Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

De ramp met HMY Iolaire - the HMY Iolaire Disaster

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Aanloop en nasleep van de Eerste Wereldoorlog Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 14 Okt 2009 15:12    Onderwerp: De ramp met HMY Iolaire - the HMY Iolaire Disaster Reageer met quote

Het eiland Lewis ligt ten noord westen van Schotland en maakt deel uit van the Western Isles. De lengte van het eiland is ongeveer 80 km, het breedste gedeelte ongeveer 50 km. Van noord naar zuid met de auto is een reis van zo'n 2 uur aldus één van onze vrienden daar, Alasdair Morrison. Veelal smalle kleine wegen maken dat het langer duurt deze afstand te rijden dan wij hier gewend zijn.
Ten zuiden van Lewis bevind zich (schier)eiland Harris dat zo'n 20 x 30 km groot is. Het stadje Stornoway op Lewis is de grootste plaats van deze eilanden. Daar de belangrijkste haven met de veerverbinding met het vaste land van Schotland.
De eilanden kennen een hechte gemeenschap. Iedereen kent iedereen aldus Alasdair.
Ook de mannen en jongens van Lewis en Harris meldden zich massaal om mee te gaan vechten in WO1. Meer dan 6000 van hen vochten mee tijdens de oorlog, rond de 1000 sneuvelden. Een hoge prijs voor zo'n kleine gemeenschap. Elke familie had wel iemand aan de oorlog verloren.Het is 31 December 1918, enkele uren voor het begin van het nieuwe jaar, het eerste nieuwe jaar sinds de wapenstilstand.
In Kyle of Lochals, noordwest Schotland, verlaten vele Royal Naval reservisten de treinen en haasten zich naar de haven. De mannen, allen afkomstig van de eilanden Lewis en Harris kijken uit naar de hereniging met hun gezinnen, families en vrienden in het nieuwe jaar.
Omdat de gewone veerboot niet genoeg ruimte had voor de vele militairen werd op verzoek een extra schip ingezet.
De Iolaire, was voor de oorlog een luxe jacht dat voer onder de naam Amalthaea. Tijdens de oorlog werd ze door de marine ingezet in anti-onderzeeër- en patrouillewerkzaamheden. Het schip kreeg de naam Iolaire wat Keltisch is voor eagle, arend.
Bij aankomst in Kyle was er onenigheid over de veiligheid van de Iolaire, vooral over de het te weinig aan reddingsboten, slechts 2, en reddingsvesten, slechts 80. Ook had de Iolaire nog niet eerder naar Stornoway gevaren tijdens de nacht, terwijl dit bij dag al riskant was. De aankomt van nog 2 treinen met manschappen bracht een eind aan de discussie en de mannen kregen het bevel aan boord te gaan. Al snel was elke hoek in dit oudere stoom jacht bezet en velen vonden niet eens een zitplaats.
Die avond, rond half 8, voer de Iolaire de haven van Kyle uit richting de haven van Stornoway, Lewis. Eindelijk op weg naar huis.
Op de eilanden Lewis en Harris wachtten de families op hun mannen die na jaren van oorlog eindelijk thuis gaan komen. Nieuwjaarsnacht, Hogmanay in Schotland wat daar uitbundig wordt gevierd, beloofde een mooie start van het nieuwe jaar met de hereniging voor de bewoners van de eilanden met hun mannen en zonen. Al vroeg begaven de eilandbewoners zich naar de pier in afwachting van de aankomst van de Iolaire.
Kort voor 2 uur naderde de Iolaire de haven ingang van Stornoway. Vanaf het dek zagen de mannen de lichtjes van Stornoway en van de huizen aan de kust. Meerdere van de opvarenden zagen de lichtjes van hun eigen huizen.
Het weer was kort bij Stornoway een stuk slechter. Er viel natte sneeuw, er stond een sterke wind en het zicht was beperkt. Vanaf een plaatselijke vissersboot zag men verward en met ongeloof hoe de Iolaire de koers naar de haven niet aanpaste maar in plaats daarvan met volle vaart rechtdoor voer, het duister in.

Net buiten de ingang van de haven van Stornoway bevind zich the Beasts of Holm, een berucht rif niet meer dan een meter of 50 van de kust vandaan. Op deze rots bevind zich een klein licht om de scheepvaart te waarschuwen. Maar voor de Iolaire die de verandering van koers naar de haven niet had gemaakt bood dit geen hulp.
Tegen 2 uur die nacht is de Iolaire in slecht weer op dit rif gelopen en vergaan. Het schip kapseisde bijna meteen. De verwarring en paniek was groot. Het schip lag op korte afstand van de kust maar de zee daartussen ging wild tekeer. Zo'n 50 man sprong in het water en hoopte naar de kust te kunnen zwemmen, maar in het ijskoude kolkende water verdronken ze allen. De twee reddingsboten werden ingezet, maar liepen meteen vol water omdat teveel mannen een plaats er in probeerden te bemachtigen.
Rond 3 uur 's nachts brak de Iolaire en verdween in de golven.
Eén man wist de kust zwemmend te bereiken. Hij trok een touw met zich mee. Bij het bereiken van de kust wist hij een sterker touw er mee te bevestigen waardoor zo'n 25 man de kust wisten te bereiken. John Macleod ontving hiervoor de hoogste vredestijd onderscheiding.
Een andere opvarende, Donald Morrison, wist in de mast te klimmen terwijl de Iolaire verging. Pas de volgende morgen rond 10 uur werd hij gered na zo'n 10 uur in het water te hebben door gebracht. Zijn broer die ook aan boord was verdronk.

Van de ongeveer 284 opvarenden, van jonge jongens nog in hun tienerjaren tot de oudere veteranen, hebben slechts 80 de ramp overleefd. Alle anderen kwamen om het leven, verdronken daar zo vlak bij de kust, zo vlak bij huis.

Dagen, weken en zelfs maanden bleven er lichamen aanspoelen op Lewis, meestal in een dusdanige staat dat ze niet meer te identificeren waren.

Door de ramp met de Iolaire werden 67 vrouwen weduwe, minsten 209 kinderen wees en verdronken 6 paar broers. Geen van de mannen van de dorpen Sheshader en Crowlista overleefden de ramp met de Iolaire.

Het trauma wat de ramp bij de bewoners van Lewis en Harris achter liet wordt tot vandaag nog steeds gevoeld.
De laatste overlevenden van de ramp met de Iolaire, Donald Murray en Neil Nicholson, overleden beiden in de zomer van 1992. Murray kon nooit over de tragische gebeurtenissen van die nacht spreken zonder te huilen. Tot tientallen jaren na de ramp weigerden de meeste overlevenden er over te spreken.

Het was pas in 1960 dat monument om de ramp te herdenken werd opgericht. En zelfs toen nog werd het voorstel tegen gewerkt.
Op 1 januari 1999, jaren na het overlijden van de laatste overlevenden, werd voor het eerst een herdenkingsdienst gehouden. Een Keltische spreker, voorganger, was er niet, de opkomst klein en zelfs de krans landde ondersteboven op het water.
Dit allemaal niet omdat het de bewoners niets doet, integendeel. Het getuigd van hoe diep het trauma is van de ondergang van de Iolaire. Een trauma zo diep dat zelfs zij die toen kleine kinderen van 3, 4 of 5 jaar waren, zich alles van die dag nog tot in detail weten te herinneren.

De rest van de wereld heeft nooit veel aandacht geschonken aan deze ramp, het werd vergeten. Toen in maart 1987 the Herald of Free Enterprise verging bij het verlaten van de haven van Zeebrugge en daarbij 193 mensen om het leven kwamen, werd dit de grootste Britse maritime ramp in vredestijd sinds de Titanic genoemd. Een grote fout, tot woede van de bewoners van Lewis.
Het is onverklaarbaar dat de gezonken Iolaire niet tot oorlogsgraf is verklaard, hoewel 56 lichamen nooit zijn geborgen. Er was zelfs sprake van dat de romp gesloopt zou zijn voor schroot. Doch vandaag nog ligt het wrak op de plaats waar ze is vergaan aldus Alasdair Morrison, die woont op Eye Peninsula, niet zo ver van waar de ramp plaatsvond.


HMY Iolaire 1908


HMY Iolaire ten tijde van WW1


Daags nadien. Op deze foto is goed te zien hoe dicht bij de kust de Iolaire is vergaan.

De situatie vandaag vanaf boven gezien. De lijn Ullapool-Stornoway is de huidige veerdienst. De Iolaire kwam vanaf het veel zuidelijker gelegen Kyle.

Bronvermelding:

When I Heard The Bell. The loss of the Iolaire - John Macleod
Onze vrienden Alisdair Morrison en Alisdair MacKenzie, beiden bewoners van Lewis.

http://heritage.scotsman.com/disasterstrikes/The-Iolaire-disaster-where-200.2597697.jp

http://www.scotsatwar.co.uk/AZ/iolaire.htm
foto's gezonken Iolaire. (iolaire_htm_txt_iolaire2)

http://www.bbc.co.uk/alba/tbh/iolaire/hmy_iolaire/
foto Iolaire during war

http://en.wikipedia.org/wiki/Iolaire
foto Iolaire 1908
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 14 Okt 2009 15:34    Onderwerp: Reageer met quoteThe loss of the Iolaire - A Hebridean tragedy

The monument you can see on the shore below commemorates the loss of the Iolaire.


On the 1st January 1919 at 1:55 am the wooden vessel HM Yacht Iolaire ran on to the
rocks known as the "Beasts of Holm" (Biastan Thuilm), within sight of the lights of
Stornoway. Passengers and crew numbered 284 in all. A total of 205 perished and 79
survived. The passengers were predominantly naval ratings returning to Lewis and Harris
from service in the Great War. They had boarded the ship at Kyle of Lochalsh and set
sail for Stornoway on December 31st 1918.

The vessel struck the rocks and slid off the rock ledge, listing to starboard and
setting stern first. As she settled the wind blew the stern around towards the shore - at
one point being no more than six to seven yards from a rock ledge on the shore. Of the
survivors many owed their lives to the bravery of John F Macleod, who succeeded in gaining
the shore with a line to which a hawser was attached and pulled ashore. Some 30 to 40 men
pulled themselves to safety along this rope until the stricken vessel heeled and pulled the
rope away. The last survivor, Donald Morrison, saved himself by clinging to the ship's mast -
which was the only part above water - all night until he was rescued in the morning when the
sea had abated. Although the shipwreck took place within 50 yards of the shore and at one point
the stern was no more than 20ft from the land, such was the roughness of the sea that very few
survived unaided.

The recovery of the bodies from the sea around the wreck was a harrowing experience for the
rescuers, many of whom knew the victims personally. Every family in the close-knit Island
community was affected directly or indirectly by the tragedy.

The magnitude of the loss of life, and the fact that the service men were so close to home had
a profound effect on the island. This loss to the 1.000 islanders lost in the Great War, effectively
deprived the islands of a generation and was at least in part responsible for the decline in the
island population between the two World Wars.


'Thy way is in the sea, and in the waters great thy path;
Yet are thy footsteps hid, O Lord; None knowledge thereof hath'
Psalm 77 verse 19Vertaling:
Het verlies van de Iolaire

Het monument dat je bij de kust kunt zien herdenkt het verlies van de Iolaire.

Op 1 Januari 1919, om 1:55 's morgens, liep het houten schip HM Yacht Iolaire
(Iolaire is Keltisch voor Eagle, adelaar) op de rotsen die bekend staan als de
"Beasts of Holm", in het zicht van de lichten van Stornoway. In totaal waren 284 opvarenden,
passagiers en bemanning aan boord. In totaal zijn 205 opvarenden omgekomen, 79 overleefden.
De passagiers waren overwegend marine personeel, matrozen, terugkerend naar de
eilanden Lewis en Harris van hun dienst tijdens de Great War. Ze waren te Kyle of Lochalsh aan
boord van het schip gegaan en uitgevaren richting Stornoway.

Het monument dat je bij de kust kunt zien herdenkt het verlies van de Iolaire.

Op 1 Januari 1919, om 1:55 's morgens liep het houten schip HM Yacht Iolaire
(Iolaire is Keltisch voor Eagle, adelaar), in het zicht van de lichten van Stornoway, op de rotsen die
bekend staan als de "Beasts of Holm". In totaal waren 284 opvarenden,
passagiers en bemanning aan boord. In totaal zijn 205 opvarenden omgekomen, 79 overleefden.
De passagiers waren overwegend marine personeel, matrozen, terugkerend naar de
eilanden Lewis en Harris van hun dienst tijdens de Great War. Ze waren op 31 December 1918 te
Kyle of Lochalsh aan boord van het schip gegaan en uitgevaren richting Stornoway.

Het schip liep op de rotsen en gleed van het rif, slagzij makend naar stuurboord en achtersteven
eerst. Terwijl ze vast kwam te zitten blies de wind de achtersteven richting kust, op een bepaald
punt niet meer dan 6 tot 7 yards van een rif op de kust. Veel van de overlevenden danken hun leven
aan het dapper optreden van John F Macleod, die er in slaagde de kust te bereiken met een lijn aan
welke een kabel was bevestigd en deze op de kust te trekken. Zo'n 30 tot 40 man wist zichzelf aan deze kabel
in veiligheid te brengen totdat het getroffen schip begon over te hellen en de kabel wegtrok.
De laatste overlevende, Donals Morrison, wist zichzelf te redden door zich de hele nachtvast te klampen
aan de mast - Dit was het enige deel nog boven water - totdat hij in de morgen toen de zee
rustiger was geworden werd gered .
Hoewel de schipbreuk plaatsvond zo'n 50 yards (ongeveer 45 meter) van de kust, en op één punt was de
achtersteven niet meer dan 20 yards(ongeveer 18 meter) van land vandaan, was de zee zo ruig dat slechts
enkelen zonder hulp wisten te overleven.

Het binnenhalen van de lichamen vanuit de zee rond het wrak was een schokkende ervaring voor redders
die de meeste van de slachtoffers persoonlijk kenden. Elk gezin van de hechte eiland gemeenschap
was direct of indirect getroffen door de tragedie.

De grootte van het verlies, en het feit de de militairen zo dichtbij huis waren had een diepgaand
gevolg voor het eiland. Dit verlies op de 1000 eilanders omgekomen in the Great War, beroofde eigenlijk
de eilanden van een generatie en was minstens gedeeltelijk verantwoordelijk voor afname van de eiland
populatie tussen de twee wereld oorlogen.


Uw weg was in de zee,
uw pad in grote wateren, zodat uw voetsporen niet werden gekend.
Psalm 77, vers 20.

(Bijbeltekst zoals hij in de Nederlandstalige Bijbel staat)

Foto: Alasdair Morrison
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 14 Okt 2009 15:44    Onderwerp: Reageer met quote


The memorial, het gedenkteken op de kust nabij de locatie van de ramp.Erected by
the people of Lewis and friends
in grateful memory of the
brave men of the Royal Navy
who lost their lives
in the "Iolaire" disaster at the
Beasts of Holm
on the 1st of January 1919.
Of the 205 persons lost,
175 were natives of the island
and for them and their comrades
Lewis still mourns,
with gratitude for their service
and in sorrow for their loss.


"Do cheuma tha 'san doimhneacho mhoir,
do shliche tha's a'chuan;
ach luirg do chos cha-n aithnich sinn,
tha sud am folach uiann."
Sailm LXXVII 19.

De Memorial met zicht op het baken wat de locatie van de ramp aangeeft.


Het baken vanaf de kust gezien. "Onvoorstelbaar dichtbij wanneer je daar op de kust staat" aldus Alasdair,
"Het lijkt maar een sprongetje en toch kwamen zo ontzettend veel van de mannen om".


Foto's: Alasdair Morrison.
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 14 Okt 2009 15:56    Onderwerp: Reageer met quote

Website over the Iolaire Disaster
http://iolaire1919.blogspot.com/

De lijst met namen van de slachtoffers van bovenstaande website
http://www.adb422006.com/Iolairelist.htm


The sinking of H.M.Y. Iolaire - 1 January 1919
This page is dedicated to the victims of the Iolaire Disaster, which occurred in the early hours of 1 January 1919.
http://www.adb422006.com/iolaire.html
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 14 Okt 2009 15:58    Onderwerp: Reageer met quote

On New Year’s morning, 1919, the Admiralty yacht, HMY Iolaire, with nearly 300 men aboard, foundered yards from shore and within a mile of the safety of Stornoway Harbour. Over 200 young Lewismen and crew perished in the tragedy - many of them were from Ness and the West Side.
RIGHT: HMY Iolaire


Of the thirty-six men from the Ness and West Side districts of Lewis, eleven would survive the ordeal. Included in their number would be: John F MacLeod, who managed to scramble ashore with a rope and who was instrumental in saving many lives, and Donald ‘Patch’ Morrison who, unbeknown to the shocked rescuers on shore, spent the night clinging perilously atop the Iolaire’s remaining mast.

Many Lewis families would have been celebrating the dawning of a New Year in the early hours of 1 January 1919. The celebrations would have been particularly sweet as the families were also awaiting the imminent arrival home on leave of their men folk, following the ending of hostilities. No one could have predicted that so many veterans - having survived the brutality of the Great War - would have their lives tragically plucked from them within a stone’s throw of their island home. The Iolaire Disaster, as it has become known, remains one of the worst peace-time catastrophes in British maritime history. Its consequences would be felt in every Lewis parish, as the flower of Island youth was torn from many an Island family.

The total population of Lewis, between 1914-18, approximated 30,000. Incredibly, from these numbers, Lewis contributed about 6,200 servicemen (including returning emigrants) to the war effort. Consequently, about 20% of the entire Lewis population was on active service in some capacity during WWI - with approximately half of them serving in the Royal Naval Reserve (RNR).

In 1915, the luxury sailing yacht Amalthaea was commandeered by the Admiralty to help with the war effort. The vessel’s owner was a Mr Duff-Assheton Smith (later, Sir Michael Duff), who had earlier purchased her from the Duke of Westminster. The yacht was quickly converted and armed for anti-submarine warfare and patrol work. Many examples of her pre-war luxury remained intact, although much of her luxurious polished panelling had been boarded up for protection. Since being built in 1881, the vessel had undergone a succession of name changes. The latest occurred when she became the Navy’s base ship in its northern frontier port of Stornoway; and the vessel was given the name of the Naval Base there - Iolaire.

Lees verder op: http://www.c-e-n.org/iolaire.htm
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 14 Okt 2009 16:16    Onderwerp: Reageer met quote

Onderwaterbeelde van het wrak op Youtube:
Wreck of HMY Iolaire
http://www.youtube.com/watch?v=__k9eOfNayg
en
HMY IOLAIRE. The Remains.
http://www.youtube.com/watch?v=MnXlupR6vnE&feature=related


The men of the Iolaire
http://www.youtube.com/watch?v=wFhCDj-WTZU&feature=related

The sinking of the Iolaire
http://www.youtube.com/watch?v=F6mrOm7g6ao&feature=related
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
vetjeGeregistreerd op: 30-5-2006
Berichten: 2310

BerichtGeplaatst: 14 Okt 2009 17:01    Onderwerp: Reageer met quote

Prachtig topic! Om stil bij te worden.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
derwisjGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7610
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 14 Okt 2009 17:17    Onderwerp: Reageer met quote

Inderdaad, triest verhaal...overleef je de oorlog en "sneuvel" je nog zo dicht bij huis...
pascal
_________________
http://www.feitelijkverenigd.be/wp-content/uploads/2005/08/banner-CTIDK-bovenaan.jpg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
manager
Site Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 632

BerichtGeplaatst: 14 Okt 2009 17:22    Onderwerp: Reageer met quote

vetje @ 14 Okt 2009 18:01 schreef:
Prachtig topic! Om stil bij te worden.

niets toe te voegen!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
FixbayonetbunnyGeregistreerd op: 25-7-2008
Berichten: 651
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: 15 Okt 2009 8:45    Onderwerp: Reageer met quote

Prachtig.
Weer een stukje 14-18 geschiedenis aan de vergetelheid ontsnapt!
Dank daarvoor!

Pat
_________________
"War is the sum of all evil"
Thomas "Stonewall" Jackson 1861
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 15 Okt 2009 8:55    Onderwerp: Reageer met quote

Schitterend uitgewerkt topic, bedankt!
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
DragonderGeregistreerd op: 20-11-2007
Berichten: 801
Woonplaats: Oedelem

BerichtGeplaatst: 15 Okt 2009 9:44    Onderwerp: prachtige topic Reageer met quote

ik sluit me erbij aan, prachtige topic
_________________
Ab Origine Fortis
Ere Kapt Cdt Rgt 5L
Drager van de juwelen ridder in de kroonorde en ridder in de leopoldsorde
eredrager van overwinningsmedaille en herinneringsmedaille 14-18,Mercantile Marine War Medal,France-Germany Star 1945,the 1939-1945 British Star and British War Medal
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 15 Okt 2009 23:25    Onderwerp: Reageer met quote

Bedankt. Ik hoop binnenkort wat cemetery foto's van Alasdair te krijgen. Hij gaat die maken zodra het weer op Lewis verbeterd.
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
DragonderGeregistreerd op: 20-11-2007
Berichten: 801
Woonplaats: Oedelem

BerichtGeplaatst: 16 Okt 2009 7:53    Onderwerp: de namen van de omgekomen zeelieden Reageer met quote

Seaman ALEX MACKENZIE
Last address in Lewis: 1 Aird,
Son of William and Mary Mackenzie, married to Marion
Service unit: Royal Naval Reserve, HMY Iolaire
Service number: 3360/C
Date of death: 1 January 1919 at the age of 42
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: Aignish / Eye Cemetery
Lewis Memorial: Point (Garrabost)

Seaman ALEX MACKENZIE
Last address in Lewis: 5 Aird,
Son of Donald and Catherine Mackenzie, married to Margaret
Service unit: Royal Naval Reserve, HMY Iolaire
Service number: 3892B
Date of death: 1 January 1919 at the age of 41
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: Aignish / Eye Cemetery
Local memorial: Point (Garrabost)

Seaman MURDO MACLEOD
Last address in Lewis: 10 Aird,
Son of Murdo and Margaret Macleod, husband to Anne
Service unit: Royal Naval Reserve, HMY Iolaire
Service number: 4219/B
Date of death: 1 January 1919 at the age of 43
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: Aignish / Eye Cemetery
Local memorial: Point (Garrabost)
Took part in the Battle of Jutland

Seaman DONALD MACDONALD
Last address in Lewis: 13 Swainbost,
Son of John and Mary MacDonald, of 13, Swainbost, Ness, Stornoway, Ross-shire.
Regiment or division: Royal Naval Reserve, SS Mandala
Service number: 5351/A
Date of death: 1 January 1919 at the age of 27
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Was never found
Memorial: Chatham Naval
Memorial reference: 32
Local memorial: North Lewis, Cross

Seaman MURDO MACDONALD
Last address in Lewis: 13 Swainbost,
Son of John and Mary MacDonald, of 13, Swainbost, Ness, Stornoway, Ross-shire.
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMD Aspire
Service number: 11997/DA
Date of death: 1 January 1919 at the age of 21
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: Old Ness cemetery
Local memorial: North Lewis, Cross
Seaman MALCOLM THOMSON

Last address in Lewis: 14 Swainbost,
Son of John and Christina McLean Thomson, of 14, Swainbost, Ness, Stornoway.
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Redoubtable
Service number: 4557/A
Date of death: 1 January 1919 at the age of 27
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: Old Ness cemetery, Lewis
Local memorial: North Lewis, Cross
Seaman MALCOLM MACLEOD

Last address in Lewis: 28 Swainbost,
Son of Murdo and Chirsty MacLeod, of 28, Swainbost Ness, Stornoway, Ross-shire.
Regiment or division: Royal Navy Voluntary Reserve, HMS Maidstone
Service number: J/65506
Date of death: 1 January 1919 at the age of 20
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Was never found
Memorial: Plymouth Naval
Memorial reference: 31
Local memorial: North Lewis, Cross

Seaman ANGUS McRITCHIE
Last address in Lewis: 38 Swainbost
Son of Donald and Henrietta McKenzie McRitchie, of 38, Swainbost, Ness, Stornoway.
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMT Hero
Service number: 16522/DA
Date of death: 1 January 1919 at the age of 20
Drowned in the sinking of HMY Iolaire
Interred: Old Ness Cemetery

Seaman JOHN MACDONALD
Last address in Lewis: 1 North Tolsta,
Son of John and Marion, husband to Catherine
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Emperor of India
Service number: 3339/B
Date of death: 1 January 1919 at the age of 42
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: North Tolsta Cemetery, Lewis
Local memorial: North Tolsta
Leading Seaman DONALD MACLEOD
Last address in Lewis: 3 North Tolsta,
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Victory
Service number: 3968/SD
Date of death: 1 January 1919 at the age of 20
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Served 3 years in foreign waters
Interred: North Tolsta Cemetery, Lewis
Local memorial: North Tolsta
Seaman JOHN MORRISON

Last address in Lewis: 8 North Tolsta,
Son of Kenneth and Mary Morrison
Regiment or division: Royal Naval Reserve
Service number: 4645/A
Medal: DCM
Date of death: 1 January 1919 at the age of 25
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: North Tolsta Cemetery, Lewis
Local memorial: North Tolsta

Seaman DONALD MACIVER
Last address in Lewis: 38 North Tolsta,
Son of Kenneth and Annie Maciver, of 38, North Tolsta, Stornoway.
Regiment or division: Royal Naval Reserve
Service number: 18720/DA
Date of death: 1 January 1919 at the age of 26
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: North Tolsta Cemetery, Lewis
Local memorial: North Tolsta

Leading Seaman DONALD CAMPBELL
Last address in Lewis: 44 North Tolsta,
Son of Hector Campbell, of 44, North Tolsta, Stornoway; husband of Catherine Campbell, of 44, North Tolsta, Stornoway, Ross-shire.
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Victory
Service number: 3356B
Date of death: 1 January 1919 at the age of 46
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Was never found
Memorial: Chatham Naval
Memorial reference: 32
Local memorial: North Tolsta

Leading Seaman EVANDER MURRAY
Last address in Lewis: 45 North Tolsta,
Son of John and Margaret Maciver Murray; husband of Margaret Murray, of 45, North Tolsta, Stornoway.
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Thames
Service number: 1829/D
Date of death: 1 January 1919 at the age of 45
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Left a widow and a daughter
Interred: North Tolsta Cemetery, Lewis
Local memorial: North Tolsta

Leading Seaman KENNETH CAMPBELL
Last address in Lewis: 54 North Tolsta,
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Galatea
Service number: 4804/A
Date of death: 1 January 1919 at the age of 29
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Leaves widow and 2 children
Interred: North Tolsta Cemetery, Lewis
Local memorial: North Tolsta

Leading Seaman MALCOLM MACLEOD
Last address in Lewis: 58 North Tolsta,
Son of Malcolm MacLeod, of 58, North Tolsta, Stornoway, and the late Mary MacLeod.
Regiment or division: Royal Naval Reserve
Service number: 5478/A
Date of death: 1 January 1919 at the age of 24
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: North Tolsta Cemetery, Lewis
Local memorial: North Tolsta

Seaman DONALD MACLEOD
Last address in Lewis: 58 North Tolsta,
Son of Malcolm MacLeod, of 58, North Tolsta, Stornoway, and the late Mary MacLeod.
Regiment or division: Royal Naval Reserve
Date of death: 1 January 1919 at the age of 31
Service number: 3329/A
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: North Tolsta Cemetery, Lewis
Local memorial: North Tolsta

Leading Seaman JOHN MACIVER
Last address in Lewis: 69 North Tolsta,
Son of Mr. and Mrs. Murdo Maciver, of 69, North Tolsta, Stornoway; husband of Catherine MacIver, of 69, North Tolsta, Stornoway, Ross-shire.
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Victory
Service number: 2619C
Date of death: 1 January 1919 at the age of 48
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Left a widow and two children
Memorial: Chatham Naval
Memorial reference: 32
Local memorial: North Tolsta
Seaman ALLAN MACLEOD

Last address in Lewis: 11 Leurbost,
Address also quoted as 43 Ranish
Nephew of Mrs. J. MacKenzie, of II, Leurbost, Lochs, Stornoway, Ross-shire.
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS President III
Service number: 4661A
Date of death: 1 January 1919 at the age of 25
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Was never found
Memorial: Chatham Naval
Memorial reference: 32
Local memorial: North Lochs, Crossbost

Gunner ALEX ANGUS MACKENZIE
Last address in Lewis: 11 Leurbost,
Son of Alexander and Isabella Mackenzie
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMT Roman Empire
Service number: 1663/C
Date of death: 1 January 1919 at the age of 40
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred at Crossbost Cemetery, Lewis
Local memorial: North Lochs, Crossbost
Deckhand ALEX MACKENZIE

Last address in Lewis: 16 Leurbost,
Son of Donald and Mary Mackenzie
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMD Mary
Service number: 12080/DA
Date of death: 1 January 1919 at the age of 20
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: Crossbost Cemetery
Local memorial: North Lochs, Crossbost
Seaman JOHN MACKENZIE

Last address in Lewis: 16 Leurbost,
Son of Donald and Mary Mackenzie
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Emperor of India
Service number: 32741/A
Date of death: 1 January 1919 at the age of 30
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: Crossbost Cemetery, Lewis
Local memorial: North Lochs, Crossbost
Seaman KENNETH SMITH

Last address in Lewis: 28 Leurbost,
Son of Murdo and Mary Smith of Luerbost, Lochs; husband of Annie Smith, of 28A, Luerbost, Lochs, Stornoway, Ross-shire.
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Pembroke
Service number: 1956D
Date of death: 1 January 1919 at the age of 41
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Was never found
Memorial: Chatham Naval
Memorial reference: 32
Local memorial: North Lochs, Crossbost
Gunner DONALD SMITH

Last address in Lewis: 34 Leurbost,
Son of Mr. and Mrs. Roderick Smith, of 34, Lurebost, Lochs, Stornoway.
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Emperor of India
Service number: 2972/A
Date of death: 1 January 1919 at the age of 27
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: Crossbost Cemetery
Local memorial: North Lochs, Crossbost
Seaman DONALD MACLEAN

Last address in Lewis: 35 Leurbost,
Son of George and Isabella Maclean; husband of Annie Maclean, of 35, Lurebost, Lochs, Stornoway.
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Colleen
Service number: 2820/B
Date of death: 1 January 1919 at the age of 48
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Left a widow and 7 children
Interred: Crossbost Cemetery
Local memorial: North Lochs, Crossbost
Gunner RODERICK JOHN MACDONALD

Last address in Lewis: 36 Leurbost,
Son of Murdo and Maggie Macdonald, of 36, Lurebost, Stornoway.
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Wallington
Service number: 2966/A
Date of death: 1 January 1919 at the age of 27
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: Crossbost Cemetery
Local memorial: North Lochs, Crossbost
Seaman MURDO MACLEAN

Last address in Lewis: 39 Leurbost,
Son of Alexander and Marion Maclean, of 39, Lurebost, Lochs, Stornoway.
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Snipe
Service number: 974252
Date of death: 1 January 1919 at the age of 31
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: Crossbost Cemetery
Local memorial: North Lochs, Crossbost
Seaman ANGUS MACDONALD

Last address in Lewis: 42 Leurbost,
Son of Allan and Mary MacDonald; husband of Mary MacDonald, of 42, Lurebost, Lochs, Stornoway.
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Imperieuse
Service number: 1830/D
Date of death: 1 January 1919 at the age of 44
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: Crossbost Cemetery
Local memorial: North Lochs, Crossbost

Seaman ANGUS MACLEOD
Last address in Lewis: 46 Leurbost,
Son of Angus and Marion Macleod
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Snipe
Service number: 973997
Date of death: 1 January 1919 at the age of 27
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: Crossbost Cemetery
Local memorial: North Lochs, Crossbost

Seaman JOHN MACDONALD
Last address in Lewis: 1 North Tolsta,
Son of John and Marion, husband to Catherine
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Emperor of India
Service number: 3339/B
Date of death: 1 January 1919 at the age of 42
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: North Tolsta Cemetery, Lewis
Local memorial: North Tolsta

Leading Seaman DONALD MACLEOD
Last address in Lewis: 3 North Tolsta,
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Victory
Service number: 3968/SD
Date of death: 1 January 1919 at the age of 20
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Served 3 years in foreign waters
Interred: North Tolsta Cemetery, Lewis
Local memorial: North Tolsta
Seaman JOHN MORRISON

Last address in Lewis: 8 North Tolsta,
Son of Kenneth and Mary Morrison
Regiment or division: Royal Naval Reserve
Service number: 4645/A
Medal: DCM
Date of death: 1 January 1919 at the age of 25
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: North Tolsta Cemetery, Lewis
Local memorial: North Tolsta

Seaman JOHN MACIVER
Last address in Lewis: 33 North Tolsta,
Regiment or division: Royal Naval Reserve
Date of death: 1 January 1919
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Left a widow and 6 children

Seaman DONALD MACIVER
Last address in Lewis: 38 North Tolsta,
Son of Kenneth and Annie Maciver, of 38, North Tolsta, Stornoway.
Regiment or division: Royal Naval Reserve
Service number: 18720/DA
Date of death: 1 January 1919 at the age of 26
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: North Tolsta Cemetery, Lewis
Local memorial: North Tolsta
Leading Seaman DONALD CAMPBELL
Last address in Lewis: 44 North Tolsta,
Son of Hector Campbell, of 44, North Tolsta, Stornoway; husband of Catherine Campbell, of 44, North Tolsta, Stornoway, Ross-shire.
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Victory
Service number: 3356B
Date of death: 1 January 1919 at the age of 46
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Was never found
Memorial: Chatham Naval
Memorial reference: 32
Local memorial: North Tolsta

Leading Seaman EVANDER MURRAY
Last address in Lewis: 45 North Tolsta,
Son of John and Margaret Maciver Murray; husband of Margaret Murray, of 45, North Tolsta, Stornoway.
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Thames
Service number: 1829/D
Date of death: 1 January 1919 at the age of 45
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Left a widow and a daughter
Interred: North Tolsta Cemetery, Lewis
Local memorial: North Tolsta

Leading Seaman KENNETH CAMPBELL
Last address in Lewis: 54 North Tolsta,
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Galatea
Service number: 4804/A
Date of death: 1 January 1919 at the age of 29
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Leaves widow and 2 children
Interred: North Tolsta Cemetery, Lewis
Local memorial: North Tolsta

Leading Seaman MALCOLM MACLEOD
Last address in Lewis: 58 North Tolsta,
Son of Malcolm MacLeod, of 58, North Tolsta, Stornoway, and the late Mary MacLeod.
Regiment or division: Royal Naval Reserve
Service number: 5478/A
Date of death: 1 January 1919 at the age of 24
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: North Tolsta Cemetery, Lewis
Local memorial: North Tolsta

Seaman DONALD MACLEOD
Last address in Lewis: 58 North Tolsta,
Son of Malcolm MacLeod, of 58, North Tolsta, Stornoway, and the late Mary MacLeod.
Regiment or division: Royal Naval Reserve
Date of death: 1 January 1919 at the age of 31
Service number: 3329/A
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: North Tolsta Cemetery, Lewis
Local memorial: North Tolsta

Leading Seaman JOHN MACIVER
Last address in Lewis: 69 North Tolsta,
Son of Mr. and Mrs. Murdo Maciver, of 69, North Tolsta, Stornoway; husband of Catherine MacIver, of 69, North Tolsta, Stornoway, Ross-shire.
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Victory
Service number: 2619C
Date of death: 1 January 1919 at the age of 48
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Left a widow and two children
Memorial: Chatham Naval
Memorial reference: 32

Seaman JOHN MACIVER
Last address in Lewis: Hill Street, North Tolsta,
Son of John and Isabella Maciver, husband to Dolina
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMT Letterflourie
Service number: 2496/A
Date of death: 1 January 1919 at the age of 31
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred: Tolsta Cemetery, Lewis

Seaman ANGUS CRICHTON
Last address in Lewis: 12 Knock, Point,
Son of Colin and Jessie Crichton, of 12, Knock Point, Stornoway, Ross-shire; husband of Mary Crichton (nee McLeod).
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Ganges II
Service number: 2687B
Date of death: 1 January 1919 at the age of 41
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Was never found
Memorial: Chatham Naval
Memorial reference: 32
Lewis Memorial: Point (Garrabost)

Seaman DONALD CRICHTON
Last address in Lewis: 15 Knock, Point,
Son of Alexander and Mary Crichton, of Knock, Stornoway, Ross-shire.
Regiment or division: Royal Naval Reserve, HMS Pembroke
Service number: 9066A
Date of death: 1 January 1919 at the age of 23
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Was never found
Memorial: Chatham Naval
Memorial reference: 32
Lewis Memorial: Point (Garrabost)

Seaman ANGUS MACLEOD
Last address in Lewis: 18 Knock, Point,
Son of Torquil and Mary Macleod
Regiment or division: Royal Naval Reserve
Service number: 4548/SD
Date of death: 1 January 1919 at the age of 23
Drowned in sinking of HMY Iolaire
Interred at Aignish / Eye Cemetery, Lewis
Lewis Memorial: Point (Garrabost)


Bronweergave :
facesmemorial.blogspot.com
_________________
Ab Origine Fortis
Ere Kapt Cdt Rgt 5L
Drager van de juwelen ridder in de kroonorde en ridder in de leopoldsorde
eredrager van overwinningsmedaille en herinneringsmedaille 14-18,Mercantile Marine War Medal,France-Germany Star 1945,the 1939-1945 British Star and British War Medal
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
AliMorrisonGeregistreerd op: 18-10-2009
Berichten: 1
Woonplaats: Isle of Lewis, Scotland

BerichtGeplaatst: 18 Okt 2009 18:52    Onderwerp: Reageer met quote

Goed geschreven topic, blij dat ik kon helpen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 20 Okt 2009 11:04    Onderwerp: Reageer met quote

AliMorrison @ 18 Okt 2009 19:52 schreef:
Goed geschreven topic, blij dat ik kon helpen.


Bedank Ali, thanks to you too!

Ik heb je foto's en andere info klaar om hier te plaatsen/I've got your pictures and the other information ready to place here.

De foto's zijn genomen op Aignish Cemetery. Aignish bevind zich op Eye Peninsula, vlakbij de verbinding van het schiereiland met de rest van Lewis.


_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 20 Okt 2009 11:15    Onderwerp: Reageer met quote

2nd Hand Angus MacKay
11 Shulishader
Son of Murdo and Catherine MacKay;
husband to Annie
Service: Royal Naval Reserve
Service number: 2258/D
Age: 41
Foto's: Ali Morrison
Bron foto Angus MacKay:
http://www.adb422006.com/Iolairelist.htm
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 20 Okt 2009 11:19    Onderwerp: Reageer met quoteSeaman Alexander MacKenzie
1 Aird, Point
Son of William and Mary MacKenzie;
husband to Marion
Service: Royal Naval Reserve
Service Number: 3360/C
Age: 42
Foto: Ali Morrison
Bron foto Alexander MacKenzie:
http://www.adb422006.com/Iolairelist.htm
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 20 Okt 2009 11:28    Onderwerp: Reageer met quote

Deckhand Alexander John MacLeod
3 Broker
Son of Murdo and Mary MacLeod
Service: National Reserve
Service number: 20422/DA
Age: 18

Private A. MacLeod (geen slachtoffer van de Iolaire Disaster)
Royal Army Medical Corps
Service number: 127635
12th Augus 1918
Age 23
Foto's: Ali Morrison
Bron foto Alexander John MacLeod:
http://www.adb422006.com/Iolairelist.htm
Tekst: When I Heard The Bell. The loss of the Iolaire - John Macleod
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn


Laatst aangepast door mrs Stan op 20 Okt 2009 11:37, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 20 Okt 2009 11:33    Onderwerp: Reageer met quote

Seaman Angus MacLeod
1 Portnaguran
Natural son of Margaret MacLeod,
4 Garrabost; husband to Margaret
Service: Royal Naval Reserve
Service number: 2808/C
Age 42


Foto's: Ali Morrison
Tekst: When I Heard The Bell. The loss of the Iolaire - John Macleod
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn


Laatst aangepast door mrs Stan op 20 Okt 2009 11:37, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 20 Okt 2009 11:36    Onderwerp: Reageer met quoteDeckhand Donald M. MacAulay
13 Sheshader
Son of John and Christina MacAulay
Service: Royal Naval Reserve
service number: 4363/SD
Age 19


Foto: Ali Morrison
Tekst: When I Heard The Bell. The loss of the Iolaire - John Macleod
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 20 Okt 2009 11:41    Onderwerp: Reageer met quote


Seaman Donald MacDonald
5 Sheshader
Son of John and Christina MacDonald
service: Royal Naval Reserve
Service number: 2373/C
Age: 41

Foto's: Ali Morrison
Bron foto Donald MacDonald:
http://www.adb422006.com/Iolairelist.htm
Tekst: When I Heard The Bell. The loss of the Iolaire - John Macleod
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 20 Okt 2009 11:45    Onderwerp: Reageer met quote

Seaman John MacDonald major
20 Seashader
Son of Kenneth and Catherine MacDonald
Service: Royal Naval Reserve
Service number: 2558A
Age: 29

Seaman John MacDonald minor
20 Seashader
Son of Kenneth and Catherine MacDonald;
brother of John, above
Service: Royal Naval Reserve
HMS Emperor of India
Service number: 3074A
Age:26


Foto's: Ali Morrison
Tekst: When I Heard The Bell. The loss of the Iolaire - John Macleod
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 20 Okt 2009 11:47    Onderwerp: Reageer met quote

Seaman Kenneth MacKenzie
4 Newlands, Shulishader
Son of Donald and Isabella MacKenzie
Service: Royal Naval Reserve
Service number: 3046/A
Age: 27


Foto's: Ali Morrison
Tekst: When I Heard The Bell. The loss of the Iolaire - John Macleod
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 20 Okt 2009 11:49    Onderwerp: Reageer met quoteDeckhand Murdo MacAulay
7 Sheshader
Son of William and Kate MacAulay
Service: Royal Naval Reserve
Sercice number: 4004/SD
Age: 36


Foto: Ali Morrison
Tekst: When I Heard The Bell. The loss of the Iolaire - John Macleod
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 20 Okt 2009 11:50    Onderwerp: Reageer met quoteSeaman Murdo MacLeod
10 Aird, Point
Son of Murdo and Margaret MacLeod;
husband to Anne
Service: Royal Naval Reserve
Service number: 4219/B
Age: 45


Foto: Ali Morrison
Tekst: When I Heard The Bell. The loss of the Iolaire - John Macleod
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 20 Okt 2009 11:53    Onderwerp: Reageer met quote

Seaman Malcolm MacMillan
Last address in Lewis: 51 Upper Bayble
Son of Malcolm and Christy MacMillan;
husband to Catherine
Service: Royal Naval Reserve, HMY Iolaire
Service number: 1848/D
Age: 46


Foto's: Ali Morrison
Tekst: When I Heard The Bell. The loss of the Iolaire - John Macleod
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 20 Okt 2009 11:54    Onderwerp: Reageer met quoteLeading Seaman Norman MacLeod
23 Sheshader
Son of Malcolm and Annie MacLeod
Service: Royal Naval Reserve
Service number: 4803/A
Age: 29


Foto: Ali Morrison
Tekst: When I Heard The Bell. The loss of the Iolaire - John Macleod
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 21 Okt 2009 16:01    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
Onderwaterbeelde van het wrak op Youtube:
Wreck of HMY Iolaire
http://www.youtube.com/watch?v=__k9eOfNayg
en
HMY IOLAIRE. The Remains.
http://www.youtube.com/watch?v=MnXlupR6vnE&feature=related


Het filmpje Wreck of HMY Iolaire is niet meer beschikbaar. De maker heeft het vervangen door een nieuw filmpje:

Iolaire The final voyage .
http://www.youtube.com/watch?v=1F0h87cw3Y4&feature=channel
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
FixbayonetbunnyGeregistreerd op: 25-7-2008
Berichten: 651
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: 21 Okt 2009 16:50    Onderwerp: Reageer met quote

Dat is een HEEEEEEEEL mooi filmpje zeg!
Dank daarvoor!

Pat
_________________
"War is the sum of all evil"
Thomas "Stonewall" Jackson 1861
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 01 Nov 2009 19:54    Onderwerp: Reageer met quote

Graag gedaan Pat!

Greetz, Margreet Cool
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 01 Nov 2009 20:15    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb nog wat foto's van Aignish Cemetery van Ali Morrison gekregen.
De meeste Commonwealth graven zijn hierboven al vermeld. Een paar nog niet, deze zijn geen slachtoffers van de Iolaire maar zal ik hier wel plaatsen.
Het monument op de voorgrond heeft niets met WO1 te maken maar met the Lewis Land Riots in 1888. Voor wie daar meer over wil weten: http://thecroft.wordpress.com/2008/06/27/land-struggle-2-aignish/

Het valt op dat de Commonwealth graven verspreid over de cemetery liggen.


D. MacLeod (geen slachtoffer van de Iolaire Disaster maar daags er voor overleden)
Leading seaman RNR. 6994/A
H.M.S. "President III"
30th December 1918 Age 21


F. MacLeod (geen slachtoffer van de Iolaire Disaster)
Deck hand, RNR. 1449/SD
H.M.S. "Pembroke"
25th September 1919 Age 22


_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
BatterySergeantMajorGeregistreerd op: 24-11-2005
Berichten: 425
Woonplaats: Roeselare/ Vlaanderen- België

BerichtGeplaatst: 18 Nov 2009 11:03    Onderwerp: Reageer met quote

Vroeg in de jaren '90 leerde ik het verhaal kennen tijdens een trip met de motorfiets door de buitenste Hebriden (of Western Isles). Vanzelfsprekend stopten we aan de plaatselijke oorlogsmonumenten. Op Lewis viel ons oog op het hoog aantal slachtoffers en de vreemde datum op het monument. Een plaatselijke bewoner deed de droevige geschiedenis uit de doeken. De invloed op zo'n kleine gemeenschap moet enorm geweest zijn.
Opvallend zijn de vele grafepitaven in Gaelic. Tot op de dag van vandaag is dit voor veel van de eilandbewoners nog de moedertaal.
Lewis en Harris vormen samen één eiland maar de verschillen qua landschap zijn enorm. Harris lijkt wel mini- Noorwegen en is vooral bekend omwille van het kwaliteitsproduct Harris tweed. Wie ooit naar deze eilanden reist moet zeker ook de stone circle in Callanish bezoeken, één van de belangrijkste na Stonehenge.

Erwin
_________________
Ter herinnering aan Majoor "Willie " Redmond, parlementslid. Iers nationalist, militair en visionair politicus. Gestorven aan zijn verwondingen op 7 juni 1917 bij Wijtschate. Begraven te Loker in een eenzaam graf.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Finnbar
Moderator


Geregistreerd op: 5-11-2009
Berichten: 6982
Woonplaats: Uaso Monte

BerichtGeplaatst: 18 Nov 2009 12:10    Onderwerp: Reageer met quote

Wat een schitterende topic alweer, ondanks het intriest verhaal..
deze komt zeker in mijn favorietenlijstje Smile
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 22 Nov 2009 16:57    Onderwerp: Reageer met quote

Ik had hem al meerdere keren als bronvermelding genoemd in deze topic; When I Heard The Bell. The loss of the Iolaire door John Macleod.Het verscheen eerder dit jaar.
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 22 Nov 2009 17:00    Onderwerp: Reageer met quote

Iolaire book short listed for major literary prize 19/11/09


Lewis author John Macleod is in the running for a prestigious prize for his book about the Iolaire disaster.

The book, When I Heard the Bell: The Loss of the Iolaire, has been short-listed for the Saltire Society Book of the Year Award, 2009.
When I Heard the Bell tells the story of the tragic loss of the Admiralty yacht HMY Iolaire, a grossly overloaded boat sent to bring home hundreds of Royal Naval Reservists and soldiers on 31 December 1918.

At the Beasts of Holm, within sight of the pier at Stornoway, and the men’s families, the boat struck rocks and sank.
Over two hundred men who had survived the horrors of World War I drowned.

The tragedy is the worst peacetime maritime disaster in British waters and even today on Lewis and Harris, it is a painful subject rarely spoken of.
The prize, which is worth Ł10 000, will be awarded on Monday 30th November by Michael Russell, MSP, Minister for Culture in a ceremony at The National Library of Scotland.


bron: http://www.hebridesnews.co.uk/iolaire_book_shortlisted_major_prize_191109.html
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 01 Dec 2009 11:23    Onderwerp: Reageer met quote

Last Night the Iolaire was Wrecked

sweetly she sang, the lass,
last night on Lewis,
as she baked the bread
with a heart full of joy,
expecting her sweetheart
coming on leave,
coming home to her safely,
her man beloved.

The war was now over
and the heroes have won,
and this night they'll be home;
the Eagle bearing them.
She put peat on the fire
and filled the kettle
my love, there'll be no sleeping
till daybreak.

They will surely relate
and we will surely listen
to the feats of the lads
of the sea and of the kilten soldiers;
and of the brave boys lost,
fallen, never to rise:
Oh, all those fine, upright men
who were struck down.

Listen to the moaning wind!
Oh, hear it blowing!
And the raging roar of the deep;
Oh woe's me, my darling,
for those at sea tonight
battling the howling sea.
Spread, Eagle, your wings
and hasten with my love.

Rising is the day
and fading is hope;
on the hook the kettle
pipes lamentation;
she stopped going to the door
and adding peat to the fire -
listen to the howl of the wind
grieving, grieving.

Sore she wept, the lass,
the morning of the morrow,
when she found the wrack
her drowned beloved,
without shoes on his feet,
just as he had swum;
there she bent and kissed
hes chill lips.

Last night the eagle was ravished,
her chicks drowned under her wings;
from Harris they mourn
to Ness of the blond boys.
Oh, if you could not give them to us living,
Ocean, give us them drowned,
then from your devouring mouth
we will expect nothing.

Murdo MacFarlane
The Melbost Bard
(1901-82)bron: When I Heard The Bell. The loss of the Iolaire - John Macleod
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 01 Dec 2009 11:26    Onderwerp: Reageer met quote

The Iolaire

The green washed over them.
I saw them when the New Year brought them home.
It was a day that orbed the horizon with an enigma.
It seemed that there were masts.
It seemed that men buzzed in the water round them.
It seemed that fire shone in the water which was thin and white
unravelling towards the shore.
It seemed that I touched my fixed hat which seemed to float
and then the sun illuminated fish and naval caps,
names of the vanished ships.
In sloppy waves,
in the fat of water,
they came floating home
bruising against their island.
It is true a minor error can inflict this death
that star is not responsible.
It shone over the puffy blouse,
the flapping blue trousers,
the black boots.
The seagulls swam bonded to the water.
Why not man?
The lights were lit last night,
the tables creaked with hoarded food.
They willed the ship to port
in the New Year which would erase the old,
its errant voices,
its unpractised tones.
Have we done ill, I ask?
My sober hat floated in the water,
my fixed body a simulacrum of the transient waste,
for everything was mobile,
planks that swayed,
the keeling ship exploding and the splayed cold insect bodies.
I have seen your church solid.
This is not.
The water pours into the parting timbers where ache above the globular eyes.
The lsack heads turn ringing the horizon without a sound
with mortal bells,
a strange exuberant flower unknown to our dry churchyards.
I look up.
The sky begins to brighten as before,
remorseless amber,
and the bruised blue grows at the erupting edges.
I have known you, God,
not as the playful one but as the black thunderer from the hills.
I kneel and touch this dumb blonde head.
My hand is scorched.
Its human quality confuses me.
I have not felt such hair so dear before
not seen such real eyes.
I kneel from you.
This water soaks me.
I am running with its tart sharp joy.
I am floating here
In my black uniform,
I am embracedby these green ignorant waters.
I am calm

IAIN CRICHOTN SMITHPer email door een vriend toegestuurd gekregen.
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
HighlanderGeregistreerd op: 30-5-2006
Berichten: 558
Woonplaats: Ruddervoorde

BerichtGeplaatst: 01 Dec 2009 13:40    Onderwerp: Reageer met quote

Bedankt mrs Stan voor dit intrieste maar oh zo mooi gestoffeerde topic!

Ik probeer me overmorgen in Glasgow dit boek aan te schaffen!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
HighlanderGeregistreerd op: 30-5-2006
Berichten: 558
Woonplaats: Ruddervoorde

BerichtGeplaatst: 11 Dec 2009 16:57    Onderwerp: Reageer met quote

Highlander @ 01 Dec 2009 13:40 schreef:
Bedankt mrs Stan voor dit intrieste maar oh zo mooi gestoffeerde topic!

Ik probeer me overmorgen in Glasgow dit boek aan te schaffen!


Tevergeefs! Mij te pletter gezocht in alle boekhandels maar jammer genoeg nog niet verschenen. Zal voor een volgende trip zijn!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 11 Dec 2009 19:19    Onderwerp: Reageer met quote

Bedankt voor je reactie Highlander. Ik heb mijn exemplaar van het boek bij Bol.com vandaan, maar ook op Ebay.uk wordt hij aangeboden.
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 07 Feb 2010 15:45    Onderwerp: Reageer met quote

Op deze vrij nieuwe Memorial van Back, Isle of Lewis, Scotland worden de plaatselijke slachtoffers van beide wereldoorlogen en de ramp met de Iolaire herdacht.Back
War Memorial
unveiled by
George Graham
Seoras á Chran
36 Vatisker
10th November
2001
Mar Chuimhneachan
In Memory of all those
from Tong to Gress
who fought and died for freedom
in the two World Wars
1914 - 1918 1939 - 1945
and those who perished in
the tragedy of HMY Iolaire
1 January 1919

at the going down of the sun and in
the morning we will remember them

"Bha iad nam balla dhuinn araon
a dh'oidhehe agus a lá"
I Samuel 25 : 16


"Night and day they were a wall around us all the time we were herding our sheep near them." I Samuel

25 : 16
"Een muur waren zij om ons heen, zowel bij nacht als bij dag, al de tijd dat wij in hun nabijheid de

schapen weidden." I Samuel 25 : 16

Foto's: Ali Morrison.
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 03 Jun 2010 12:10    Onderwerp: Reageer met quote

Onderstaande foto's zijn genomen in Museum nan Eilean (Museum of the Isles) te Stornoway.

Schilderij van the HMY Iolaire


De plaqette en bel van the Iolaire

Op de zilveren kan staat Iolaire, maar er is geen info voorhanden in de vitrine of de kan ook daadwerkelijk van the Iolaire afkomstig is.Close up van de plaquette. Ik heb de foto iets lichter gemaakt.


Bij onderstaande items, in dezelfde vitrine als de plaquette en bel, geen info of deze tot Iolaire slachtoffers toebehoorden.Foto's: Ali Morrison.
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 05 Sep 2010 20:34    Onderwerp: Reageer met quote

De war memorial van North Tolsta herdenkt de plaatselijke slachtoffers uit beide wereldoorlogen en de slachtoffers van de ramp met de Iolaire.


Foto's Ali Morrison
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 01 Mei 2012 9:52    Onderwerp: Reageer met quote

Relic uncovered from site of Scotland's worst peacetime maritime disaster

The flare gun was used to seek help as the Iolaire sunk but was mistaken for New Year celebrations.

A flare gun lost after it raised the alarm during Scotland's worst peacetime maritime disaster has been found on the seabed.
More than 200 men died when the troop ship Iolaire sank at the entrance to Stornoway harbour in 1919.
Returning home in the early hours of New Year's Day, after surviving the battlefields of the Great War, the admiral yacht struck rocks just yards from safe haven.


Lees verder op:

http://news.stv.tv/scotland/highlands-islands/305467-relic-uncovered-from-site-of-scotlands-worst-peacetime-maritime-disaster/

Daar is ook een nieuws filmpje te zien (na een halve minuut reclame).


Greetz, Margreet poppy
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
KarijnGeregistreerd op: 30-10-2009
Berichten: 889

BerichtGeplaatst: 01 Mei 2012 18:32    Onderwerp: Reageer met quote

Wat een mooie topic Margreet!!
Erg triest verhaal. Zo dicht bij huis zijn en dan gebeurt er zoiets.

groeten Karijn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Pegoud
Moderator


Geregistreerd op: 28-3-2005
Berichten: 7655
Woonplaats: Brabant

BerichtGeplaatst: 04 Mei 2012 21:43    Onderwerp: Reageer met quote

Juweeltje van een topic, Margreet, heb je veel tijd en aandacht in gestoken. thumbs up

Gr P
_________________
Wie achter de kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Aanloop en nasleep van de Eerste Wereldoorlog Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group