Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Lt. Leon Fauconnier Ü Meerbeke (Ninove) 24/08/1914

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Personen Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
mercatusGeregistreerd op: 31-10-2007
Berichten: 1677
Woonplaats: Denderend Aalst

BerichtGeplaatst: 17 Okt 2014 13:12    Onderwerp: Lt. Leon Fauconnier Ü Meerbeke (Ninove) 24/08/1914 Reageer met quote

Lt. Leon Fauconnier
į Brussel 07/09/1886 - Ü Meerbeke (Ninove) 24/08/1914

Luitenant Leon Fauconnier, 9e Linieregiment/I Bat./4e Cie.Tijdens de slag van Aarschot op 19/08/1914 werd hij met zijn peloton krijgsgevangen genomen na zich uitermate dapper te hebben gedragen. De bevelhebber van de 4e Cie. Commandant Gibson had niets dan lovende woorden over voor zijn pelotonoverste.
De Duitsers namen Fauconnier samen met de andere krijgsgevangenen in een open kar mee richting Frankrijk, waarom ze dit deden blijft me een raadsel. Men zou eerder verwachten dat krijgsgevangenen richting Duitsland zouden gezonden worden.
Deze colonne trok via Brussel richting Ninove, ongeveer 65 km verwijderd van Aarschot.
De 24e augustus 1914 kwamen zij aan in Meerbeke, hier waagden Fauconnier samen met de ongeveer 20 andere krijgsgevangen een ontsnapping. Voor Fauconnier en 2 andere soldaten liep dit slecht af en zij werden door de Duitse wachters doodgeschoten.


Op 25/05/1919 verklaarde Lt.Kolonel Gilson het volgende:(vrij vertaald)

In gevolg van een schrijven van het Ministerie van Oorlog heb ik de eer ter kennis te brengen aan de Kolonel-Commandant van het 9e dat Luitenant Fauconnier L.J.H., die deel uitmaakte van het 4/I van het 9e krijgsgevangen genomen werd tijdens het gevecht bij Aarschot op 19 augustus 1914, samen met een deel van zijn peloton.
Het peloton Fauconnier bezette de linkerzijde van de positie en onder het bevel van deze energieke, briljante en betreurde officier hielden ze stand tegenover een vijandelijke overmacht.
Het 9e bevond zich op 20 september 1914 in St.Kathelijne-Waver, Kolonel Flťbus, Commandant van het 9e vertelde me dat hij een officieel bericht had ontvangen van het H.K. met de mededeling dat Lt. Fauconnier op 24 augustus 1914 in Meerbeke bij Ninove bij een ontsnappingspoging doodgeschoten was.
Bij deze fatale ontsnappingspoging konden enkele krijgsgevangenen van het 4/I van het 9e ontsnappen en hun Cie. op verschillende dagen vervoegen te Lint en St.Kathelijne-Waver.
De genaamde Bersou, Raucq, Fallon, Coorde, Demely, Van Eenoo, Musch, Van Ruysevelde, Hendrickx, Moureau (doorstreept), Bever, Lalieux, Lecoyer en Decastiaux gingen in december 1916 over naar het 5e. Veel onder hen werden sindsdien gedood.
Ik denk dat Raucq, Demely, Bever, Lalieux, Lecoyer en Decastiaux (sergeant) nog bij het 5e zijn.
Na wat enkelen van hen me vertelden, zaten ze in een kar aan de staart van de Duitse colonne.
Luitenant Fauconnier zat vooraan op de bok naast de voerman, een Duitse soldaat gewapend met een bajonet. Enkele Duitse soldaten en een onderofficier escorteerden de kar te voet. De Luitenant had in het geheim kunnen afspreken met zijn mannen dat ze zouden ontsnappen, op een teken van hem op het gepaste moment.
De 24 augustus 1914 in de omgeving van Meerbeke bij Ninove gaf Lt. Fauconnier het afgesproken teken, ontnam de voerman zijn bajonet en sloeg er hem mee op de keel, waarop allen van de kar sprongen.
Ongelukkig bleef de Luitenant hangen aan de kar, waarschijnlijk aan de rem. Hij kreeg een eerste kogel in het been en een tweede kogel maakte hem af.
Zo luidt het verslag van enkele ontsnapten, maar na zo een lange tijd kan ik me niet meer herinneren wie dit waren.
Wat ik me nog goed herinner is hun oprechte lofrede op het gedrag en houding van Luitenant Fauconnier, die weigerde te antwoorden op de door Duitse officieren gestelde vragen, die de gevangenen moed insprak en hen hielp ontsnappen.
Ik geloof oprecht dat het een daad van hoogachting zou zijn van deze dappere officier postuum te vereren met het Ridderkruis van de Leopoldsorde en het Oorlogskruis.

Bronnen:
- K.L.M. persoonlijke dossier
- http://milguerres.unblog.fr/aerschot/
- http://ninove14-18.weebly.com/ninove--deelgemeentes/24081914
_________________
Ik zoek alles i.v.m. de stad Aalst (B-9300) en zijn bevolking tijdens Wereldoorlog I (1914-1918)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Personen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group