Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

10.000 Duitsers sneuvelen bij fatale dreun.

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Ieper en de Westhoek Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Tandorini



Geregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7060

BerichtGeplaatst: 30 Sep 2010 19:37    Onderwerp: 10.000 Duitsers sneuvelen bij fatale dreun. Reageer met quote

Al vanaf 1914 lijken de Duitse stellingen bij Mesen in Vlaanderen onneembaar. Maar dan, in juni 1917, hebben de Engelse 'tunnelers' na een jaar van geheime voorbereidingen een verwoestende verrassing in petto: de zwaarste, door de mens veroorzaakte explosie tot dan toe.



Al wekenlang bestoken 2266 Britse kanonnen continu de Duitse stellingen op de heuvelrug bij het Vlaamse Mesen. Vier miljoen granaten regenen op de vijand neer. Dan vallen de kanonnen opeens stil. Het is 7 juni 1917, 02.50 uur. Het is tijd.
De stilte is onheilspellend. De Ierse,Engelse, Schotse, Nieuw-Zeelandse en Australische soldaten in de loopgraven hebben hun bajonet in de aanslag en wachten gespannen af. Dadelijk gaan ze ten aanval - over the top.
De soldaten in de Duitse stellingen zijn uitgeput en uitgehongerd. Het zware bombardement heeft niet alleen een groot deel van het verdedigingswerk en 90% van de Duitse veldartillerie vernietigd, maar ook verhinderd dat voorraden zijn aangevoerd.
De Duitsers vuren lichtkogels af en turen geconcentreerd naar de Engelse loopgraven. Ze zien geen teken van leven. Waar blijven die Britten? Normaal gesproken waren ze allang massaal hun loopgraven uit gekomen zodra het spervuur was gestopt. Maar dit is niet normaal. De Duitsers hebben geen flauw benul wat hun zo direct te wachten staat. En slechts weinigen zullen het kunnen navertellen.

Een kunstmatige aardbeving.
Brigadegeneraal Lambert leidt de aanval en weet wat er gaat gebeuren. De Britse compagnie van mineurs ('tunnelers') heeft diep in het niemandsland een tunnel van 7,3 kilometer gegraven en ruim 455 ton springstof geplaatst, in 21 enorme mijnen, recht onder de nietsvermoedende Duitsers. Het wordt de grootste explosie ooit.
Lambert staat met enkele andere officieren bij de noordelijkste van de 11 afvuurplekken, vanwaaruit de mijnen zullen ontploffen. Hij heeft zijn horloge in de hand en telt hardop. Kapitein Oliver Woodward van de Australische tunnelcompagnie staat bij de detonator, met zijn handen aan de hendel.
Bij de zuidelijkste afvuurplek staan luitenant Hall en sergeant Beer ondertussen midden in een Duitse gasaanval. Ze merken het nauwelijks. Gespannen kijkt luitenant Hall door het glas van zijn gasmasker op zijn horloge.
'Vier, drie, twee, VUUR!' Samen met sergeant Beer drukt hij de hendels van de detonators naar beneden. Hetzelfde gebeurt op alle andere afvuurplekken.
Iedereen houdt zijn adem in. Gaat het lukken? Er volgt een reeks gigantische explosies en de aarde begint angstaanjagend te schudden.

Slimme ingenieur had duivels idee.



In juli 1915 kreeg de bevlogen ingenieur en officier sir John Norton-Griffiths het idee om zeer grote hoeveelheden springstof te plaatsen onder de heuvelrug bij Mesen. Norton-Griffiths is het brein achter het Britse korps mineurs, dat een soortgelijk Duits korps in kennis, techniek en gereedschap, kortom in alles, overtreft. De Britse eenheid bestaat uit vrijwilligers, vooral mijnwerkers uit Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland die de noodzakelijke basisvaardigheden al bezitten.
Het graafwerk in de tunnels gebeurt met de hand en zo geruisloos mogelijk om niet door de Duitsers te worden opgemerkt. De Britten ontwikkelen een techniek om speciale luistertunnels te graven, zodat ze Duitse activiteiten bijtijds doorhebben. Ook gebruiken ze stethoscopen om de vijand te kunnen horen. De Duitsers werken veel minder geraffineerd. Als ze al Britse onderaardse gangen ontdekken, is dat bij toeval.
Het is voor de Britten een enorm voordeel in de ondergrondse strijd dat ze de Duitsers als eerste kunnen ontdekken. Als er Duitse mineurs naderen, dan kunnen de Britten een contramijn ontsteken, waarbij ze de richting van de explosie kunnen bepalen.
Een andere mogelijkheid is de Duitse tunnelgangen door te breken om direct keiharde lijf-aan-lijfgevechten aan te gaan. Beide partijen gebruiken speciale wapens voor de gevechten in dit soort kleine ruimten: extra korte geweren met bajonet, boksbeugels met steekmes, knotsen met stalen punten en natuurlijk revolvers en pistolen. In het donker en in de verwarring is er geen genade.

Duitsers misleiden zichzelf
In januari 1916 beginnen de Britse mineurs te graven in de Vlaamse blauwe klei. Pas na een half jaar ontdekken de Duitsers dat er iets aan de gang is onder het slagveld en ze halen hun eigen tunnelgravers erbij, die onder leiding staan van luitenant-kolonel Füsslien.
In augustus onderzoekt een Duitse eenheid de grond onder de boerderij Petite Douve. De Duitsers stuiten op 25 meter diepe op houten balken. Ze hebben een Britse tunnel ontdekt. Een officier en acht man gaan op onderzoek uit en ontdekken een mijnkamer die is volgestouwd met 35 ton springstof.
De verbijsterde Duitsers vinden ook de ontstekkingsdraad. Net als de Duitse officier hem wil doorknippen wordt hij omvergeblazen door een enorme explosie. De Britten, die gemerkt hadden dat er in de aangrenzende gang activiteiten plaatsvonden, hebben een contramijn ingezet die alle Duitsers doodt.
Kort daarop slaat een nieuw team Duitse tunnelgravers terug met een zware contramijn van drie ton, die de Britse hoofdtunnels verwoest en vier man doodt. De Britten besluiten vervolgens om de mijn bij Petite Douve op te geven. De 35 ton springstof die niet geëxplodeerd is, laten ze liggen.
Luitenant-kolonel Fusslein weet nu 100% zeker dat de Britten met iets groots bezig zijn, maar zijn superieuren nemen de mijnendreiging niet serieus.
Medio februari 1917 ontdekken de Duitsers echter dat de Britten bezig zijn tunnels te graven bij de kapotgeschoten Spanbroekmolen. De Britten plaatsen er de zwaarste mijn ooit: 41 ton.
De Duitsers ontsteken drie contramijnen die grote schade aanrichten in de Britse tunnels. Dit succes geeft ze nieuw zelfvertrouwen en ze denken dat de Engelsen er de brui aan geven. Een foute gedachte. De Britten werken juist als bezetenen om alles op 7 juni, drie uur 's morgens af te hebben. Het lukt.
Füsslein concentreert zich op een nieuw gebied, dat de Britten Hill 60 noemen. Hier plaatsen ze de noordelijkste mijn. Dicht in de buurt ligt nog een grote mijn, Caterpillar, en het hele gebied is nu doorgraven met Britse tunnels op vijf, tien, twintig en dertig meter diepte. De Britse luisterposten staan op meerdere plekken binnen twee meter van de Duitse mijngangen.
In mei maken de Britten zich ernstig zorgen als de Duitsers dicht bij de springlading Hill 60 komen. Zonder dat ze het in de gaten hebben staan de Duitsers op een keer op maar 60 centimeter van de mijnkamer, maar de Britse mijn ontdekken ze niet.
Luitenant-kolonel Füsslein is gaandeweg gaan denken dat de Britse mijnen niet langer een bedreiging vormen. Op een vergadering van de Duitse legerleiding in mei 1917 vertelt hij trots dat zijn werk met de tegenmijnen zo succesvol is, dat een Britse mijnaanval op de heuvelrug bij Mesen niet langer tot de mogelijkheden behoort. Dit blijkt een catastrofale misrekening.

Dreun tot in Londen te horen.
Philip Gibbs, correspondent van The Daily Chronicles, maakt de mijnontploffingen van nabij mee en schrijft:

Quote:
'Zo'n duivelse schoonheid heb ik nog nooit gezien. Uit de donkere heuvelrug joegen enorme, scharlakenrode vlammen uit de exploderende mijnen omhoog. Aarde en rook, verlicht door de vlammen, werden felgekleurde bergen. Het landschap was rood verlicht. Verbijsterd en ook betoverd door deze brandende verschrikking stonden we als aan de grond genageld. De aarde golfde en beefde letterlijk...'


Veel mensen denken aan een echte aardbeving. Het Duitse Lille-garnizoen 25 kilometer verderop rent de straat op. In Zwitserland registreert een seismograaf een lichte aardbeving.
De Britse premier Lloyd George hoort de mijnexplosie in zijn dienstwoning in Downing Street 10 in Londen. Zelfs in Dublin, de hoofdstad van Ierland, wordt de verre dreun van het oorlogsfront in België gehoord.
Stafchef Tim Harington had zeker niet overdreven toen hij op de avond voordat de aanval begon, op een bijeenkomst de verzamelde oorlogscorrespondenten van de Britse pers toesprak:

Quote:
'Mijne heren, of wij morgen geschiedenis zullen schrijven weet ik niet, maar wij zullen in elk geval de geografie grondig gaan veranderen.'


Duitse veteranen huilen als kinderen.



De Explosie verwoest de meeste Duitse stellingen op de heuvelrug en doodt 10.000 soldaten. De weinige overlevenden uit de eerste linie zijn in shock. Velen vluchten weg van het front, terug naar hun eigen achterland, of ze strompelen met de handen omhoog naar de Britten om zich over te geven. Geharde veteranen gedragen zich als in de steek gelaten kinderen. Ze strekken hun armen uit naar de Britten alsof ze hun om troost en mededogen smeken in deze ellendige toestand.
Direct na de explosie wordt er een massale Britse infanterieaanval ingezet. De soldaten buiten de ontreddering onder de Duitsers ten volste uit.
Een goed voorbeeld hiervan is de Australische soldaat John Carroll. Zodra de mijnen zijn ontploft, springt hij over de omgewoelde aarde en doodt de eerste vier Duitsers die hij tegenkomt.
Voor hij verder stormt, vergewist Carroll zich ervan dat de eerste veroverde stelling veilig is. Hij gaat in zijn eentje in de aanval op een mitrailleursnest, helpt onderweg een zwaargewonde Brit en doodt daarna een Duitse infanterist. De Australiër doodt de drie Duitsers in de stelling, verovert de mitrailleur, draait deze naar de vluchtende Duitsers en maait ze medogenloos neer.
Later diezelfde dag bevrijdt John Carroll onder hevig Duits geweer- en artillerievuur twee kameraden die door een ontplofte granaat levend begraven zijn. Hij krijgt hiervoor de hoogste Britse onderscheiding: Het Victoriekruis.

Mesen, een zeldzame overwinning.
De Britten veroveren de heuvelrug bij Mesen in een paar uur. Door de mijnen wordt de slag een van de grootste Britse overwinningen in een oorlog die vooral wordt gekenmerkt door grote verliezen en zeer weinig succesverhalen.
Er nemen 216.000 Britse soldaten deel aan de slag, tegen 126.000 Duitse. Er sneuvelen 23.749 Britten en 25.000 Duitsers, wat afwijkt van het gangbare patroon. In een loopgravenoorlog lijden de aanvallers veel grotere verliezen dan de goed versterkte verdedigers.
De Slag om Mesen is een zware klap voor de Duitsers. De Britten laten zien dat ze de militaire methoden kunnen vernieuwen om een doorbraak te forceren aan het westelijk front. Maar er zullen nog honderdduizenden sterven voor de wederzijdse slachtpartij voorbij is.

Een uitstekend boek is deze van Ian Passingham: Pillars of Fire. The Battle of Messines Ridge, june 1917 - Sutton Publishing, 2004.

http://www.1914-18.co.uk/Ieper/spanbroekmolenmine.htm
http://www.chavasse.u-net.com/messines.html
http://www.ww1battlefields.co.uk/flanders/messines.html
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Finnbar
Moderator


Geregistreerd op: 5-11-2009
Berichten: 6982
Woonplaats: Uaso Monte

BerichtGeplaatst: 30 Sep 2010 21:53    Onderwerp: Reageer met quote

Knap, Tando! Smile

Heb je dit zelf in elkaar gestoken?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
schiptje



Geregistreerd op: 28-10-2007
Berichten: 1745
Woonplaats: westouter

BerichtGeplaatst: 01 Okt 2010 8:55    Onderwerp: Reageer met quote

Interessant geschreven!
Groeten!
_________________
Mijn grootvader Sergeant-Majoor Ryckeboer Richard (1895-1981).
3de Linie, 2de Linie en het 22ste Linie Regiment (27 mei 1913 - 11 november 1919)
http://blog.seniorennet.be/bmb_oeren/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
ferd.



Geregistreerd op: 2-9-2006
Berichten: 184
Woonplaats: Someren

BerichtGeplaatst: 01 Okt 2010 9:47    Onderwerp: Reageer met quote

Cool Ja inderdaad mooi en treffend verwoord!
Ik kan me een zeer duidelijk beeld vormen.

Dat tunnelwerk lijkt me overigens erg claustrofobisch geweest te zijn...

groet van Ferd. Cool
_________________
make love not war
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
marc v megroot



Geregistreerd op: 30-9-2008
Berichten: 493
Woonplaats: Arnemuiden

BerichtGeplaatst: 01 Okt 2010 10:52    Onderwerp: Reageer met quote

Mooi geschreven.
Heb vorige week de film Beneath Hill 60 met open mond en nagelbijtend gezien.

Marc
_________________
PEOPLE ARE STRANGE WHEN YOU'R A STRANGER
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Tandorini



Geregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7060

BerichtGeplaatst: 01 Okt 2010 14:00    Onderwerp: Reageer met quote

Finnbar @ 30 Sep 2010 22:53 schreef:
Knap, Tando! Smile

Heb je dit zelf in elkaar gestoken?


De bloemen zijn voor mijn zus Messalina.. Smile ..de foto's van internet en het plaatswerk was voor mij.. Smile
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Karijn



Geregistreerd op: 30-10-2009
Berichten: 889

BerichtGeplaatst: 01 Okt 2010 17:57    Onderwerp: Reageer met quote

Jeetje, goed gedaan zeg, erg interessant!!

groetjes Karijn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Binkske007
Moderator


Geregistreerd op: 8-4-2008
Berichten: 3972
Woonplaats: Turnhout (België)

BerichtGeplaatst: 01 Okt 2010 18:34    Onderwerp: Reageer met quote

Schitterend, stuk je zus Messalina (even schitterende naam overigens) mag de volgende meeting ook wel eens langskomen hoor. Laughing Dat heeft ze verdiend. Cool
_________________
"They shall grow not old, as we that are left grow old" poppy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
derwisj



Geregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7610
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 01 Okt 2010 19:14    Onderwerp: Reageer met quote

Best niet doen als je dat meisje nu al een stuk noemt Evil
pascal
_________________
http://www.feitelijkverenigd.be/wp-content/uploads/2005/08/banner-CTIDK-bovenaan.jpg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Karijn



Geregistreerd op: 30-10-2009
Berichten: 889

BerichtGeplaatst: 02 Okt 2010 9:39    Onderwerp: Reageer met quote

hahahhahahah Laughing
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Ieper en de Westhoek Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group