Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

De Engelen Van Mons

 
Plaats nieuw bericht   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Mystiek en religie Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Arjen87Geregistreerd op: 18-4-2011
Berichten: 40
Woonplaats: Stad aan't Haringvliet

BerichtGeplaatst: 30 Mei 2011 16:36    Onderwerp: De Engelen Van Mons Reageer met quote

Wat houdt de legende precies in?
Op 29 september 1914 plaatst de Londense krant ‘The Evening Post’ een artikel genaamd ‘The Bowmen’.
Het bericht gaat over een raadselachtig voorval dat heeft plaats gevonden op 26 augustus 1914 in de buurt van het Belgische Mons. Een groep Britse soldaten van het 2de legerkorps werd door de sterke Duitse overmacht steeds verder terug gedreven. Op het moment dat voor de Britten alle hoop verloren leek te zijn riep een soldaat: “Adsit Anglis Sanctus Georgius” (vrij vertaald: ‘’Moge Sint Joris vandaag de Engelsen helpen’’). Zijn roep werd door zijn medesoldaten overgenomen waarop ineens, vanuit het niets, een leger van ‘engelen’ opdook. De figuren waren groter dan mensen en omgeven door licht. Ze waren in het wit gekleed, blootshoofds en leken over de grond te zweven. Even later zagen de Britten met verbazing hoe de vijand op de vlucht sloeg en hoe de door de engelen afgeschoten pijlen honderden slachtoffers maakten. Later zouden de Duitsers zich afgevraagd hebben wat de doodsoorzaak was van de gesneuvelden, want op geen van de doden zou een verwonding te zien zijn geweest.

Bowman, propaganda of was er meer aan de hand?
Natuurlijk schreven in die tijd de kranten wel meer glorieuze verhalen en ze namen het niet zo nauw met de werkelijkheid van het front. Maar de ‘Engelen van Mons’ worden ook in officiële documenten vermeld. Later, in 1931, zou voormalig stafofficier Charteris over het voorval schrijven; “De Engelen van Mons interesseren me. Ik kan er maar niet achter komen hoe de legende ontstond”.

Wat zijn de feitelijke gebeurtenissen?
14 augustus was de Britse troepenmacht op weg naar de Franse stellingen van generaal Lanrezac bij Charleroi. Hier was het Franse vijfde leger gelegen. Voordat de Britse troepen dit leger konden bereiken, kwamen ze al Duitse patrouilles tegen. Nadat dit gemeld werd aan generaal Lanrezac, besloot deze om de Duitse troepen aan te vallen, tegen het advies van de inlichtingendienst in. Als tactische zet, groeven de Franse troepen zich in bij het stadje Mons. Lanzerac trok zich terug richting Mons en de Britse troepen waren ook op weg terug, maar werden aangevallen door het 1e Duitse leger van generaal von Kluck. De Britten hielden lang stand tegen de Duitsers, maar het numerieke overwicht dat de Duitsers hadden bracht de Britten in een hopeloze positie. Terugtrekken was dus de enige optie.
Het verhaal gaat dat tijdens dit terugtrekken de Britten werden ondersteund door een leger van engelen.
Feit is dat het de Britten wel gelukt is om terug te trekken.

Wat is de oorsprong van het verhaal?
Bij de slag om Mons en het terugtrekken van de Britse troepen werd St. George gezien, omringd door engelen. Het eerste wat mij hieraan opvalt is het feit dat George een Engelse naam is. De Britten zagen dus ook een Britse heilige, omringd door een leger engelen. Tussen dit leger zouden zich hemelse boogschutters hebben bevonden, die hun boog ook konden inruilen tegen een vlammend zwaard.
Veel soldaten die bij Mons hebben gevochten claimen dat ze werkelijk een leger van engelen hebben gezien en zelfs Duitse krijgsgevangenen bevestigen dit bericht. Vreemd genoeg verscheen er in de week waarin de slag plaatsvond in Engeland een verhaal, genaamd “the Bowmen”. Dit verhaal vertelt ons precies het verhaal van een terugtrekkend leger dat ondersteund wordt door een hemels leger.

Het verhaal van de horror schrijver Arthur Machen verscheen, naar eigen zeggen, eerder dan de berichten uit Mons, waarin de Britten ook engelen zagen. Arthur Machen heeft zijn verhaal tot zijn dood vol gehouden. Volgens hem is zijn verhaal verspreid op het front en door de soldaten verhemelt tot waarheid. In zijn verhaal zat ook een kern van waarheid. De hemelse boogschutters, the bowmen, waren de legendarische spookboogschutters van Agincourt. Hier zal ik straks nog verder op terugkomen. Dit verhaal, als het maar door tien wanhopige en bijgelovige mannen aan het front was gehoord, zou goed aanleiding kunnen geven tot het opleven van de legende. We weten niet hoe het komt dat de Britten zich konden terugtrekken zonder vernietigd te worden door de Duitsers, maar deze legende zou een prachtige reden zijn. Soldaten aan het front, oververmoeid door het lange vluchten en het hectische leven in de loopgraven, zijn vatbaarder voor verhalen, beelden die andere mensen zien. Het verhaal zou snel verspreid kunnen zijn en door velen als waar aangenomen.
Maar er zijn ook bronnen die de claim van Arthur Machen tegenspreken. Een brief die een lid van de Britse inlichtingendienst schrijft naar huis spreekt over de opschudding in de Britse gelederen door een engelenverschijning.
Hier volgt een stuk uit die brief:
"...then there is the story of the ‘Angels of Mons’ going strong through the 2nd Corps, of how the angel of the Lord on the traditional white horse, and clad all in white with flaming sword, faced the advancing Germans at Mons and forbade their further progress. Men’s nerves and imagination play weird pranks in these strenuous times."
Het probleem met deze brief is dat de brief 14 dagen eerder dateert dan het verhaal van Arthur Machen. Als dit een eerlijke en oprechte brief zou zijn, zou Machen’s claim tenietgedaan zijn en zijn verhaal niet de aanleiding hebben gevormd voor de legende. Maar de schrijver van de brief, John Charteris, is geen betrouwbare bron. Als hoog staflid van de inlichtingendienst heeft hij veel valse geruchten verspreid, een leuk voorbeeld daarvan is het valse gerucht dat de Russen de Duitsers via de Belgische kust aan zouden vallen, waarop de Duitsers reageerden door 2 troepenmachten naar de Belgische kust te sturen. Ik neem zelf John Charteris’ bron niet serieus, vooral omdat het verhaal van Machen zo verschrikkelijk veel lijkt op de legende bij Mons. Hoe dit verhaal ontstaan is? Ik denk doordat een paar soldaten het verhaal van Machen hoorden, nadat de slag was afgelopen en hun wonderbaarlijke ontsnapping daaraan toeschreven. Een gerucht gaat als een lopend vuurtje en soldaten nemen door de omstandigheden elke nieuwe ontwikkeling al gauw aan als waarheid. Hoe dit komt zal ik ook straks nog beschrijven.

Wat is de historische herkomst van ‘’The Bowmen’’
Geesten van Britse boogschutters die gesneuveld waren in de slag bij Agincourt, in 1415.
Het verhaal over de hemelse boogschutters, waar Arthur Machen over schrijft is afkomstig van een andere legende. Deze legende gaat over de boogschutters van Agincourt. Deze boogschutters zijn, zoals de naam zegt, betrokken geweest bij de strijd om Agincourt in 1415. Het veel grotere Franse leger van koning Charles tegen het kleine leger van de Engelsen en de Welshmen, onder leiding van koning Henry V. Het zag er somber uit voor de Engelsen, die het al een paar dagen zonder eten hadden moeten stellen. De Fransen kwamen in veel grotere getallen en in hun gelederen was cavalerie te vinden, snelle infanterie en veel keurtroepen. Henry was Frankrijk binnengevallen en Charles stond op het punt Henry maar eens terug te sturen naar het regenachtige eilandje waar hij vandaan kwam. Het grote Franse leger was goed bevoorraad en niets zou de overwinning in de weg staan. Als het niet was voor de Britse langboog. The longbow. Deze boog had een enorm bereik en achter zijn schot zat een enorme kracht. De Fransen daarentegen hadden amper boogschutters tot hun beschikking en de boogschutters die aanwezig waren hadden inferieure bogen ten opzichte van de langboog.
Maar toch, een paar boogschutters zouden het verschil niet maken. Maar ook het landschap was in het voordeel van de Engelsen, het leek op het landschap dat wij nu kennen van de 1e wereldoorlog. Een modderige put. Het duurde dus langer voor de Franse cavalerie bij de Engelsen kon komen en eenmaal geraakt door een pijl, konden de zwaar gepantserde ridders niet overeind komen uit de modder.
De Engelse boogschutters groeven zich in en plaatsten scherpe staken in de grond, met een hoek, zodat de vijandelijke cavalerie een paar lelijke prikjes op zou lopen.
Met een enorme minderheid versloegen de Engelsen de Fransen. De boogschutters van de Engelsen zijn toen de geschiedenis ingegaan als “the bowmen of Agincourt”.
Bij het verhaal van Arthur Machen werden de allang overleden bowmen teruggeroepen als hemelse strijdmacht.

Kun je verklaren waarom zoveel soldaten zeggen dit te hebben meegemaakt?
Hoe kan het dat een engelverschijning, gebaseerd op een fictief verhaal , toch door veel mensen intensief wordt herinnerd. Bijna alle Britse troepen die zich terug moesten trekken bleken zich te herinneren dat hun Heer ze had geholpen. Zelfs Duitse krijgsgevangen spreken van een verschijning van engelen. Om te ontdekken hoe zoiets kan gebeuren moeten we eerst meer van de situatie van de soldaten weten.
De Britse troepen hadden een lange reis achter de rug en het voedsel was schaars, waardoor de meerderheid van de soldaten al minstens een paar dagen geen maal tot zich had genomen. De kou begon ook toe te slaan, de zomer was reeds ten einde en de herfst bracht kou en regen. Het miserabele bestaan van de Britse soldaten bestond uit angst, kou en die eeuwige vochtigheid van de lucht, de regen en grond. Eerst gingen ze er van uit dat de Duitsers nog ver weg waren, maar nadat ze een paar patrouilles hadden gezien, wisten ze dat ze een makkelijk slachtoffer zouden zijn voor het grote Duitse leger. Van te voren waren de verwachtingen van de slag slecht en de Britten hadden het gevoel dat er eindelijk een einde aan zou komen. Niet dat ze dat einde toe juichten, ze waren zelfs bang.
De Duitsers daarentegen hadden al een paar slagen gewonnen en hadden meer zelfvertrouwen, ze zouden dat kleine Engelse legertje wel eens compleet vernietigen.
Het liep anders. De slag kwam en aan geen van de verwachtingen van beide partijen werd beantwoord. De Engelsen werden weliswaar zwaar bestookt, maar het lukte hun wel terug te trekken. De Duitsers wonnen wel, maar het Engelse leger was niet verwoest. Voor de Engelsen zegt het wel wat meer, ze voelden zich gered, gered door een wonder van God. Hun diepe wanhoop werd beantwoord door een teken van God, dat Hij het goed met hun voorhad.
De Duitsers zagen het als een enorme tegenslag en moesten wel erkennen dat de Engelsen gered waren door een wonder.
Toen kwam het verhaal van Arthur Machen in de omloop. Soldaten wisten nog steeds niet wat er nou precies gebeurd was en ze wachtten op een verklaring voor hun wonder. Het verhaal van Arthur Machen bracht deze verklaring. Soldaten die het hoorden, haalden zich beelden voor zich, uit de chaotische uren aan het front, die van slaap en sluimering aan elkaar hingen. Deze beelden bevatten vaak vage dingen en een simpele doek kan dan al als engel gezien worden. Een vreemde wolk voor de zon is St. George en de stem van een luitenant is de stem van God. De mannen vertelden dit aan elkaar en al gauw kwam er een verhaal tot stand, dat verklaarde hoe zij waren ontkomen aan de goddeloze Duitsers.
Voor de Duitsers die geconfronteerd werden met deze Engelse versie van de gebeurtenissen was het makkelijk te erkennen dat het een wonder was. Zij hadden immers onwaarschijnlijk verloren en om dit te verwerken, om te voorkomen dat ze als lafaards werden aangezien, was ook dit wonder een oplossing.
Wat er echt is gebeurd? Een slag waarbij de Engelsen een grote dosis geluk hadden en de Duitse organisatie niet goed in elkaar stak. De losse denkbeelden van de soldaat worden aan elkaar geklonken met flarden van een horrorverhaal.
Voor de Britse soldaten was het geen geluk, er waren geen engelen verschenen, maar voor hen blijft het een wonder.
_________________
Poppies for young men, death's bitter trade
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Finnbar
Moderator


Geregistreerd op: 5-11-2009
Berichten: 6983
Woonplaats: Uaso Monte

BerichtGeplaatst: 17 Dec 2011 8:48    Onderwerp: Reageer met quote

Zie topic: http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=2024
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Mystiek en religie Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group