Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Vredesmolen wordt gerenoveerd voor herdenking Wo1

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> WO1 in het nieuws Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Fritz Kempf
Ere WikiMusketier


Geregistreerd op: 4-4-2006
Berichten: 10370
Woonplaats: Wipers (Ieper)

BerichtGeplaatst: 25 Sep 2009 21:58    Onderwerp: Vredesmolen wordt gerenoveerd voor herdenking Wo1 Reageer met quote

De Vredesmolen in Klerken, zal een rol spelen tijdens de viering van de Eerste Wereldoorlog in 2014-2018. De voorbereidende renovatiewerken zijn volop bezig.

'Sinds enkele maanden is de Vredesmolen omringd door een metalen stelling. Hierdoor konden technici de molenromp inpakken in een pvc-folie. Dit moet het vocht uit de muren halen en zo kunnen we nagaan hoe stabiel de molenruïne nog is. Het zal wel nog een jaar duren voordat de specialisten verder werken aan de molenromp. De tweede fase van de consolidatie van de molen volgt dan in 2010', vertelt Eric Beghein, voorzitter van de Vriendenkring Vredesmolen Klerken (VVmK).

'Ondertussen heeft Janiek De Gryse archeologisch onderzoek verricht. Tijdens de voorbije zomer zijn er daarbij sporen teruggevonden van de toegang tot de onderaardse gangen. Dit waren tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtgangen, maar ze zijn na de Groote Oorlog ingestort omdat de bevolking rooftochten organiseerde en de stutbalken als brandhout meenam naar huis', vervolgt Eric Beghein.

De stelling aan de buitenkant van de molen verdwijnt volgend jaar. In de plaats komt er een ijzeren constructie in de molenromp om de muren te fixeren. Deze ijzeren constructie omvat ook trappen, die het mogelijk maken om bezoekers tot aan de top van de molen te brengen.

De Vredesmolen is een gewezen Duitse uitkijkpost, die eind september 1918 door het Belgische leger op de Duitsers is veroverd. Daarbij zijn er 554 Belgische soldaten gesneuveld.

'Er is in de streek geen evenwicht tussen het aantal oorlogssites in de noordelijke en de zuidelijke Westhoek. Het Belgisch stukje front is minder goed uitgebouwd dan de meer Angelsaksische Ieperboog. Vandaar dat de Vredesmolen extra steun krijgt van het netwerk Oorlog en Vrede. Bovendien houdt deze molenruïne als beschermd monument rechtstreeks verband met het Belgisch aandeel in het eindoffensief. Het netwerk Oorlog en Vrede wil investeren in dat Belgische oorlogsverhaal', vervolgt Frederik Demeyere van de provincie West-Vlaanderen.

De VVmK organiseert een hoorzitting over de molen op vrijdag 25 september om 20 uur in de Overkant in Klerken.

Bron: Het Nieuwsblad
_________________
"Kennscht mi noch?" ~~~ Who is the real "Fritz Kempf"?

Ypres Salient on Pictures
Discover the Salient - Meet the men


FHSW Wikia
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
den KorrigannGeregistreerd op: 19-11-2006
Berichten: 1109
Woonplaats: Roeselare

BerichtGeplaatst: 25 Sep 2009 22:25    Onderwerp: Reageer met quote

Even dacht ik dat het om Vancoillie's Molen ging.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
MiguelGeregistreerd op: 14-9-2006
Berichten: 81
Woonplaats: Lo-Reninge

BerichtGeplaatst: 25 Sep 2009 23:00    Onderwerp: Reageer met quote

den Korrigann @ 25 Sep 2009 23:25 schreef:
Even dacht ik dat het om Vancoillie's Molen ging.


Dat is em ook.
_________________
www.rentaguide.be
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
marnikGeregistreerd op: 21-5-2006
Berichten: 286
Woonplaats: Passendale

BerichtGeplaatst: 26 Sep 2009 6:49    Onderwerp: Reageer met quote

Er stonden vlak voor de oorlog 5 molens in Klerken:

- De stenen molen van Charles Pysson in de dorpskern.
- De stenen molen van Vandemoortele( Vancoillies meuln, vredesmolen) voorbij de Smisse.
- Twee houten molens ( Vandamme & Vanoverberghe) op de smisse zelf.
- De houten molen van Van Robayes aan 't Zwarte Gat, in de huidige stokstraat , richting Houthust.

Marnik
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
marnikGeregistreerd op: 21-5-2006
Berichten: 286
Woonplaats: Passendale

BerichtGeplaatst: 26 Sep 2009 8:11    Onderwerp: Reageer met quote

http://www.molenechos.org/molen.php?AdvSearch=893
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
den KorrigannGeregistreerd op: 19-11-2006
Berichten: 1109
Woonplaats: Roeselare

BerichtGeplaatst: 26 Sep 2009 10:15    Onderwerp: Reageer met quote

Bedankt voor die bijkomende informatie, mijn lijstje favortieten wordt steeds langer.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 18 Apr 2010 10:57    Onderwerp: Reageer met quote

OORLOGSMONUMENT WORDT GELINKT AAN WINDENERGIE

Vredesmolen krijgt educatieve functie


KLERKEN - Na de verstevingingswerken aan de Vredesmolen krijgt dit oorlogsmonument een educatieve functie rond de thema's windenergie en groene energie.
Eind deze maand komt de werkgroep samen om het definitief ontwerp voor de consolidatie van de Vredesmolen goed te keuren. Daaruit zal blijken hoeveel de werken aan de molen zullen kosten en wie daarin wat zal betalen. 'Niet alleen de gemeente Houthulst zet daarvoor geld opzij, ik hoop ook centen van de regionale overheden te krijgen. De werken moeten klaar zijn in de loop van 2012', vertelt Toerismeschepen Eric Verbeure (CD&V).

'De gemeente wil deze molen inschakelen in het netwerk van oorlogssites naar aanleiding van de vieringen en herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog in 2014-2018 in de Westhoek', zegt Verbeure. 'Het is de bedoeling om de molen van Klerken een educatieve opdracht toe te kennen. De molen zal na de consolidatie via een open trappensysteem te beklimmen zijn. Dat is interessant voor de jongeren, die op deze manier kennis kunnen maken met het landschap en de wind, en daardoor ook met de wind- en groene energie. De molen krijgt voor de jeugd een belevingswaarde.'

'Er is al contact opgenomen met het Vlaams bezoekerscentrum De Nachtegaal in De Panne', vervolgt de schepen. 'Specialisten denken na over de milieu-educatieve waarde en de relatie met de natuur. Houthulst wil een belevingsparcours op en rond de molen.'

Ingepakt

De Vredesmolen is momenteel omringd door een metalen stelling en de restanten van dit gebouw zijn in pvc-folie ingepakt. De molenromp wordt niet gerestaureerd en de Vredesmolen krijgt zijn vorm en wieken van weleer niet terug. De molenrestanten worden tegen verder verval beschermd door het uitvoeren van een aantal verstevigingwerken. Consolideren heet dat. Daarnaast zal een open ijzeren constructie als trappenhal dienen om de molen te beklimmen. Er zullen vaste telescooptoestellen worden geïnstalleerd om op een welbepaald belangrijk punt in het landschap te kunnen inzoomen.

De Vredesmolen is een gewezen Duitse uitkijkpost die eind september 1918 door het Belgische leger op de Duitsers werd veroverd. Daarbij sneuvelden 554Belgische soldaten. Deze molenruïne houdt als beschermd monument rechtstreeks verband met het Belgisch aandeel in het eindoffensief.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=LB2OQ7V5
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Finnbar
Moderator


Geregistreerd op: 5-11-2009
Berichten: 6982
Woonplaats: Uaso Monte

BerichtGeplaatst: 30 Dec 2011 9:24    Onderwerp: Vredesmolen krijgt Vlaamse subsidie Reageer met quote

HOUTHULST - Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) geeft een premie van 409.484euro voor de instandhoudingswerken van de molen in Klerken.

De Vredesmolen is een stenen molenruïne van de voormalige graan- en oliemolen uit 1879. Deze molen staat sinds 1999 op de lijst van de beschermde monumenten. 'Het is niet de bedoeling om deze molen volledig te restaureren en maalvaardig te maken. We willen enkel de molenruïne in stand houden en het monument voor het publiek toegankelijk maken. Aannemer Monument Vandekerckhove uit Ingelmunster zal de werken uitvoeren. Dat kost 491.012euro', zegt Toerismeschepen Eric Verbeure (CD&V).

'Het consolideren van de molen betekent dat er heel wat voeg- en metselwerk moet gebeuren om het instorten te vermijden. Rond de molen staat al een ijzeren constructie die nu als stelling wordt gebruikt, maar die nadien als trappenstelsel zal fungeren om de molen te beklimmen. Een ander deel van de consolidatiewerken is het herstel van het bijgebouw, dat vroeger dienst deed als maalderij', vervolgt Eric Verbeure.

'Ook de Duitse schuilkelder wordt opnieuw opgebouwd. Deze molen deed tijdens de Eerste Wereldoorlog dienst als Duitse observatiepost, maar hij werd in 1918 zwaar beschadigd door bombardementen. Hij is een materiële getuige van de strategische rol die deze en andere windmolens van de frontstreek in 14-18 opgedrongen kregen. Het is de bedoeling om deze Vredesmolen in te schakelen in het netwerk van oorlogssites, die in het kader van de honderd jaar herdenking van de Eerste Wereldoorlog extra aandacht verdienen. De aannemer wil de werken tegen eind 2012 voltooien', besluit Eric Verbeure.

Het Nieuwsblad, gisteren
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
hoviusGeregistreerd op: 21-8-2009
Berichten: 12

BerichtGeplaatst: 26 Dec 2013 9:50    Onderwerp: Reageer met quote

Bouwkundige werken werden beëindigd voor het zomerverlof.

Foto's eerste impressie
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Binkske007
Moderator


Geregistreerd op: 8-4-2008
Berichten: 3943
Woonplaats: Turnhout (België)

BerichtGeplaatst: 26 Dec 2013 10:05    Onderwerp: Reageer met quote

Ziet er mooi uit.
_________________
"They shall grow not old, as we that are left grow old" poppy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
maxmadmartinGeregistreerd op: 27-11-2006
Berichten: 2229
Woonplaats: oostende

BerichtGeplaatst: 26 Dec 2013 11:39    Onderwerp: Reageer met quote

ben er al op geweest.wat een mooi uitzicht !!!
grtz,MMM kerstman
_________________
People always have been the foolish victims of deception and self-deception in politics, and they always will be, until they have learned to seek out the interests of some class or other behind all moral, religious, political and social phrases, declarations and promises.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> WO1 in het nieuws Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group