Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Foto verslag Argonne (28-30 oktober 2011)

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Reisverslagen en foto's Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Cpl_UhlGeregistreerd op: 1-10-2010
Berichten: 39

BerichtGeplaatst: 10 Nov 2011 0:21    Onderwerp: Foto verslag Argonne (28-30 oktober 2011) Reageer met quote

We hadden dit keer gekozen om wat later in het jaar naar de Argonne te gaan. De begroeiing zou dan minder moeten zijn (niet met dit warme weer Wink ). We zijn eerst naar Consevoye gereden voor een laatste groet aan Xaver. Zie: http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=25957

We zijn doorgereden naar Chatel Chehery. Dit dorp licht aan de oostzijde van het bos gebied en de Fransen zijn hier begin van de oorlog in zuidelijke richting verdreven. Hierna is dit dorp in Duitse handen gebleven. We hadden een aantal foto's bij ons uit 14-18 of van kort erna. Dat vraagt natuurlijk om toen/nu foto's. Kijk eens hoe weinig er verandert is in een kleine 100 jaar. Je loopt zo de geschiedenis in.

Gemeente huis en herdenkingsmonument.


Zelf de Duitse militair loopt nog rond Confused .


De troepen zijn verdwenen...


De kerk is gebruikt als ziekenboeg, de overledenen werden achter de kerk begraven.


Er is op de begraafplaats ook een monument geplaatst. Alleen de sokkel is nog zichtbaar.Daarna naar Apremont. Hier hebben we de serene begraafplaats (deze is niet verplaatst naar de oorlog, echter wel uitgebreid), het lager Borrieswalde en de Bunker (Mudra) welke deel uitmaakte van het Blinken netwerk bezocht.

Origineel monument op de begraafplaats Borrieswalde.


Enkele grafstenen, welke vervangen zijn door de "standaard" kruizen.
De blinken bunker Mudra.


Doorgereden naar de westzijde van het bosgebied. Onderweg even snel gestopt bij de de gedenksteen en het monument van "het lost battalion"


Aan de westkant het bosgebied het Mudra/pionierslager bezocht.


Mooie bron.


In het kamp liep smalspoor. Natuurlijk is het gissen waar de spoorlijn heeft gelopen, of misschien toch niet.


Na een lange dag nog even gestopt in Binarville.

Ook hier toen/nu. Het monument was net geschilderd. Niet op z'n aller mooist.


Doorgelopen naar de kerk. Deze blijkt niet overeen te komen met de meegebrachte foto's. Dat blijkt te kloppen omdat deze herbouwd is rond 1920. De oorspronkelijke kerk had te veel schade opgelopen door de bombardementen. Zoals alle dagen is gebeurd werd dit uitgelegd door een vriendelijke bewoner die de oorspronkelijke foto's van de kerk uit zijn huis ging halen.


Morgen weer een nieuwe post over de andere dagen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail MSN Messenger
moerasdraakGeregistreerd op: 19-11-2008
Berichten: 508
Woonplaats: Brabants centrum

BerichtGeplaatst: 10 Nov 2011 22:18    Onderwerp: Reageer met quote

Mooie foto's, altijd leuk om toen/nu-situaties te zien!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Cpl_UhlGeregistreerd op: 1-10-2010
Berichten: 39

BerichtGeplaatst: 10 Nov 2011 23:17    Onderwerp: Reageer met quote

De tweede dag kwamen we door Triaucourt. Omdat we een stukje achtergrond met een foto van een vermeld slachtoffer achterhaald hadden gingen we even kijken bij het monument. Het klinkt misschien saai maar gelijk weer een toen/nu foto gemaakt Cool.


We trokken wederom de aandacht van de plaatselijke bevolking. Waarom komen 4 Nederlanders naar ons monument kijken ?. Omdat we geďnteresseerd zijn in WW1 kwam het vaandel uit de gang. De heren zijn van een civiele organisatie die de oorlogsgraven onderhouden. Toen wij vertelden van de gevonden grafsteen kwamen we bijna niet meer weg Smile . De rechter man is veteraan uit WW2 en president van de vereniging. De linker man is de vice president.


Daarna zijn we doorgereden naar Vienne le Chateau. Waar we de kerk bezocht hebben (eerst de sleutel ophalen aan de overkant van de straat Wink ). In deze kerk hangt het Christus beeld wat vroeger achter het monument stond op begraafplaats GR123. Zie ons eerder fotoverslag.


We wisten dat het museum "Maison du Pays d'Argonne" klein zou zijn. Echter door de spontane ontvangst en de lokale vondsten was dit een zeer aangename afwisseling.


Na een bezoek aan Camp Moreau was het dan eindelijk tijd voor het Lager Totermann Muhle. Het is voor mij een raadsel waarom we daar niet eerder naar toe gegaan zijn.

Als eerste kom je tegen de hospitaal bunker tegen. Jammer dat men deze bunker hergebruikt heeft en een schouw aangebracht heeft. Ongelooflijk dat er buiten nog een bed staat.
Iets verder het pad aflopen kom je bij de König Karl bron. De inscriptie is zo strak en duidelijk zichtbaar alsof deze hersteld is (wat volgens mij niet het geval is).


Aan de andere zijde van het riviertje is het een waar slachtveld. Bosbouw of artillerie beschieting ? Laat ik het positief inzien... je kunt je beter een beeld vormen van hoe e.e.a. eruit gezien kan hebben na een beschieting.


In de direct omgeving zijn de contouren nog goed te zien van de uitgegraven onderkomens in de bergwand. Deze zijn natuurlijk ingestort, maar af en toe zie je de balken nog uitsteken welke vroeger het dak gedragen hebben.


Iets verder weer een bunker met een vreemde voorzijde. We hebben dit goed onderzocht. We dachten eerst aan een betimmering om rond vliegende granaatscherven op te vangen (voorkomen van ricochet). Maar het lijkt eerder alsof men met hout en schors iets van versiering aangebracht heeft.


Nog meer ondefinieerbaar. Een muur met een paar nissen.


Als klapstuk een zeer goed intacte bunker met mooie details. De elektriciteit licht centrale.


Inscriptie in prima staat.


Binnen is een grondplaat aanwezig met een frame aan de muur. Als ik mijn eigen schooltijd terug haal, dan moet hier een transformator hebben gestaan. Het frame is dan voor een expansie vat wat gevuld is met koel olie. Mooi detail is het blauwe schilderwerk.


Vanaf hier hebben we het bosgedeelte losgelaten en zijn westelijk gegaan. Daar ligt een groot complex wat een hospitaal is geweest. Het begon reeds te schemeren waardoor de bunker op deze foto's niet geheel tot zijn recht komt.Details als een wasbak, deurstijlen, kozijnen en scharnieren voor de luiken. Het is allemaal nog aanwezig.


Beton vs natuur.


Prachtig detail wat de tijd heeft doorstaan (het is geschilderd).


Nog snel voor het donker wordt naar het Heckhoff lager. Op een moeilijk te bereiken locatie staat naast een bunker een monument met een eigen karakter/uitstraling.


Het gereedschap van de pionier is op panelen gebeeldhouwd. Een bijzonder detail is het kogelgat in het monument waarbij de punt van de kogel nog vast zit.


De BBQ roept ons maar we hebben nog een ding op het verlang lijstje staan. De divisie bunker. Wederom een flinke bunker met in de directe omgeving sporen van andere bunkers en ondergrondse schuilplaatsen. Het was al donker en in het kader van de veiligheid hebben we deze niet verder onderzocht.

De ingang.


Binnen in.


Morgen de laatste dag van ons weekend Argonne.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail MSN Messenger
Tommy v. D.Geregistreerd op: 26-7-2006
Berichten: 724
Woonplaats: Noord-Brabant

BerichtGeplaatst: 11 Nov 2011 10:18    Onderwerp: Reageer met quote

Zeer mooi verslag, jullie hebben weer prachtige zaken gezien.

Tommy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
ferd.Geregistreerd op: 2-9-2006
Berichten: 184
Woonplaats: Someren

BerichtGeplaatst: 11 Nov 2011 14:08    Onderwerp: Reageer met quote

Cool Inderdaad een mooie met beelden ondersteunde verslaggeving!
Ikzelf hoop daar ook eens naar toe te gaan kijken.

groet van Ferd.
_________________
make love not war
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
mudraGeregistreerd op: 16-3-2006
Berichten: 761
Woonplaats: Assebroek (Brugge)

BerichtGeplaatst: 11 Nov 2011 19:42    Onderwerp: Reageer met quote

Inderdaad een mooi verslag ! Een hele reeks klassiekers van sites die je moet gezien hebben. Toen/nu foto's zijn altijd interessant om te bekijken.
Ik hoop van binnen een paar weken terug ginder te zijn. Alhoewel de bossen ginder nu op hun mooist zijn...

Wim D.
_________________
In den Argonnen
weinen im Wind
die toten Seelen,
die nicht mehr sind.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
hsmeetsGeregistreerd op: 18-5-2010
Berichten: 559

BerichtGeplaatst: 11 Nov 2011 21:13    Onderwerp: Reageer met quote

Mooie fotos, ik ben er zelf niet zo lang geleden geweest en heb nu alweer zin om er terug heen te gaan

grts
Hans
_________________
Mijn youtube WW1 playlist
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Cpl_UhlGeregistreerd op: 1-10-2010
Berichten: 39

BerichtGeplaatst: 12 Nov 2011 0:07    Onderwerp: Reageer met quote

De laatste dag en we moeten al weer terug naar huis. Vandaag is een dagje waarbij we niet direct naar de "highlights" gaan maar meer het gebied opnemen. We maken vandaag een grote lus aan de Franse zijde van het front. Vanaf Ravin du Genie naar Lachalade en we komen over Route Marchant terug.

Niet doelbewust maar kennen we dit plaatje niet uit een boek Smile


Het restant ernaast was eigenlijk nog interessanter. Deze laat duidelijk zien hoe men e.e.a. gebouwd heeft. Pas op met al dat uitstekend betonijzer.


We zijn weer de nodige sporen van leven in het bos tegen gekomen. Jammer dat dit blik/vat beschadigd is. Aan de andere kant... anders was dit al weg geweest. Zichtbaar is een stukje vakmanschap, zie hoe dit geklonken is.


Na een stuk van het pad afgeweken te zijn zagen we iets bijzonders. Een betonnen trog. Hier dachten we nog dat dit een was gelegenheid is.


Even later zien we in de "trog" een flesje met het opschrift "Huile de Risin". Zover ik het kan vertalen een flesje met maaltijd olie. We hebben onze visie bijgesteld naar een keuken.


Het komt wat slecht over (de herfst kleuren vullen de foto in), maar we vinden een stenen bak t.b.v. wateropslag langs de weg. Zover we kunnen beoordelen is dit authentiek.


Zoals reeds aangehaald door Mudra is de natuur mooi. Ik vindt de natuur nu zelfs op zijn mooist. Komt er "toevallig" ook nog een silhouet van een bunker door de bladeren. De bouwwijze duid op een gevechtsbunker, wat je hier bijna nooit ziet. Deze ligt op de de eerst volgende heuvelrug achter het front. Waarnemingspost ??
Omdat je hier net wat verder van het "normale"pad af bent. Vinden we makkelijker sporen van het leven aan het front. We krijgen de bevestiging dat we aan Franse zijde zijn.


Een stuk verder komen we een grote constructie tegen waarvan we het doel niet kunnen plaatsen. Het lijkt een soort wateropvang. Wie het weet mag het zeggen ?
Hierna zijn we een heleboel schuilplaatsen tegen gekomen. Meestal een grotere ruimte uitgehakt onder de grond. Deze ruimte is voorzien van twee ingangen.
Hier is met grof metselwerk een ingang naar een ondergrondse schuilplaats gemaakt.


De stutbalken nog duidelijk zichtbaar. Het heeft niets geleden na een kleine eeuw.


Zo'n dagje in het bos geeft je echt het gevoel van de omvang. Een relatief klein gebied waar zoveel mensen in "opgeslagen" werden tot men ze nodig had.

Op het einde van de dag wilden we nog gaan kijken bij de werkzaamheden van "DEA" http://www.argonnerwald.de/.
We waren vrij laat en we hebben het vermoeden dat men de werkzaamheden al eerder gestopt heeft.

Eind conclusie. Weer een meer dan geslaagde trip. Eigenlijk teveel gedaan en we weten al weer dat we terug gaan. Vermoedelijk nemen we dan een voor ons nieuw gebied erbij.

Er zijn natuurlijk een aantal foto's die in eerste instantie wel geselecteerd waren maar niet gebruikt zijn voor dit topic. Als je inlogged op de mijnalbum site dan kun je de foto's in groot formaat bekijken (dan komen het olie flesje en de König Karl bron pas echt tot hun recht).
http://www.mijnalbum.nl/Album=TEYWOC8C
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail MSN Messenger
Pegoud
Moderator


Geregistreerd op: 28-3-2005
Berichten: 7621
Woonplaats: Brabant

BerichtGeplaatst: 12 Nov 2011 0:33    Onderwerp: Reageer met quote

Leuk verslag hoor! Jullie hebben wel het maximale uit je weekend gehaald, he?

Gr P
_________________
Wie achter de kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
mudraGeregistreerd op: 16-3-2006
Berichten: 761
Woonplaats: Assebroek (Brugge)

BerichtGeplaatst: 14 Nov 2011 20:59    Onderwerp: Reageer met quote

De "vreemde" V-vormige betonnen site langs de Route Marchand is een mortierstelling voor een mortier 240 T. Je zat ginder inderdaad volop in Frans gebied. Niet ver van deze mortierpositie is, of beter was want hij schijnt nu grotendeels niet meer toegankelijk te zijn, er nog de Metro Tunnel, een Franse communicatietunnel die startte langs de Route Marchand en uitmondde in de Ravin Sec.

Wim D.
_________________
In den Argonnen
weinen im Wind
die toten Seelen,
die nicht mehr sind.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
EelkeGeregistreerd op: 16-5-2007
Berichten: 170

BerichtGeplaatst: 14 Nov 2011 21:17    Onderwerp: Reageer met quote

Wat een mooi verslag zeg ! Leuke vondst om toen en nu foto's te maken. De argonne blijft een prachtige streek waar nog veel te ontdekken valt zo te zien.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 17 Nov 2011 11:55    Onderwerp: Reageer met quote

Wat de heren voor mij al zeggen. Wat een leuk verslag, enorm veel gedaan zo te zien en de toen/nu foto's zijn een leuke toevoeging thumbs up
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Known Unto GodGeregistreerd op: 23-2-2011
Berichten: 54

BerichtGeplaatst: 18 Nov 2011 20:00    Onderwerp: Reageer met quote

Erg mooie foto's en een leuk verslag om te lezen.
Ontdekkings tochten als deze blijven toch boeiend.

Op een volgend verslag thumbs up
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
barthasGeregistreerd op: 9-12-2005
Berichten: 560
Woonplaats: geldrop

BerichtGeplaatst: 03 Jun 2012 12:22    Onderwerp: Reageer met quote

'ontdekkingstochten' is hier het woord dat de spijker op de kop slaat.
_________________
"Oh vaderland! Hoeveel misdaden zijn er in uw naam niet gepleegd!". uit: 'De Oorlogsdagboeken van Louis Barthas, tonnenmaker'.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Reisverslagen en foto's Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group