerlinter en Oplinter en de drie redoutes tusschen dit dorp en Tienen werden door de Duitsche artillerie gansch uiteengeslagen. De overige troepen van het regiment, die aan den zuidelijken zoom van St-Margriete-Houtem waren verzameld, werden eveneens in dit bloedig gevecht gewikkeld. Wanneer het 22e Linie zich op het einde van den namiddag naar Vissenaken terugtrok, had het 1.250 man en 23 zijner officieren verloren.

Het 2e Linie dat de te Vissenaken aangelegde loopgraven verdedigde, onderging dienzelfden dag zware verliezen.

De 2e gemengde brigade nam op 25 Augustus 1914 deel aan den eersten uitval uit Antwerpen en onderscheidde zich te Zemst en te Weerde.

Den 11n September vielen het 2e en het 22e Linie, door de bosschen van Schiplaken heen, het Duitsche front aan tusschen de Zenne en het kanaal van Leuven, doch zij gelukten er niet in de geduchte stelling Kampelaar, Wippendries en Elewijt te vermeesteren.

Begin October verdedigden de twee regimenten den Zuideroever der Nete, tusschen Rumst en Duffel.

Na den aftocht naar den ijzer, organiseerde het 22e Linie, van 15 October af, de verdediging van dien stroom, van en met de brug van Schoorbakke tot kilometerpaal 9 van den IJzer. Het 2e Linie: vanaf kilometerpaal 9 tot het midden van de bocht van Tervaete.
Het 2e en 22e Linie onderscheidden zich daarna door hun hardnekkigen weerstand aan de spoorlijn Diksmuide-Nieuwpoort.Door hunne dapperheid wonnen die regimenten de vermelding « YZER ».

Het 22e Linie, dat tot 14 officieren en 513 manschappen gesmolten was, werd op 29 october ontbonden.

Tijdens de « heilige wacht » bezette het 2e Linie de sectors van Steenstraat, Diksmuide, Pervijze en Merkem.

Bij Koninklijk Besluit van 20 December 1916 werd het 22e Linie opnieuw tot stand gebracht. Met het 2e Linie vormde het eerst de 2e brigade en, in Januari 1918, met het 3e Linie, de 7e infanteriedivisie.

Den 28 September 1918 verovert het 2e Linie de stelling Klerken-Riegel.

Het 22e Linie valt den Noord-Westelijken zoom van het Bosch van Houthulst aan, verovert Houthulst-dorp en, ‘s anderendaags, Terest.

Gedurende de tweede phase van het bevrijdingsoffensief maken het 2e en het 22e Linie de reserve uit van de 4e Legerdivisie die zegepralend vooruitrukt langs Handzame, Kortemark en Torhout.

Den 17n October bevinden de twee regimenten zich op het front Oostkamp-Wijngene; den 20e liggen zij aan het afleidingskanaal der Leie en zij eindigen den oorlog op de Schelde, ten Noorden van Eeke.

Het 2e en het 22e Linie hebben de vermeldingen: St-Margriete-Houtem, Antwerpen, IJzer, Klerken en Veldtocht 1914-1918 gewonnen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Benny VinkeGeregistreerd op: 18-6-2008
Berichten: 2291

BerichtGeplaatst: 15 Apr 2017 21:06    Onderwerp: Vuurkaart Ansiaux, joseph Camille Reageer met quoteVuurkaart

Oorkonden
Een voorbeeld van zijn medailles4e Legerdivisie - 10e Linie

Vanaf de mobilisatie helpt het Regiment onder het bevel van Kolonel Verbist mee aan de organisatie en de verdediging van de Versterkte Stelling Namen.

Na de inname der stad ontsnapt het langs de streek Tusschen-Samber-en-Maas en bereikt met groote moeite Frankrijk.

Langs de zee naar België teruggekeerd, reorganiseert het zich te Kontich en doet den uitval mee langs St-Kathelijne-Waver en neemt deel aan de roemrijke gevechten van St-Gillis-Lebbeke (26-27 September).

Daarna volgt de historische aftocht naar den IJzer; op 18 October wordt het geweldig aangevallen te Keiem en het verdedigt tijdens den slag aan den Lier de streek van Stuivekenskerke.

Tijdens de stabilisatie bezet het regiment de sectors van Nieuwpoort (25-12-14 tot 20-2-15), Drie Grachten (28-2 tot 12-3), Ramskapelle (26-3 tot 17-10), fort van Knocke (18 tot 27-10), Diksmuide (5-12-15 tot 10-5-16).

Stafkolonel Baltia heeft Generaal Verbist aan het hoofd van het regiment opgevolgd. Daarna komt Ramskapelle (25-5-16 tot 20-3-17).

Reorganisatie, samenstelling van het 20e Linie, vertrek van Kolonel Baltia die door Kolonel Deisser wordt vervangen. Dan volgt Steenstraat (15-5 tot 6-7), Luigem, Merkem (17-11-17 tot 1-2-18), Boezinge (27-3 tot 29-5), Diksmuide (28-6 tot 28-9).

En eindelijk het bevrijdingsoffensief; inname van Essen op 29-9 en Kortemark op 14-10. Op 11-11-18 bezet het regiment den westeroever van de Schelde ten Zuiden van Gent.

Op zijn vaandel prijken de vermeldingen:

NAMEN - DENDERMONDE - IJZER - EESEN - KORTEMARK.

V. ANDRE,

Voorzitter der Verbroedering.

4e Legerdivisie - 20e Linie

Het 20e Linieregiment werd op 27 December 1916 gevormd uit ontdubbelde eenheden van het 10e Linie en eene Compagnie van het 12e Linie. Het waren eenheden die reeds, gedurende twintig maanden veldtocht, blijk hadden gegeven van hunne waarde: te Namen, waar zij de eer hadden een deel van den meest blootgestelden sector, tusschen het fort van Marchovelette en de Maas te verdedigen; te Dendermonde en, gedurende den slag aan den IJzer, te Beerst en te Keiem.

In 1915 en 1916 hadden zij achtereenvolgens de sectors Pervijze, Nieuwpoort, Driegrachten, Booitshoeke, Diksmuide en Ramskapelle bezet.

Het 10e en het 20e, die de 10e Brigade vormen, bewaken den sector van Ramskapelle tot 19 Maart 1917, daarna den sector van Boezinge-Steenstraat tot 7 Juli 1917.

Na een rust in de streek van Gravelines, herneemt het regiment de wacht in de loopgraven: van 19 tot 30 November 1917 in den sector van Luigem, terrein dat het Fransche 36e Legerkorps in den zomer van 1917 had heroverd. Vanaf 6 December 1917 lost het regiment een deel van het Fransche 36e Legerkorps af in den sector van Bikschote waar het zich onderscheidt door patrouilles, waarbij vijanden gevangen worden genomen, en door zware werken tot terreinversterking, welke later de operaties der 3e Legerdivisie tijdens den slag bij Merkem (17 April 1918) vergemakkelijkten. Het regiment wordt op 11 Februari 1918 door het 12e Linie in den sector van Bikschote afgelost. Daarna wordt het belast met de verdediging van den woeligen sector Woesten-Weidendreft (20 April 1918 tot 27 Mei 1918), waar het zich onderscheidt door de gevangenneming van talrijke Duitschers.

Van 26 Juni tot 20 September 1918 bezet het den sector Diksmuide en bemachtigd er gevangenen.

Den 28ste September vertrekt het regiment voor het bevrijdingsoffensief, steekt de Steenbeek over, neemt het Blanckaertkasteel in, verovert Klerken en stelt zich den 29ste op in Zarren, nadat het talrijke gevangenen en een aanzienlijken buit heeft bemachtigd.

Den 14de October neemt het op schitterende wijze deel aan den slag van Torhout-Tielt: het onderscheidt zich aan de Aersgatbrug over het kanaal van Handzame, waar het meer dan 500 Duitschers gevangen neemt; daarna verovert het de hoeve Sabbe, belangrijk scharnier der vijandelijke stelling, dringt tot ver voorbij Handzame door en speelt een hoofdrol in de uitvoering van « de manœuvre van Torhout », die te danken was aan het stoutmoedig initiatief van Generaal Michel, den roemrijken verdediger van Namen.

Den ochtend van 16 October is de nederlaag der Duitschers klaarblijkend: over het gansche front van het 20e is de vijand in aftocht.

De snelle achtervolging beingt en brengt onze troepen tot aan het afleidingskanaal der Leie, waar de vijand weerstand biedt. Het regiment onderscheidt er zich door de verovering van Overbroek, zijn laatste en roemrijk gevecht van 23 October 1918.

Het vaandel van het thans ontbonden glorierijk 20e Linie berust in het legermuseum, omstraald met zijne vijf vermeldingen: Namen, Dendermonde, IJzer, Zarren, Handzame, en met den nestel in de kleur der Leopoldsorde.

Majoor met stafbrevet René WILLEMS,

Gewezen adjudant-majoor van het regiment.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Benny VinkeGeregistreerd op: 18-6-2008
Berichten: 2291

BerichtGeplaatst: 16 Apr 2017 14:16    Onderwerp: Vuurkaart Baelden, Julius Emiel Reageer met quoteVuurkaart

Voorbeeld van zijn medaillesVoor grotere afbeeldingen zie:
http://www.yser.eu/html/vuurkaarten/vuurkaart_baelde_julius_emiel.html
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Benny VinkeGeregistreerd op: 18-6-2008
Berichten: 2291

BerichtGeplaatst: 17 Apr 2017 16:34    Onderwerp: Vuurkaart Borgniet, Arnould Charles Joseph Reageer met quoteVuurkaart

Voorbeeld van zijn medailles

Voor grotere afbeeldingen zie
http://www.yser.eu/html/vuurkaarten/vuurkaart_arnould_charles_jospeph_borgniet.html
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Benny VinkeGeregistreerd op: 18-6-2008
Berichten: 2291

BerichtGeplaatst: 17 Apr 2017 18:06    Onderwerp: Vuurkaart Bosmans, Zenon Reageer met quoteVuuraartVoorbeeld van zijn medailles

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Benny VinkeGeregistreerd op: 18-6-2008
Berichten: 2291

BerichtGeplaatst: 17 Apr 2017 19:21    Onderwerp: Vuurkaart Bovy, Louis Francois Reageer met quoteVuurkaart

Identiteitskaart

Voorbeeld van zijn medailles


Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Benny VinkeGeregistreerd op: 18-6-2008
Berichten: 2291

BerichtGeplaatst: 19 Apr 2017 10:12    Onderwerp: Vuurkaart Bruyn De, Henri Alphonse Reageer met quoteVuurkaart

Voorbeeld van zijn medailles


Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Benny VinkeGeregistreerd op: 18-6-2008
Berichten: 2291

BerichtGeplaatst: 19 Apr 2017 12:04    Onderwerp: Vuurkaart Bulck van den, Frans Jozef Reageer met quoteVuurkaart


Voorbeeld van zijn medailles

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Benny VinkeGeregistreerd op: 18-6-2008
Berichten: 2291

BerichtGeplaatst: 21 Apr 2017 13:29    Onderwerp: Vuurkaart Alfons (Alphonse) Godfried Segers Reageer met quotevuurkaart

Guldenboek der Vuurkaart
Militair Identiteitskaart
Militair ZakboekVuurkruisen KrantBewijzen van aanwezigheid op de jaarlijksche monsteringen
Rouwkaart
Atest/ Oorkonden

Yserpenning

Medailles

Deze verzameling is nu in het bezit van± guerramundial1
http://www.ablhistoryforum.be/viewtopic.php?t=1234


Voor betere afbeeldingen zie
http://www.yser.eu/html/vuurkaarten/vuurkaart_segers_alfons_godfried.html
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Benny VinkeGeregistreerd op: 18-6-2008
Berichten: 2291

BerichtGeplaatst: 24 Apr 2017 7:28    Onderwerp: Vuurkaart Eugène Albert Petrus Bury Reageer met quoteVuurkaart

Voorbeeld van zijn medailles

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Verzamelen en verzamelingen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group