Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Peter Barton - The battlefields of the first world war

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Boeken en recensies Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
louisGeregistreerd op: 6-10-2009
Berichten: 343
Woonplaats: Leiden

BerichtGeplaatst: 24 Mrt 2013 23:52    Onderwerp: Peter Barton - The battlefields of the first world war Reageer met quote

Ik heb onlangs het bekende boek "The battlefields of the first world war" van Peter Barton gelezen. Ik las de 2e druk, uit 2008. Dit boek wordt over het algemeen louter in lyrische termen beschreven, ook op dit forum, dus ik was zeer benieuwd.

Het boek gaat over de landschappen waarin de oorlog op het westfront door de Engelsen werd gevochten. Dat wordt beschreven aan de hand van panorama-foto's. Hieruit blijkt al direct een fors aantal beperkingen van het boek:
- Waar geen Engelsen vochten zie je geen foto's. Dus maar weinig foto's aan het begin van de oorlog, want toen hadden de Engelsen maar een relatief klein leger, en bestreken ze dus maar een klein gebied;
- Andere fronten dan het westfront komen niet aan de orde;
- Alleen de landoorlog wordt besproken;
- Het boek bevat vooral statische foto's, echt landschappen, weinig actie.

De 2e druk onderscheidt zich, als ik het voorwoord goed begrijp, van de 1e doordat er vooral veel Duitse foto's zijn toegevoegd. Helaas zie je dat ook wel duidelijk; hoewel Barton niet moe wordt te benadrukken dat de Duitse foto's over het algemeen van betere kwaliteit zijn dan de Engelse, zijn ze absoluut het ondergeschoven kindje in dit boek; slechts af en toe wordt er wat in het boek over gezegd, en op de hierna te noemen DVD staan ze soms helemaal apart.

Dit boek imponeert door zijn omvang en door de kwaliteit van de afwerking. Het is werkelijk een prachtig afgewerkt boek, je hebt echt wat fraais in handen. Maar dan mag dan ook wel voor de hoge prijs van het boek (bijvoorbeeld bijna 75 euro bij bol.com). Omdat de foto's panorama's zijn (dus erg breed zijn) is het boek ook breed uitgevoerd. Op deze manier komen de foto's het best tot hun recht, maar gezegd moet worden dat het nog steeds apert onvoldoende is. Sommige panorama's zijn over de volle breedte van 2 naast elkaar liggende pagina's afgedrukt en zijn dan nog steeds maar 3 centimeter hoog of zo, veel te weinig om enig detail op te kunnen ontwaren, laat staan om er teksten op te kunnen lezen (met name de Duitse foto's staan daar vol mee).

Gelukkig is er een DVD met het boek meegeleverd, waarop alle panorama's uit het boek opgenomen zijn, en nog een aantal die niet in het boek staan. Daarop kan je inzoomen en het biedt mogelijkheden die met puur een boek niet haalbaar zijn. Echter, om maar gelijk met de deur in huis te vallen, ik vond de DVD zwaar tegenvallen en in de praktijk eigenlijk onbruikbaar. Dit om de volgende redenen:

- de foto's worden weergegeven in een klein venster (resolutie iets van 400 x 600 pixels of zo: klein op gangbare monitoren met 1920 x 1080). Dit venster kan je wel schermvullend maken, maar de foto schaalt niet mee: die blijf je in een klein formaat zien, alleen het kader eromheen wordt dus groter. Je zit de hele tijd te scrollen en in te zoomen. Staat er een toelichting boven de foto met een pijl waar die toelichting betrekking op had, dan moet je inzoomen om de toelichting te lezen, dan scrollen om het andere uiteinde van de pijl te vinden, en uitzoomen en weer scrollen om het in zijn context te zien.

- En juist dat scrollen en zoomen gaat zo ontzettend onhandig en ook traag (scroll je een beetje te snel dan wordt de foto geheel grijs en zie je dus niets meer). Het programma dat de foto's laat zien is een soort flash-viewer. Theoretisch kan die je wel omzeilen door direct de .jpg-files die op de DVD staan te openen, maar dan kan je alleen de losse foto's openen, niet de panorama's die daaruit zijn opgebouwd. Bovendien zijn de foto's dan enorm pixelig en lijkt de benaming van de foto's zodanig te zijn gekozen dat je er geen logica in kan ontwaren. Dat is dus geen bruikbaar alternatief, en eigenlijk kan je niet om die flash-viewer heen, en moet je al zijn nadelen maar op de koop toe nemen.

- Het zoeken van een foto op de DVD gaat vaak erg omslachtig. Ze zijn genummerd, maar niet uniek, diverse foto's hebben hetzelfde nummer. Bepaalde foto's kon ik Łberhaupt niet vinden op de DVD (waarschijnlijk een typefout in het nummer denk ik dan maar), soms staan ze ook in een heel ander hoofdstuk dan je zou verwachten. Is het nu echt te veel gevraagd dat elke foto een uniek nummer heeft en dat je die via een index op nummer kan vinden?

Om echt iets zinvols op de foto's te kunnen zien moet je ook wel een uitvoerige toelichting krijgen. En hoewel Barton best toelichting geeft, en wat hij aan toelichting geeft over het algemeen de moeite waard is, had ik veel meer toelichting op zijn plaats gevonden. Hij beschrijft het verloop van veldslagen in dit boek en geeft veel ooggetuigenverslagen, dat had hij m.i. beter aan andere boeken kunnen overlaten en de daardoor vrijgekomen ruimte kunnen gebruiken voor meer toelichting op de foto's, liefst mede middels een overlay op de DVD (die dan uitschakelbaar moet zijn om de pure foto's te kunnen zien).

Desalniettemin zijn de foto's ook zo al vaak verhelderend. Bij WO1 denk je toch vooral aan Passchendaele-achtige toestanden: veel modder en totale verwoesting, maar veel foto's zien er eigenlijk redelijk vredig uit, natuurlijk met name in de eerste jaren van de oorlog. Ook de aard van de oorlog maakt dat je er eigenlijk niet zoveel van zien: loopgraven zie niet goed in landschappen (tenzij ze opgetrokken borstweringen hebben of de foto van hoog is genomen) en tunnels natuurlijk al helemaal niet.

En ondanks de kritiek die ik hierboven op het boek heb gegeven, moet ik toegeven dat ik veel nieuwe informatie uit het boek heb gelezen, en dat een foto van bijvoorbeeld Hill 60 verheldender kan zijn dan 10 pagina's tekst. Ook de unieke invalshoek van het boek geeft je een blik op de oorlog die je elders niet snel aantreft.

Maar goed, mede gezien de hoge prijs had ik er meer van verwacht.

Ik zou iedere geÔnteresseerde willen aanraden op een volgende druk te wachten (maar ik heb geen idee of er Łberhaupt een in de planning staat).
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Boeken en recensies Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group