Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

'Lange' Max - 38 cm geschut te Koekelare - Batterij Pommern

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Nieuwpoort, de kust en hinterland Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 23 Okt 2005 14:08    Onderwerp: 'Lange' Max - 38 cm geschut te Koekelare - Batterij Pommern Reageer met quote

We gaan beginnen met wat fotootjes om het wat licht te houden hé, een kleine selectie uit de 150 stuks...De geschutsbedding is net gegoten en hier zien we arbeiders uit Deinze de binnenkant uitgravenEén van de foto's uit de reeks van de plaatsing van het stuk :Eén van de sporen waarmee materiaal voor het stuk aangevoerd werdEen deel van de crew met een 38 cm granaatje voor het stuk te Koekelare van de batterij PommernDe batterij onder de camouflagenetten, net voor ze afgewerkt wasDe eerste poging om een man naar de maan te schieten puhHet 38 cm geschut in hoogste elevatieEn vuur !Een niet ontplofte granaat wordt uitgedolven te DuinkerkeDe NebeltruppeKijkje in één van de munitiebunkersKijkje binnenin de geschutstorenEen luchtfoto van de batterijNa de oorlog een museum met een bekende bezoeker, een zekere Winston Churchill...In 1941 kwamen dezelfde bezoekers uit 1914 het stuk recupereren

En in de jaren vijftig volgde de afbraak... Tot men besloot de resten opnieuw op te gravenMet dit als resultaat

Johan
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 23 Okt 2005 14:15    Onderwerp: Reageer met quote

Een tekst publiceren over de geschiedenis is wat moeilijker want die beslaat 23 bladzijden en de beschrijving van de batterij is ook goed voor een tiental.

En ik kan hier moeilijk mijn boeken helemaal beginnen publiceren hé.

Ga straks eens kijken voor nog wat materiaal over de Deutschland als jullie dat willen.
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
gvdborGeregistreerd op: 19-7-2005
Berichten: 1346
Woonplaats: Ermelo

BerichtGeplaatst: 23 Okt 2005 14:40    Onderwerp: Reageer met quote

Heb je ook zoiets van het stuk nabij Verdun? bij Duzey dus?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 23 Okt 2005 15:22    Onderwerp: Reageer met quote

Dat niet, ik heb me beperkt tot West Vlaanderen, ik heb werkelijk geprobeerd om alle activiteiten van deze batterijen vast te leggen, ttz welke doelen ze beschoten op welke dag met welke hoeveelheid granaten en met welk resultaat en dit op basis van de overblijfselen van de oorlogsdagboeken van deze batterijen. Als je weet hoeveel andere locaties er waren waar dit soort kanonnen ingezet werden is dit onbegonnen werk...

Wat ik wel weet : Er waren 2 38cm stukken actief tegen Verdun, het eerste was nabij Loison, bois de Muzeray vanaf 15 februari 1915 en het tweede nabij de Ferme Sorel vanaf 21 februari 1916. Het is onduidelijk hoe actief deze exact geweest zijn, maar er wordt geschat dat beide plaatsen ongeveer een 100 tal 38 cm granaten afschoten.

Hier een foto van deze van de Ferme Sorel :Hopelijks helpt dit toch een klein beetje je vraag te beantwoorden...
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 23 Okt 2005 15:24    Onderwerp: Reageer met quote

Deze site kan je misschien interesseren :

http://www.chez.com/rogau/html/canon.htm

Ook eens op Acceuil klikken beneden, dan heb je nog wat mogelijkheden op deze site.
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 23 Okt 2005 15:31    Onderwerp: Reageer met quote

A propos, volgens mij zijn beide locaties mogelijks hetzelfde stuk met een onderbreking, mogelijks door schade of zo.

Hier een stukje over het geschut algemeen :

III. 6 Evolutie van het 38 cm geschut en gebruik Westelijk Front
Bij Krupp werd het allereerste 38 cm kanon gebouwd als 38 cm SKL/45C/1913 en werd het reeds beproefd op het oefenschietterrein van de fabriek te Meppen. En dit reeds in het begin van 1914, wat meteen duidelijk maakt dat het kaliber op dit ogenblik reeds bestond, wat nog steeds betwist werd tot op heden door een aantal nochtans gerenomeerde auteurs.
Met het oog op de schepen van de Bayern klasse werden er twintig meer voorzien te bouwen. Het is zelfs zo dat de eerste stukken vermoedelijk ergens in augustus van 1914 reeds klaar waren, wat een gans ander zicht geeft op de ontwikkeling van het kanon dan tot op heden algemeen was aangenomen ! En ondertussen was dus ook de Eerste Wereldoorlog net begonnen.
Het Duitse leger zelf had zonder enige twijfel snel door dat dit 38 cm geschut, die van de Kaiserliche Marine was, heel wat mogelijkheden kon bieden als zwaar geschut en als lange afstandgeschut aan het westelijk front in het bijzonder.
Daar de bouw van de schepen van de Bayern klasse vertraging had opgelopen, wilde het leger deze stukken graag gebruiken die ondertussen in constructie waren en die reeds klaar waren.
Het is blijkbaar zelfs zo dat het Duitse leger voorzien had om het 38 cm geschut in te zetten tijdens de belegering van Antwerpen en dat men hiervoor een geschutsbedding wilde bouwen te Mechelen ! Er zijn aanwijzingen dat de bouw van deze geschutsbedding effectief begonnen waren maar nog niet voltooid toen Antwerpen viel.
Een andere locatie waar het 5e Duitse leger vastliep was Verdun en dit in dezelfde periode. Gezien dit het leger was van de Duitse kroonprins, was het geen probleem om aan 38 cm geschut te geraken. Doch hier klemde een ander schoentje. Het experimenteel geschut was niet gemaakt geweest voor gebruik aan het front. Zo was er een maximum elevatie van slechts 24 graden en een schietveld van slechts 30 graden.
Toch schijnen de werken tegen het einde van het eerste oorlogsjaar reeds bezig geweest te zijn en werd er gekozen voor de locatie van de boerderij Sorel in het bos van Muzeray. Om toch de elevatie van de experimentele stukken te verbeteren werd een betonnen platform gebouwd met een helling van 5 graden, waardoor de totale elevatie van het stuk verhoogd kon worden tot 29 graden. Bij gebruik van de zwaarste obussen had men zo toch een bereik van niet minder dan 27 kilometer !

Reeds op 15 februari 1915 blijkt alles klaar geweest te zijn en vuurde men de eerste schoten naar het Fort van Douaumont en in de regio Vaux. Vanaf de 25ste volgde ook de côte de l’Oie.
Opvallend is dat de Geallieerden nooit doorhadden dat ze beschoten werden door 38 cm geschut van op lange afstand, omdat het vuur telkens gecombineerd werd met 42cm mortiergeschut van het type Dikke Bertha, die dichter bij het front van Verdun geplaatst waren.
Ondertussen waren de ingenieurs van Krupp ook nog steeds bezig met het testen van een 35,5 cm kanon op de schietstand te Meppen. Dit gebruik was zuiver ter studie van een aantal zaken, zoals het onderzoek naar het vuren van projectielen die de stratosfeer bereikten, en de specifieke uitwerking die dit had op baan, traject en bereik. Voornamelijk dit laatste was doorslaggevend voor de Duitse legerleiding, wat begrijpelijk is.
Ondertussen waren reeds in oktober van 1914 zes extra 38 cm kanonnen besteld geweest bij Krupp te Essen, die speciaal gebouwd werden met het oog om ze vanuit een bedding op het land te gebruiken. Zij dienden een elevatie toe te laten van 45 graden en een geschutsveld van 360 graden. Tevens waren deze stukken direct afgeleid van het 35,5 cm stuk, die het schietveld van Meppen niet verliet.
Deze zes stukken werden dan op hun beurt door de Kaiserliche Marine ter beschikking gesteld van het leger, omdat het ondertussen duidelijk geworden was dat de Bayern en Baden pas in 1916 zouden afgewerkt geraken. Zo kon het Duitse leger in het eerste halfjaar van 1915 gebruik maken van niet minder dan acht 38 cm kanonnen, zij het wel zo dat de twee originele slechts een beperkt gebruik toelieten.
Men had ondertussen uitgekeken naar een tiental mogelijke locaties en uiteindelijk werden er daarvan nog eens zes nieuwe gekozen. We weten zo dat het allereerste stuk die actief werd na de beide originele kanonnen die het op Verdun gemunt hadden, dit van de Predikboom was te Klerken.

Omdat de methode van werken zoals te Klerken nogal verslindend was wat geld, materiaal en manschappen betrof, besloot men uit te kijken naar een economischere manier van werken en de mogelijkheden te onderzoeken om een verplaatsbaar kanon in te zetten. Zo construeerde Krupp dan maar in het begin van 1916 een drietal geschutsplatformen in staal die een eenvoudige demontage toelieten en een verveelvuldiging van de locaties van waar gevuurd kon worden. Het geschutsveld van deze stukken kon variëren van 33 tot 123 graden. Het eerste stuk die zo ingezet werd was de 35/38 cm König Luitpold, een 38 cm kanon met daarin een tweede kaliber beperkend tot 35 cm. Locatie was de hoeve Vaucelette van waar 245 obussen gevuurd werden tot de terugtrekking van het stuk in februari 1917 tijdens de tweede slag om de Somme.

Het tweede platform kreeg een experimenteel 35,5 cm kanon en werd te Oudan geplaatst in december van 1916 en in april 1917 verplaatst naar Sancourt.
In 1917 werden trouwens ook nog twee nieuwe metalen platformen gereserveerd voor het toekomstige Parijs geschut.
Het derde platform tenslotte werd the Chuignes geïnstalleerd in mei 1918 om Amiens mee te bestoken. Dit stuk, weliswaar gesaboteerd door de troepen die het bedienden, viel in handen van Australische troepen van het IV Britse leger op 23 augustus 1918.

In juni 1916 werden nog een vier kanonnen besteld bij Krupp die een elevatie mogelijk maakten van 55 graden om het bereik van de kanonnen te verbeteren. De eerste twee stuks waren bestemd voor Vlaanderen, de twee volgende waren gereserveerd voor het Parijs geschut.

Het ene stuk was bestemd voor de inbouw zijnde batterij Deutschland te Bredene, het andere voor de eveneens in opbouw zijnde batterij Pommern te Koekelare. Wat de Deutschland betreft was dit het enige stuk die werkelijk een geschutstoren kreeg ter bescherming.
De drie andere stukken van de Deutschland waren vermoedelijk reeds in gebruik geweest in het noorden van Frankrijk en werden er terug getrokken in maart 1917.
Wat betreft de kanonnen die Eisenbahn und Bettungsschiessgerüst waren, de constructie van deze stukken begon vermoedelijk pas tegen het einde van 1917. En dit doordat de Kaiserliche Marine opnieuw een aantal 38 cm kanonnen ter beschikking stelde van het leger omdat de afbouw van de Wurttemberg en de Sachsen andermaal een grote vertraging opgelopen hadden.
In totaal werden vermoedelijk negen stuks van dit spoorweggeschut gebouwd en zij kwamen één voor één in dienst vanaf januari 1918.
Deze kanonnen boden twee mogelijkheden wat hun gebruik betrof. Enerzijds als spoorweggeschut, en dit dan enkel van op speciaal voorbereide beddingen, met een beperkt bereik van 22000 meter, ofwel van op kleine aangelegde platformen wat het bereik verhoogde tot 47500 meter. De eerste platformen hadden een speciale betonnen ondergrond nodig maar later werden dit speciale demonteerbare metalen platformen.
Vermelden we tenslotte nog even dat één van de stukken spoorweggeschut in Belgische handen viel, toen het achtergelaten werd door de terugtrekkende Duitsers in een station ten westen van Brussel. Zeven andere stukken spoorweggeschut verhuisden naar Schillig waar ze gebruikt zouden worden als batterij ter verdediging van Wilhelmshaven. De nieuwe batterij werd Bismarck genoemd. Nabij Kiel waren ook nog eens vier betonnen geschutsbeddingen in aanbouw van het type zoals de Deutschland, tegen het einde van de oorlog was één van de beddingen afgebouwd met een 38 cm kanon met maximum elevatie van 45 graden en twee andere waren nog in aanbouw.
Ons Belgenlandje hield één van de 38 cm stukken, maar het werd niet gebruikt, tot de Fransen het in 1924 van ons land afkochten en het opnieuw in orde stelden om het voor het eerst te gebruiken in april van hetzelfde jaar op het schietterrein van St.-Pierre Quiberon. Het zou er blijven tot juni 1940, om weer in handen te vallen van de oorspronkelijke bezitters.
De batterij Leughenboom alias Pommern was hetzelfde lot beschoren.

Vermelden we tenslotte dat het uiteinde van het 38 cm kanon die zich te Chuignes bevond zich blijkbaar in een Australisch oorlogsmuseum zou bevinden.

Bron : Het Duits 38 cm geschut ‘Lange’ Max - De complete geschiedenis van het Duitse 38 cm geschut te Klerken, Koekelare en Bredene -
Of de batterijen Predikboom, Pommern-Leughenboom en Deutschland -
Johan Ryheul, 2002
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
derwisjGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7616
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 23 Okt 2005 16:26    Onderwerp: Reageer met quote

Regulus,
mooie fotos; weet je wat er van het kanon geworden is nadat de duitsers het weghaalden in 1941? Werd het gebruikt voor de atlantic wall, of gewoon omgesmolten?
pascal
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 23 Okt 2005 17:35    Onderwerp: Reageer met quote

Pascal,

Het werd omgesmolten....
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
derwisjGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7616
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 23 Okt 2005 17:38    Onderwerp: Reageer met quote

Hm,
had inderdaad ook reeds zo een vermoeden dat het omgesmolten was; als zoiets meer dan 2O jaar in weer en wind buitenstaat denk ik niet dat er nog veel goed aan is; maar omdat de duitsers tamelijk grote kanonnen hadden in de atlantic wall...
Eigenlijk jammer wat ze allemaal omgesmolten hebben; ik heb gehoord ook heel wat stukken artillerie en tanks die nog in het ieperse gevonden konden worden...
pascal
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
MerlijnGeregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 11531

BerichtGeplaatst: 23 Okt 2005 17:39    Onderwerp: Reageer met quote

Volgens mij is al het zware geschut zoals het parijs kanon allemaal omgesmolten na de oorlog.
Het Duitse leger moesten deze wapens in leveren
Maar ze hebben het maar zelf vernietigt.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 23 Okt 2005 17:47    Onderwerp: Reageer met quote

Deze zal de kenners denk ik wel bekend zijn:Hij bevindt zich als briefkaart in mijn verzameling. Vroeger stonden voor het Hooge Crater Museum twee granaten die van de Leugenboom afkomstig waren. Althans, volgens Roger de Smul. En ik heb geen reden om aan de man te twijfelen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 23 Okt 2005 18:22    Onderwerp: Reageer met quote

Klopt, als ik me niet vergis waren die van iemand uit het Gentse, maar dat ben ik niet meer zeker...Helemaal rechts de twee verschillende soorten granaten op het domein van het Lange Max museum, met dank aan DOVO.De huls en verpakking voor transport in het vroegere Lange Max museum te Koekelare.
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 23 Okt 2005 18:29    Onderwerp: Reageer met quote

A propos er liggen nog een aantal identieke kanonnen op de Kanaalbodem, op een diepte van 100 meter.

Ze zijn afkomstig van de SMS Baden, en het gaat om vier stuks.

In juli 1919 werd het schip gedicht en naar Portsmouth gesleept. Daar werd ze verbouwd en werden onder andere de twee 38 cm torens gesloopt die zich op de voor en achterboeg bevonden. De twee hogere werden behouden en op 16 augustus 1921 vond het schip een roemloze maar geweldvolle dood toen het door scheepsartillerie als doelschip ten zuidoosten van Portsmouth gezonken werd.

Het surveilleren van het wrak en bovenhalen van één der stukken werd indertijd geschat op 150.000 Euro...
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 23 Okt 2005 18:43    Onderwerp: Reageer met quoteSMS Baden als doelschip op 16 augustus 1921Foto uit het Koninklijk Legermuseum te Brussel, één van de wagentjes van een 38cm kanon die gebruikt werden voor de aanvoer van huls, lading en de granaten. Op de voorgrond de kop die gebruikt werd om de loop schoon te maken na het vuren.
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 23 Okt 2005 21:48    Onderwerp: Reageer met quote

Nog een paar fotokes van de Pommern :Het kerkhof bij de batterij, gefotografeerd na de oorlogHet kuisen van de loopDe lading voor het schot...Het resultaat van de verneveling om de locatie van de batterij te verbergen tijdens het vuren of bij een vijandelijke actie tegen de batterij
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
gvdborGeregistreerd op: 19-7-2005
Berichten: 1346
Woonplaats: Ermelo

BerichtGeplaatst: 23 Okt 2005 21:55    Onderwerp: Reageer met quote

Heb ik nog een technisch vraagje.

Klopt het dat met de Lange Max ook Parijs, vanaf grote afstand beschoten kon worden? Ik las namelijk ook ergens dat het bereik van het kanon zo'n 16 km zou zijn.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
derwisjGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7616
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 23 Okt 2005 22:03    Onderwerp: Reageer met quote

Gijs, ik denk dat jij het canon de paris bedoelt; dat schoot op parijs...ik dacht dat er hier gans in het begin eens een topic over het kanon de paris geweest heeft...
pascal
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
gvdborGeregistreerd op: 19-7-2005
Berichten: 1346
Woonplaats: Ermelo

BerichtGeplaatst: 23 Okt 2005 22:04    Onderwerp: Reageer met quote

Ik begrijp daaruit dus dat dat kanon niet de Lange Max was maar een speciaal kanon.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
HauptmannGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 11546

BerichtGeplaatst: 23 Okt 2005 22:06    Onderwerp: Reageer met quote

derwisj schreef:
Gijs, ik denk dat jij het canon de paris bedoelt; dat schoot op parijs...ik dacht dat er hier gans in het begin eens een topic over het kanon de paris geweest heeft...
pascal


Twee zelfs
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=369
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=2037
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 23 Okt 2005 22:18    Onderwerp: Reageer met quote

Om het wat te verduidelijken nog een stukje tekst uit mijn boek over het Parijs geschut, alias Lange Max alias Wilhelm ,Geschuss

Het 38 cm geschut werd verkeerdelijk Lange Max genoemd en was in feite een type Max.

Het is zo een van die kwakkels als zou Dikke Bertha op Parijs geschoten hebben....

Hier is de tekst :

En dan waren er nog de plaatsen die gebruikt werden voor de ‘Lange Max’, een speciale versie van een omgebouwde 38 cm tot een 21 (waarover betwisting bestaat, de Fransen beweren dat er 21 cm granaten neerkwamen op Parijs en volgens sommigen klopt dit en was de 24 cm versie pas in gebruik vanaf 27 maart 1918) of 24 cm (tot 26 cm), met het systeem Françotte, die op Parijs schoot.
Als we spreken van bvb. 24 tot 26 cm is het omdat na ieder schot de loop een klein beetje breder werd. Op die manier zou de loop na 50 schoten volledig goed zijn voor de schroothoop. Door echter iedere huls en granaat iets breder te laten aanmaken, werd de levensduur verveelvoudigd.
De granaten van dit stuk wogen ‘slechts’ 125 kg.

De locaties van waar men met deze stukken vuurde waren Crépy, meer specifiek de Mont de Joie (vier locaties niet ver van elkaar, waarvan één niet afgewerkt werd), het bos van Corbie en het bos van Bruyère.

Slechts één groep van Geallieerden heeft deze echte Lange Maxen ooit live gezien en kunnen bestuderen. Het gaat hier om die van Lt.kol. HW Miller, die een deel van de oorlog sleet bij de technische afdeling van de Amerikaanse artillerie te Tours. Als enige zag hij de stukken in de Skoda fabrieken in Oostenrijk. Zijn vrijgegeven rapporten tonen aan dat hij ofwel gedeeltelijk om de tuin geleid geweest is door de Oostenrijkers, ofwel besloten heeft om niet alles te vertellen die hij wist. Tot op heden werd het mysterie niet opgelost. Later bleken de stukken verdwenen te zijn.

Bij Krupp heeft men altijd geheimzinnig blijven doen over deze stukken, zelfs kort voor de Tweede Wereldoorlog, toen men foto’s toonde van een Max als zijn het Parijsgeschut. Tot op heden hebben slechts een paar foto’s van de Lange Max de tand des tijds overleefd.

In feite was het idee van de Lange Max zeer simpel. In de 38 cm loop werd een tweede loop geplaatst. Met daarop het systeem Franchotte. Naar men vertelt was de looplengte op die manier ongeveer 30 meter ! Het geheel werd opgehouden met een speciale brug op de loop met spankabels.

Het idee schijnt te komen van Fritz Rausenberger, de chef-ingenieur van de artillerie afdeling van Krupp. Hij was ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Dikke Bertha. Het schijnt dat hij tevens bijgestaan werd door een ingenieur van de militaire academie in Wenen, een zekere Mr. Eberhard. Hun speelterrein was blijkbaar het schietoefenveld te Meppen.

Ook nog even aanhalen dat Belgie in 1919, een gewone 38 cm van het type Bettung und Eisenbahn Gerüst kreeg. Naar het schijnt heeft dit stuk lange tijd gestaan nabij een spoordepot te Brasschaat, waar ieder die dat wilde het kon gaan bekijken.
Deze artillerie beschouwde men van Belgische zijde blijkbaar als nutteloos en zou uiteindelijk weggeschonken worden zoals reeds vermeld in 1924.


Johan
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 23 Okt 2005 22:22    Onderwerp: Reageer met quote

Het bereik van de gewone Max was afhankelijk van het soort lading, hierna volgt een beschrijving van de voornaamste :

1. De eerste soort was de zgn. Sprenggranate L/4,1 m.Bdz. Het betrof hier een pantserspringgranaat met een hoogte van 155 cm. De wanden van deze granaat waren 5,2 cm dik en de totale dikte van de bodem was ongeveer 12 cm.
Er waren drie banden aan de onderzijde. Het totale gewicht was 750 kg.
Er zaten twee ladingen TNT boven elkaar in met een gewicht van 67 kg.
In tegenstelling met de meeste andere projectielen zat de ontsteking onderaan in het projectiel zelf. In dit geval werd gebruik gemaakt van twee soorten ontstekingen, enerzijds de Bdz.f.Spgr.m.K. en anderzijds de Bdz.f.Spgr.m.V.u.K. De specifieke uitleg over de ontstekers kan U verder hieronder terugvinden.
Dit soort projectiel had een reikwijdte van 34.2 kilometer.

2. De tweede soort die gebruikt werd was de Sprenggranate L/5,4 (haube).
Deze had een totale hoogte van 208 cm en een wanddikte van 9.45 cm. Dikte van de bodemplaat was eveneens 12 cm. Ook hier onderaan waren die banden terug te vinden. Het totale gewicht van deze granaat was 743 kg.
Er waren eveneens twee ladingen TNT boven elkaar in ondergebracht, waarvan de bovenste 29.15 kg woog en de onderste 33.21 kg.
Hier werd gebruik gemaakt van volgende ontsteking : Bdz.f.Spgr.m.K.
Dit soort projectielen had een reikwijdte van 38.7 kilometer.

3. De derde en laatste soort van projectiel was de Sprenggranate L/4.1 m.Bdz.u.Kz. (mit haube).
Een hoogte van 155 cm voor het projectiel, waarvan het binnenprojectiel zelf eigenlijk maar 63.2 cm hoog was. De dikte van de wanden was 5.1 cm. De bodemplaat was ietsje dunner en was 11 cm dik. Ook hier onderaan de klassieke drie banden. Totale gewicht van het projectiel was 400 kg.
Hier was er een lading TNT aangebracht met een gewicht van 31.18 kg.
Er werd gebruik gemaakt van zeer verschillende soorten ontstekingen. Zo was er de Bdz.f.Spgr.m.K., de Bdz.f.Spgr.m.K.u.St., de Dopp.Z.17 en de U.Z.s./90 o.Az.
De reikwijdte van dit projectiel was 47.5 kilometer. Er was ook nog een variant op dit projectiel, namelijk de L/4.4 en die had een nog grotere reikwijdte, namelijk 55 kilometer.

Bij het Parijsgeschut (Lange Mac) sprak men van een bereik van 162 kilometer als ik me niet vergis.
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
etoonenGeregistreerd op: 14-2-2005
Berichten: 64
Woonplaats: Maaseik

BerichtGeplaatst: 01 Dec 2005 16:41    Onderwerp: Reageer met quote

Het Armamentarium in Delft (voor dat het het legermuseum werd) had de beschikking over de loop en sluitstuk van een Max (in stukken gesneden)Waar deze collectie gebleven is weet ik niet. Wel interessant. Deze hadden destijds ALLE vuurwapens vanaf 1840.

Er bestaat nog een max op transportaffuit. Ik ben deze tijdens een van onze rondreizen eens tegengekomen in Frankrijk nabij Calais. Een boer had hem gewoon op zijn erf staan, bedekt met een dikke laag roest.
Ik zal mijn oude diacollectie eens doorspitten en hier een foto van maken om dit bijzondere kanon met jullie te delen.
_________________
Mijn interesse spitst zich voornamelijk toe op de strijd die rond Verdun en in de Argonnen is gevochten
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 01 Dec 2005 19:48    Onderwerp: Reageer met quote

Ik vermoed dat dit een exemplaar is van WO II. Ben in ieder geval ZEER benieuwd !
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Nieuwpoort, de kust en hinterland Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group