Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Duitse en Belgische bezettingszegels.

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Algemeen Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7041

BerichtGeplaatst: 08 Aug 2011 22:13    Onderwerp: Duitse en Belgische bezettingszegels. Reageer met quote

Duitse bezetting in BelgiŽ.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het door de Duitsers bezette gedeelte van BelgiŽ verdeeld in zes goed onderscheiden zones:
1. Het Generaal-Gouvernement BelgiŽ.
2. De Etappe van het 1ste Duitse leger: Mons-Bergen (E.1).
3. De Etappe van het 4de Duitse leger en het Marinekorps Gent-Brugge (E.4).
4. De Etappe van het 5de Duitse leger Arlon-Aarlen (E.5).
5. De Etappe van het 6de Duitse leger Tournai-Doornik (E.6).
6. Het Operatiegebied (O.P.).
Alle postverkeer in voornoemde gebieden was onder militaire controle geplaatst van de zg. "PostprŁfungstellen", destijds volgens officiŽle vertaling de "Postgoedkeuringsburelen" genoemd, welke aangepast werden door de frontverschuivingen tijdens de oorlog.

Het gebied van het Generaal Gouvernement.
Dit gebied, onder het gezag van de Gouverneur-generaal von der Goltz, von Bissing en von Falkenhausen, bevatte de provincies Antwerpen, Brabant, Henegouwen, Luik, Limburg, en gedurende lange tijd het gebied van het arrondissement Sint-Niklaas, onder het toezicht van de zg. Westabschnitt von Festung Antwerpen, alsook de provincie Namen, met uitzondering van de arrondissementen Aarlen, Bergen en Doornik, maar met inbegrip van de Franse gemeenten Fumay, Givet en Maubeuge.
De burgerpost werd progressief georganiseerd vanaf 1 oktober 1914. De Duitse postzegels van het type "Germania" werden gebruikt, met de opdruk in Gotisch lettertype, van de landsnaam "Belgien" en van de waarde in Belgische (goud) franken en centiemen.

Etappegebied.
Dit gebied bevat de verzorging en de uitrustingszone van een leger tussen het front of het operatiegebied (O.P.) en het Generaal-Gouvernement BelgiŽ (G.G. BelgiŽ), dus overwegend Oost- en West-Vlaanderen, inbegrepen het gebied onder toezicht van het Marinekorps van admiraal SchrŲder, de arrondissementen Aarlen, Bergen, Doornik en verschillende gemeenten van de Noord-Franse departementen.
In 1916 weigerden de krijgskassen van het Duitse 4de leger DFP Nr.4 te Gent en van het Marinekorps DFP 825 te Brugge nog verder de brieven van de burgerbevolking (gefrankeerd met de opdrukzegels Belgien van de Reichspost) te vervoeren.
Vanaf 1 december 1916 werden er voor dit gebied postzegels uitgegeven met opdruk Cent. of F. zonder de landsnaam Belgien, waarvan de opbrengst werd gestort in de krijgskassen van de verschillende legers en de verrekening geschiedde in het Reichspostkantoor Berlin S.W. 68. Daardoor werd in het Etappe- en in het Operatiegebied het Internationaal Posttarief ingevoerd. Het enkelvoudig brieftarief bedroeg 25 centiemen terwijl in het G.G. BelgiŽ het oude binnenlands Belgisch tarief (10 centiemen) werd toegepast. Door de derving van de ontvangsten was ook de krijgskas van het Marinekorps niet akkoord met deze regeling en gebruikte ze geruime tijd, in sommige Kommandanturen, Duitse zegels zonder opdruk. Dit was ook het geval in het gebied van dhet Beierse 6de leger te Doornik, waar op bepaalde tijdstippen enkel postzegels van het Koninkrijk Beieren verkocht werden. Telegrammen in het Etappegebied werden steeds met Duitse postzegels zonder opdruk vereffend. Alle telegraafformulieren moesten na inzage onmiddellijk vernietigd worden.
In het G.G. BelgiŽ stond de Post onder het beheer van de Reichspost met de hulp van Belgische postbedienden. In het Etappegebied werden de tarieven toegepast door de Feldpost zonder de hulp van Belgische beambten waardoor er willekeurige tarieven werden toegepast.

1914: Duitse zegels van 1905-1911, met opdruk "Belgien - Centimes of Francs".1916: Duitse zegels van 1905-1911, met opdruk "Belgien - Cent of Franc.Belgische bezetting in Duitsland.
Na de Wapenstilstand op 11 november 1918 bezette BelgiŽ samen met de geallieerden het Rheinland in 1919 en het Ruhrgebied in 1923-1925. Ontwaardingen (stempels): Postes Militaires Belgique - Leger Posterij BelgiŽ (sectornummers 1 tot 12).

1919: Postzegels van 1915-1915. Tweetalige opdruk "ALLEMANGE-DUITSCHLAND" in zwart, door de zegeldrukkerij te Mechelen.Belgische bezetting van Eupen en Malmedy.
Het Verdrag van Versailles van 28-6-1918 kent vanaf 1 januari 1920 de kantons Eupen en Malmedy toe aan BelgiŽ.
Dienstorder nr.3 van 21 januari 1920 bepaalt de postzones:
1e Postgebied Eupen, 10 kantoren.
2e Postgebied Malmedy, 19 Kantoren.
Vanaf januari 1920 tot juli 1921 gebruiken deze kantons Belgische zegels met de respectievelijke opdrukken "Eupen" of "Malmedy". Vanaf augustus 1921 zijn de gewone Belgische zegels zonder opdruk in gebruik naast deze met opdruk.

1920: Postzegels van 1915-1919, met zwarte of rode opdruk "EUPEN en MALMEDY" in Pfennig of Mark.
Malmťdy.
Postkantoren: Amel (Amblťve), Bullingen, Burg-Reuland, But-genbach, Elsenborn 1, Isenbom (stad), Ligneuville, Malmťdy, Mander-feld, Montenau, Oudler, Recht, Rocherath, Saint-Vith, Schonberg, Sourbrodt (surbot), Weismes (Waimes), Weywerts (Weywerce), Xhoffraix, Losheim werd terug overgedragen aan Duitsland op 1 oktober 1921.

1920: Postzegels van 1915-1919, met opdruk "Malmťdy".1920: Strafportzegels van de uitgifte van 1919 met opdruk "Malmťdy", door de zegeldrukkerij te Mechelen.Eupen.
Postkantoren: Astenet, Eynatten, Eupen 1, Eupen 2, Herbestal, Hergenrath, Kettenis, Lontzen, Moresnet, Raeren.

1920: Postzegels van 1915-1919, met opdruk "Eupen".
Strafportzegels van de uitgifte 1919, met opdruk "Eupen".Bronnen.
Tekst: OfficiŽle postzegelcatalogus van BelgiŽ.
Foto's: Internet.
Eigen verzameling.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7041

BerichtGeplaatst: 26 Mrt 2016 13:56    Onderwerp: Reageer met quote

Belgische voorafstempelingen op Duitse Germania-zegels:

http://www.precancel.nl/index.php/precancel-algemeen/landen/9-belgie/60-belgische-voorafstempelingen-op-duitse-germania-zegels

De uitgiften en het gebruik

http://www.rdpypres.com/uploads/De%20uitgiften%20en%20het%20gebruik%20van%20het%20Germania-zegelbeeld.pdf

artikel, beetje naar beneden scrollen naar pagina 4:

http://www.belgianstamps.eu/BELGIUM/Belgaphil/12-N.pdf
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Algemeen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group