Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Lady Under Fire on the Western Front

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Boekennieuws - Vers van de pers - Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7054

BerichtGeplaatst: 02 Jul 2011 19:21    Onderwerp: Lady Under Fire on the Western Front Reageer met quoteFrom Nieuport with love

1914-1918. Er is zelden zo lang en met zoveel liefde geschreven over Nieuwpoort als door de Engelse verpleegster Lady Dorothie Feilding. Zij bestuurde tijdens de Grote Oorlog een rodekruisambulance en kwam zowat elke dag aan het front in Nieuwpoort en in Ramskapelle gewonde soldaten ophalen. Drie jaar lang.

Op 26 september 1914 rijden een vrachtauto en twee gemotoriseerde ambulances van de boot in Oostende, met bestemming Gent. De Eerste Wereldoorlog is dan anderhalve maand oud. Dr. Hector Munro’s Flying Ambulance Corps telt 5 verpleegsters, 4 artsen en 1 aalmoezenier. Tien enthousiaste en onbezoldigde vrijwilligers. De ambulances met chauffeurs zijn een steunbetuiging van het Britse Rode Kruis aan “Brave Little Belgium”.
Een maand later, tijdens de IJzerslag, rijden dezelfde Britse ambulances voor het militair hospitaal dat in de gebouwen van het College van Veurne gevestigd is. Dorothie voert gewonden aan van de gevechten om Diksmuide en van de slag om Ramskapelle. Als de Duitse opmars door de onderwaterzetting van de IJzervlakte gestopt is, wordt het korps opgesplitst. Twee van de ambulances worden toegewezen aan de Franse en Belgische troepen tussen Nieuwpoort-Bad en Ramskapelle, waaronder die van Dorothie.
Dorothie is de vierde telg uit een gezin met tien kinderen van de Hertog van Denbigh, Kolonel Rudolph Feilding. Het familielandgoed ligt bij de stad Rugby in midden Engeland. Haar drie broers zijn officier in het leger, twee andere zussen werken als vrijwilligers in militaire hospitalen.
Dorothie liep school in Parijs. Ze spreekt dus vlot Frans en komt door de oorlog toevallig in contact met de schoonvader en vader van twee schoolvriendinnen: de Belgische Minister van Oorlog Charles de Broqueville en de Franse generaal voor de sector Nieuwpoort Roger Hély d’Oissel. Haar onverschrokkenheid met een ambulance in de vuurlinie levert haar uit handen van Koning Albert I, Vice-admiraal Ronarc’h en King George II militaire eretekens op. Dankzij al die beschermheren kan Dorothie ervoor zorgen dat zijzelf in Nieuwpoort en twee andere verpleegsters in Pervijze pal achter de vuurlinie gewonden kunnen blijven verzorgen en ophalen. Zij redden er honderden soldatenlevens mee.
Elke morgen, tegen 11u.30 arriveert zij in Nieuwpoort om er de gewonden van de eerste beschietingen van de dag (en de vorige nacht) op te halen en die de hele dag naar Zuydcoote en Hoogstade af te voeren. Zij houdt zorgvuldig de aantallen bij: op 9 mei 1915 verliezen de Fransen 400 à 500 man tijdens een Duitse aanval voorafgegaan door 25.000 granaten op Nieuwpoort. Of nog: op 24 januari 1916 vallen 30.000 granaten op Nieuwpoort, balans: 180 man dood of gewond. Hallucinant. Ze beseft het risico: “I am just off to Nieuport. I often wonder as I drive into that old place if I will drive out again.”
Dorothie getuigt over de grondige vernietiging van de stad in tientallen brieven. En ze treurt om “dear old Nieuport” en “Ramscapelle today (…) ye Gods what a mess!” Maar ze put moed uit haar levenslust: ze plukt paaslelies van tussen de ruïnes en redt een eetservies van het “Nieuport Hôtel”. Bretoense marinefuseliers geven haar een kanonbal “uit een andere oorlog” als cadeau, ene die door een granaatinslag blootgelegd was.
Lady Under Fire is een Engelstalige uitgave van 400 brieven van Dorothie aan haar moeder en vader, geschreven tussen eind 1914 en juli 1917. Er staan ook 36 voordien niet-gepubliceerde foto’s in. Want Dorothie had haar eigen Pocket Kodak en stopte snap-shots van het front in Nieuwpoort in haar brieven.
De Engelse samenstellers hebben wel zwaar geworsteld met de Vlaamse plaatsnamen en de Franse zinnetjes in de brieven. Soms amusant, soms verwarrend. Zoals de Belgische luitenant-generaal Wielemans die generaal Wilkins wordt of Dunchurch dat niet herkend wordt als Dorothie’s vervorming voor Dunkerque. Voor lezers uit de streek en kenners gelukkig geen probleem. Deze brievenuitgave is een belangrijke aanwinst voor de studie van de oorlogsgeschiedenis van Nieuwpoort en het IJzerfront, gedetailleerd en gedateerd als hij is. Een index achteraan is er echter niet.
Ik sluit af met de vliegende woorden van Dorothie : “Must fly to dear old Nieuport!”


Patrick Vanleene
Projectcoördinator Nieuwpoort 2014-2018
patrick.vanleene@nieuwpoort.be

A.& N. Hallam (red), Lady Under Fire. The Wartime Letters of Lady Dorothie Feilding M.M. 1914-1917, Pen& Sword, Barnsley (UK), 2010, 240 p.

£19.99 plus portkosten. Wel 35% korting bij groepsaankoop vanuit Nieuwpoort. De stadsbibliotheek heeft alvast een exemplaar.enquiries@pen-and-sword.co.uk
www.pen-and-sword.co.uk

http://www.nieuwpoort.be/nieuwpoort/view/nl/nieuwpoort/de_groote_oorlog/nieuwpoort_2014_-_2018/lady_under_fire

http://www.pen-and-sword.co.uk/Lady-Under-Fire-on-the-Western-Front/p/2605/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
pifilsofimosGeregistreerd op: 10-9-2007
Berichten: 668

BerichtGeplaatst: 03 Jul 2011 22:00    Onderwerp: Reageer met quote

13.99 £ bij Amazon als je voor 25 £ koopt in het totaal (dan zijn er geen portkosten)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
derwisjGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7603
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 11 Jul 2011 22:07    Onderwerp: Reageer met quote

En de normale verzendkosten bij amazon zijn iets van een 4 GBP...maar kijk anders ook eens bij amazon de of fr, daar zijn er geen verzendkosten vanaf 20 euro
pascal
_________________
http://www.feitelijkverenigd.be/wp-content/uploads/2005/08/banner-CTIDK-bovenaan.jpg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Boekennieuws - Vers van de pers - Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group