Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

100 jaar Groote Oorlog: toeristisch ťn educatief?

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> 2014-2018 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
shabu
Cheffin


Geregistreerd op: 7-2-2006
Berichten: 3073
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 11 Jan 2014 19:59    Onderwerp: 100 jaar Groote Oorlog: toeristisch ťn educatief? Reageer met quote

100 jaar Groote Oorlog: toeristisch ťn educatief?

De herdenking van 100 jaar Groote Oorlog wordt commercieel volop uitgespeeld. Maar herdenking en educatie dienen wel de sleutelwoorden te blijven, zowel op toeristisch als onderwijsvlak, vindt Matti Vandemaele van het Peace Village in Mesen. "De nadruk moet liggen op werkelijkheidsnabijheid."

Sinds begin vorig jaar is Matti Vandemaele manager van het Peace Village in Mesen, een hostel dat vooral Ieren en Britten ontvangt. Met de 'dreigende commercialisering' van de herdenkingen van 100 jaar Eerste Wereldoorlog wil Vandemaele op een evenwichtige manier omgaan.

Het Peace Village legt de nadruk op herinnering en 'werkelijkheidsnabijheid'. Herdenken op maat staat hier centraal.

"Het herinneringscentrum voorziet een educatief aanbod voor groepen die bij ons verblijven", vertelt Vandemaele. "Hierbij focussen we veeleer op herinneringseducatie dan puur op historische feiten. Afhankelijk van het feit of we bijvoorbeeld een Britse schoolklas of een Australische groep over de vloer krijgen, stippelen we een aangepaste rondleiding uit. Herdenken gaat om wat we er vandaag de dag mee kunnen. Op welke manier is die oorlog van bijna een eeuw geleden nu nog relevant? Wat kan ieder van ons eruit leren?"

Beperkte aandacht vanuit het onderwijs

Vandemaele geeft toe dat het een wankel evenwicht is tussen herdenken, educatie en commercie. Er worden dit jaar honderdduizenden toeristen verwacht en iedereen wil wel een graantje meepikken.

"De meeste initiatieven kan ik alleen maar toejuichen", zegt hij. "Ik vind het wel jammer dat er bijna alleen vanuit toeristische hoek aandacht aan besteed wordt. Begrijp me niet verkeerd, er gebeuren hele goede dingen. Maar het is een verloren kans dat andere beleidsdomeinen, zoals onderwijs, zo weinig aandacht besteden aan dit 'eeuwfeest'."

"In het onderwijs gaat de aandacht vaak uit van de persoonlijke interesse van bepaalde leerkrachten. Vanuit de overkoepelende onderwijssector wordt er ontzettend weinig mee gedaan, terwijl er heel veel mogelijkheden zijn om de oorlog ook vanuit een persoonlijk standpunt heel nabij te brengen", betoogt hij.

"Als je op een oorlogskerkhof staat waar overwegend 17- en 18-jarige soldaten begraven liggen, leeftijdsgenoten eigenlijk van de bezoekende schoolgroepen, dan kun je daar pedagogisch iets mee. Die kansen worden nu vaak niet gegrepen."

Andere prioriteiten

Dat is iets waar Walter Lefever, die al 35 jaar geschiedenis geeft in het hoger middelbaar, het slechts gedeeltelijk mee eens is. "Ik vind dat er aan de Eerste Wereldoorlog en de hele voorgeschiedenis eigenlijk best veel aandacht wordt besteed. Niet zozeer de oorlog zelf wordt jaar na jaar besproken, maar wel het conflict in het algemeen, hoe het zover is kunnen komen en wat dit voor gevolgen hadĒ, vertelt hij.

"Het organiseren van schoolreizen naar de frontstreek vind ik zeker een meerwaarde en dat hebben we vroeger ook vaak gedaan. We zijn hiermee moeten stoppen omdat het praktisch niet meer haalbaar was."

"De toeristische sector is al langer bezig met de voorbereidingen van 100 jaar Groote Oorlog, dus ik zie niet in waarom ook het onderwijs niet op de kar zou kunnen springen."

"Het probleem is natuurlijk ook hier weer dat er bespaard moet worden. Als er gekozen moet worden tussen het bouwen en onderhouden van scholen of het subsidiŽren van reizen naar de frontstreek, dan is de keuze snel gemaakt", denkt Lefever.

In Groot-BrittanniŽ lijkt de onderwijssector meer waarde te hechten aan de herdenking: de Britse premier David Cameron (conservatieven) heeft zeven miljoen euro uitgetrokken om Britse jongeren de Vlaamse slachtvelden te laten bezoeken. De bedoeling is om van elke school in Groot-BrittanniŽ minstens ťťn leerkracht en twee leerlingen over te brengen. Daarbovenop komen nog de Ďgewoneí schoolreizen naar de Westhoek die veel Britse scholen sowieso al elk jaar organiseren.

Wat na '100 jaar Groote Oorlog'?

Wat er na 2018 gaat gebeuren, is moeilijk in te schatten. Vermoedelijk zal de aandacht langzaamaan naar de Tweede Wereldoorlog verschuiven. Hoe dan ook denkt Vandemaele niet dat de Eerste Wereldoorlog, en bijgevolg het slagveldtoerisme, na de herdenkingen zal wegsterven.

"In Groot-BrittanniŽ is de Eerste Wereldoorlog nog altijd in de eindtermen opgenomen. In de scholen wordt er erg veel aandacht aan besteed en de schooltripjes naar de Westhoek vallen daar ook onder."

"Bovendien mogen we niet vergeten dat het een oorlog buiten categorie was. Het was de eerste keer dat er massavernietigingswapens, gifgas, machinegeweren, enz. werden ingezet. Miljoenen mannen werden op een ongeziene schaal de dood ingejaagd. In die zin zal de herdenking ook in de toekomst een belangrijke rol blijven spelen."

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2014/01/10/100-jaar-groote-oorlog-toeristisch-en-educatief
_________________
If any question why we died
Tell them, because our fathers lied
-Rudyard Kipling-

http://ww1relics.com/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> 2014-2018 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group