Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

stelling: Het verzilveren van de Dood

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Stelling/discussie van de maand Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
AndriessenGeregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 785
Woonplaats: Akersloot gem.Castricum

BerichtGeplaatst: 15 Mei 2012 11:08    Onderwerp: stelling: Het verzilveren van de Dood Reageer met quote

Het verzilveren van de dood
(of hoe je slachtoffers exploiteert)

Tijdens een lezing, welke ik onlangs mocht houden in het IJzermuseum te Diksmuide, sprak ik o.a. met iemand uit de Westhoek, genaamd Steven Maes.
Hij had een interessante en duidelijke visie op het „herdenkingsgebeuren”, de vredesgedachten en de toch steeds weer terugkerende oorlogen en het geweld op onze aardbol. Hij maakte daarbij een vergelijking met de economische facetten verbonden aan het oorlogstoerisme in Vlaanderen en het beleid dat meer en meer gericht wordt op het bevorderen van dit soort toerisme uit puur economische motieven
Omdat ik zijn mening hierover deel, verzocht ik hem zijn visie op schrift te zetten zodat ik ze op het forum kon publiceren. Aan dit verzoek heeft hij voldaan en derhalve kunt u er nu hier kennis van nemen. Uiteraard zijn reacties welkom.
J.H.J. Andriessen

Het verzilveren van de dood:
(of hoe je slachtoffers exploiteert)

Overal in de Westhoek stijgt de bloeddruk en versnelt de hartslag. Immers, de honderdjarige herdenking van de grote oorlog komt er aan. De grote oorlog, ontstaan uit machtshonger en economische belangen koste het leven aan een slordige negen miljoen mensen. De eerste wereldoorlog was ook de prelude van een eeuw vol oorlogen en spanningen. De overheidsuitgaven van defensie gingen sindsdien alsmaar crescendo, net zoals de internationale retoriek waarbij steeds nieuwe gevaren en nieuwe vijanden gezocht en gevonden werden. Noch steeds krijgen sommigen het echter niet gezegd dat oorlog gevoerd wordt om economische doeleinden. Vooral de Angelsaksische wereld verstopt zich achter terminologie zoals de” war on terror” en the “axis of evil”
Dit is een oud zeer, de Britten hebben de helft van de Westhoek al volgepoot met protserige monumenten en begraafplaatsen die hun dierbare doden, die natuurlijk niet kapotgeschoten zijn voor de handelsbelangen van hun meesters, maar wel gevallen zijn voor de vrede en voor de vrijheid van die arme Belgen. Dat deze zingeving heel interessant is voor die arme Belgen, die op deze manier horden Britten zien neerstrijken in de Westhoek waar ze lustig centjes besteden, zal er ook wel mee te maken hebben dat iedereen hier zedig zwijgt over de perversiteit van de “ Remembrance”.
Wij hier,in de Westhoek en in België, kunnen met recht en reden zeggen dat wij anders dan de Britten en Fransen, die eerste wereldoorlog niet gewild hebben. Onze economie en industriële activiteiten hadden anno 1914 geen oorlog nodig om de toen niet….
In 1992 zong Luc de Vos al in zijn lied Mia “ de middenstand regeert het land meer dan ooit tevoren”
Dit is er niet op verbeterd. Een normaal weldenkend mens zou toch wel mogen denken dat de herdenking van WOI in het teken zou staan van Nooit meer Oorlog. Dat we 100 jaar na datum deze gebeurtenis eens zouden aangrijpen om te bezinnen rond Oorlog en Vrede en de eigen verantwoordelijkheid in deze materie. De grote promotor van deze herdenking is toerisme Vlaanderen. Je hoort het goed, Niet de “nooit meer oorlog” gedachte, niet de vredesboodschap, niet de morele gevolgtrekkingen overheersen de herdenking 2014 maar wel hoe zo veel mogelijk toeristen naar de Westhoek trekken om het geld uit hun zakken te kloppen.
De speerpunt van deze herdenking is natuurlijk de vredesstad Ieper. Iedereen kent natuurlijk de vredesstad Ieper. De als een fenix uit zijn as herrezen stad die nu alles in het werk stelt om vooral de vrede te promoten. Een van de meest gekende plechtigheden van Ieper is natuurlijk de last Post.
Terwijl honderden in tranen bewogen luisteren naar de last post, in de ene hand een volgesnotterde zakdoek en in de andere hand een halve kilo Belgian chocolates, is diezelfde Britse regering de eerste wereldoorlog opnieuw aan het uitvechten in een drietal andere plaatsen op onze wereldbol. Dat deze traditie bol staat van militarisme, dat kinderen in militaire ganzenpas bloemenkransen gaan neerleggen, gemaakt door het Royal British Legion. De British legion is een hulporganisatie voor en door Britse militairen. Met andere woorden, worden als Britse soldaat je benen er af geknald in een oorlog om een paar oliebronnen, en de Britse staat vindt dat ze al genoeg heeft gedaan, dan kun je aankloppen bij het British Legion. Het British legion haalt zijn centjes op via donation. Als je zo’n papieren klaproosje koopt, dan help je dus de Britse oorlogsinspanningen. Let’s go for it, Britannia rules the waves, leve de last post, zo’n mooie ceremonie.

Dat democratie en vrede onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn is een algemeen geweten feit. Daarom heeft de Stad Ieper ook de vredesprijs in het leven geroepen. De vredesprijs beloont mensen die zich inzetten voor vrede en democratie. Hoe ze dit in overeenstemming brengen met de meest ondemocratische manifestatie die in het land en in Ieper wordt georganiseerd namelijk IJzerwake, dit blijft een raadsel.
Maar de middenstand regeert het land, dus best niet te veel drukte maken, als het geld opbrengt kan men veel door de ogen zien. Dit is blijkbaar ook het standpunt van de Vlaamse regering. De herdenking is duidelijk geen maatschappelijk gebeuren. De herdenking laat men niet organiseren door het ministerie van Cultuur, neen hoor, dit moet worden georganiseerd door Toerisme Vlaanderen. Nu hoor ik iedereen al protesteren, is Toerisme dan geen cultuur, zit cultuurbeleving niet inherent verwerkt in Toerisme. Dit zou men inderdaad mogen veronderstellen, maar zo niet Toerisme Vlaanderen. Zij hebben een waslijst van parameters en regels ingesteld waaraan men moet voldoen wil men aan subsidies raken. En, last but not least, een rangschikking van belangrijke markten, lees, kapitaalkrachtige markten. In de eerste plaats moet men werken op de Angelsaksische markt. In 2014 moeten de horden Britten exponentieel stijgen. Immers die Britten blijven slapen, eten, drinken, en kopen “Belgian chocolates”. Dat de interne Vlaamse markt niet in de lijst voorkomt, maw dat er geen subsidies kunnen gekregen worden voor herdenkingen, evenementen die zich richten op het eigen land, dat is in deze zin dan ook normaal. Burgemeester Lippens heeft ooit een storm van verontwaardiging over zich afgeroepen door het te hebben over frigoboxtoerisme. Deze storm wil men niet opnieuw laten opsteken, dus er wordt zedig over gezwegen. De geïnteresseerde uit Oost Vlaanderen die zijn kinderen wil laten kennis maken met de gruwel van de oorlog, zijn economisch lunchpakketje meebrengt, dit is niet interessant. Immers op de markt van Erpe Mere is er ook een chocolaterie.
Bij het benaderen van geschiedenis zijn er een aantal wetmatigheden. Tijd is zo’n wetmatigheid en ook de persoonlijke link. Als iemand in ons land het front gaat bezoeken, dan gaat hij naar de plaatsen die hij misschien nog gehoord heeft in de verhalen van zijn overgrootvader. Dan gaat hij naar de dodengang, naar Ramskapelle, naar Pervijze.Misschien wel naar Hotel L’Ocean in de Panne.
Helaas, daar is niet veel te doen, daar zijn geen tea rooms waar ze poppie coffee verkopen of waar men zich,godbetert, in WOI uniformpjes kan uitdossen. Daar zijn er geen Jobs of voltijdse equivalenten te berekenen die puur afhangen van de herdenking. Dus ook geen 50% stijging mogelijk. Met andere woorden, als het niet kan vertaald worden in harde rauwe cijfers is het niet belangrijk.

The Ypres salient daarentegen, daar wordt zelfs de WC madam van het Tyne cot cemetery gerekend als een VE. Een voltijds equivalent die haar kostje bijeen schraapt door met harde hand te onderhandelen over de plasprijs van een bus 11 jarige leerlingen (€15).
Vandaar men dus alles moet concentreren op de plaatsen waar het het meest opbrengt. Te beginnen met het kloppende hart en steen geworden portemonnee van de Groote Oorlog, nl Ieper.
De herdenking van de grote oorlog in West Vlaanderen begint dan ook in Ieper op 22 oktober. Dat er al oorlog was sedert 4 augustus, dat er al tienduizenden gesneuveld waren voordien, dat Leuven in de as was gelegd, dat er massamoorden waren gepleegd in Dinant, Aarschot, tammines enz. daar gaat men gemakkelijkshalve over. Daar zijn geen uitgestrekte knekelvelden, geen dagelijkse militaire rituelen en dus ook geen hordes toeristen die men kan uitmelken.

Het economische benaderen van de oorlog is ook de gemakkelijkste benadering. Immers economische parameters zijn gekend en behoorlijk simpel te gebruiken. Anderzijds door het puur economisch te benaderen moet men zich ook geen vragen stellen over eventuele lessen. Er dringt zich geen vertaling op naar het heden en naar de toekomst. De verontwaardiging wordt onderdrukt en vergaat naar “remembrance” De weinige verontwaardiging die ontstaat wordt monddood gemaakt met termen als patriottisme, vechten voor de vrede en “ zij vielen als helden”.
Remembrance is vrijblijvend. Remembrance laat mensen niet denken over oorlog en vrede, remembrance laat mensen niet denken over geweld tussen mensen. Remembrance is een hol vat, en holle vaten klinken het hardst, maar zijn ook het gemakkelijkst te negeren. Stel je voor dat mensen zich vragen beginnen stellen over hedendaagse oorlogen, stel je voor dat mensen zich vragen beginnen stellen over wapenhandel, over economische relaties tussen het Noorden en het Zuiden?
Stel je voor dat de verontwaardiging niet meer vrijblijvend is?
Steven Maes
_________________
bezoek ook onze website www.ssew.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
moerasdraakGeregistreerd op: 19-11-2008
Berichten: 508
Woonplaats: Brabants centrum

BerichtGeplaatst: 15 Mei 2012 18:42    Onderwerp: Reageer met quote

Het betoog rammelt hier en daar. Bijvoorbeeld: IJzerwake ondemocratisch? Ik weet niet wat het democratische gehalte (of het gebrek eraan) van deze manifestatie is, maar vermoedelijk bedoelt hij 'antidemocratisch'? Maar dat gezegd hebbende, ik vind dat hij hier wel een punt heeft:

Quote:
De herdenking van de grote oorlog in West Vlaanderen begint dan ook in Ieper op 22 oktober. Dat er al oorlog was sedert 4 augustus, dat er al tienduizenden gesneuveld waren voordien, dat Leuven in de as was gelegd, dat er massamoorden waren gepleegd in Dinant, Aarschot, tammines enz. daar gaat men gemakkelijkshalve over. Daar zijn geen uitgestrekte knekelvelden, geen dagelijkse militaire rituelen en dus ook geen hordes toeristen die men kan uitmelken.


En als dit waar is:

Quote:
De geïnteresseerde uit Oost Vlaanderen die zijn kinderen wil laten kennis maken met de gruwel van de oorlog, zijn economisch lunchpakketje meebrengt, dit is niet interessant.


dan vind ik dat op zijn minst schrijnend. Zouden de herdenkingen werkelijk zozeer zijn ingegeven door economische belangen? Daar kan ik me wel iets bij voorstellen hoor, voor de inwoners van Ieper moet de schoorsteen immers ook roken, en als er genoeg Britten klaarstaan om hun ponden daar uit te geven zou je gek zijn om ze dat te beletten, maar misschien is de balans wel zoek.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BatterySergeantMajorGeregistreerd op: 24-11-2005
Berichten: 425
Woonplaats: Roeselare/ Vlaanderen- België

BerichtGeplaatst: 15 Mei 2012 21:59    Onderwerp: Reageer met quote

Ik ken Steven en weet dat hij schrijft uit eerlijke verontwaardiging. Op sommige punten kan ik hem bijtreden, op andere al helemaal niet. Als flamingant ken ik ook een beetje de geschiedenis van de Ijzertoren, Ijzerbedevaartcomité en aanverwante. Als veertienjarige stond ik zelfs in mijn kort broekje als misdienaar op zo'n Ijzerbedevaart, toen waren er nog nog zo'n 30.000 deelnemers. "Before the deluge" dus! Met andere woorden, het wereldje is me bekend.

Zijn betoog is lang, misschien te lang om er punt per punt op te reageren, vooral dan omdat waarschijnlijk geen hond deze discussie zal volgen. Toch wil ik er één en ander uitpikken.

1) De oriëntatie op het British Empire verhaal in Vlaanderen. Los van het feit dat daar goede historische redenen voor zijn mag misschien ook wel eens vermeld worden dat "De Ijzertoren" daar, omwille van de bezoekersaantallen, volop in meegegaan is, zelfs al ligt die toren in de voormalige Belgische zone. Hoe verklaar je anders dat die dugout lange jaren één van de sterkhouders van hun opstelling was, terwijl er amper Britten in dat gebied vochten. Het zou van enige dapperheid getuigd hebben om, net op de plaats van het gebeuren, het Belgisch verhaal te vertellen, met inbegrip van de taalproblemen, zonder die uit hun verband te rukken. Daarbij moeten we durven toegeven dat de schaal van de gebeurtenissen op het Ijzerfront (inclusief onze nationale Dodengang) vele malen kleiner is dan pakweg de Derde Slag om Ieper of zelfs maar één van de subslagen ervan.
2) de premisse dat pacifisme de enig zaligmakende invalshoek is. Respectabel, maar eenzijdig, tendentieus, toendertijd marginaal en dus historisch niet echt gefundeerd. Dat is geschiedenis van toen proberen verklaren vanuit de achtergrond van nu. Het verbaast me dat een historicus van het formaat van dhr. Andriessen daarin meestapt. Er zijn ook andere (en meer relevante) elementen van het verhaal die actualisering toestaan. We doen dat trouwens in Passendale vanuit een gans andere invalshoek. Voor ons tellen de individuele verhalen evenzeer, alleen willen wij, naast de ellende, ook focussen op zaken zoals kameraadschap, volharding, solidariteit en plichtsbesef. Betreurenswaardig is trouwens dat compleet voorbijgegaan wordt aan die typisch Angelsaksische instelling om niet akkoord te gaan met een conflict als Afghanistan of gelijkaardig, maar waarbij men wel solidair blijft met de troepen. Dat de Britse regering daarbij inderdaad op "Charity" rekent is idd. schandalig, maar wel typisch. Ook dierenbescherming, kankerbestrijding en andere gelijkaardige "goede doelen" worden er op die manier georganiseerd. Niet dat ik dit goedkeur (wel integendeel), het lijkt echter wel een cultureel gegeven.
3) De Ijzerwake. Laat me eerst duidelijk stellen dat ik braak van deze manifestatie, een typische uiting van ouderwets, bekrompen kaakslagnationalisme. Of dat echter een reden is om dit te verbieden? Dat zou pas ondemocratisch zijn, zo'n remedie is erger dan de ziekte!
4) De commercialisering: daar volg ik gedeeltelijk in. Graag wil ik pragmatisch zijn en veel begrip tonen voor het economisch aspect, voor mij is een én- én verhaal immers vaak de beste oplossing. Het verhaal van WO1 verdient het om uit het wereldje van de freaks, anoraks en buffs getild te worden. Er zijn echter grenzen aan wat wel of niet kan kan, op dit ogenblik wijst alles erop dat die grenzen in snel tempo overschreden worden.

Ten slotte, en dit is de meest pijnlijke vaststelling: ook de vredesgedachte is in de voorbije tien jaar verworden tot voorwerp van profilering en marketing, de programmatie van het, nochtans goed begonnen, "Ten Vrede" is daar een treffend voorbeeld van. Alleen daarom al hebben manifestaties met een andere invalshoek geen lessen te ontvangen van wie dan ook. Wat mij betreft is er veel plaats onder de zon, net zo goed voor uitgesproken pacifistische initiatieven, voor de (nogmaals, door mij uitgespuwde) Ijzerwake als voor manifestaties waar andere klemtonen gelegd worden. Net deze verscheidenheid kan geïnteresseerden aanzetten tot enige kritische reflectie, als ze dat zouden willen tenminste. Het staat éénieder gelukkig nog steeds vrij om te gaan en staan waar men wil, dit geldt ook voor de herdenkingen en aanverwante.
Dat de manier waarop de subsidiepot verdeeld wordt daarbij aangevochten wordt is een ander verhaal, al kan de Ijzertoren op dat vlak echt niet klagen.
_________________
Ter herinnering aan Majoor "Willie " Redmond, parlementslid. Iers nationalist, militair en visionair politicus. Gestorven aan zijn verwondingen op 7 juni 1917 bij Wijtschate. Begraven te Loker in een eenzaam graf.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
moerasdraakGeregistreerd op: 19-11-2008
Berichten: 508
Woonplaats: Brabants centrum

BerichtGeplaatst: 16 Mei 2012 7:30    Onderwerp: Reageer met quote

Helemaal mee eens.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BatterySergeantMajorGeregistreerd op: 24-11-2005
Berichten: 425
Woonplaats: Roeselare/ Vlaanderen- België

BerichtGeplaatst: 16 Mei 2012 8:33    Onderwerp: Reageer met quote

Naar aanleiding van de berichtgeving over de investeringen in het slagveld van Waterloo plaatste ik dit enkele dagen geleden op mijn facebook. Het raakt het thema van deze discussie enigszins.
Wat ik al jaren verkondig: ook na 2018 heeft het WO1- verhaal in de Westhoek toekomst, maar dan zal men het geld wel een stuk beter moeten besteden. De huidige politiek om vooral geld te geven aan eenmalige manifestaties, onder verantwoordelijkheid van vooraf geselecteerde, bevriende, BV's die hun inkomen moeten aandikken zal tot weinig duurzame resultaten leiden. Ook een beter ruimtelijk beleid is een must, niemand komt naar de streek voor een slagveld bezaaid met industriële gebouwen. Zoals deze week al geschreven: iedereen die een nog een bezoekerscentrum wil optrekken zou verplicht moeten worden om eerst naar Thiepval te gaan in plaats van arty- farty, maar inhoudelijk lege, blokkendozen op te trekken. Maar goed, het is toch maar geld van de belastingbetaler en binnen tien jaar zullen de nieuwe verantwoordelijkheden hun handen in onschuld wassen wegens "fouten van hun voorgangers".
_________________
Ter herinnering aan Majoor "Willie " Redmond, parlementslid. Iers nationalist, militair en visionair politicus. Gestorven aan zijn verwondingen op 7 juni 1917 bij Wijtschate. Begraven te Loker in een eenzaam graf.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
bobbkeGeregistreerd op: 29-3-2010
Berichten: 15
Woonplaats: izegem

BerichtGeplaatst: 16 Mei 2012 8:53    Onderwerp: Reageer met quote

Een wijs man zei ooit tegen mij: jongen, ge moogt nooit tegen iets zijn. Als je tegen iets bent, dan moet je met een gepast alternatief proberen te komen.
Vandaag zijn er verenigingen in overvloed om de juiste WO1 - gedachtengang naar buiten te brengen.
Als gids of begeleider van groepen of van individuele toeristen kan je u verhaal zodanig vertellen dat ze er nadien nog eens over nadenken. En als ze dat dan doen, dan is de begeleiding de moeite waard geweest. Mensen zelf laten denken.
Als ik nu met een bus toeristen naar de westhoek kom, dan heb ik wel een restaurant nodig voor het middagmaal en een grote cafe voor de plaspauze. Het is helaas niet mogelijk om met de bus aan het eerste de beste frietkot te stoppen. Dus wanneer de naaste middenstand daar dan een graantje in meepikt heb ik daar geen probleem mee. Als de mensen (toeristen) terug thuis komen dan zeggen ze: och we hebben vandaag veel gezien, we zijn naar daar en naar daar geweest. En pas op het laatste zeggen ze: ah ja we hebben ook nog een doos chocolaatjes mee. Nadien zullen ze misschien wel eens een boek kopen over de WO.

Dat je vandaag een pretpark moet inrichten om de mensen iets duidelijk te maken ligt volgens mij aan de gemakzucht van de mens van vandaag.
Wat als Bokrijk niet bestond, zouden we ons dan nog een beeld kunnen vormen van het leven van weleer. Wij misschien wel, maar de tieners van vandaag ???
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BatterySergeantMajorGeregistreerd op: 24-11-2005
Berichten: 425
Woonplaats: Roeselare/ Vlaanderen- België

BerichtGeplaatst: 16 Mei 2012 9:01    Onderwerp: Reageer met quote

Nog een belangrijke paragraaf die misschien een wat onvolledig antwoord kreeg: "Remembrance is vrijblijvend. Remembrance laat mensen niet denken over oorlog en vrede, remembrance laat mensen niet denken over geweld tussen mensen. Remembrance is een hol vat, en holle vaten klinken het hardst, maar zijn ook het gemakkelijkst te negeren. Stel je voor dat mensen zich vragen beginnen stellen over hedendaagse oorlogen, stel je voor dat mensen zich vragen beginnen stellen over wapenhandel, over economische relaties tussen het Noorden en het Zuiden?
Stel je voor dat de verontwaardiging niet meer vrijblijvend is? "

Sorry Steven, maar dat is er helemaal over. Je gaat er van uit dat het de mensen die deelnemen aan zo'n manifestatie aan intelligentie en kritische zin ontbreekt. Nu geloof ik ook wel een beetje in de "maakbaarheid van de mans", op die manier wordt het echter helemaal akelig. We zijn allebei slagveldgids (al zal dat wel op een verschillende manier zijn), je zal er toch niet omheen kunnen dat je bezoekers vaak bewijzen dat ze voor zichzelf kunnen denken. Idem voor plechtigheden, als organisator hoor ik nadien steevast dat elk daar met zijn/haar eigen gevoelens weg gaat. Meer wil ik niet bereiken, ik heb de wijsheid niet in pacht en voel absoluut de ambitie niet om deelnemers met mijn voorgekauwde opinie naar huis te sturen.
Wat het aantrekken van die WO1- uniformen betreft: als bedenker en ontwikkelaar was ik verantwoordelijk voor het educatief project "Platoon Experience" in Zonnebeke en durf zeggen dat we daar in de voorbije jaren al meer mee bereikt hebben dan met de snelle drie- uur- gevolgd door de chocolaterie- toertjes. Die activiteit is historisch erg onderbouwd en zo neutraal mogelijk. En opnieuw, wij nemen ons publiek voor vol, zij trekken hun conclusies, niets wordt hen gedicteerd. Wat met de ongenuanceerde "Nooit Meer Oorlog" - uitspraak vaak veel minder het geval is. Trouwens, een gedachte die voor een deel gewoon voortkwam uit een anti- Belgicisme, en dit is geen waard- oordeel over dat anti- Belgisch gevoel opinie op zich.
_________________
Ter herinnering aan Majoor "Willie " Redmond, parlementslid. Iers nationalist, militair en visionair politicus. Gestorven aan zijn verwondingen op 7 juni 1917 bij Wijtschate. Begraven te Loker in een eenzaam graf.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
BatterySergeantMajorGeregistreerd op: 24-11-2005
Berichten: 425
Woonplaats: Roeselare/ Vlaanderen- België

BerichtGeplaatst: 22 Mei 2012 21:40    Onderwerp: Reageer met quote

Ben nogal verbaasd over het feit dat een (controversiële) stelling als discussiepunt gelanceerd wordt maar nadien niet verdedigd wordt door de indiener???
_________________
Ter herinnering aan Majoor "Willie " Redmond, parlementslid. Iers nationalist, militair en visionair politicus. Gestorven aan zijn verwondingen op 7 juni 1917 bij Wijtschate. Begraven te Loker in een eenzaam graf.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
BertGeregistreerd op: 25-5-2005
Berichten: 481
Woonplaats: Dendermonde

BerichtGeplaatst: 23 Mei 2012 9:01    Onderwerp: Reageer met quote

Dat de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen vooral vanuit economische - of laat het mij even nuanceren - toeristische hoek benadert wordt is mijns inziens geen discussiepunt maar gewoon een vaststaand feit. Kijk maar eens van welk ministerie al het geld komt... juist.
Of dat platvloers en onrespectvol is daarentgen zou ik niet meteen durven zeggen. Het credo van onze neoliberale maatschappij is nu eenmaal: 'money makes the world go round'. Met andere woorden, om een maatschappelijk thema als Wereldoorlog 1 aan het Vlaamse publiek te kunnen verkopen, MOETEN de verkopers er een economische invulling aan geven. Nog eens, het uitgangspunt is daarom niet onrespectvol, maar de invulling is noodgedwongen een kind van haar tijd...

Cru gezegd vind ik dat een aanzienlijk deel van dat bedrag beter aan archeologisch en historisch onderzoek zou worden gespendeerd. Maar ja, daarvan is de economische output helaas nul.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Philippe VandeweegeGeregistreerd op: 2-9-2007
Berichten: 1106
Woonplaats: Kortrijk

BerichtGeplaatst: 23 Mei 2012 9:16    Onderwerp: Reageer met quote

Hallo,
En mocht elkeen nu eens de oorlog benaderen vanuit eigen inzicht en overtuiging zonder zich iets aan te trekken van wat een ander zegt of doet?
De idee alleen al dat niks mag verdiend worden aan een herdenking is kinderlijk.
Aan de boeken die over de oorlog geschreven worden kleven ook zilverlingen hoor!
Maar ja,een boek schrijven om te verkopen en de centen op zak steken,is een culturele daad.Een doosje chokolaatjes verkopen of een zakje friet(met pickles graag) is verfoeilijk mercantilisme....
Persoonlijk laat ik al dat gemoraliseer liever aan mij voorbijgaan om me des te intenser te kunnen bezighouden met de.. euh...échte oorlog.
Groeten.Philippe
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
Eric '14-'18Geregistreerd op: 19-11-2010
Berichten: 2693
Woonplaats: in een oude Hanzestad

BerichtGeplaatst: 23 Mei 2012 10:03    Onderwerp: Reageer met quote

Ik geef de handel geen ongelijk in Ieper, Verdun of waar dan ook.

Mensen aan de kust verdienen toch ook als het mooi weer is? En dat is alleen maar omdat ze aan de kust wonen. Souvenierswinkels verdienen door prullaria van een stad/streek te verkopen van wat er daar te zien is.

Dat mensen handel zien in oorlog is al zou oud.
Ik zag eens een boek met daarin een foto dat de eerste oorlogstoeristen al in 1919 rond liepen op het voormalige slagveld.

Maar ik kan me indenken dat sommige artikelen/spullen wel erg ver weg staan van het herdenken. Zag op andere topics dingen die ik twijfelachtig vind. (weet zo niet meer welke topic).

Sommige artikelen vind ik dan weer geniaal bedacht.
Chocolade Tommy helmen.
Chocolade is Belgisch, Tommy helm is WO1 en dat gecombineerd.

Maar wat je mening ook is. Ieder van ons heeft vast wel een magneetje, speldje, chocolaatje of ander aandenken gekocht. Ik reken wo1 boeken even niet mee.

_________________
In a foreign field he lay. Lonely soldier, unknown grave. On his dying words he prays. Tell the world of Paschendale.
lyrics: Iron Maiden
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BertGeregistreerd op: 25-5-2005
Berichten: 481
Woonplaats: Dendermonde

BerichtGeplaatst: 23 Mei 2012 11:44    Onderwerp: Reageer met quote

Enkele opmerkingen:

- Bij de uitgave van een boek mag je al blij zijn als je uit de kosten geraakt (ik spreek uit ervaring).
- De handel in WO1 prullaria en souvenirs, zowel als de toeristische sector gericht op oorlogstoeristen is inderdaad straks ook al 100 jaar oud. Heb ik ook geen probleem mee. Waar ik een probleem mee heb is dat de uitgaven aan de herdenkingen van 100 jaar WO1 steeds opnieuw gerechtvaardigd worden door erop te wijzen hoeveel economisch profijt ze de middenstand gaan opbrengen... Ik vind dat typerend voor hoe onze maatschappij vandaag in elkaar zit.
Ondertussen worden bij grote ontwikkelingsprojecten de lichamen van vermiste soldaten bijeengeschept en afgevoerd als vuil omdat er geen geld is voor een deftige werfopvolging... waarvan de economische output helaas zero is. Hier opnieuw, ik spreek als archeoloog helaas uit ervaring.

Naast economische prioriteiten bestaan er volgens mij ook morele prioriteiten.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Philippe VandeweegeGeregistreerd op: 2-9-2007
Berichten: 1106
Woonplaats: Kortrijk

BerichtGeplaatst: 23 Mei 2012 13:47    Onderwerp: Reageer met quote

Hallo,
Ik vind nog altijd dat archeologen hun tijd en energie beter besteden aan échte archeologie.Dat is natuurlijk een ander paar mouwen.
Archeologie in de frontstreek heeft veel weg van"altijd prijs altijd gewonnen".Alles wat er uit de grond komt hebben we ten overvloede in verzamelingen.We beschikken over rapporten,nota's fotos,plannen enz.enzovoort.Wat voor revelantie heeft het een 18-ponder,een halve schoen of gesp pakweg in Zonnebeke uit te graven?Moet er echt nogmaals een dugout uitgegraven worden?We kennen ze en weten waar ze zitten.Graven naar een bevestiging van wat we reeds lang weten en ten overvloede kennen?
Er zijn toch plaatsen genoeg op de grote wereld waar nog écht naar wetenschappelijk relevante zaken kan gezocht worden.
En met absoluut grote eerbied voor de overblijfselen van de gesneuvelden,maar wat zien we.Aan de ene kant bijzetten van overblijfselen die bijna honderd jaar in de grond verbleven en anderzijds het doen verdwijnen of ontgraven van overblijfselen van Jan Modaal op gemeentelijke begraafplaatsen omdat zijn termijn van pakweg amper 50 jaar verstreken is.
Denk nu niet dat ik wat dan ook tegen archeologen heb.Verre,verre van zelfs.
Het is zoals altijd,de"nuance"hé.
Groeten.Philippe
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
FixbayonetbunnyGeregistreerd op: 25-7-2008
Berichten: 651
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: 24 Mei 2012 11:53    Onderwerp: Reageer met quote

Philippe Vandeweege @ 23 Mei 2012 13:47 schreef:
Hallo,
Ik vind nog altijd dat archeologen hun tijd en energie beter besteden aan échte archeologie.Dat is natuurlijk een ander paar mouwen.
Archeologie in de frontstreek heeft veel weg van"altijd prijs altijd gewonnen".Alles wat er uit de grond komt hebben we ten overvloede in verzamelingen.We beschikken over rapporten,nota's fotos,plannen enz.enzovoort.Wat voor revelantie heeft het een 18-ponder,een halve schoen of gesp pakweg in Zonnebeke uit te graven?Moet er echt nogmaals een dugout uitgegraven worden?We kennen ze en weten waar ze zitten.Graven naar een bevestiging van wat we reeds lang weten en ten overvloede kennen?
Er zijn toch plaatsen genoeg op de grote wereld waar nog écht naar wetenschappelijk relevante zaken kan gezocht worden.
En met absoluut grote eerbied voor de overblijfselen van de gesneuvelden,maar wat zien we.Aan de ene kant bijzetten van overblijfselen die bijna honderd jaar in de grond verbleven en anderzijds het doen verdwijnen of ontgraven van overblijfselen van Jan Modaal op gemeentelijke begraafplaatsen omdat zijn termijn van pakweg amper 50 jaar verstreken is.
Denk nu niet dat ik wat dan ook tegen archeologen heb.Verre,verre van zelfs.
Het is zoals altijd,de"nuance"hé.
Groeten.Philippe


Dat kan ik voor 100% bijtreden Philippe
_________________
"War is the sum of all evil"
Thomas "Stonewall" Jackson 1861
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BertGeregistreerd op: 25-5-2005
Berichten: 481
Woonplaats: Dendermonde

BerichtGeplaatst: 24 Mei 2012 12:21    Onderwerp: Reageer met quote

De welles-nietes discussie over Wereldoorlogarcheologie wil ik hier nu niet opnieuw gaan voeren. Altijd toe bereid, maar hoort niet echt thuis in deze topic.

Eerlijk gezegd vraag ik mij af waar we naar toegaan als we het niet meer de moeite vinden om oorlogsslachtoffers een waardig rustplaats te geven. Dus: geld verdienen op hun kap is ok, maar een paar honderdduizend euro spenderen aan het bergen van vermisten waar ze anders op een hoopje worden gegraven dient te worden genuanceerd??

Sorry, daarin ga ik niet mee.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Philippe VandeweegeGeregistreerd op: 2-9-2007
Berichten: 1106
Woonplaats: Kortrijk

BerichtGeplaatst: 24 Mei 2012 13:36    Onderwerp: Reageer met quote

Hallo,
Je hebt me niet horen zeggen dat ik geld spenderen aan het waardig bergen van gesneuvelden verspilling vind.Integendeel.Ik probeerde enkel een dubbele moraal aan te tonen.
"Geld verdienen op de kap van" vind ik eerder ongelukkig uitgedrukt.Persoonlijk vind ik dat het mag,maarrrr er zijn natuurlijk grenzen.Commercie en platte commercie.
Het grootste verraad tegenover de gesneuvelden is niet het geld verdienen op hun kap maar indien ze mochten terugkomen en zien dat we in feite nog lang niet toe zijn aan een betere wereld ofte vrede waar zij hun leven dachten voor te geven.
Groeten.Philippe
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
maxmadmartinGeregistreerd op: 27-11-2006
Berichten: 2229
Woonplaats: oostende

BerichtGeplaatst: 24 Mei 2012 19:33    Onderwerp: Reageer met quote

hoi,
Als ik soms wat verdwaald ben geraakt tussen de heftige disscours over wie al dan de aasgieren zijn van WW1 in Belgié is dat misschien omdat ik een militair in de lagere graad ben die slechts 15 jaar "oud ijzer" heeft opgehaald in de Wersthoek en "omstreken".
Vergeef me daarom als ik het zo versta...
kort samengevat,de chocolatier in Ieper moet de historisch- economisch gunstige zaakjes laten uit normbesef ?
of heb ik het (weeral) verkeerd begrepen Embarassed
De directie van FN Herstal,AEG,Krupp kunnen dus op beide oren slapen,het zijn enkel de karkas eters die zich moeten schamen Surprised
Dat de geschiedenis zich herhaalt is weer eens bewezen,en ze blijft dat koppig voortdoen Wink
veel plezier met de rest v/d discussie poppy
grtz,MMM
_________________
People always have been the foolish victims of deception and self-deception in politics, and they always will be, until they have learned to seek out the interests of some class or other behind all moral, religious, political and social phrases, declarations and promises.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BatterySergeantMajorGeregistreerd op: 24-11-2005
Berichten: 425
Woonplaats: Roeselare/ Vlaanderen- België

BerichtGeplaatst: 27 Mei 2012 9:35    Onderwerp: Reageer met quote

De term "echte archeologie" is meer dan ongelukkig gekozen Philippe! WO1- archeologie IS echte archeologie, indien volgens de regels der kunst uitgevoerd. Dat er groepen bestaan/ bestonden die met een dubbele moraal werkten is een ander paar mouwen, wat mij betreft kunnen opgravingen enkel wanneer ze door professionals omkaderd zijn. Het gaat immers om meer dan graven, ook de interpretatie en documentatie is belangrijk. Waar ik je wel in kan volgen is de vraag of het nog relevant is om de zoveelste dugout, loopgraaf of wat dan ook op te graven als daar geen dringende reden toe is, ik heb echter begrepen dat VIOE daar (gelukkig) ook geen toelating meer voor geeft. Dezelfde vraag kan echter gesteld worden over grafheuvels uit de Bronstijd, middeleeuwse kasteelmuren en dies meer.
Wat de commercialisering betreft: nog maar eens zeggen dat dit voor mij ok is, zolang het redelijk blijft. Er is een groot verschil tussen een chocolatier die zijn product aan de bezoeker probeert te slijten en zijn/haar collega die dit zijn chocolaatjes als "peace chocolate" verkoopt, wat, ondanks mijn voorliefde voor dit snoepgoed, alleen maar wansmakelijk genoemd kan worden. Dat FN en aanverwante net zo goed boter op het hoofd hebben is misschien wel juist, ik heb ze echter nog geen wapens met een poppy in de loop weten verkopen. Het één mag trouwens geen excuus zijn voor het ander.
Wat me het meest stoort, en daar zijn we het waarschijnlijk allemaal over eens, is de behandeling van menselijke overblijfselen. Als het goed uitkomt voor de PR begraven we ze met veel omhaal en show, in het andere geval worden de knekels opgeschept met de bulldozer, ondergeploegd door de tractor of overgoten met beton. Nochtans is dat net de essentie van het verhaal!
_________________
Ter herinnering aan Majoor "Willie " Redmond, parlementslid. Iers nationalist, militair en visionair politicus. Gestorven aan zijn verwondingen op 7 juni 1917 bij Wijtschate. Begraven te Loker in een eenzaam graf.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
JanusGeregistreerd op: 24-5-2012
Berichten: 1

BerichtGeplaatst: 27 Mei 2012 20:40    Onderwerp: Re: stelling: Het verzilveren van de Dood Reageer met quote

Andriessen @ 15 Mei 2012 11:08 schreef:
Het verzilveren van de dood
(of hoe je slachtoffers exploiteert)

Tijdens een lezing, welke ik onlangs mocht houden in het IJzermuseum te Diksmuide, sprak ik o.a. met iemand uit de Westhoek, genaamd Steven Maes.
Hij had een interessante en duidelijke visie op het „herdenkingsgebeuren”, de vredesgedachten en de toch steeds weer terugkerende oorlogen en het geweld op onze aardbol. Hij maakte daarbij een vergelijking met de economische facetten verbonden aan het oorlogstoerisme in Vlaanderen en het beleid dat meer en meer gericht wordt op het bevorderen van dit soort toerisme uit puur economische motieven
Omdat ik zijn mening hierover deel, verzocht ik hem zijn visie op schrift te zetten zodat ik ze op het forum kon publiceren. Aan dit verzoek heeft hij voldaan en derhalve kunt u er nu hier kennis van nemen. Uiteraard zijn reacties welkom.
J.H.J. Andriessen

Het verzilveren van de dood:
(of hoe je slachtoffers exploiteert)

Overal in de Westhoek stijgt de bloeddruk en versnelt de hartslag. Immers, de honderdjarige herdenking van de grote oorlog komt er aan. De grote oorlog, ontstaan uit machtshonger en economische belangen koste het leven aan een slordige negen miljoen mensen. De eerste wereldoorlog was ook de prelude van een eeuw vol oorlogen en spanningen. De overheidsuitgaven van defensie gingen sindsdien alsmaar crescendo, net zoals de internationale retoriek waarbij steeds nieuwe gevaren en nieuwe vijanden gezocht en gevonden werden. Noch steeds krijgen sommigen het echter niet gezegd dat oorlog gevoerd wordt om economische doeleinden. Vooral de Angelsaksische wereld verstopt zich achter terminologie zoals de” war on terror” en the “axis of evil”
Dit is een oud zeer, de Britten hebben de helft van de Westhoek al volgepoot met protserige monumenten en begraafplaatsen die hun dierbare doden, die natuurlijk niet kapotgeschoten zijn voor de handelsbelangen van hun meesters, maar wel gevallen zijn voor de vrede en voor de vrijheid van die arme Belgen. Dat deze zingeving heel interessant is voor die arme Belgen, die op deze manier horden Britten zien neerstrijken in de Westhoek waar ze lustig centjes besteden, zal er ook wel mee te maken hebben dat iedereen hier zedig zwijgt over de perversiteit van de “ Remembrance”.
Wij hier,in de Westhoek en in België, kunnen met recht en reden zeggen dat wij anders dan de Britten en Fransen, die eerste wereldoorlog niet gewild hebben. Onze economie en industriële activiteiten hadden anno 1914 geen oorlog nodig om de toen niet….
In 1992 zong Luc de Vos al in zijn lied Mia “ de middenstand regeert het land meer dan ooit tevoren”
Dit is er niet op verbeterd. Een normaal weldenkend mens zou toch wel mogen denken dat de herdenking van WOI in het teken zou staan van Nooit meer Oorlog. Dat we 100 jaar na datum deze gebeurtenis eens zouden aangrijpen om te bezinnen rond Oorlog en Vrede en de eigen verantwoordelijkheid in deze materie. De grote promotor van deze herdenking is toerisme Vlaanderen. Je hoort het goed, Niet de “nooit meer oorlog” gedachte, niet de vredesboodschap, niet de morele gevolgtrekkingen overheersen de herdenking 2014 maar wel hoe zo veel mogelijk toeristen naar de Westhoek trekken om het geld uit hun zakken te kloppen.
De speerpunt van deze herdenking is natuurlijk de vredesstad Ieper. Iedereen kent natuurlijk de vredesstad Ieper. De als een fenix uit zijn as herrezen stad die nu alles in het werk stelt om vooral de vrede te promoten. Een van de meest gekende plechtigheden van Ieper is natuurlijk de last Post.
Terwijl honderden in tranen bewogen luisteren naar de last post, in de ene hand een volgesnotterde zakdoek en in de andere hand een halve kilo Belgian chocolates, is diezelfde Britse regering de eerste wereldoorlog opnieuw aan het uitvechten in een drietal andere plaatsen op onze wereldbol. Dat deze traditie bol staat van militarisme, dat kinderen in militaire ganzenpas bloemenkransen gaan neerleggen, gemaakt door het Royal British Legion. De British legion is een hulporganisatie voor en door Britse militairen. Met andere woorden, worden als Britse soldaat je benen er af geknald in een oorlog om een paar oliebronnen, en de Britse staat vindt dat ze al genoeg heeft gedaan, dan kun je aankloppen bij het British Legion. Het British legion haalt zijn centjes op via donation. Als je zo’n papieren klaproosje koopt, dan help je dus de Britse oorlogsinspanningen. Let’s go for it, Britannia rules the waves, leve de last post, zo’n mooie ceremonie.

Dat democratie en vrede onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn is een algemeen geweten feit. Daarom heeft de Stad Ieper ook de vredesprijs in het leven geroepen. De vredesprijs beloont mensen die zich inzetten voor vrede en democratie. Hoe ze dit in overeenstemming brengen met de meest ondemocratische manifestatie die in het land en in Ieper wordt georganiseerd namelijk IJzerwake, dit blijft een raadsel.
Maar de middenstand regeert het land, dus best niet te veel drukte maken, als het geld opbrengt kan men veel door de ogen zien. Dit is blijkbaar ook het standpunt van de Vlaamse regering. De herdenking is duidelijk geen maatschappelijk gebeuren. De herdenking laat men niet organiseren door het ministerie van Cultuur, neen hoor, dit moet worden georganiseerd door Toerisme Vlaanderen. Nu hoor ik iedereen al protesteren, is Toerisme dan geen cultuur, zit cultuurbeleving niet inherent verwerkt in Toerisme. Dit zou men inderdaad mogen veronderstellen, maar zo niet Toerisme Vlaanderen. Zij hebben een waslijst van parameters en regels ingesteld waaraan men moet voldoen wil men aan subsidies raken. En, last but not least, een rangschikking van belangrijke markten, lees, kapitaalkrachtige markten. In de eerste plaats moet men werken op de Angelsaksische markt. In 2014 moeten de horden Britten exponentieel stijgen. Immers die Britten blijven slapen, eten, drinken, en kopen “Belgian chocolates”. Dat de interne Vlaamse markt niet in de lijst voorkomt, maw dat er geen subsidies kunnen gekregen worden voor herdenkingen, evenementen die zich richten op het eigen land, dat is in deze zin dan ook normaal. Burgemeester Lippens heeft ooit een storm van verontwaardiging over zich afgeroepen door het te hebben over frigoboxtoerisme. Deze storm wil men niet opnieuw laten opsteken, dus er wordt zedig over gezwegen. De geïnteresseerde uit Oost Vlaanderen die zijn kinderen wil laten kennis maken met de gruwel van de oorlog, zijn economisch lunchpakketje meebrengt, dit is niet interessant. Immers op de markt van Erpe Mere is er ook een chocolaterie.
Bij het benaderen van geschiedenis zijn er een aantal wetmatigheden. Tijd is zo’n wetmatigheid en ook de persoonlijke link. Als iemand in ons land het front gaat bezoeken, dan gaat hij naar de plaatsen die hij misschien nog gehoord heeft in de verhalen van zijn overgrootvader. Dan gaat hij naar de dodengang, naar Ramskapelle, naar Pervijze.Misschien wel naar Hotel L’Ocean in de Panne.
Helaas, daar is niet veel te doen, daar zijn geen tea rooms waar ze poppie coffee verkopen of waar men zich,godbetert, in WOI uniformpjes kan uitdossen. Daar zijn er geen Jobs of voltijdse equivalenten te berekenen die puur afhangen van de herdenking. Dus ook geen 50% stijging mogelijk. Met andere woorden, als het niet kan vertaald worden in harde rauwe cijfers is het niet belangrijk.

The Ypres salient daarentegen, daar wordt zelfs de WC madam van het Tyne cot cemetery gerekend als een VE. Een voltijds equivalent die haar kostje bijeen schraapt door met harde hand te onderhandelen over de plasprijs van een bus 11 jarige leerlingen (€15).
Vandaar men dus alles moet concentreren op de plaatsen waar het het meest opbrengt. Te beginnen met het kloppende hart en steen geworden portemonnee van de Groote Oorlog, nl Ieper.
De herdenking van de grote oorlog in West Vlaanderen begint dan ook in Ieper op 22 oktober. Dat er al oorlog was sedert 4 augustus, dat er al tienduizenden gesneuveld waren voordien, dat Leuven in de as was gelegd, dat er massamoorden waren gepleegd in Dinant, Aarschot, tammines enz. daar gaat men gemakkelijkshalve over. Daar zijn geen uitgestrekte knekelvelden, geen dagelijkse militaire rituelen en dus ook geen hordes toeristen die men kan uitmelken.

Het economische benaderen van de oorlog is ook de gemakkelijkste benadering. Immers economische parameters zijn gekend en behoorlijk simpel te gebruiken. Anderzijds door het puur economisch te benaderen moet men zich ook geen vragen stellen over eventuele lessen. Er dringt zich geen vertaling op naar het heden en naar de toekomst. De verontwaardiging wordt onderdrukt en vergaat naar “remembrance” De weinige verontwaardiging die ontstaat wordt monddood gemaakt met termen als patriottisme, vechten voor de vrede en “ zij vielen als helden”.
Remembrance is vrijblijvend. Remembrance laat mensen niet denken over oorlog en vrede, remembrance laat mensen niet denken over geweld tussen mensen. Remembrance is een hol vat, en holle vaten klinken het hardst, maar zijn ook het gemakkelijkst te negeren. Stel je voor dat mensen zich vragen beginnen stellen over hedendaagse oorlogen, stel je voor dat mensen zich vragen beginnen stellen over wapenhandel, over economische relaties tussen het Noorden en het Zuiden?
Stel je voor dat de verontwaardiging niet meer vrijblijvend is?
Steven MaesDe heer Maes gaat wel stevig en scherp door de bocht. Hij is niet zo maar iemand uit de Westhoek, zoals de heer Andriessen allicht denkt. Vooreerst moeten we stellen dat de heer Maes werkt voor de vzw IJzerbedevaart/IJzertoren in Diksmuide. Misschien is zijn kruistocht tegen Ieper daardoor wat geïnspireerd. Ieper is nu eenmaal een bedevaartsoord voor de Angelsaksische wereld en dat zit velen wat dwars, gezien het grote succes.

In grote lijnen heeft hij wel gelijk, maar enige zin voor nuance is hier toch wel op zijn plaats.
Ik wil hier niet ingaan op de discussie over hoe de gemiddelde Brit de oorlog herdenkt.
We weten allemaal dat dit typisch Brits is met de nodige ‘pump and cicumstances’. Dit herdenken stoelt nog op de tijd dat ‘Britannia rules the waves’ van toepassing was. Ze zijn daar met hun eilandmentaliteit wat blijven in hangen. Wat het gros van hen betreft …menen zij dat ze Europa tijdens WO1 hebben gered. Militarisme en nationalisme zijn nooit ver weg. En enige kritische benadering stoot hen onmiddellijk tegen de borst. Het zij zo.
De Belgen hebben zeker de 1ste Wereldoorlog niet gewild. Fransen en Britten vast en zeker, maar ook de Duitsers. En wie de oorlog begon…ze hebben allen evenveel boter op het hoofd.
De Russische mobilisatie liet de Duitsers echter weinig keuze, indien ze die tweefrontenoorlog willen vermijden.
Dat de geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaar weten we. En dat onze kijk op de 1ste Wereldoorlog er een is door de Britse bril staat ook vast. En dat ons kijken naar die Grote Oorlog gekleurd is door die 2de Wereldoorlog met zijn holocaust, daar ontkom je ook niet aan.

Ik ben wat betrokken bij die 100-jarige herdenking en ik kan u verzekeren dat alles in het werk wordt gesteld om al te mercantiele excessen tegen te houden. Maar organisatoren kunnen ook niet verhinderen dat het restaurant bij en van de IJzertoren op de menukaart ‘Steak Tranché’ heeft staan. Wie zei daar weer, wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. Soit!
En er zullen er nog zijn die met Tommy pralines of moffenbrood zullen uitpakken.
Langs de andere kant mag de streek, die zoveel heeft geleden door die oorlog, er ook wel wat aan verdienen.
Die bezoekersstroom komt er sowieso. Hoteliers, restaurants, gidsen, musea,…zullen er zeker baat bij hebben. En het is en blijft belangrijk voor de economie en de tewerkstelling. Bezoekers voor Auschwitz moeten toch ook eten en slapen!
Dat Toerisme Vlaanderen de buitenlandkar trekt is normaal. Ook Frankrijk met zijn toeristische diensten zit niet stil. Het is nu eenmaal een onderwerp dat mensen interesseert. En de organisatoren of de initiatiefnemers bij ons willen alles zo sereen en respectvol mogelijk laten verlopen. Er is geen sprake van ‘om zo veel mogelijk toeristen naar de Westhoek te trekken om het geld uit hun zakken te kloppen’.

De heer Maes viseert de Last Post in Ieper. Ook ik heb zo mijn bedenkingen, maar zoals Maes het stelt, klinkt het toch weinig geloofwaardig. Ik heb nog nooit kinderen in ganzenpas zien een krans neerleggen en veel mensen zijn ontroerd ja, maar van ‘volgesnotterde zakdoeken’ heb ik nog weinig gemerkt. En die pralines duiden erop dat het al lang geleden is. Persoonlijke herinneringen aan een dode zijn er niet meer en zij die iemand uit de Grote Oorlog hebben gekend, zijn ook niet meer in de meerderheid. Twintig jaar geleden werd nooit in de handen geklapt. Vandaag moet men het publiek verzoeken dit niet te doen. De Last Post is een evenement geworden dat je moet hebben gezien.

Verder geeft Maes de indruk dat de stad Ieper de IJzerwake organiseert, doch hij weet best dat dit niet zo is. Het zijn trouwens vroegere deelnemers aan de IJzerbedevaart die zich hebben afgescheurd, omdat die voor hen te braaf was. Moest men vroeger de IJzerbedevaarten dan ook niet verbieden, omdat er toen nog veel internationaal ‘bruin’ volk met antidemocratische slogans aanwezig was. Is er niet een tijd geweest waar de IJzerbedevaart openlijk het apartheidsregime in Zuid-Afrika toch onrechtstreeks steunde? Het was allicht niet zo bedoeld, maar alla…
En dat er parameters en regels worden vastgelegd voor subsidies of toelagen, is toch ook normaal. Anders staat er helemaal geen rem op tal van onzinnige initiatieven. Dat hierdoor soms ook zinvolle of kleinere initiatieven sneuvelen, is onvermijdelijke ‘collateral damage’ om maar even in het jargon te blijven.

Dat bezoekers uit Vlaanderen niet welkom zouden zijn is je reinste nonsens. Integendeel!
En de Dodengang en Ramskapelle, de IJzertoren, Houthulst,…worden wel meegenomen in de herdenking. Dat van L’ Océan in De Panne is allicht waar, maar daar is ook niks te zien, behalve een herdenkingsteen op straatniveau tegen een huisgevel op de dijk. En alles wordt niet ‘geconcentreerd op plaatsen waar het het meest opbrengt’. Integendeel, men is juist beducht voor een al te grote concentratie. En men wil de bezoekersstroom spreiden, al heeft men dat niet altijd in de hand. Iemand die voor de eerste keer naar Parijs gaat, wil toch ook de Eifeltoren en Montmartre zien.
De Vlaamse benadering is er geen van patriottisme of ‘zij vielen als helden’. Dat de Britten die weg opgaan is niet voor onze rekening, noch voor de Vlaamse. Het zit hen blijkbaar ingebakken, tenzij de heer Maes er een oorlog voor over heeft om het eruit te kloppen.

Ik zal het hierbij maar laten, want praktisch op iedere zin, kan ik wel wat weerwerk geven, zonder daarom de populistische toer te moeten opgaan met gekleurd woordgebruik.
En om maar een iets aan te halen.
Piet Chielens, de man van het In Flanders Fields Museum, heeft jarenlang de Vredesconcerten Passendale georganiseerd. Je moet maar even naar de thema’s kijken om te zien dat het vooral antioorlog was met het accent op het menselijke leed dat oorlog veroorzaakt. Zelfs Bram Vermeulen zaliger, mocht een lied zingen met als thema ‘Ieper is een leugen’, omdat de heropgebouwde stad de oorlog verbergt. Zou dat mogen en kunnen met het verhaal van de gebroeders Van Raemdonck die ook de IJzertoren mee hebben groot gemaakt? Ik weet dat het van de heer Maes zou mogen, alleen heb ik het nog niet gehoord.
Janus
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
maxmadmartinGeregistreerd op: 27-11-2006
Berichten: 2229
Woonplaats: oostende

BerichtGeplaatst: 28 Mei 2012 20:26    Onderwerp: Reageer met quote

hoi,
waarom die heisa over het "commercieél" aspect van de "herdenking" van WW1 in Belgié ??
Is alles niet verweven met "commercie"?
Historisch is dat al lang zo...het orakel van Delphi voorspelde niet gratis,noch de waarzeggers in het oude Rome.
De zegepralen van generaals uit alle tijden brachten de plaatselijke bevolking een extra duit op,het leger van de overwinnaar was tenslotte betaald met hun belastinggeld,de zegepraal ook.
Ontwikkelingshulp,groene energie en "everimental care"....quid profit ?
Reken eens uit wat een simpele begrafenis kost,ééntje zonder koffietafel dan.De successie rechten volgen ook nog...
"Platte commercie" bestaat al van voor de mens op aarde rondliep,zo paren sommige apinnen met de mannetjes die hen van extra voedsel voorzien Cool
"Platte commercie" is dus van alle tijden,we gaan dus over heeeel wat dingen moeten verontwaardigd zijn als we "politiek correct" willen handelen.
Om het met de woorden van een Waalse ex collega ui te drukken..."noem een koe een koe"...maar dan wel gans de kudde aub.
Er zijn geen 2 zijden aan een medaille,er zijn er meer,die dingen hebben ook zijkanten.
Dat geldt ook voor "archeologie" trouwens,je bekijkt het zoals je wil...
misschien even dit sf verhaaltje lezen met een nodige dosis humor Wink

Grafzerk..
Ze cirkelden nog een keer rond de planeet ,en nog een keer.
De “Total Bio Scan” liet geen ruimte voor twijfel,….dit beestje was dood ,morsdood.
De restanten van wat een conflict kon geweest zijn tussen de bewoners ,of met een ander ruimteras,waren netjes opgeruimd.
Alle overblijfselen van de eens dicht bevolkte beschaving waren verwijderd en enkel de bewijzen van hun veel oudere beschaving leken gespaard en goed geconserveerd te zijn.
Met de professionele blik van een expert in de materie ,waar echter soms de onderzochten zelf meestal nog geen weg mee wisten, keek de projectleider naar het scherm dat details weergaf over de eens bewoonde planeet
“Het ziet er veilig uit” zei hij tegen de commandant van het verkenningsschip.
Die had er zo zijn eigen idee over maar liet dit niet merken ,men werpt geen modder naar varkens…ze houden ervan.
Tenslotte hoefde hij niet in iemands anders aarde te gaan spitten,rare dingen bovenhalen en dan proberen uit te vissen waarvoor ze dienden en om er dan mogelijk nog compleet naast te zitten.
“We gaan daar beginnen,onze eerste site ,ziet er veelbelovend uit !”
Dat hele lichtingen gediplomeerde en andere ,meer op geld beluste” archeologen” hem al eeuwen waren voorgegaan wist hij niet,iemand die oudheid bestudeerd kan ook niet alles weten,niettegenstaande dat sommigen onder hen dat wel vol overtuiging durfden beweren.
Maar piramides zien er altijd veelbelovend uit,…van buitenaf gezien toch.
“U mag daar landen commandant” sprak de projectleider ,terwijl er wat speeksel langs zijn zijkwabben liep.
Een plotse temperatuurdaling deed de projectleider zijn zin herfraseren.
“Als U dat goedvindt natuurlijk commandant”.
Na deze rechtzetting van de sociale orde aan boord van zijn schip ,schikte de commandant zijn kuiven en beval de navigator hen naar de bewuste plek te brengen.
En er werd duchtig gegraven,verzameld en gecatalogeerd.
Het enthousiasme waarmee de archeologen te werk gingen deed de commandant wroeging krijgen.
“Ik zie ze niet graag bezig” zei hij tegen de tweede in bevel tijdens hun gezamenlijke borreltje,dat conform was volgens de reglementen op een oorlogsschip in Fase 7.
“Neem nou eens dat je terug gaat naar de afscheidsplaats van je voorouders, en één of andere vreemde levensvorm zit daar de plaats om te ploegen”
De tweede bedacht zich,en de mogelijke wapens waarmee hij tijdens zijn opleiding had leren werken.
“De klus afmaken met een plasmakanon ?”vroeg hij.
“Je bent een Koch met medelijden,zeldzaam in ons ras” sprak de commandant met een grijns over zijn gezichtskwabben.
“Toch heb ik er een slecht gevoel over ,wat als dit ras slechts is vertrokken om een nieuwe wereld te vestigen en dit oude slagveld als monument achterlieten en ze keren soms terug om hun oude thuis te bezoeken?”
De tweede in bevel overwoog zijn antwoord ,ze waren vrienden ,maar toch.
“Geen bio activiteit vastgesteld in parsec’s rondom ons,tenzij het geesten zijn moesten we de mogelijke erfgenamen al waargenomen hebben”.
“En toch …toch zijn mijn kuiven verstrengeld”
De tweede in bevel voelde zijn gezichtskwabben verstrakken,zo had hij zijn com maar eenmaal gezien.
Juist voor de slag om Remulon 2 ,waar ze 2/3 van hun flottielje verloren,maar toch wonnen….op het nippertje dan wel.
De commandant was nog maar begonnen aan zijn voorziene rustperiode toen hij het alarm hoorde.
Het signaal “alle posten bezetten” was zoiets als de bazuinen op de dag des oordeels,je hoopte dat je bij de brave jongens hoorde of je had je dagje niet.
Paniek kon je het niet noemen toen de commandant op de gevechtscentrale verscheen maar alleen een pure optimist kon een andere benaming vinden,zoiets als ordelijke chaos misschien.
De tweede in bevel zei niets,hij wees alleen naar het scherm waar 25 nietige puntjes glinsterden,
veraf …..voorlopig toch nog.
“Inzoomen”beval de commandant,om daarna wat spijt te krijgen van zijn beslissing,want wat hij toen zag deden zijn 4 maagzakken krimpen.
Een militaire formatie is simpel ,vooraan heb je de verkenners….heel snel …lichtbewapend en licht neurotisch.
De eerste vier schepen moesten dat blijkbaar dus zijn behalve dat ze elk acht maal de massa hadden van een Koch verkennerschip en ze waarschijnlijk plaats genoeg in hun cargo ruimte hadden voor 2 ervan…als reddingssloepen dan.
De commandant zakte neer op zijn platform en keek wezenloos naar de display.
Hij vroeg zelfs niet wanneer ze in vuurbereik zouden komen,domme vragen leveren meestal enkel domme antwoorden op en de slimme antwoorden hoorde je liever niet….ze konden wel eens waar zijn.
“Ik hoop" sprak de commandant terwijl hij naar de zich ontplooiende schepen staarde ”dat ze tevreden zullen zijn met onze welgemeende excuses”.
_________________
People always have been the foolish victims of deception and self-deception in politics, and they always will be, until they have learned to seek out the interests of some class or other behind all moral, religious, political and social phrases, declarations and promises.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BertGeregistreerd op: 25-5-2005
Berichten: 481
Woonplaats: Dendermonde

BerichtGeplaatst: 29 Mei 2012 9:16    Onderwerp: Reageer met quote

BatterySergeantMajor @ 27 Mei 2012 9:35 schreef:
De term "echte archeologie" is meer dan ongelukkig gekozen Philippe! WO1- archeologie IS echte archeologie, indien volgens de regels der kunst uitgevoerd. Dat er groepen bestaan/ bestonden die met een dubbele moraal werkten is een ander paar mouwen, wat mij betreft kunnen opgravingen enkel wanneer ze door professionals omkaderd zijn. Het gaat immers om meer dan graven, ook de interpretatie en documentatie is belangrijk. Waar ik je wel in kan volgen is de vraag of het nog relevant is om de zoveelste dugout, loopgraaf of wat dan ook op te graven als daar geen dringende reden toe is, ik heb echter begrepen dat VIOE daar (gelukkig) ook geen toelating meer voor geeft. Dezelfde vraag kan echter gesteld worden over grafheuvels uit de Bronstijd, middeleeuwse kasteelmuren en dies meer.
Wat de commercialisering betreft: nog maar eens zeggen dat dit voor mij ok is, zolang het redelijk blijft. Er is een groot verschil tussen een chocolatier die zijn product aan de bezoeker probeert te slijten en zijn/haar collega die dit zijn chocolaatjes als "peace chocolate" verkoopt, wat, ondanks mijn voorliefde voor dit snoepgoed, alleen maar wansmakelijk genoemd kan worden. Dat FN en aanverwante net zo goed boter op het hoofd hebben is misschien wel juist, ik heb ze echter nog geen wapens met een poppy in de loop weten verkopen. Het één mag trouwens geen excuus zijn voor het ander.
Wat me het meest stoort, en daar zijn we het waarschijnlijk allemaal over eens, is de behandeling van menselijke overblijfselen. Als het goed uitkomt voor de PR begraven we ze met veel omhaal en show, in het andere geval worden de knekels opgeschept met de bulldozer, ondergeploegd door de tractor of overgoten met beton. Nochtans is dat net de essentie van het verhaal!


Daar kan ik mij nu eens woord voor woord volledig in vinden zie Smile!
Eén kleine correctie: Vergunningen worden in Vlaanderen uitgeschreven door het agentschap onroerend erfgoed van de Vlaamse overheid. Het VIOE is daar sinds kort een volwaardig onderdeel van, dat zich echter enkel toespitst op onderzoek en inventarisatie (in de toekomst vooral dat laatste). Dit even ter verduidelijking want er is in dat wereldje de laatste jaren zeer veel verschoven.

Kijk, waar ik voor pleit is dat we van al dat geld voor de Westhoek een paar 100.000 euros gebruiken om de volgende jaren enkele grote ontwikkelingsprojecten op de slagvelden op te volgen. Ik ga hierover eens een post openen in een ander subforum.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Eric '14-'18Geregistreerd op: 19-11-2010
Berichten: 2693
Woonplaats: in een oude Hanzestad

BerichtGeplaatst: 31 Mei 2012 11:04    Onderwerp: Reageer met quote

Onderstaande haakt enigzins in op de discussie. Ieper wil bevoorbeeld niet alleen bekend staan als Vredesstad, maar ook als shoppingstad. Dus niet alleen WO1 gerelateerd.


http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=KS3QLQG1
'Ieper is niet alleen vredesstad'
woensdag 30 mei 2012, 03u00

Ieper
De politieke kopstukken uit uw streek
IEPER - Unizo Ieper heeft zijn prioriteitenlijst voor de komende jaren klaar. Unizo pleit voor de indienstneming van een bijkomende ambtenaar lokale economie. De ondernemersorganisatie vraagt ook dat er meer en beter gecommuniceerd wordt door de stedelijke overheid als er bij evenementen of wegenwerken straten worden afgesloten. Ook een beter parkeerbeleid staat voorop, met als opmerkelijk voorstel een ondergrondse parking onder de Leet. Ieper moet ook gepromoot worden als shoppingstad, niet enkel als vredesstad

_________________
In a foreign field he lay. Lonely soldier, unknown grave. On his dying words he prays. Tell the world of Paschendale.
lyrics: Iron Maiden
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BatterySergeantMajorGeregistreerd op: 24-11-2005
Berichten: 425
Woonplaats: Roeselare/ Vlaanderen- België

BerichtGeplaatst: 31 Mei 2012 21:41    Onderwerp: Reageer met quote

@Janus
Ik ken Steven Maes enigszins en weet dat hij een erg bona fide kerel is, en al zeker niet te beroerd om ook "in 't eigen hart te kijken". Uit mijn reactie was wel duidelijk dat ik het op een aantal belangrijke punten van zijn betoog niet met hem eens was, dat was voor mij echter geen reden om de man te spelen. In die zin vind ik bvb. het suggestief linken van Steven met een restaurant bij de Ijzertoren dat "Steak Tranché" verkoopt niet erg netjes. We gaan Piet Chielens toch ook niet linken aan de vredeschocolaatjes, gewoon omdat de man met vuur de vredesgedachte verdedigt? Ook de opmerking over de gebroeders Van Raemdonck ligt me niet lekker: het Ijzerbedevaartcomité heeft reeds meer dan 40 jaar geleden (inderdaad, bijna een halve eeuw) de Waalse familie Fievez uitgenodigd op een Ijzerbedevaart, de brave mensen zijn ook gekomen. Met andere woorden, de suggestie dat de gebroeders VR en Aimè Fievez misbruikt worden is al lang van alle grond ontbloot. Je kan er trouwens toch niet rond dat het duidelijk Vlaamsgezinde soldaten waren. Voor alle veiligheid: vooraleer de opmerking over het al dan niet in elkaars armen gestorven zijn er aankomt wil ik toch even opmerken dat dit m.i. niet eens belangrijk is en wel nooit uitgeklaard zal worden.
Waarschijnlijk is Steven (deels begrijpelijk) wat ontgoocheld over de manier waarop de 14-18 herdenkingsperiode aangepakt wordt en heeft zich daardoor wat al te sterk op Ieper gefocust, terwijl hij misschien beter een opmerking gemaakt zou hebben over de tientallen gemeentes die nooit enige belangstelling voor het verhaal van WO1 hadden maar nu de vetpotten van Egypte ruiken en ondeskundige initiatieven a volonté lanceren. Mogelijk had hij ook iets sterker de oorzaak daarvan, nl. het megalomane karakter van de subsidiestromen, kunnen aankaarten. Vooral dan omdat de mensen die, zonder het werkveld te kennen, aan de geldkraan zitten vaak zelfbenoemde specialisten zijn die tot voor enkele jaren niet eens wisten of 11 november een datum was die met de Eerste, dan wel de Tweede WO te maken had. Dat projectsubsidies erop gericht zijn om het verhaal van de oorlog ook toeristisch- economisch kwalitatief te verankeren (onder andere door het uitbouwen van de bestaande musea) vind ik absoluut verdedigbaar, helaas is het niet moeilijk om voor de vuist weg enkele "politique politicienne"- initiatieven te noemen waarbij op vakkundige wijze veel geld buitengegooid wordt. Zolang de vrienden er maar beter van worden, het volstaat tegenwoordig dat ooit een Uhlaan zijn paard te drinken gaf aan de dorpspomp om ergens in Bommerskonten een bezoekerscentrum uit de grond te stampen! Als de burgemeester de juiste kleur tenminste.
Steven heeft dus wel redenen om ongelukkig te zijn, helaas heeft hij dat deels vanuit een respectabele, maar éénzijdige en niet historische beschouwing gedaan en richtte hij zich, zoals eerder gezegd, misschien wat al te veel en onguanceerd op de instituten die meestal wél goed werk doen. In ieder geval kan niemand hem verwijten dat hij iemand is die uit opportunisme op het verhaal van de oorlog gesprongen is, daarvoor heeft hij een te lange pédigree in het wereldje. Wat, zoals eerder aangehaald, bij velen niet het het geval is.
_________________
Ter herinnering aan Majoor "Willie " Redmond, parlementslid. Iers nationalist, militair en visionair politicus. Gestorven aan zijn verwondingen op 7 juni 1917 bij Wijtschate. Begraven te Loker in een eenzaam graf.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
BatterySergeantMajorGeregistreerd op: 24-11-2005
Berichten: 425
Woonplaats: Roeselare/ Vlaanderen- België

BerichtGeplaatst: 31 Mei 2012 21:47    Onderwerp: Reageer met quote

Wie ik trouwens mis in deze discussie is J. Andriessen. Hij schrijft immers "Omdat ik zijn mening hierover deel, verzocht ik hem zijn visie op schrift te zetten zodat ik ze op het forum kon publiceren. Aan dit verzoek heeft hij voldaan en derhalve kunt u er nu hier kennis van nemen. Uiteraard zijn reacties welkom."
Vermits hij de mening van Steven deelt zou ik ook wel graag eens zijn motivatie en wederwoord lezen.
_________________
Ter herinnering aan Majoor "Willie " Redmond, parlementslid. Iers nationalist, militair en visionair politicus. Gestorven aan zijn verwondingen op 7 juni 1917 bij Wijtschate. Begraven te Loker in een eenzaam graf.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
AndriessenGeregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 785
Woonplaats: Akersloot gem.Castricum

BerichtGeplaatst: 01 Jun 2012 8:20    Onderwerp: zilveren dood Reageer met quote

Zeer vereerd. Ik ben even weg maar na mijn terugkomst zal ik reageren. Verwacht overigens niet te veel.Er is al zoveel over gezegd en eigenlijk was dat ook de bedoeling.Alle standpunten zijn nu wel duidelijk uitgesproken en in alle reacties zit zeker eem kern van waarheid. Dat is het mooie van dit forum. Maar toch...........
_________________
bezoek ook onze website www.ssew.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
D. HaigGeregistreerd op: 8-9-2008
Berichten: 37
Woonplaats: Denderleeuw

BerichtGeplaatst: 01 Jul 2012 11:45    Onderwerp: verzilveren van de dood Reageer met quote

Een eeuwenoude stelling die nog steeds waarheid is: de één zijn dood is de ander zijn brood!

Maar specifiek voor WO 1 zijn er in zijn betoog onderwerpen die hout snijden. Soms is de platte commerce schandalig. De prijzen van boeken in de straat naar de Menenpoort worden naar mijn mening dubbel geteld en als je een tour maakt met een 'gespecialiseerde dienst' mag je er vergif op innemen dat die een deal hebben met een lokaal museum, en de chocoladewinkeltjes doen gouden zaken in Ieper als er zo'n klad Britse schoolkinderen passeert.

De bewegingsoorlog woedde natuurlijk door heel het land en het is niet enkel de Westhoek die schade leed. Als dat vergeten wordt is dat onze eigen Belgische schuld. Wij gooien onze oorlogsdoden op een knekelveld en alles wordt vergeten want er breken nieuwe tijden aan. Als er hier in continentaal Europa monumenten zijn aan het oorlogsverleden is dat vooral te danken aan Britten en Amerikanen want wij zouden het gewoon met een graafmachine wegwerken en er zelfs niet meer over denken.

En op dat moment wordt het eigenlijk nog véél erger dan wat er nu is. Dan vergeet men gebeurtenissen, persoonlijke daden, slachtoffers en dat lijkt me véél erger dan een "madam pipi" die ook haar centje wil bijverdienen. Want door het te vergeten worden de fundamenten gelegd voor een herhaling.

Men kan argumenteren dat WO II een herhaling was van het eerste wereldconflict en die strijd was dan weer een vervolgverhaal op de Frans-Pruissische strijd in 1870-1871 en dat monumenten en herdenkingen overbodig zijn, maar er zijn ook mensen die er wel uit leren.

Als er in ieder klasje Britten die de Ieperboog aandoet ook maar één jonge kerel of meisje zit dat besluit zich nooit te lenen voor dat soort gekke streken, dan heeft het nut.
Wat mij lang geleden wakker schudde was een bezoek aan het museumpje vlakbij Bellewaerde (Hooge Museum, als ik me niet vergis). Klein, maar wel gevuld met enkele obussen die groter en bijna even breed waren dan ikzelf. Als mensen bereid zijn dat tuig op andermans appel te gooien, en de enige die er echt voordeel uit halen de wapenproducenten zijn, dan lijkt het me niet zo erg dat hier en daar in het landschap kerkhoven en monumenten ons even doen stilstaan bij het verleden en doet beseffen dat waar nu groene velden, wandelpaadjes of drukbezochte pretparken zijn ooit jonge kerels op hun moeke zaten te roepen voordat ze stierven in de naam van leugens die als idealen werden versleten poppy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BatterySergeantMajorGeregistreerd op: 24-11-2005
Berichten: 425
Woonplaats: Roeselare/ Vlaanderen- België

BerichtGeplaatst: 19 Nov 2012 18:48    Onderwerp: Reageer met quote

Door de publicatie van Steven Maes' stelling in "De Standaard" van 12 november (vergelijk de krant maar met NRC Handelsblad) is deze discussie ondertussen in een hogere versnelling geraakt.
Sta me toe met klem te betreuren dat noch Steven Maes, noch Dhr. Andriessen, de door hen geworpen handschoen op dit forum opgenomen hebben. In militaire termen zou zoiets als "postverlating" bestempeld worden puh .
Het is al te eenvoudig om een steen in de kikkerpoel te werpen en dan rustig naar de rimpels te kijken.
Ik vond het dan ook onvermijdelijk om eveneens een opiniestuk naar dezelfde krant te zenden, in de hoop dat ze op zijn minst de intellectuele eerlijkheid opbrengen om ook een andere klok te laten luiden. Deze reactie is, net zoals het stuk zelf, gebaseerd op de bijdrage die ik leverde aan de discussie op dit forum.
_________________
Ter herinnering aan Majoor "Willie " Redmond, parlementslid. Iers nationalist, militair en visionair politicus. Gestorven aan zijn verwondingen op 7 juni 1917 bij Wijtschate. Begraven te Loker in een eenzaam graf.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Eric '14-'18Geregistreerd op: 19-11-2010
Berichten: 2693
Woonplaats: in een oude Hanzestad

BerichtGeplaatst: 04 Okt 2013 11:59    Onderwerp: Reageer met quote

Denk dat deze woorden van Leterme er wel op aansluiten.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20131003_00773682
_________________
In a foreign field he lay. Lonely soldier, unknown grave. On his dying words he prays. Tell the world of Paschendale.
lyrics: Iron Maiden
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Eric '14-'18Geregistreerd op: 19-11-2010
Berichten: 2693
Woonplaats: in een oude Hanzestad

BerichtGeplaatst: 15 Dec 2015 13:39    Onderwerp: Reageer met quote

Dit artikel haakt er ook wel op in.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20130309_00498239?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=nieuwsblad&utm_content=article&utm_campaign=seeding
_________________
In a foreign field he lay. Lonely soldier, unknown grave. On his dying words he prays. Tell the world of Paschendale.
lyrics: Iron Maiden
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Lingekopf
Bismarck


Geregistreerd op: 19-10-2006
Berichten: 16013
Woonplaats: Binnen de Atlantikwall en 135 km van het WO1-front

BerichtGeplaatst: 15 Dec 2015 17:30    Onderwerp: Reageer met quote

Goede schop omhoog! Maar uiteindelijk is het in een vrij land niet goed mogelijk om smaakloze maar legale initiatieven tegen te gaan. Dat is het nadeel van de vrijheid.. Wink
_________________
"Setzen wir Deutschland, so zu sagen, in den Sattel! Reiten wird es schon können..... "
"Wer den Daumen auf dem Beutel hat, der hat die Macht."

Otto von Bismarck, 1869
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
derwisjGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7612
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 15 Dec 2015 19:03    Onderwerp: Reageer met quote

Nu los van de commercialiteit, in dat artikel staat dat 1 op de tien inwoners van nieuw zeeland hier gesneuveld is...dat lijkt me wel wat veel ?
pascal
_________________
http://www.feitelijkverenigd.be/wp-content/uploads/2005/08/banner-CTIDK-bovenaan.jpg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
derwisjGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7612
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 15 Dec 2015 19:09    Onderwerp: Reageer met quote

En waarom Belgie viseren? Alle landen doen dat...je moet de prularia eens bekijken die in Groot Brittanie zijn uitgegeven voor de 70 jarige herdenking van de battle of Britain of D-day...of kijk eens rond in de souvenirwinkels aan de somme of verdun...ik heb me aan de somme ooit een poppyparaplu gekocht omdat het zo hard aan het regenen was...
En die souvenirs, dat bestaat al jaren...als klein mannetje heb ik ooit in waterloo een figuurtje van napoleon gekregen. En kijk eens onmiddellijk na de oorlog? Heel wat ex-soldaten verdienden goed hun brood door gidsen of echte souvenirs te verkopen...ik vind het allemaal wat opgeblazen betreffende die oneerbiedigheid...je kan de soldaten toch ook herdenken met een tinnen figuurtje van een tommy of poilu?
pascal
_________________
http://www.feitelijkverenigd.be/wp-content/uploads/2005/08/banner-CTIDK-bovenaan.jpg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
ww_soldierGeregistreerd op: 11-8-2006
Berichten: 1080
Woonplaats: Gentbrugge

BerichtGeplaatst: 16 Dec 2015 0:01    Onderwerp: Reageer met quote

In augustus was er de 30000 Last Post, heel veel sier, een paar beroemde persoonlijkheden namen het voortouw om hen te eren die er elke avond stonden. Maar toen die mensen van de brandweer een hand van de koning gingen krijgen moest de uitzending zonodig stoppen... Nu een paar maand later zet de langst spelende klaroener een punt achter zijn noten. Een heel aangrijpend moment voor hen die erbij waren. Maar die groten die er altijd op de eerste rij staan te blinken, blonken die avond in hun afwezigheid. Want niet zij konden die dag in de spotlights staan...
_________________
Wir kämpfen nicht für Vaterland. Und nicht für Deutsche Ehre! Wir sterben für den Unverstand. Und für die Millionäre.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Eric '14-'18Geregistreerd op: 19-11-2010
Berichten: 2693
Woonplaats: in een oude Hanzestad

BerichtGeplaatst: 16 Dec 2015 0:58    Onderwerp: Reageer met quote

Derwisj, dat klopt. In Frankrijk, Normandië, word flink verdiend aan D-Day. Natuurlijk, men is daar geland. Bastogne verdiend aan het Ardennen Offensief (lokale toeristenbureau moet wel eens over op Engels en/of Nederlands ivm toeristen, spreken alleen Frans Yvonne blik )

Ik geef winkeliers groot gelijk dat men erop inhaakt. Hoewel ik bij sommige producten mijn vraagtekens zet.

En ja, ook ik het een paraplu met een poppy gekocht, mijn ma stond in de regen bij Menenpoort, dus ik snel Over the Tops Tours in gegaan. Ze gebruikt 'm geregeld als het regent.

Maar denk vooral, de mensen die wat kopen hebben een souvenir en denken dan vast nog wel even aan de vakantie en historische dingen die ze gezien hebben.

Zodra ik mijn koelkast bekijk, zie ik allemaal magneetjes van plaatsen en monumenten, dan denk ik toch weer even aan wat ik gezien had en aan waarom ik daar was.

_________________
In a foreign field he lay. Lonely soldier, unknown grave. On his dying words he prays. Tell the world of Paschendale.
lyrics: Iron Maiden
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Stelling/discussie van de maand Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group