Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Duitse keizer op Hollandse bodem

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Personen Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 28 Dec 2005 12:30    Onderwerp: Duitse keizer op Hollandse bodem Reageer met quote

De vlucht van Wilhelm II naar Doorn
Bijdrage van Leon Mijderwijk
donderdag, 15 augustus 2002


Monarchiën en allianties
Was het een oorlogsmisdadiger die op 10 november 1918 over de Duitse grens kwam en zijn toevlucht zocht in Nederland? Vreemd, maar eigenlijk komt het niet snel in me op de Duitse keizer Wilhelm II te associëren met ‘foute figuren’ uit de contemporaine geschiedenis. Dat die typering voor Wilhelm niet opgaat, is te herleiden uit het beeld dat hij bij mij oproept. Het gaat om een ouderwetse vorst casu quo krijgsheer. Weliswaar oorlogszuchtig, maar geen genocidepleger. De Eerste Wereldoorlog kende niettemin ellende in overvloed en Wilhelm II kan worden aangewezen als een agressor en medeaanstichter van deze oorlog. Maar zijn nationalistische houding paste in het machtspolitieke spel dat rond 1900 in Europa werd gespeeld. De uitbreiding van de vloot en het leger laten zien dat Duitsland een land in opkomst was. Het wilde een voorname rol in het Europese bestel op zich nemen.

Deze politiek wordt weerspiegeld in Wilhelms voorliefde voor het militarisme. Op persoonlijk vlak was dat terug te zien in zijn keuze van kleding. Zijn garderobe bestaat uit vele uniformen die hij bij een gepaste gelegenheid ook graag toonde. In zijn uitspraken maakte hij eveneens duidelijk dat hij het jonge keizerrijk groot wilde maken. Hij was belust op koloniën en probeerde bijeen te sprokkelen wat Frankrijk en Engeland over hadden gelaten. Binnen Europa sprak hij ondermeer met de Russische tsaar Nicolaas II en zijn oom, de koning van Engeland Edward VII. Ook werden contacten gelegd met het Ottomaanse Rijk. Enerzijds wenste hij met deze gesprekken allianties te sluiten. Anderzijds probeerde hij gesloten pacten, zoals de Entente Cordiale tussen Engeland en Frankrijk, te breken. Ondanks veelvuldig overleg met Edward VII bleven concrete afspraken uit.
De vele allianties tussen de Europese staten betekende dat een oorlog tussen twee landen direct zou leiden tot een oorlog waarbij vele landen betrokken zouden raken. En dat gebeurde ook… in 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Aan het einde van de oorlog kwam Duitsland alleen te staan. Zijn bondgenoten het Ottomaanse Rijk en Oostenrijk-Hongarije waren verslagen. De Amerikanen wisten voor de doorbraak te zorgen en Duitsland moest op de knieën. Toen de oorlog slecht ging verlopen voor de Duitsers was de kritiek op de keizer toegenomen. Met een naderend verlies voor ogen sprak het leger uit niet meer achter de keizer te staan. Op 9 november 1918 riep de socialist Scheidemann de republiek uit. In 1919 kreeg de republiek in Weimar haar grondwet.

Banneling in Doorn
Een dag na het uitroepen van de republiek stond Wilhelm II, keizer van het grote Duitse Rijk op het piepkleine station van Eijsden (Limburg). De keus voor Nederland als vluchtplaats was logisch. Ten eerste was het dichtbij en aangezien Wilhelm ‘enkele kleinoden’ wilde meenemen (negenenvijftig wagonladingen met huisraad) was de geringe afstand een prettige bijkomstigheid. Ten tweede was Nederland neutraal gebleven en leefde er geen rancune ten opzichte van de keizer. In een bezoek aan Nederland in 1907 had Wilhelm al benadrukt dat hij de Nederlandse neutraliteit erkende. Tijdens datzelfde bezoek wees hij op de innige banden tussen de Oranjes en de Hohenzollern. De relatie tot het koningshuis hoeven we niet als een motivatie te zien voor de keus voor Nederland. Zo hartelijk was de band nu ook weer niet. Koningin-moeder Emma en prins-gemaal Hendrik gingen bij Wilhelm op bezoek, maar Wilhelmina bezocht hem nimmer tijdens zijn verblijf.

Het verblijf van Wilhelm II in Nederland wordt steevast geassocieerd met Huis Doorn. Voordat hij dit huis kocht, verbleef hij enige tijd op kasteel Amerongen. Hier deed hij afstand van de keizerlijke troon. Op Huis Doorn woonde Wilhelm van 1920 tot zijn dood in 1941. Tot op de dag van vandaag toont het huis in welke entourage de ex-keizer leefde. Ondanks de troonsafstand was er in het huis veel aandacht voor ‘zijn’ keizerdynastie van de Hohenzollern. Voor de couleur locale en misschien ook om bezoek gunstig te stemmen werd de band met de Oranje-familie benadrukt in het interieur.

Graag geziene gast
De bijzonderheden in en om het huis, zoals de verzameling snuifdozen, bureaustoel met ruiterzadel, de militaire garderobe, boeken, schilderijen en de graven van de hondjes, gunnen ons een ongewoon toegankelijke blik op de interesses en passies van een vorst. Om terug te komen op het begin van het artikel: als je kijkt naar de persoonlijke bezittingen van de keizer, is het moeilijk om hier een lompe, hardvochtige dictator bij voor te stellen. De bevolking van Doorn dacht daar evenzo over. Wilhelm was een graag geziene gast in het Utrechtse dorp. Bij zijn zeventigste en tachtigste verjaardag werd hem door de Doornse bevolking een cadeau aangeboden. Hiermee gaven zij blijk voor hun affectie voor de vorstelijke inwoner. Pragmatisch gezien kunnen we concluderen dat het voor de naamsbekendheid zeer aantrekkelijk was om een gewezen keizer in hun midden te hebben. Met name door de beperkte bewegingsvrijheid om veiligheidsredenen bevond Wilhelm zich vaak in het dorp. Veel tijd bracht hij ook door in het park dat bij Huis Doorn hoorde. Hij liet daar het één en ander bouwen en aanleggen, ondermeer een poortgebouw en een rozentuin. Zijn favoriete tijdverdrijf was houthakken. Bezoekers en tuinlieden liet hij daarbij graag in de vreugde delen. ’s Avonds werden gasten verblijd met urenlange monologen van Wilhelm over politieke onderwerpen.

Momenten van verdriet kende Wilhelm ook tijdens zijn verblijf in Nederland. Op 11 april 1921 overleed keizerin Auguste Viktoria in haar slaapvertrek in Huis Doorn. Zij werd in Potsdam in de Antikentempel bijgezet. Wilhelm kon hier uiteraard niet bij zijn. Reeds een jaar later hertrouwde hij met Hermine von Reuss (†1947). Zij richtte zich op een herstel van de monarchie in Duitsland. Met dit doel voor ogen legde zij contacten met de nationaal-socialisten. Hermines opzet slaagde niet. De nazi’s hadden hun Führer Adolf Hitler en naast hem was geen ruimte voor een keizer. Wilhelm II overleed tijdens de Duitse bezetting op 4 juni 1941. Hij was tijdens het houthakken getroffen door een flauwte. In 1942 werd in de tuin van Huis Doorn een mausoleum gebouwd waarin zijn stoffelijke resten te ruste werden gelegd.

Bron:


_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Mark PronkGeregistreerd op: 10-12-2005
Berichten: 90
Woonplaats: Uithoorn

BerichtGeplaatst: 07 Jan 2006 22:28    Onderwerp: Reageer met quote

zeer interresant

Heb laatst nog twee boeken over wilhelm gekocht Smile
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 08 Jan 2006 0:30    Onderwerp: Reageer met quote

Welke?
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
AndriessenGeregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 785
Woonplaats: Akersloot gem.Castricum

BerichtGeplaatst: 08 Jan 2006 0:30    Onderwerp: wilhelm Reageer met quote

Het moge een interessant artikel zijn maar helaas draagt ook deze auteur weer bij aan de mythevorming rond Wilhelm ll.
Met name de bewering dat Wilhelm mede veoorzaker zou zijn geweest van de Eerste Wereldoorlog is niet te handhaven en onjuist
_________________
bezoek ook onze website www.ssew.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 08 Jan 2006 0:33    Onderwerp: Reageer met quote

Zo viel me een andere fout op. Wilhelm verzamelde geen snuifdozen, een van zijn voorgangers wel, maar sigarettendoosjes/etuis. Althans dat werd me in Doorn verteld.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
rolffie61Geregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 713

BerichtGeplaatst: 08 Jan 2006 12:15    Onderwerp: Reageer met quote

Onzorgvuldig en gemakkelijk in elkaar geflanst. Sluit me aan bij Richard en Andriessen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
marcstonGeregistreerd op: 18-3-2006
Berichten: 853
Woonplaats: Eindhoven

BerichtGeplaatst: 30 Apr 2006 0:45    Onderwerp: Mythevorming ??, staat niet helemaal vast van niet Reageer met quote

"Met name de bewering dat Wilhelm mede veoorzaker zou zijn geweest van de Eerste Wereldoorlog is niet te handhaven en onjuist"

hierover verschillen de historici van mening, varierend van de "Wir waren die opfer" legende tot Wilhelm was 'war criminal # 1", tot het is allemaal volledig op automatische piloot gegaan zonder enige kans het terug te draaien .

Ik denk dat hier politiek/het gevoel een schuldige te moeten vinden of de meer moderne "collectieve schuld van alle participanten meespeelt.

Mij persoonlijk, maar wie ben ik spreekt van de massa boeken die ik tot nu verslonden heb het boek Europe's last Summer wel aan. Het boek maak een nogal sterke case dat met name Duitsland op in oorlog juist in 1914 aanstuwde en er voor aardig wat allianties verziekt had. Met name die met Engeland dat voor 1900 zeker niet anti Duits was.

Dat de Kaiser hiervoor een twijfelachtige politiek voorstond, cancellen van verbonden met Rusland, de Marocco crises, de militaire race met Engeland maakt hem volgens velen wel een medeveroorzaker van het ophitsen van het conflict dat leidde tot WO 1. Om dit af te doen als pertinente mythevorming lijkt me niet geheel met de gedocumenteerde waarheid stroken. Maar ja het nadeel van de middenweg volgen is dat je door verkeer van 2 kanten aangereden wordt Smile.

Overigens:
Dat wij zo iemand asiel verleend hebben is natuurlijk een vraag van een heel andere orde??, maar het heeft ons wel een leuk museum opgelevert, waar overigens de medewerkers niet allen pro Kaiser zijn, (extreem verwaand persoon + geestelijk onstabiel hoorde ik van medewerkers).
_________________
Strange women lying in ponds, distributing swords is NO basis for a system of government.
(Monty Python on the Excalibur makes you king legend!)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 05 Aug 2006 8:00    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb maar weer eens een rondje op internet gemaakt en vond deze op een site die pretendeert alles te weten:

Duitse keizer
De Duitse keizer Willem II werd in 1859 geboren in Potsdam. Willem was de oudste zoon van Frederik III. Na de dood van zijn vader in 1888 werd Willem II koning van Pruisen en keizer van Duitsland.

Kanselier
In 1890 ontsloeg Willem II Bismarck, omdat hij zijn eigen kanselier wilde zijn. Willem II voerde een eigen koers, die bekend werd onder de naam "Neue Kurs", waarin echter geen echte lijn viel te ontdekken. De breuk met Bismarck leidde tot een wanordelijk beleid. Hij omringde zich met jaknikkers, waardoor Willem in staat werd gesteld om fout na fout te maken.
Willem II zegde het herverzekeringsverdrag met Rusland op, waardoor de relatie van Frankrijk met Rusland verstevigd werd. Hij trachtte de sociale omstandigheden van de lagere klassen te verbeteren, maar was daarin onsuccesvol. Ook gaf hij de boeren in Zuid-Afrika het idee ze te zullen ondersteunen, maar trok deze steun terug toen de Boerenoorlog uitbrak. Ook was hij door onhandige acties medeschuldig aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

Exil in Nederland
De Duitse Keizer Willem II moest tegen het einde van de eerste wereldoorlog, in 1918, Duitsland verlaten. Hem was door één van zijn generaals de gehoorzaamheid opgezegd. Bij graaf Bentinck op het kasteel Amerongen in Nederland vond Willem II aanvankelijk onderdak.
In 1920 kocht de ex-keizer in Nederland Huize Doorn aan. Willem II liet in het huis nogal wat wijzigingen aanbrengen om het geschikt te maken naar zijn wensen. Ook de ingang van het terrein werd veranderd. Aan de oostkant van het voorplein van het huis werd een groot poortgebouw opgericht.

Kasteel Doorn
Toen de ex-keizer Willem II zich definitief in Doorn had gevestigd, liet hij, om het kasteel verder in te richten, verschillende spulletjes uit Duitsland overkomen. Die spulletjes kwamen uit tweeënvijftig spoorwegwagons, die volgepakt waren met meubelen, uniformen, juwelen e.d. Ook zijn verzamelingen waren aanwezig, waaronder zijn befaamde collectie tabaks- en snuifdozen. Een deel van de bezittingen van de keizer werd tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Berlijn overgebracht en is vervolgens in Rusland terechtgekomen, maar wat er nog is, kan men nog heden ten dage in Doorn bewonderen.

Huwelijken
Willem II was getrouwd met Auguste Victoria van Sleeswijk-Holstein. Zij overleed echter al in 1920, het jaar waarin Willem II huis Doorn betrok. Willem II hertrouwde met Prinses Hermina von Reusz, die hem zes jaar overleefde. De ex-keizer stierf in 1941 in Huis Doorn. Na de dood van Willem II vertrok prinses Hermine naar Duitsland waar ze in 1947 overleed.

http://www.absofacts.com/royalty/data/willem2duitsekeizer.shtml
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
AndriessenGeregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 785
Woonplaats: Akersloot gem.Castricum

BerichtGeplaatst: 05 Aug 2006 23:25    Onderwerp: Reageer met quote

quote: In 1890 ontsloeg Willem II Bismarck, omdat hij zijn eigen kanselier wilde zijn. unquote

*Wilhelm ontsloeg Bismarck na een conflict over de eis van de keizer dat Bismarck een oude wet, door hem weer van stal gehaald, en waarin ministers slechts via hem met de keizer zouden mogen communiceren, zou intrekken.. De keizer wenste dat men hem ook rechtstreeks zou kunnen benaderen. Het conflict was het eind van een strijd om de macht tussen Wilhelm en Bismarck waarbij Bismarck aan het korste eind trok. Bismarck had de laatste verkiezingen verloren maar wilde niet aftreden. Hij werkte de keizer eerst achter de schermen, later openlijk tegen en ging zelfs zo ver buitenlandse ambassadeurs te beinvloeden.
Toen Bismarck eindelijk zijn ontslag vroeg stond de publieke opinie in Duitsland grotendeels acher Wilhelm.
Bismarck toonde zich een slecht verliezer en liet allerlei staatszaken uitlekken via de pers, teneinde Wilhelm te treffen.

Quote; Willem II voerde een eigen koers, die bekend werd onder de naam "Neue Kurs", waarin echter geen echte lijn viel te ontdekken. De breuk met Bismarck leidde tot een wanordelijk beleid. unquote;

*Nadat Bismarck was afgetreden trad Caprivi aan die zich niets door Wilhelm liet zeggen en een eigen koers wilde varen. Hij wilde toenadering tot Gr.Brittannie en bezorgd over de houding van rusland die hij niet vertrouwde. Hij voelde er ook niets voor Bismarck's geheime verdragen klakkeloos over te nemen.
Over het algemeen volgde Wilhelm de politiek van Caprivi en met het voeren van een 'eigen koers' viel het wel mee. Zoveel ruimte had Wilhelm overigens ook niet zoals later wel zou blijken. Ook tijdens het bewind van kanselier von Bulow volgde Wilhelm over het algemeen de wensen en adviezen van zijn kanselier op ook al was hij het vaak zeer oneens met diens buitenlandse politiek en waarschuwde hij diverse malen dat die onverstandig was. Ook Bulow's opvolger, Bethmann Hollweg vond in Wilhelm een loyale vorst. Hij steunde die door dik en dun, met name in diens strijd om de onbeperkte duikbootoorlog tegen te houden. Uiteindelijk moest die z'n tegenstand opgeven en de keizer adviseren tot die onbeperkte duikbootoorlog overr te gaan. Pas toen gaf Wilhelm zijn goedkeuring. Constitutioneel kon Wilhelm die ook niet weigeren.
Het is juist dat Wilhelm de grenzen van zijn mogelijkheden opzocht. Hij vond dat hij keizer was bij de gratie Gods. Daarin verschilde hij overigens niet van veel andere Europese vorsten, onze eigen kon.Wilhelmina niet uitgezonderd. Ook die bemoeide zich vaak met de buitenlandse politiek en probeerde daar invloed op uit te oefenen.

quote; Hij omringde zich met jaknikkers, waardoor Willem in staat werd gesteld om fout na fout te maken. unquote

* Veel van de aan Wilhelm toegeschreven fouten bleken in werkelijkheid door anderen te zijn begaan. Helaas verzuimt de genoemde site te memoreren over welke 'fouten' men het heeft.

quote:Willem II zegde het herverzekeringsverdrag met Rusland op, waardoor de relatie van Frankrijk met Rusland verstevigd werd. unquote

* Wilhelm was tegen het opzeggen van het herverzekeringsverdrag. In feite had hij de Russische ambassadeur reeds toegezegd dat het verdrag weer verlengd zou worden.
Caprivi, gesteund door Holstein en de Duitse ambassadeur in Rusland, waren echter fel tegen verlenging. Het verdrag bevatte nl enkele geheime clausules, die, indien ze zouden uitlekken, zeer nadelig voor Duitsland zouden zijn. Bismarck had daar niet zo mee gezeten, 'komt tijd, komt raad' moet hij gedacht hebben. Caprivi echter zag daarin een groot gevaar, vooral ook omdat de Russische houding t.o.v Duitsland in die periode zeer onvriendelijk was geworden. Er vonden 'proef mobilisaties' plaats die Russische troepen dicht aan de Duyitse grenzen bracht. In feite waren de Russen in de gelegenheid Duitsland met het verdrag te chanteren waardoor de positie van Duitsland t.o.v Oostenrijk Hongarije en Gr.Brittannie onmogelijk zou zijn geworden.
Caprivi deelde dit de keizer mede en adviseerde deze ten sterkste het verdrag niet te verlengen. Wilhelm kon niet veel anders dan dit advies van zijn kanselier te accepteren. Achteraf is natuurlijk wel gebleken dat dit nadelig is geweest voor de positie van Duitsland maar dat is wel hindsight.

quote: Hij trachtte de sociale omstandigheden van de lagere klassen te verbeteren, maar was daarin onsuccesvol. unquote

* Wilhelm kwam in conflict met Bismarck omdat deze een anti socialistenwet wilde invoeren. Wilhelm vreesde dat dit tot een burgeroorlog zou kunnen leiden en weigerde de wet te aanvaarden..Toen er in het Ruhrgebied een grote staking uitbrak wilde Wilhelm de positie van de arbeiders zeker stellen maar Bismarck wilde er troepen op af sturen om de staking te breken hetgeen voor Wilhelm ondenkbaar was. "Ik wil mijn aantreden niet beginnen met een bloedbad' waren zijn woorden. Hij bemiddelde persoonlijk tussen werkgevers en arbeiders en oefende druk uit op de werkgevers een beter sociaal beleid te voeren.Bismarck werkte hem ook hier openlijk tegen. Wilhelm trachtte ook een internationaal congres te organiseren waarin kinderarbeid zou worden verboden en de werktijden van met name vrouwen en kinderen geregeld zou worden. Bismarck werkte hem hier openlijk tegen en ging zelfs zo ver om buitenlandse ambassadeurs te suggereren dat zij zelf zo'n conferentie in eigen land zouden moeten organiseren zodat niemand naar het congres in Berlijn zou komen. Wilhelm kwam daar natuurlijk achter. De strijd om de macht met Bismarck leverde een serieus gevaar voor de monarchie op. Bismarck beschouwde zich als alleenheerser van het Duitse rijk. Hij- en hij alleen maakte uit wat de Duitse politiek zou zijn.
Na het ontslag van Bismarck werden onder Wilhelm nog een aantal sociale wetten in Duitsland aangenomen en ingevoerd.Wetten die door Wilhelm als noodzakelijk gezien werden maar door Bismarck waren tegengewerkt.

quote;Ook gaf hij de boeren in Zuid-Afrika het idee ze te zullen ondersteunen, maar trok deze steun terug toen de Boerenoorlog uitbrak. unquote;

* Wilhelm heeft vanaf het begin van de Boerenoorlog duidelijk gemaakt dat hij ze niet kon steunen. Hij weigerde dan ook een delegatie van de boeren te ontvangen en hij deed dat op advies van zijn kanselier. Duitsland is vanaf het begin van de boerenoorlog loyaal t.o.v Engeland geweest. Wilhelm weigerde een Russisch voorstel om gezamenlijk een front te vormen tegen de Britse acties in Z.Afrika.
De bewering dat hij de boeren de indruk zou hebben gegeven hen te steunen slaat dan ook nergens op. Men doelt waarschijnlijk op het zg 'Kruger telegram' dat Wilhelm, op advies van zijn kanselier en zijn min.van Buitenlandse Zaken naar Kruger stuurde na de zg "Jameson raid' een inval van Britten met als doel een opstand uit te lokken in de Boerenrepubliek. In Duisland was men bijzonder verontwaardigd over deze inval in een land waar zich ook zeer veel Duisers gevestigd hadden en waarin Duitsland grote commerciele belangen had.
Men vergeet nogal eens dat ook in Nederland de verontwaardiging uitermate groot was en dat ook de Nederlandse regering een felicitatietelegram naar Kruger heeft verstuurd en dat ook hier de kranten vol stonden met verontwaardigde reacties.

quoe; Ook was hij door onhandige acties medeschuldig aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. unquote

* Helaas wordt verzuimd te vemelde welke 'onhandige acties' worden bedoeld. Overigens was Wilhelm zeker niet de enige die 'onhandige acties' ondernam. We zouden dan kunnen denken aan onhandige acties van Grey, Poincare, Sazonov, Iswolski, Alexander, Peter van Servie, Paschitz om er maar enkelen te noemen.

Het wordt tijd dat de mythe rond de rol van Wilhelm ll eens serieus wordt weersproken maar het is duidelijk, een mythe ruim je niet zo maar even op. Interessant zou he zijn als we konden beschikken over een vergelijkende studie van de karaktes en capaciteiten van alle gekroonde staatshoofden uit die periode. Pas dan zou kunnen blijken of Wilhelm inderdaad zo'n uitzondering is geweest en of zijn regeerperiode inderdaad zo afweek van die van andere staatshoofden. Helaas, zo'n studie is er (nog) niet.
_________________
bezoek ook onze website www.ssew.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Personen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group