Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

De Duitse aanval op de Vesting Antwerpen.

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Overige oorlogstonelen in België Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 6970

BerichtGeplaatst: 28 Jul 2009 11:58    Onderwerp: De Duitse aanval op de Vesting Antwerpen. Reageer met quote

DE TOESTAND IN 1914.
Het nationaal plan.

Het systeem van de steunpunten Luik en Namen en van de Vesting Antwerpen moest de bescherming verzekeren van de mobilisatie en de concentratie van het veldleger binnen deze driehoek.
Het verzekert de vrijheid van handelen van het veldleger.
1)- Indien de aanval uit het zuiden komt,kan het leger zich op de Maas opstellen,of indien noodzakelijk offensief optreden in de Ardennen. In geval van mislukking kan het terugvallen op de steunpunten van Luik en Namen.

2)- Indien de aanval langs de Maasvallei of Midden-België gebeurt,zullen de Stellingen Luik en Namen,samen met het vernielen van bruggen en spoorwegen,de tegenstander vertragen.

3)-Er wordt tijd gewonnen met het oog op de tussenkomst van de Gezanten. Komen deze evenwel te laat,dan kan het leger terugvallen op het Nationaal Reduit Antwerpen.

De rol toegeschreven aan de Vesting Antwerpen.
- Basis van het veldleger.
- Dubbel bruggehoofd op Schelde,Rupel en Beneden-Nete,dat het veldleger moet toelaten te manoeuvreren op de beide oevers.
- Nationaal Reduit in geval van een vijandelijke overmacht.

Organisatie van de Vesting.
Rechteroever:

- Hoofdweerstandstelling (buitenlijn) bestaande uit oude forten aangevuld met nieuwe forten en schansen:
De forten van Stabroek,Ertbrand,Brasschaat,Kapellen,Schoten,'s Gravenwezel,Merksem,Oelegem,Broechem,Kessel,Lier,Koningshooikt,Sint-Katalijne-Waver,Walem,Breendonk,Liezele en Bornem.
De schansen van Berendrecht,Smoutakker,Driehoek,Audaan,Schilde,Massenhoven,Tallaart,Bosbeek,Dorpveld,Letterheide en Puurs.
- Veiligheidsomwalling bestaande uit de oude fortengordel,van Fort 2 tot 7 aangevuld met kleine schansen en met een uitbreiding naar het noorden.
- Omwalling van 1859 (toen nog niet afgebroken).

Linkeroever:
- Hoofdweerstandstelling (buitenlinie) bestaande uit:
De forten van Rupelmonde (Steendorp) en Haasdonk.
De schansen van Landmolen en Lauwershoek.
- Tweede verdedigingslijn bestaande uit de oude forten van St.-Marie,Zwijndrecht en Kruibeke en de Defensieve Dijk.

Beneden-Schelde:
- Drie kustbatterijen ter vervanging van de nog te bouwen forten van Doel en Oudendijk.
- De verdediging van de bocht van Kallo bestaande uit de forten St. Marie,St. Filips en De Perck en een mijnenbarrage.
- Inundaties op beide Scheldeoevers.

De Hoofdweerstandstelling.
De ligging.

Op de rechteroever van de Schelde,ten zuiden van de Nete en de Rupel,op de linkeroever tussen Steendorp en de Linkeroeverinundatie.
Ten opzichte van de Antwerpse agglomeratie ligt de Fortengordel op de rechteroever 9 à 16 km,op de linkeroever 11 km. Hierdoor kan de stad niet gebombardeerd worden met de in gebruik zijnde artilleriestukken.

De uitgestrektheid.
94 km over de twee oevers,waarvan 70 km op de rechteroever en 24 km op de linkeroever van de Schelde.
Van deze laatste worden slechts 6 km beschermd door permanente versterkingen. Twaalf km worden verdedigd door inundaties van de Beneden-Schelde.

De organisatie.
Om de 5 km is er een fort. Tussen twee forten is er telkens een schans voor de verdediging van de intervallen tussen de forten. De forten zijn uitgerust met zware artilleriestukken onder pantserkoepels.
Bestaande kleine forten zoals Kapellen en Duffel worden als tussenwerk gebruikt. Daar waar geïnundeerd kon worden,waren schansen overbodig o.a. :Kleine Nete tussen Broechem en Kessel en Grote Nete tussen Lier en Kessel.
Ten gevolge van de ligging van de dorpskom van Sint-Katalijne-Waver,bouwde men twee halve schansen in Bosbeek en Dorpveld.
Op de Linkeroever tussen de Forten van Haasdonk en Steendorp (6 km) werden twee schansen gebouwd: Landmolen en Lauwershoek.De versterkte Vesting Antwerpen in 1914 (Cdt. L. Manet).

DE STERKTE VAN DE VESTING ANTWERPEN IN 1914.
De hoofdweerstandstelling bestaat uit een forten- en schansenlijn,zonder verdere permanente werken in de tussenruimten. De perimeter bedraagt 94 km met gemiddeld één werk om de drie km. De forten van de eerste orde hebben 20 stukkengeschut,die van tweede orde 16 stukken en een schans slechts negen stukken. Deze artillerie (670 stuks, d.w.z. gemiddeld zeven stukken per lopende km) vormd een zogenaamde "permanente veiligheidsomwalling" en wordt voldoende geacht om een verrassingaanval af te slaan.
Om aan een reguliere aanval te weerstaan,is een "aanvullende veiligheidsbewapening" noodzakelijk,bestaande uit batterijen,op te stellen in veldwerken in de tussenruimten en achteraan de werken. Hiervoor zijn 384 stukken (vier stukken per lopende km) voorzien,verdeeld in 96 batterijen. Het zwaarste en modernste stuk hiervan is het 15-cm kanon model 1890 (20 stuks). De oudste artilleriestukken zijn uit gietijzer.
Ter ondersteuning van de vestingsartillerie in de intervallen tussen de forten opgesteld,is er de "mobiele vestingsartillerie". De 300 voorziene stukken zijn gezien hun ouderdom,onvoldoende mobiel en bestaan grotendeels uit verouderde veldartillerie,meestal 7,5-cm en 8,7-cm kanonnen model 1878.
Het oudste stuk is een 12-cm gietijzeren kanon model 1862.
Bij het uitbreken van de oorlog is Generaal-Majoor Dufour Gouverneur van de Vesting. Op 6 september wordt Luitenant-Generaal Deguise aangesteld tot Commandant Versterkte Stelling Antwerpen.
De vestingstroepen omvatten:
- 123 regimenten vestingsinfanterie (wederopgeroepenen van oude klassen met weinig officieren).
- 25 vestingsbatterijen in de forten.
- 96 batterijen aanvullende veiligheidsbewapening.
- 6 batterijen verdediging Beneden-Schelde.
- De mobiele vestingsartillerie moet aanvankelijk nog georganiseerd worden.
- 15 geniecompagnies.
Er zijn zes sectoren.
Vanaf 4 augustus worden er werken uitgevoerd in de vesting,meestal door burgerarbeiders. op de forten van de hoofdweerstandstelling worden de openingen van de niet opgestelde koepels opgevuld. De ontbrekende betonwerken worden uitgevoerd of gecamoufleerd met zand- en cementzakjes. De infanterievuurkam wordt geherprofileerd. In de tussenruimten worden loopgrachten,schuilplaatsen en batterijstellingen aangelegd. Het schootsveld wordt opgeruimd tot 1200 meter en een continue draadhindernis aangelegd.
Op de veiligheidsomwalling,zuidelijke sector,worden loopgrachten gegraven,de hindernis wordt doorlopend gemaakt en het schootsveld opgeruimd.
Tussen Deurne en Oosterweel wordt de Grote Omwalling van 1859 opnieuw in staat van verdediging gebracht.
Er worden een aantal vernielingen uitgevoerd of voorbereid en inundaties uitgevoerd. Er worden bijkomende bruggen geslagen en een spoorweg achter de hoofdweerstandstelling gebouwd,waarop ondermeer pantsertreinen zullen opereren.

DE BELEGERING.
Het garnizoen van Antwerpen werd vanaf 20 augustus versterkt door het gros van het Veldleger,aanvankelijk vijf legerdivisies en de cavaleriedivisie.
Op 6 september vervoegde de 4e Legerdivisie (de verdedigers van Namen) de vesting en tussen 3 en 6 oktober zullen de Britten een marinedivisie naar Antwerpen sturen.
De duitsers ervaren de Vesting Antwerpen als een bedreiging voor hun rechterflank; ze vrezen er ondermeer een Britse landing. Ze besluiten dan ook Antwerpen te belegeren.
Het belegeringskorps van von Beseler telt vijf divisies (in plaats van de 11 voorziene,zodat de Vesting niet kan ingesloten worden). Het is uitgerust met een machtige belegeringsartillerie van 173 stukken,waaronder 48 stuks 21-cm houwitsers,vier 30,5-cm Skoda-houwitsers,vijf 30,5-cm Schwere Küsten Mörser,twee 42-cm Gamma-houwitsers en twee 42-cm type M-houwitsers.
Het Duitse plan voorziet een verkorte aanval in de aanvalssector van 11 km (Walem - Lier),met drie divisies in lijn en 400 artilleriestukken in steun. Het omvat een naderingsmars van de infanterie,een stellingname van de zware artillerie op 8 km (buiten het bereik van de forten),een bombardement van de forten gevolgd door een stormaanval zowel op de forten als op de tussenruimten. Fort Kessel valt dus buiten de Duitse aanvalssector.
Op 27 september start de aanval met de opmars van de Duitse infanterie.Op 28 september begint het bombardement van Walem en Sint-Katalijne-Waver,op 29 september dit der andere forten. De 30,5-cm en 42-cm nemen de forten voor hun rekening,de 21-cm de schansen en de overige artillerie de veldwerken en de tussenruimten. Op enkele dagen tijd worden de forten en schansen in de aanvalssector buiten gebruik gesteld: Ze capituleren of worden geëvacueerd.De toestand rond 28 september 1914.

Op 30 september vraagt Koning Albert voor de eerste maal hulp aan de geallieerden voor de rest van België voor een verdere invasie te bewaren. Het Belgisch Leger dreigt afgesloten te worden van zijn geallieerden. Op de avond van 2 oktober besluit Koning Albert de troepen achter de Nete terug te trekken.
Op 3 oktober vertrekt de Belgische regering naar Oostende en komt Winston Churchill (eerste Lord van Admiraliteit) in antwerpen toe,samen met 2000 marinesoldaten en met de vraag Antwerpen tot het uiterste te verdedigen.
Op 4 oktober heeft de slag op de Nete plaats. Fort Kessel wordt vernield en verlaten.
Op 5 oktober vechten de Britse Mariniers te Lier. De Duitsers overschrijden de Nete ten zuiden van deze stad. Een nachtelijke Belgische tegenaanval met twee regimenten mislukt.
Op 6 oktober trekken Belgen en Britten zich terug op de hoogte rond Kontich. De Duitsers vallen Dendermonde aan. Koning Albert besluit het veldleger uit de Vesting terug te trekken.
Op 7 oktober trekt het veldleger af naar de zee. De veiligheidsomwalling wordt nu verdedigd door de 2e Divisie en de Britten. De Duitsers bombarderen de stad Antwerpen.
Op 8 oktober verlaten deze troepen op hun beurt de Vesting en trekt Generaal Deguise het garnizoen terug op de linkeroever.
Op 9 oktober volgt de overgave van de Vesting Rechteroever en op 10 oktober die van de Vesting Linkeroever.
De Vesting Antwerpen heeft dus in totaal veertien dagen stand gehouden en het Duits offensief aanzienlijk vertraagd. De ontsnappingsmogelijkheid voor het Belgisch Leger via de Linker Scheldeoever redde ons leger van de overgave. De gevechten om de Netestellingen hebben er niet weinig toe bijgedragen dat de Duitsers ons leger tijdens haar ongemerkt terugtrekken de pas niet heeft afgesneden.

DE OPERATIES IN DE ONDERSECTOR TUSSEN DE TWEE NETEN.
Vanaf 27 september werd de aanval ingezet op de hoofdweerstandsstelling met de forten. Op 29 september valt het fort van Sint-Katalijne-Waver. De volgende dagen wordt de aanval op de lijn Lier-Walem voortgezet.
De Duitse aanvalszone op de Vesting ligt dus zuidoostelijk van Kessel.
Het gebied van Kessel wordt begrensd,ten zuiden door de Grote Nete en ten noorden door de Kleine Nete. Het bevindt zich ook in de "sous-secteur entre les deux Nèthes".

Quote:
POSITION FORTIFIEE D' ANVERS.
Gouverneur: Luitenant-Generaal Dufour
Adjunct later Commandant van de PFA: Luitenant-Generaal Deguise

1e Sector: Nederlandse grens - kanaal Antwerpen-Turnhout
- Generaal-Majoor Trocmez

2e Sector: kanaal Antwerpen-Turnhout - Kleine Nete
- Generaal-Majoor de Castres de Tersac
- Fort Broechem: Kapitein-Commandant Van Der Eycken

3e Sector: Kleine Nete - Dijle (aanvalsfront)
- Kolonel Hennebert
- 1e Vestingcarabiniers: Luitenant-Kolonel Collijns J.
-- 1e Bataljon: Majoor Koller
-- 2e Bataljon: Majoor Balle
-- 3e Bataljon: Majoor Van Boechout
- 2e Vestingcarabiniers: Luitenant-Kolonel Delobbe
-- 1e Bataljon: Majoor Van Den Bergh
-- 2e Bataljon: Majoor Weyns
-- 3e Bataljon: Kapitein-Commandant Doutrepoint
- 5e Vestingregiment: Majoor Jonckheere
-- 1e Bataljon: Kapitein-Commandant Weyns
-- 2e Bataljon: Kapitein-Commandant Rogissart
-- 3e Bataljon: Majoor De Nalsch
- 6e Vestingregiment: Luitenant-Kolonel Guillaume
-- 1e Bataljon: Kapitein-Commandant Stevens
-- 2e Bataljon: Kapitein-Commandant Bergs
-- 3e Bataljon: Kapitein-Commandant Lersuy
- Fort Kessel: Kapitein-Commandant Piraux
- Fort Lier: Luitenant-Kolonel Doneux

4e Sector: Dijle - Schelde
- Kolonel Millard

5e Sector: Schelde - Inundaties Linkeroever
- Generaal-Majoor Jamotte

6e Sector: Beneden-Schelde
- Kolonel Lijsens


30 september 1914.
Twee mobiele detachementen,samengesteld uit ruiterij,wielrijders en automitrailleurs,opereren sinds de vorige dag:
- Een eerste onder het bevel van Kolonel Hagemans ten oosten van Kessel,tussen de Twee Neten.
- Een tweede onder het bevel van Kolonel Jaminé ten oosten van Broechem,ten noorden van de Kleine Nete.

Van Duitse kant bezet het 26e Infanterieregiment van de 6e Divisie het dorp Koningshooikt. De 26e Landwehrbrigade onder het bevel van Majoor Brinck (wederopgeroepenen tot 39 jaar) installeert zich in Berlaar en heeft troepen vooruit gestuurd over de ganse lengte van de Grote Nete,in de richting Lier. Het detachement onder het bevel van Major Uckermann bereidt zich voor om de streek ten westen van Herentals in te nemen.

Duitse bronnen zeggen dat wachtposten van de 26e Landwehrbrigade op 30 september krachtige aanvallen op hun rechterflank moeten terugslaan. Deze aanvallen worden zonder onderbreking door de Belgische eenheden uitgevoerd door gemengde detachementen en voertuigen met mitrailleurs.

Van Belgische zijde wordt gezegd dat de twee mobiele detachementen de vooruitgeschoven Duitse posten hebben verdreven maar er wordt slechts gesproken over korte schermutselingen tussen patrouilles,zonder betekenis.

De Duitse generaal von Tschirtswirtz,die het verslag van de krijgsverrichtingen heeft geschreven langs Duitse zijde,zegt dat langs Duitse kant,de berichten over de gesignaleerde troepen rond Nijlen en Kessel als gevaarlijk werden bestempeld. De Duitsers vreesden een aanval van Belgische zijde vanuit dit gebied terwijl ze hun troepen hadden gericht naar Lier en de Nete tussen Lier en Walem.

Generaal von Beseler heeft hierdoor beslist de aanval op de Netestellingen te bespoedigen.
Van Belgische zijde had men geen inzicht in het Duitse plan. Aan de mobiele Detachementen Hagemans en Jaminé wordt in de loop van de avond van 30 september bevolen "voor de volgende dag,dezelfde opdrachten uit te voeren".Operaties in de ondersector tussen de twee Neten - 30 september 1914.

Het belangrijkste feit van 30 september is dat de acties van de troepen van Hagemans en Jaminé door de Duitsers overschat worden. Een bespoediging van de aanval op de Netestellingen wordt hierdoor in de hand gewerkt uit vrees voor een Belgische tegenaanval vanuit noordelijke richting (Kessel en Nijlen).
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 6970

BerichtGeplaatst: 28 Jul 2009 12:11    Onderwerp: Reageer met quote

1 oktober 1914.
Het licht bewapend Duits Detachement Uckermann heeft als speciale opdracht het oostelijk front van de Versterkte Vesting te observeren en het front tot stand te brengen. Het moest de Belgische troepen misleiden en spoorwegen vernielen. Het spant zich in om het gebied Herentals - Grobbendonk - Herenthout "op te vullen" maar die inspanningen maken echter geen indruk op de Belgische troepen.

Enkele Belgische manschappen komen met deze Duitse troepen in contact. Er worden alleen enkele schoten uitgewisseld met een vooruitgeschoven Duitse post te Nijlen.

1 oktober is dus een betrekkelijke kalme dag. De Commandant van de Vesting beslist diezelfde dag de troepen tussen de Twee Neten in aantal te verminderen en een gedeelte ervan over te brengen naar Oostende.

In de streek ten noorden van de Kleine Nete zijn er geen vijandelijke acties. De Belgische troepen vernielen de bruggen over het kanaal te Grobbendonk waar elementen van het Detachement Uckermann waren gesignaleerd.

2 oktober 1914.
Het Fort.

De zware artillerie had de ganse nacht alle forten en andere versterkingen van het zijd-oostelijke deel van de Vesting Antwerpen gebombardeerd.
Alleen Fort Kessel blijft tot dan van een bombardement gespaard.

Fort Kessel,gelegen aan de linkerzijde van de aanvalszone,had tot 2 oktober vooral gevuurd tegen gesignaleerde doelen ten zuiden van de Grote Nete,voor het Fort van Lier en de bijhorende intervallen.
Anderzijds had het,in tegenstelling tot andere forten die rechtstreeks waren aangevallen,gebruik kunnen maken van zijn waarnemingsposten te Kessel,Nijlen en Bevel.Het had tevens verschillende verkenningspatrouilles uitgestuurd in de eigen zone.

De 26e Landwehrbrigade stond vlak voor dit fort opgesteld maar beschikte over geen belegeringsartillerie. Het Fort heeft echter wel doeltreffende hulp kunnen bieden met zijn stukken aan de troepen die werden aangevallen in het interval Tallaert - Lier.

Op 2 oktober,na een actie om het Fort van Lier te ontzetten,krijgt Fort Kessel en zijn omgeving hevig vuur,zijdelings op het Fort gericht,van klein en middelgroot kaliber.Het heeft echter geen groter gevolg dan beschadigingen van de buitenbepantsering.

Fort Kessel en het Spoorwegfortje zijn de enige werken in de eerste verdedigingslinie die nog in staat zijn actie te voeren in de eerste verdedigingslinie.Strijd om de Buitenlijn en doorstoten tegen de sector van de Nete - 2 oktober 1914.

Het interval.
Het interval tussen de Twee Neten wordt verdedigd door:
- 1e Bataljon 1e Regiment Vestingcarabiniers (oudste lichtingen van de carabiniers - infanterie),onder het bevel van Luitenant-Kolonel J. Collyns,tevens intervalcommandant tussen de Twee Neten.
- 15e Batterij mobiele vestingartillerie,opgesteld in de intervals,in steun van de vestingartillerie.
- Steun door het Fort van Kessel dat nog intact is.
- Gedekt door een groep van licht bewapende troepen op verkenning rond Bouwel.

De Duitse troepenbewegingen.
De verkenningstroepen keren 's avonds terug naar Broechem maar hebben in de loop van de dag verschillende inlichtingen doorgegeven:
- Rond 9u heeft het Detachement Brinck van de 26e Landwehrbrigade de verkenningstroepen teruggedreven die uitgestuurd waren rond Herenthout. Het Detachement is doorgestoken naar de bruggen van Grobbendonk.

- De bruggen zijn vernield maar de brokstukken maakten ze nog bruikbaar. Het Detachement Brinck wordt frontaal tegengehouden door de verdedigers van de bruggen en wordt in de flank aangevallen door een escadron ruiterij,een peloton en de compagnie wielrijders van het Detachement Wagemans. Brinck werd gedwongen tot de terugtocht en achterna gezeten door het vuur van de kanonnen van de Forten.

- Manschappen van de 26e Landwehrbrigade bezetten de Hellebrug op de Grote Nete om Dekking te geven aan de batterijen houwitsers die opgesteld staan in Kijlbossen en Itegem. Een van die houwitsers heeft die dag de kerktoren van Bouwel bevuurd met de bedoeling die waarnemingspost voor het Fort van Kessel uit te schakelen.

- Ten noorden van de Kleine Nete wordt een toenemende Duitse activiteit vastgesteld. Een 200 wielrijders en ruiterij dringen een post terug in Poederlee en gaan dan langs Sassenhout naar Vorselaar.

- Een ander Detachement verplaatst zich rond 09.55u van Geel naar Kasterlee.

Al deze waarnemingen doe veronderstellen dat er grote troepenbewegingen bezig waren. Er is geen enkele aanwijzing dat er een nabije actie tegen het interval tussen de Twee Neten op komst is. Integendeel,de verkenningstroepen in Nijlen en Bevel,melden dat de streek ten oosten van het Fort van Kessel veilig is.

Het interval in Kessel verlaten.
Om 18.15u stuurt de Commandant van de 2e Sector (ten noorden van de Kleine Nete) een bericht aan de Commandant van de Vesting dat de nabijgelegen troepen,belast met de verdediging tussen de Twee Neten,zich terugtrekken.Operaties in de ondersector tussen de Twee Neten - 2 oktober 1914.

Om 19u ontvangt Luitenant-Kolonel Jacques Collyns inderdaad een bericht vanuit Lisp. De Commandant van de 3e Sector meldt dat hij de troepen van zijn interval terug samen gebracht heeft. Hij heeft zich gevestigd te Lisp,links van de 1e Gemengde Brigade. (Een gemengde Brigade is een onderdeel van het Veldleger,bestaande o.a. uit twee infanterieregimenten).
Hij voegt eraan toe dat hij meent dat de brug te Emblem en de spoorwegbrug naar Aarschot dringend moesten vernield worden. Meer nog,de 15e Batterij heeft zijn stukken buiten gebruik gesteld alvorens de stelling te verlaten en zich uit het interval terug te trekken.

Een nieuw bericht vanuit Emblem bereikt het Hoofdkwartier om 19u. Het zegt: Kolonel Collijns waarschuwt dat hij een bevel ontvangen heeft zich terug te trekken. Moet de brug van Emblem opgeblazen worden?

Een dergelijk bevel kon niet gegeven zijn aan de Commandant van de interval tussen de twee Neten. Een vlug onderzoek laat toe te besluiten dat het hier gaat om een enorm misverstand.

Bij de ontvangst van het bevel vanwege de Commandant van de Vesting om zich ten noorden van de Nete te Lier terug te trekken,heeft Generaal-Majoor Coveliers,Commandant van de 1e Gemengde Brigade,zuidelijk van de Grote Nete,zich in verbinding gesteld met Luitenant-Kolonel Collijns,Commandant van het naburige interval tussen de Twee Neten. Deze heeft de mededeling verkeerd begrepen en geloofde dat het om een algemeen bevel ging zich terug te trekken achter de Nete.

Dit misverstand wordt in de hand gewerkt door het volgende. Het interval tussen de Twee Neten maakte oorspronkelijk deel uit van de 3e Sector. De limiet tussen de 2e en 3e Sector was de Kleine Nete. Op 28 september stelt de Vestingcommandant de rechterlimiet van de 2e Legerdivisie,die het oostelijk gedeelte van de 3e Sector verdedigde,op de Grote Nete.
Vanaf dat ogenblik neemt men de gewoonte aan de limiet van de 3e Sector op de Grote Nete te leggen en komt het gebruik in voege het gebied tussen de beide Sectoren (t.t.z. het gebied tussen de Twee Neten) rechtstreeks onder het bevel van de Vestingcommandant te plaatsen.

Toen Generaal Deguise,de Vestingcommandant,op de hoogte werd gebracht van de toestand laat hij het interval tussen de twee Neten onmiddellijk terug bezetten. Hij belast Generaal Trocmez,Commandant van de 2e Sector,ermee de verdedigingsstellingen direct te laten herbemannen ter hoogte van Fort Kessel en langs beide zijden ervan.

Generaal Deguise deelt terzelfdertijd mee dat het 5e en 6e Vestingdregiment,samengesteld uit de oudste lichtingen,het interval vanaf de volgende dag zullen komen versterken. Deze Regimenten worden weggetrokken uit de 1e Sector (ten noorden van Antwerpen). Een bataljon zal belast worden met de verdediging van de doorgang te Emblem (op de rechteroever). De rest zou in reserve gehouden worden in het noorden met als opdracht de overstromingen van de Kleine Nete tussen Lisp en Emblem onder controle te houden.

Deguise gaf inderdaad 's avonds aan Generaal-Majoor de Cestres,Commandant van de 1e Sector,het bevel om de volgende morgen twee Regimenten te laten vertrekken vanuit het station Kapellen via de spoorweg met bestemming Boechout.

De herinname van het interval van Kessel voltrekt zich tijdens de nacht. Er wordt munitie en materiaal genomen van de vestingsbatterijen van de 2e Sector. De 15e Batterij had de stukken buiten gebruik gesteld voor het terugtrekken uit de strijd.

Er werden ook versterkingen aangevoerd ten noorden van de Kleine Nete in de 2e Sector.

3 oktober 1914.
Problemen in de bevelvoering.


Quote:
Een schets van de situatie voor 3 oktober:
Het interval maakte deel uit van de 3e Sector. De troepen van de 1e Vestingsruiterij,het personeel van de 15e Batterij en het garnizoen van Fort Kessel zelf,hebben tot de 3e oktober het interval bemand. Ze hangen dus ook af van de Commandant van de 3e Sector.

Sinds het begin van de belegering had Kolonel Hennebert in principe onder zijn bevel:
- De zware artillerie van de intervallen en de forten.
- de genietroepen van de forten.
Alle infanterie en veldartillerie-eenheden,alsook de vestinginfanterie waren overgedragen aan het directe bevel van de Commandanten van de divisies,verantwoordelijk voor de verdediging van hun onder-sectors.

Op 29 september moest het 5e Legerdivisie één van zijn Brigades toevoegen aan de bemanning van het interval Tallaert - Kleine Nete om de 2e Legerdivisie op de linkerkant te verlengen. Generaal Dossin had toen aan de Vestingcommandant opgemerkt dat het interval veel te uitgestrekt was voor één brigade. Generaal Deguise was op zijn standpunt terug gekomen en stelde de noordelijke grens vast met de 1e Gemengde Brigade op de Grote Nete.

Vanaf dat ogenblik had men de gewoonte aangenomen,de grenslijnen van de 3e Sector vast te stellen tussen Heyndonck ten zuiden van Rumst en de Grote Nete.

Voor de troepen in het intervaltussen de Twee Neten,gold in principe dat zij onder het bevel stonden van de Vestingcommandant. Tot 4 oktober is er trouwens geen enkel feit te noteren dat dit zou tegenspreken.

Het is dan ook daarom dat Generaal Deguise zelf,onder zijn direct bevel,opdracht gaf aan de Commandant van het 5e en 6e Vestingregiment zich klaar te maken voor de overplaatsing van de 1e Sector. De bestemming zou de verdediging zijn van de intervallen ten noorden en ten zuiden van Fort Kessel. Dit bevel werd 's morgens gegeven.

Tevens gaf hij aan de Commandant van de 2e Sector een soort volmacht om persoonlijk tussen te komen. Hij vroeg hem alle krachten te bundelen van de troepen die met de verdediging van dat deel van de 3e Sector belast waren. Hij stelde tevens vast dat de druk op dit deel van de verdediging steeds sterker werd vanuit Duitse kant.

In de nacht van 2 op 3 oktober begeeft Generaal Trocmez zich ter plaatse. Het Bataljon van de Vestingcarabiniers en het personeel van de toegevoegde Batterijen hadden onterecht de vorige avond hun stellingen verlaten. Om 3u meldt hij Generaal Deguise dat hij de 1e Bataljon Vestingcarabiniers de opdracht heeft gegeven zich tot het uiterste te verdedigen. Hij voegde er aan toe dat hij aan de batterijen die buiten gebruik waren,opdracht had gegeven deze terug in staat van paraatheid te brengen. Hij had hen tevens medegedeeld dat het interval dadelijk zou versterkt worden door de aankomst van de 5e en 6e Vestingregimenten,die te Boechout zouden aankomen in de loop van de voormiddag.


De bruggen.
De bruggen hadden in deze zone een enorm belang,hetzij als overgang voor de vijand,hetzij als terugtochtweg voor de eigen troepen in de intervallen.
Rond 09.30u geeft het Commando een bericht door dat tijdens de nacht een ploeg van de genie de vernietiging van de bruggen in Emblem had voorbereid. De brug en bruggetjes van de Mol-ter-Nete (ten zuid-oosten van het Fort van Broechem) waren opgeblazen en bezet door een sectie Vestinggrenadiers van de 2e Sector,een Detachement genie en een post van de cavalerie van de 2e Jagers te Paard. De spoorwegbrug naar Aarschot over de Grote Nete was vernield.

De vernieling van de spoorwegbrug naar Herentals over de Kleine Nete was voorbereid. In de loop van de dag zal het Commando,wanneer het de onjuiste berichten verneemt over de aanwezigheid van Duitse troepen aan het kasteen van Nazareth,het bevel geven deze brug bij hoogdringendheid op te blazen.

Belgische troepenversterking in het interval Kessel.
Ondertussen zijn het 5e en 6e Vestingregiment in de voormiddag zonder problemen in Boechout toegekomen.

Overeenkomstig het bevel uitgevaardigd door Luitenant-Kolonel J. Collijns,die op dat moment nog het bevel voert over het interval,wordt de verdediging van de intervallen als volgt georganiseerd:
- 5e Vestingregiment in het interval Fort van Kessel - Grote Nete,samen met twee Compagnies van de Vestingcarabiniers. Het derde Bataljon moet in reserve gehouden worden in een beschermde plaats in de omgeving van het kasteel De Bist en één Compagnie wordt uitgestuurd voor de bewaking van de brug van Emblem,die als enige terugtochtweg overblijft in het gebied.

- 6e Vestingregiment moet met één Bataljon het interval tussen het Fort van Kessel en de Kleine Nete verdedigen wat tot dan toe was gebeurd door twee Compagnies van de carabiniers. De twee andere Bataljons werden in reserve gehouden in de beboste wegen ten noorden van de hoeve Torenven (600m ten westen van het Fort van Kessel).Operaties in de ondersector tussen de Twee Neten - 3 oktober 1914.

Om 13u zijn alle loopgrachten bezet maar de kolonnes waren onder vuur gekomen van de Duitse artillerie vanaf de aankomst van het eerste Detachement te Emblem.

Die Duitse artillerie had op 3 oktober als doelen gekozen: het Fort van Kessel,het dorp Emblem en de enige toegangsweg door de overstroomde gebieden van de Kleine Nete,namelijk de weg van Emblem naar Kessel.

De Compagnie die was uitgezonden om de overgang van de spoorwegbrug naar Aarschot te bewaken,stelt vast dat de vernieling van de brug over de Grote Nete onvolledig was uitgevoerd. De infanterie kon deze brug nog oversteken met twee man naast elkaar. De Commandant van het 5e Vestingregiment maakt zich ongerust over die toestand op zijn rechterflank. Om 16.30u vraagt hij aan Commandant van het Fort van Kessel met zijn kanonnen deze brug definitief onbruikbaar te maken.

In de loop van de namiddag wordt Luitenant-Kolonel J. Collijns ontboden op het Hoofdkwartier van de Vestingcommandant. Hij draagt het bevel van het interval over aan de Commandant van het 6e Vestingregiment.

Een mitrailleursectie vernietigd - alarm.
De nieuwe intervalcommandant moet onmiddellijk de taak op zich nemen de troepen over de sector te herverdelen want 's nachts wordt het Bataljon Vestingcavalerie uit de sector teruggetrokken om zijn Regiment te vervoegen.
Deze aflossing in de duisternis was nauwelijks uitgevoerd of,omstreeks 21u,openen de mitrailleurs van de 26e Landwehrbrigade het vuur tegen de loopgrachten van het 5e Vestingregiment.De verdedigers reageren onmiddellijk.
Om 21.30u herneemt het vuren op de uitwegen van Kessel waar men de aanwezigheid van een vijandelijke batterij had opgemerkt. het vuur wordt zonder noodzaak ook geopend in de naburige loopgrachten.

De artillerie van het interval opent het vuur,zonder bevel van hogerhand. Fort Kessel gelooft in een aanval en opent het vuur met zijn traditore batterijen. Het kost heel wat moeite om het vuren te doen stoppen.

Het is één van de voorvallen die ongetwijfeld te wijten zijn aan de zenuwachtigheid van de troepen,die hun vuurdoop ondergaan. Maar hierdoor doen zij aan het Commando en aan de troepen van de naburige intervallen geloven dat de aanval op het interval van de Twee Neten begonnen is en lokken de staat van alarm uit in de 5e Legerdivisie. (een legerdivisie maakt deel uit van het Veldleger en bestaat uit drie Gemengde Brigades).

Hoewel de belegeraar niet aanvalt,laat hij zich niet onbetuigd en voert een bombardement uit,zo hevig,dat onder andere een mitrailleursectie van het 5e Vestingregiment wordt vernietigd.

Geen Duitse troepenconcentratie.
Het Commando besluit tot de ontbinding van het Mobiel Detachement in operatie in de zone ten oosten van het Fort van Kessel met de bedoeling een nieuw voorlopige brigade te vormen en die naar Lokeren te sturen.

Ten noorden van de Kleine Nete was er op 3 oktober niets speciaals te melden. De verkenningen ten noorden van de Kleine Nete stellen slechts één detachement van de Duitsers vast in de omgeving van Poederlee.

Het kasteel van Nazareth.
De kalmte is momenteel teruggekeerd voor het front van de 5e Legerdivisie. Om 12.30u meldt de 1e Gemengde Brigade aan het Hoofdkwartier van de Divisie dat de Commandant van de Bataljons van de 1e Vestingscavalerie in stelling ten noorden van Lier "een sterke Duitse troepenbeweging vaststelt op zijn linkerzijde,ter hoogte van het kasteel van Nazareth".

Dit bericht scheen zeer eigenaardig en veroorzaakte een moment van verslagenheid op het Hoofdkwartier. Die vijandelijke troepen zouden,volgens de berichten, zeer talrijk zijn. Het kasteel van Nazareth is gelegen achter de stellingen van de Bataljons van de 1e Vestingscavalerie en van de 15e Batterij.

Niettegenstaande de kleine kans van waarheid en zonder te wachten op een bevestiging van de feiten,vraagt de Commandant van de 5e Legerdivisie onmiddellijk aan het Fort van Kessel te vuren. Die vraagt werd ook gesteld aan de 15-cm batterij aan kilometer 5 op de steenweg naar Antwerpen. De opdracht bestaat erin: "maatregelen treffen om zonder uitstel te vuren in de sector: kasteel van Nazareth,Heibloem,Ravenstein".

Hij beveelt tevens de Commandant van de 16e Gemengde Brigade om zeer kordaat tussen te komen op de linkerzijde van de 1e Gemengde Brigade en met alle middelen elke aanval af te slaan en de vijand terug te drijven in de Nete.

Een officier van het Hoofdkwartier begeeft zich echter ter plaatse en stelt vast dat de vorige berichten totaal vals waren. Integendeel het waren Duitse obussen die op deze plaats neerkwamen.

De Netebruggen.
Die officier meldt tevens dat de spoorwegbrug ten noorden van het kasteel niet vernield is. Die brug was voorzien voor de terugtocht van de troepen van de 1e Vestingcavalerie.

Een tweede nota van deze officier meldt dat de spoorwegbrug naar Aarschot over de Grote Nete,aan kilometer 2.8 van de baan Lier - Kessel,nog altijd intact was. Ook de spoorwegbrug naar Herentals over de Kleine Nete was nog intact maar deze was wel bezet door eigen troepen.

De Vestingcommandant geeft om 14.10u aan Kolonel Hennebert,Commandant van de 3e Sector,het bevel,bij hoogdringendheid,die bruggen te vernielen,ofwel door de genie ofwel door de stukken van de koepels van Fort Kessel.

De brug van Emblem,die bewaakt was,moest bewaard worden als terugtochtweg voor de troepen van het interval tussen de Twee Neten.

De Grote Markt te Lier.
Tegen het einde van de namiddag werden Duitse patrouilles opgemerkt op de Grote Markt te Lier.

In de loop van de avond werd de 5e Legerdivisie nogmaals gealarmeerd door berichten van de troepen in de intervallen tussen de Twee Neten. Deze troepen waren weinig gehard in de strijd en onvoldoende bemand en niet voorzien van het nodige materiaal. Zij toonden zich uiterst nerveus.

Een zogenaamde aanval op het Fort van Kessel.
Het nieuws van een Duitse aanval tegen het Fort van Kessel bereikt het Hoofdkwartier van de Vesting rond 21.55u. Fort Kessel meldt dat het zwaar onder vuur werd genomen maar door kanonnen van middelbaar kaliber. De Vestingcommandant Generaal Deguise beveelt onmiddellijk aan Fort Broechem bijstand te verlenen. De 5e Legerdivisie wordt opgedragen zijn artillerie samen te trekken aan zijn linkerkant.

De Duitse troepen.
De vorige feiten komen voort uit een vergissing van de kant van de troepen van de 5e en 6e Vestingregiment. Zij waren pas ingezet in de intervallen en ondergingen hun vuurdoop. Het bombardement van hun stelling had hen de indruk gegeven van een dreigende aanval. De Duitse 26e Landwehrbrigade dacht er op dat moment nog niet aan tot de aanval over te gaan. Ze wilden eerst de volledige uitschakeling van de loopgrachten en de verdedigingsposten,alsook de vernietiging van Fort Kessel.

Middernacht - Fort Kessel.
de Commandant van Fort Kessel meldt om 23.20u dat de naburige intervallen nog altijd bemand zijn door hun garnizoennen en dat de organen van het fort nog intact zijn,uitgezonderd een kanon van 5,7-cm onder kazemat.

Enkele minuten voor middernacht stelt Generaal Deguise zich telefonisch in verbinding met de Commandant van de 5e Legerdivisie om zich van de toestand te vergewissen.
" Zijn de bruggen van Lier opgeblazen?
" Ja.
" Bewaakt ge alle uitwegen?
" Ja.
" Geeft ge me alle waarborgen voor de verdediging van het gebied ten noordoosten van Lier?
" Ja,in de mate van onze mogelijkheden.
Er heerste op dat moment een bijna absolute kalmte voor de fronten van Duffel en Lier.

Generaal von Beseler wou zo spoedig mogelijk Lier doen innemen door de 6e Duitse Reservedivisie. Om de verwezenlijking van dit plan te vergemakkelijken was het aangewezen de twee Forten op de flank van de stad Lier,namelijk Kessel en Broechem,het zwijgen op te leggen. De houwitsers van Generaal Borkenhagen zullen deze opdracht volbrengen.

- De 42-cm Batterij van Erdmann had de vorige dag het Fort van Lier vernietigd vanuit het station van Heist-op-den-Berg. Deze Batterij verplaatst zich op 3 oktober naar Isschot (zuidwesten van Itegem) op 8400 m van Fort Kessel.
- De Oostenrijkse Batterijen van Amann worden verplaatst van Doornlaar,vanwaar ze het Fort van Koningshooikt hadden vernietigd,naar km 19 van de baan Lier - Aarschot.

4 oktober 1914.
De Belgische troepen wankelen.
Rond de middag had Generaal Guiette,Commandant van de 5e Legerdivisie,de verontrustende berichten ontvangen over de toestand van de vestingstroepen rond Fort Kessel en het interval tussen de Twee Neten.

De Commandant van de 5e Legerdivisie voelt zijn linkerfront bedreigd en wacht niet om onmiddellijk maatregelen te treffen.

Om 13u komt de 20e Gemengde Brigade in versterking. Aan de 16e Gemengde Brigade geeft hij bevel aan een Bataljon 2e Jagers te Voet,met mitrailleurs om de dijk van de Kleine Nete tussen Lisp en Emblem te gaan bezetten.

Maar ondertussen hadden de 5e en 6e Vestingsregimenten,troepen van oudere lichtingen,slechts uitgerust,sinds de vorige dag in het interval van Kessel gelegerd,onder het bombardement hun stellingen in de streek gelaten en toevlucht gezocht op de rechteroever van de Kleine Nete.

Het Fort van Kessel had als laatste in de aanvalszone geen weerstand kunnen bieden aan de Batterijen van 42-cm en 30,5-cm. Bestookt sinds 's morgens,onhoudbaar en tot een puinhoop geschoten,werd het door zijn garnizoen verlaten.

Door het bombardement van de zware artillerie was het weinig soliede moreel van de Belgische troepen volledig aan het wankelen gegaan. De manschappen van de oudere lichtingen van het 5e en 6e Vestingsregiment hadden een miserabel kleine groep officieren en waren niet in staat te reageren.

Generaal-Majoor Trocmez had als opdracht sinds de vorige dag,die troepen te coördineren. Vanaf 13.45u geeft hij,de een na de andere,meerdere berichten door aan de Vestingscommandant. Hij steld voor de loopgrachten te verlaten door de vestingseenheden en zich terug te trekken op de westelijke oever van de Kleine Nete. Hij stelt tenslotte voor de brug van Emblem op te blazen.

Men stelt echter vast,dat enerzijds de terugtrekking van de Belgische troepen werd uitgevoerd zonder achtervolging en dat anderzijds een compagnie wielrijders de streek ten zuiden van de Kleine Nete vrij vond van vijandelijke activiteit. De vestingscommandant geeft Generaal Trocmez het opperbevel van de troepen van Luitenant-Kolonel Collijns en geeft hem volgend bevel:
"Het formele bevel de brug van Emblem te herstellen,het interval terug in te nemen en,met alle middelen,niet alleen de loopgrachten maar zelfs het Fort van Kessel terug te bezetten".Operaties in de ondersector tussen de Twee Neten - 4 oktober 1914 (voormiddag).

De Duitsers in Kessel
- Belgische versie:

Tijdens de ganse actie tegen Fort Kessel en het interval blijft de 26e Landwehrbrigade inactief. Zij blijft in veiligheid ten zuiden van de Grote Nete van Booischot tot het noorden van Berlaar.

De Duitse kanonnen moesten eerst het beoogde doel bereiken. Generaal von Schutz,die steeds zijn infanteristen spaarde,stuurde het Detachement van Majoor Brinck (2e Bataljon 39e Landwehr) tot in de omgeving van Fort Kessel. Zij hadden sinds de vorige dag de streek van Bevel verkend.

- Duitse versie:
Voormiddags rukt het ganse 1e Bataljon naar Berlaar op en komt terug onder het bevel van de Regimentscommandant te staan.

In de namiddag voert het 2e Bataljon onder leiding van Majoor Brinck een bijzondere opdracht uit tegen het Fort van Kessel. Hierover geeft Majoor Brinck volgend verslag:
" 's Namiddags om 14.35u ontving ik van "Excellenz von Schütz" volgend bericht: Fort Kessel zou door de vijand verlaten zijn,evenals de streek van Bevel-Heikant. Gij gaat met een Detachement,bestaande uit een peloton cavalerie (Landw. Ulanen 5), inf. II/39 en een peloton Landw. houwitsers - batterij 59 alsook de wielrijders-compagnie,naar Kessel en stelt vast of Kessel verlaten is en hoe de omstandigheden zijn in Kessel zelf en noordwaarts tot aan de spoorweg. Ziet of u Kessel kunt bezetten. Laat u in alle geval in geen ernstig gevecht verwikkeld worden. Er zouden geen verliezen mogen genoteerd worden.

Het Detachement kwam in beweging om ongeveer 15.55u en bereikte de westelijke uitgang van Bevel rond 17.15u. Bij verdere opmars naar Kessel onderging het Detachement sterk schrapnel- en granaat vuur,klaarblijkelijk door een melding van Belgische vliegtuigen. Deze vliegtuigen hadden kort voordien mijn Detachement opgemerkt. De vliegtuigen kwamen uit het zuiden. Ik besloot van dat moment voor Kessel om te buigen.

Wanneer het Bataljon die beweging aanving opende Fort Broechem een zeer sterk schrapnel- en granaatvuur in de richting van Kessel. Ook werd uit noordwestelijke richting op het terrein ten noorden van Kessel gevuurd. Bij het uitvoeren van de bevolen beweging was reeds volstrekte duisternis ingetreden. Kort daarop was er echter een helle maneschijn.

Ik stuurde vervolgens patrouillen uit om vast te stellen waar en hoe in het Fort kon binnen gedrongen worden. Ik sterkte me met de melding dat het Fort waarschijnlijk niet meer bemand was. Het Fort is echter wel met een 15 tot 20 m brede watergracht omgeven en men kan enkel binnendringen door de keel over een niet vernielde brug en een lange poterne,die op sommige plaatsen ingestort is.

Ondertussen had zich het granaat- en schrapnelvuur versterkt zowel op het dorp van Kessel als op het Fort. Omdat ik het bevel had mij in geen ernstig gevecht in te laten en mogelijk zonder verliezen mijn opdracht uit te voeren,heb ik de terugtocht bevolen naar Hullebrug. Deze terugtocht is blijkbaar ongemerkt voor de vijand verlopen. Om ongeveer 22.45u 's avonds kwam ik terug bij Hullebrug aan."

Een voorstel tot de tegenaanval.
Generaal Guiette,Commandant van de 5e Legerdivisie,neemt door de ernstige feiten van de voormiddag,nieuwe initiatieven. Om 15.15u wordt aan de Commandant van de 16e Gemengde Brigade opdracht gegeven zich klaar te maken om de vijand terug te drijven. Belgische troepenversterkingen worden aangevoerd.

Maar de Duitsers hadden de Belgische troepen niet achtervolgd. Bijgevolg wordt aan alle troepen alle mogelijke rust gelaten voor de volgende nacht.

Om 18u komt Generaal Deguise terug op de beslissing het interval te herbezetten. De brug te Emblem wordt vernield en men trekt zich terug op de rechteroever van de Kleine Nete.
Grote troepenversterkingen worden aangevoerd ten noorden van de Kleine Nete.Operaties in de ondersector tussen de Twee Neten - 4 oktober 1914 (Namiddag).
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 6970

BerichtGeplaatst: 28 Jul 2009 12:20    Onderwerp: Reageer met quote

5 oktober 1914.
De Duitse houwitsers van 420-mm en 305-mm worden nu ingezet tegen Fort Broechem. Tevens richten ze hun geschut tegen de loopgrachten die in alle haast waren gegraven in de Netestellingen,tegen de voorlopige opstellingen van de veldartillerie,alsook tegen de reserve-eenheden.

De Belgen langs de Kleine Nete.
Sinds de vorige dag werd de dijk van de Kleine Nete van Lisp tot de vernielde brug van Emblem verdedigd door de Jagers te Voet,versterkt met zes mitrailleursecties van de 16e Gemengde Brigade. Tijdens 5 oktober graven de troepen loopgrachten aan de rand van de overstroomde gebieden en leggen verbindingen aan.

Het 5e en 6e Vestingsregiment bewaakt nu de overgangen van de Kleine Nete tussen Emblem en het Fort van Broechem en graaft zich in. Ze worden onder het bevel geplaatst van Generaal Trocmez,Commandant van de 2e sector. Deze voorlopige regeling van de bevelvoering werd beslist door Generaal Deguise na de weinig verzekerde houding die het 5e en 6e Vestingregiment de vorige dagen hadden getoond. Het verlaten van het interval rond Kessel lag de Vestingscommandant nog zwaar op de maag.

Tegelijkertijd wordt versterking gestuurd van de Reserve-brigade van de 2e Legerdivisie. De 5e Gemengde Brigade trekt tijdens de nacht van 4 op5 oktober in het interval te Emblem. Het 6e Vestingsregiment,ingegraven van Emblem tot Broechem-Fort moet zijn gebied uitbreiden tot Mol-ter-Nete.
Het 5e Vestingsregiment moet zich in tweede linie opstellen rond Molenveld.

Om 21u was er,tijdens de afgelopen dag,volgens een bericht uit het interval aan het Hoofdkwartier,niets speciaals gebeurt.

De Duitsers nemen Kessel in
- Belgische versie:

De 26e Landwehrbrigade had als opdracht het interval te bezetten. Indien het hier tijdig zou in slagen,kon het bij het 35e Reserve-Infanterieregiment helpen dat tegengehouden werd in Lier. Aan de Kleine Nete was de nodige artillerie niet voorhanden. Die artillerie was samengebracht voor Anderstadt voor de overschrijding van de Nete.

Op 5 oktober wordt Fort Broechem bestookt met geschut van middelbaar kaliber. Belangrijke organen worden niet vernield. De koepels en de rechter traditore batterij hielden niet op gesignaleerde doelen te bestoken: Fort Kessel,Kannaertsheide,stad Lier,hoeve Torenven en omgeving van Fort Lier.

Het Fort van Broechem vuurt met de grootste hardnekkigheid. De volgende dag zal het door 42 en 30,5-cm kanonnen vanuit Berlaar en Koningshooikt gebombardeerd worden.

Om 19u vraagt Generaal Guiette de brug ten zuiden van Lier,opgericht door de Duitsers,onder vuur te nemen.

De vestingsbatterijen,verspreid achter het interval,hadden slechts oude kanonnen van 12-cm en 8,7-cm en konden niet terugslaan. Ze konden slechts tot Kessel-dorp schieten en op het glacis van het Fort.

Fort Oelegem schiet op grootste dracht samen met de traditore batterij van Fort Broechem en de vestingsbatterijen naar de toegang van Fort Kessel waar de aanwezigheid van de vijand was gesignaleerd.

Het Detachement onder Majoor Brinck (2e Bataljon 39eLandwehrbrigade) neemt het Fort in.

Het grootste gedeelte van de 26e Landwehrbrigade houdt halt ten zuiden van de Grote Nete in afwachting van de oprichting van de bruggen. Twee Bataljons hadden het Detachement Brinck gevolgd en staan in de nabijheid van de linkeroever van de Kleine Nete in Kloosterheide en het kasteel Heibloem.

Duitse versie:
In de Duitse bronnen worden volgende bevelen voor 5 oktober genoteerd:

- Het bevel van de Divisie:
1 - Fort Kessel is tot zwijgen gebracht. Het vijandelijke vuur uit het noorden komt waarschijnlijk van Fort Broechem.
2 - Landwehr Brigade stelt 's morgens vast of het Fort verlaten is en bezet eventueel het Fort.

- Het bevel van de Brigade:
Het 2e Bataljon van de 39e Landwehr Brigade neemt de opdracht van de vorige dag terug op zich en doet een poging om in het bezit van het dorp en het Fort van Kessel te komen. Het Detachement is op dezelfde manier samengesteld als de vorige dag. De opmars begint te 06.30u in de voormiddag.

Op 5 oktober begon het Detachement Brinck terug zijn opmars tegen Fort Kessel. Majoor Brinck meldt hierover het volgende:
"De volgende morgen om 04.50u kreeg in het bevel de opdracht van de vorige avond terug uit te voeren. Om 05.30u zette ik het Detachement op dezelfde manier als de vorige dag in beweging. Ik boog voor Kessel terug noordwaarts door struik- en bosterrein en stond om ongeveer 08.00u klaar om de aanval in te zetten.

De verplaatsingen waren blijkbaar ongemerkt verlopen en ik besloot deze omstandigheid te benutten. Zonder oponthoud en met veel energie gingen de Compagnieën op de schouderhoeken van het Fort af. Zij bereikten rond 08.15u de keel van het Fort. De 6e Compagnie,die bijzonder snel vooruit was gegaan,drong onder leiding van Luitenant Leipziger in de poterne binnen en bezette onmiddellijk de bovenwallen. ik liet de 8e Compagnie volgen in het Fort. De 5e en 7e Compagnie,die op de rechtervleugelwat achtergebleven waren,gaf ik het bevel in noordelijke richting naar de Kleine Nete,richting van het Fort van Broechem,verder te gaan.


Om 08.30u was het Fort bezet. De vereiste maatregelen voor de plaatselijke veiligheid en de vereiste voorzorgsmaatregelen werden genomen. De 5e en 7e Compagnie gingen door tot aan de kleine Nete. Ze waren in de mening dat vanuit Fort Broechem niet meer gevuurd werd. Maar ondertussen opende Fort Broechem een zeer energiek schrapnel- en granaatvuur op het Fort Kessel en de omgeving maar ook op de tot aan de Kleine Nete voortgeschreden Compagnieën.

De 5e en 7e Compagnie hadden aan de Nete niet kunnen halt houden. Ik nam deze Compagnieën terug tot ongeveer 200m ten noorden van de spoorweg Lier - Nijlen. De wegen ten noordwesten van de Putting waren veilig en patrouillen werden tot aan de Kleine Nete vooruit geschoven. Het schrapnel- en granaarvuur op Kessel luwde soms. In de loop van de dag versterkte het echter meermaals. Tegen de avond kreeg ik het bevel de 5e en 7e Compagnie ter beschikking te stellen op mijn linker vleugel. Ik trok hen dus terug naar Putting. De 7e Compagnie nam onmiddellijk de Netebrug voor haar rekening. Deze brug was voordien door de aanwezige troepen opgegeven wegens het sterke artillerievuur.De 8e Compagnie stelde zich ten zuiden van het dorp op in de schuilplaatsen die de Belgische artillerie had gebouwd.Maar een Belgisch vliegtuig had weer de opstelling van de Compagnieën verkend. Door deze verkenning openden Fort Broechem en Forten 3 en 4 een energiek vuur op de stellingen van de Compagnieën maar zonder succes.Operaties in de ondersector tussen de Twee Neten - 5 oktober 1914.

De bezetting van Fort Kessel,zonder belangrijke verliezen,dankte het Bataljon aan de energie waarmee de Compagnieën met grote snelheid uit hun opstelling tegen het object zijn opgetrokken. Speciaal wordt hier de moed van Luitenant Leipziger vermeld die het bevel voerde over de 6e Compagnie. Diezelfde Luitenant Leipziger had zich reeds onderscheiden door zijn dappere houding in een gevecht in Schloss Bosch (Heist-op-den-Berg). Ook de aanvoerder van de 8e Compagnie liet zijn Compagnie snel in het Fort binnenrukken. Op die manier kregen ze een steunpunt in handen dat het hen mogelijk maakte het langer uit te houden onder het vuur van de vijandelijke zware artillerie.

Belegering van Fort Kessel.
De activiteiten van dit Fort gedurende de vorige dagen tegen de vijandelijke batterijen in actie,tegen de verdachte troepenopstellingen,tegen de Duitse troepen in beweging of aan het werk,hadden een tegenactie uitgelokt van geschut van klein en middelbaar kaliber,opgesteld in de omgeving van Fort Lier. Deze tegenactie begon na het verlaten van Fort Lier. Alleen de pantsering van de deuren en de ramen had geleden onder dit vuur dat van opzij kwam. Het gepantserde fort zou zeker lange tijd weerstand hebben kunnen bieden tegen de opmars van de 26e Landwehrbrigade. Maar de formidabele Duitse houwitsers,die vanaf dat moment ter beschikking kwamen,worden nu ingezet tegen Fort Kessel.

Om 06.00u valt het eerste 42-cm projectiel,gericht tegen het Fort, op de caponnière en veroorzaakte het blokkeren van de 5,7-cm koepel. Het tweede projectiel,dat op het schietbureel valt,dringt dwars door het dikke betongewelf.

Even na 09.00u stuurt de Commandant van Fort Kessel een koerier naar het Fort van Broechem,wegens het buiten dienst zijn van de telefoonlijnen. De betreffende boodschap was gericht aan de bevelhebber van de Vesting Antwerpen.

Rond 12.00u verneemt Generaal Deguise de hopeloze situatie van het Fort. Onmiddellijk laat hij aan de Commandant van de 3e Sector volgend bericht:

"Fort Kessel,gebombardeerd sinds 06.00u vanmorgen door stukken van groot kaliber. Drie gewelven,een gang,koepel van 15-cm ingestort. Het vijandelijk vuur is zeer goed gericht. Indien het vuur voortduurt,zal het Fort weldra niet meer dan een puinhoop zijn. Het verblijf in het Fort is onmogelijk geworden. De Commandant heeft zijn garnizoen laten vertrekken en is alleen achtergebleven in het Fort. Hij wacht op bevelen."

De verpletterende gevolgen van het bombardement zowel op het metselwerk als op de koepels als op de traditore batterijen,de gedwongen inactiviteit en het gevoel van onmacht veroorzaakten bij het personeel een staat van uiterste ontmoediging. De verstikkende lucht,teweeggebracht door het gas en het stof van het beton,verergert dit nog.

De Commandat heeft bij gebrek aan verbindingsmogelijkheden zich niet tot zij oversten kunnen richten. Hij neemt de verantwoordelijkheid op zich zijn garnizoen te laten vertrekken. Hij oordeelt dat het onbruikbaar is geworden en laat zijn manschappen,onder leiding van hun pelotonschefs,naar de brug in Emblem over de kleine Nete gaan.

hij blijft dan alleen met zijn aalmoezenier achter in het Fort. Hij stuurt deze laatste naar Fort Broechem met de reeds geciteerde boodschap. Alleen,in zijn volledig uit mekaar geschoten Fort,wacht hij op de bevelen.

Maar ondertussen waren de troepen,die de verdediging van de intervallen ten noorden en ten zuiden van het Fort moesten bezetten,ook onder hevige bombardementen komen te liggen. Zij verlaten,de ene na de andere,hun opstellingen Zij waren immers zonder dekking tegen het vuur dat van opzij,vanuit zuidoostelijke richting,vanuit Lier kwam.

De Fortcommandant Piraux is vanaf dat ogenblik volledig geïsoleerd in zijn tot een puinhoop geschoten Fort. Hij vreest te worden afgesneden van zijn manschappen. Hij wacht dan niet meer langer op de bevelen en voegt zich bij zijn artilleristen bij de brug van Emblem.

Rond 13.00u bereikt hem het antwoord op zijn boodschap.
De Commandant van de 3e sector beveelt hem met zijn manschappen terug te trekken naar Fort 8 te Hoboken.

6 oktober 1914.
De Staf van het III Bataljon Landwehr-Infanterieregiment 39 was toevallig getuige bij Kessel,hoe enkele officieren van de Oostenrijkse 30,5-cm batterijen met de auto aankwamen.
Na een korte uiteenzetting,gegeven door een Duits stafofficier,zegt een door zijn markant aangezicht en zijn blonde afhangende snor opvallende,Oostenrijkse kapitein in zijn dialect: "Nun,da werden wir balt gleich eine andere situation schaffen".
Enkele ogenblikken later kwamen jonge Oostenrijkse waarnemingsofficieren met telefoon ter plaatse. Ze sluipen in een gedeeltelijk zeer onoverzichtelijk terrein tussen onze opstelling en de vijandelijke stelling door en bereiken achter het Belgisch infanteriefront,vlak bij Fort Broechem,hun waarnemingsstelling. En dan gaat het snel vooruit,schot na schot van de 30,5-cm en 42-cm stukken komen op Fort Broechem terecht,waarbij men duidelijk kan vaststellen dat het antwoord zwakker en zwakker wordt en dat er nadien nog enkel af en toe wordt geschoten vanuit de nabijheid van het Fort,vermoedelijk door op sporen staande beweeglijke batterijen.De toestand na het oversteken van de Netelinie en de aanval op de Fortengordel - 6 oktober 1914.

7 oktober 1914.
Het 3e Bataljon rukt 's middags met de 10e en de 11e Compagnie op langs Fort Kessel naar het station van Kessel en blijft daar in gereedheid. De bruggen over de Kleine Nete,die ten noorden van Kessel in drie armen voorbij vloeit,werden door het 9e Pionier hersteld,waarbij de 10e en 11e Compagnie geholpen hebben.

's Avonds wordt gebivakkeerd aan de spoorwegovergang in Kessel. Een deel van de Compagnieën werd ondergebracht in de boerderij van De Bist,de Staf in het kasteel De Bist. Het park van dit kasteel was ingericht als stelling door de Belgen met loopgrachten en schuilplaatsen.

Volgende notities in het oorlogsdagboek van het 3e Bataljon zijn niet oninteressant:
"In het park van het kasteel De Bist vonden wij een groot aantal kisten met munitie,gedeeltelijk aan en in de vijver weggezonken. Er dient te worden opgemerkt dat het kasteel,in hetwelk wij als eerste Duitsers binnendrongen,niet beschoten en binnenin totaal verwoest teruggevonden werd. Een verwoesting zoals ze in Aarschot en Heist-op-den-Berg niet erger werd aangetroffen. Alle kasten en laden waren uitgeladen en de inhoud was door de kamers wild uit mekaar gegooid. Klavier,deuren,vensters,meubels,met ..... kapot geslagen. Alle waardevolle zaken ontbraken,de schilderijen waren uit de lijsten gesneden. Het 5e Belgische Linieregiment moet deze verwoesting aangericht hebben. Postzakken,Compagnieboeken en Compagnielijsten werden wildweg door elkaar terug gevonden. Twee Belgische inwoonsters werden door de intrek van de 10e Compagnie hierheen gebracht en hebben zich van de werkelijkheid kunnen vergewissen. Een verklaring over de bevindingen werd ondertekend.

Bij deze gelegenheid willen we vermelden dat ook in ontelbare gevallen....
Ook daar waar tot dan toe Duitse troepen nog niet binnen gekomen waren of nog niet waren kunnen binnen komen,bevonden zich dorpen,boerderijen,.....
in een toestand van een schrikwekkende verwoesting zoals hierboven beschreven. Onbetwiste bewijzen tonen aan dat de Belgische militairen in eigen streken ronduit op een barbaarse manier te werk zijn gegaan. De alleenstaande vrouwen die achtergebleven waren in de dorpen,bekloegen er zich over dat de Belgische militairen,en zelfs e officieren,zich zeer slecht gedragen hadden. De Duitse behandeling stak sterk af tegenover de Belgische. Zelfs de sieraden die de vrouwen op het lichaam droegen werden door de Belgen brutaal afgenomen. Onze soldaten hebben dikwijls werkelijk hun laatste stukje brood met verlaten vrouwen en kinderen gedeeld.

Op 7 oktober trekt het veldleger af naar de zee. De veiligheidsomwalling wordt nu verdedigd door de 2e Divisie en de Britten. De Duitsers bombarderen de stad Antwerpen.De toestand op 8 oktober 1914.

Op 8 oktober verlaten deze troepen op hun beurt de Vesting en trekt Generaal Deguise het garnizoen terug op de linkeroever.De toestand van 9 en 10 oktober 1914.

Op 9 oktober volgt de overgave van de Vesting Rechteroever en op 10 oktober die van de Vesting Linkeroever.
De Vesting Antwerpen heeft dus in totaal veertien dagen stand gehouden en het Duits offensief aanzienlijk vertraagd. De ontsnappingsmogelijkheid voor het Belgisch Leger via de Linker Scheldeoever redde ons leger van de overgave. De gevechten om de Netestellingen hebben er niet weinig toe bijgedragen dat de Duitsers ons leger tijdens haar ongemerkt terugtrekken de pas niet heeft afgesneden.

Uit: Fort van Kessel.
Artikels - Les opérations del 'armée Belge in 'Bulletin Belge des Sciences Militaires',1923.
Geschichte des Landwehr-Infanterie-Regiment nr.39, Hans Stockhausen,1929.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
WonderdoctorGeregistreerd op: 1-2-2007
Berichten: 12
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: 29 Jul 2009 18:41    Onderwerp: Reageer met quote

Dank u wel. Ik was net op zoek naar meer gedetaileerde informatie over deze faze van de grote oorlog. Er is aardig wat informatie te vinden - oa op dit forum - over de eerste en de tweede uitval, maar dit vult een enorm informatiegat wat betreft de periode vlak daarna.

Na het volgen van de 4e Duitse kavalerie divisie in 1914 ben ik me nu aan het verdiepen in de 6e Reserve Infanterie Divisie van Augustus tot December 1914.
_________________
Een in Amsterdam verdwaalde Vlaming.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
wsegers1Geregistreerd op: 2-9-2007
Berichten: 339

BerichtGeplaatst: 30 Jul 2009 12:04    Onderwerp: Reageer met quote

123 regimenten vestingsinfanterie lijkt me wat veel, is het niet.

Mvg Willem
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 6970

BerichtGeplaatst: 30 Jul 2009 13:39    Onderwerp: Reageer met quote

wsegers1 @ 30 Jul 2009 13:04 schreef:
123 regimenten vestingsinfanterie lijkt me wat veel, is het niet.

Mvg Willem


Zo heb ik dat in mijn informatie staan,maar als je weet hoeveel het er waren mag je het hier gerust verbeteren.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
jurgenGeregistreerd op: 16-6-2007
Berichten: 6808

BerichtGeplaatst: 26 Jun 2011 17:37    Onderwerp: Reageer met quote

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
jurgenGeregistreerd op: 16-6-2007
Berichten: 6808

BerichtGeplaatst: 29 Jun 2011 18:09    Onderwerp: Reageer met quote

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
VULCANUSGeregistreerd op: 23-8-2006
Berichten: 69

BerichtGeplaatst: 01 Nov 2012 12:16    Onderwerp: 123 regimenten Reageer met quote

123 regimenten vind ik ook wat veel. Ik baseer me op http://www.chasseurs-a-pied-belges.be Daar lees ik ...De emblemen van de 20 vestingregimenten kenden een vrij verschillend lot.....


Tot daar dit citaat. Ikzelf zoek nog altijd wie van de eenheden vermeld in de samenstelling van het leger dd. 1914 (bv. volgens De Vuurkaart..) zich in die vestingregimenten bevond.
Concreet: een soldaat van de 6° div. Versterkte stelling Antwerpen 4° brigade Grenadiers. In welk vestingregiment moet ik die soldaat zoeken?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
JS1Geregistreerd op: 21-7-2008
Berichten: 22

BerichtGeplaatst: 30 Jul 2014 18:20    Onderwerp: Reageer met quote

Tandorini

super informatie !!!! bedankt

gr
JS1 Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
coltroepGeregistreerd op: 3-3-2009
Berichten: 351

BerichtGeplaatst: 20 Sep 2014 14:47    Onderwerp: Reageer met quote

de Duitse kaarten interesseren mij.

Kan je gegevens van dit boek geven

auteur, titel, jaartal, enz.

Smile
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
NikoGeregistreerd op: 26-2-2008
Berichten: 698

BerichtGeplaatst: 20 Sep 2014 19:37    Onderwerp: Reageer met quote

Tschischwitz, Erich v.
Antwerpen 1914
Berlin Stalling 1925
_________________
Grtz,
Niko.

Ter herinnering aan mijn overgrootvader, Frans Van Kerckhoven, Vesting Jager te Voet tijdens het Beleg van Namur, augustus 1914

http://chasseurgraves.weebly.com
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 6970

BerichtGeplaatst: 20 Sep 2014 19:52    Onderwerp: Reageer met quote

boek is:

Fort van Kessel
uitgegeven door: Culturalia v.z.w. Kessel in samenwerking met de Simon Stevensstichting.

uitgave uit 1991

Mijn pa heeft dat ooit eens gekocht tijdens een open monumentendag
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
coltroepGeregistreerd op: 3-3-2009
Berichten: 351

BerichtGeplaatst: 22 Sep 2014 14:20    Onderwerp: Reageer met quote

Dank je Very Happy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
walter101954Geregistreerd op: 26-12-2011
Berichten: 94
Woonplaats: Aalst

BerichtGeplaatst: 22 Sep 2014 20:27    Onderwerp: aanval op Antwerpen Reageer met quote

De familie Vinck uit Antwerpen was een van die vele families die zich in september 1914 afvroegen wat ze gingen doen als de Duitsers gingen aanvallen.
Eerst werden twee dochters weggestuurd naar Ramsgate. Naarmate de situatie ernstiger wordt vertrekken ook andere gezinsleden.
Vader, een slager weigert te vertrekken en blijft ter plaatse. Per brief poogt hij contact te houden met zijn familie. Een aantal brieven zijn bewaard; behalve de familiale perikelen leren ze ons ook een en ander over de sfeer in de stad, de gebeurtenissen rond de forten en midden oktober over de prille Duitse bezetting.
Tussen 23 september en 1 november beschikken we over zes brieven. We publiceren ze hier op de dagen dat ze eertijds geschreven werden. We behouden taal en schrijfwijze; alleen werden wat punten en komma's aangebracht om de leesbaarheid te verhogen.
De kleine geschiedenis als onderdeel en bouwsteen van de grote.
Brief 1

Brief van vader Ludovic Vinck vanuit Antwerpen aan zijn dochters in Ramsgate

Bij Miss Eggleston
School House
Belmontstreet 3
Ramsgate
Engeland

Antwerpen 23 september 1914

Zeer beminde dochters

We hebben u brief wel ontvangen en daar in vernomen dat gij het daar al gewoon zijt. Dit stelt ons gerust en geeft ons voldoening.
Gij schrijft om ook naar daar te komen. Daar denken wij niet aan.
Wij zijn gerust en denken niet meer om weg moeten te gaan. Den Deudsch krijgt klop en ik denk dat het nog maar eerst voor goed zal gaan beginnen. Hij zal binnen eene maand om genade vragen zonder dat hij Antwerpen of Parijs zal gewonnen hebben.
Ik raat uwe aan van goed u best te doen dat gij alle u engels kunt, dan zijn u onkosten toch niet alle verloren.
De familie is heden weer in zijn huis, uitgenomen Charel (?) en Regien. De Belge soldaten hebben Regien hunnen hof geschonden met haar zomerhuis en fruitboomen af te kappen.
Uw broeder … is maandag 21 september moeten optrekken en zal waarschijnlijk moeten helpen slag leveren.
Aanvaard beminde dochters mijne hartelijke groeten van
L. Vinck
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
walter101954Geregistreerd op: 26-12-2011
Berichten: 94
Woonplaats: Aalst

BerichtGeplaatst: 02 Okt 2014 6:24    Onderwerp: Familie Vinck Antwerpen brief 2 Reageer met quote

Brief van vader VInck uit Antwerpen naar zijn dochters in Ramsgate
(datering: 1 oktober / poststempel op ommezijde omslag: Ramsgate 5 oct 14).

Gezusters Vinck
Bij Miss Eggleston
School House Belmontstr. N 3
Ramsgate
Engeland


Antwerpen 1 October

Beminde Dochters

Uw kaart hebben wij heden 1 oktober wel ontvangen.
De Engelsche gazetten hebben u goed ingeligt; den Duitsch is de forten aan het bombardeeren van woensdag 28 september, en heden dag en nacht , dat wij het tot bij ons goed kunnen hooren.
Het gevecht is van Lier tot Willebroeck of Puurs; ik weet niet of er al een fort zou gevallen zijn. Nu zijn wij alle bevreest. Maar wij kunnen dat hier tog niet zoo laten staan.
G met zijn vrouw en kind en die van onze Frans zijn weder bij ons.
Agter de forten zijn de menschen gaan vlugten. Duffel, Walem, Lier, Waver enz. kolozaal veel vlugtelingen.
Wij hebben tog nog goede hoop om reden dat er gezegt wordt dat de Engelsche en fransche nu langs agter komen en dan zit hij tuschen twee vieren, dan kom hij niet meer weg.
Bij Regien zijn de Duitsche gekomen en hebben de vrouw en de man die zij had gesteld om het huis te bewaken alle twee eene stamp gegeven dat zij buiten vlogen. En zij mogten nog niet meer binnen komen om een kinderhoet van de tafel te nemen; en alles zal daar mede genomen zijn.
Al de menschen van Muizen, Ramenam, Ever , alles moest lopende weg; zij schoten nog op de vluchtende menschen.
Ik hoop dat ik u in het vervolg zal kunnen laten nieuws mede deelen.

Aanvaardt mijne beste groeten
L. Vinck
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
walter101954Geregistreerd op: 26-12-2011
Berichten: 94
Woonplaats: Aalst

BerichtGeplaatst: 08 Okt 2014 16:37    Onderwerp: familie Vinck Antwerpen brief 3 Reageer met quote

Brief van Frans Vinck vanuit Kieldrecht naar zijn zussen in Ramsgate

(ca 9 oktober 1914)

Bij Miss Eggleston
School house
Belmontstreet 3
Ramsgate
Engeland

Beste zusters

Gelijk gij wel zult denken is het nu ook onzen toer geworden om te gaan vluchten en terwijl ik nu aan ’t schrijven ben, hoor ik dat Antwerpen overgegeven is.
Het was er onhoudbaar geworden daar de stadt gebombardeerd werd tusschen Woensdag en Donderdag nacht.
Wij hadden in huis veel familie van Tuyteleers, Onker Peer Jan, Onkel Grégeoir met tante Colette.
Mama is donderdag ’s morgens vertrokken met Blondin en John en zijn twee zusters . Irma, George en Gabriëlle zij hebben den boot kunnen nemen naar Vlissingen en dachten van daar tot bij u te komen. Ik hoop dat dit zal gelukken.
Theophiel heeft zich aangegeven als vrijwilliger en is ook ’s morgens vertrokken naar Oostende.
Eindelijk ik ben ’s middags ’s middags vertrokken met Mijnheer, Madame en de vrouw van François. Wij zijn overgezet naar St-Anne; dan zijn wij gegaan tot Melsele, daar hebben wij gelogeerd. ’s Anderendaags hebben wij een grooten tap naar Calloo , vandaar naar den Doel en na den middag kwamen wij aan in Kieldrecht. Ik heb daar Gregeoire gezien met zijne compagnie.
Zij waren op weg naar Oostende langs de grens.
Papa, Louis, onkel Gregoor en tante Colette zijn nog in de stad gebleven, maar ik weet niet of ze daar nog zijn.
Nu ben ik in Kieldrecht op de Hollandsche grens bij een varkensboer. Ik denk hier nog wat te blijven zoolang hier geen gevaar is.
De familie Bode die ik bij mij had waren hier niet gerust in en zijn voortgetrokken naar Hulst waar zij familie hebben.
Als ik de stad verlaten heb waren er reeds honderden bommen op de stad geworpen en staan de Petroltanks en verschillende huizen , bijzonder van Berchem, in brand.Er zijn (er) in onze geburen ook verschillige gevallen doch ik hoop dat ons huis nog zal gespaard zijn.
Waar ik nu ben komen veel gevluchte soldaten en geven zich over aan Holland, daar volgens het schijnt hunnen weg afgesneden is naar Oostende.
Dus ons België is voor het oogenblik ver naar de kwartjes. Doch het is te hopen dat de verbondene legers dien leelijken Duitsch er gauw kunnen uitgooien.
Nu zou ik eens wat nieuw(s) over u willen weten en hoe het met de centen zit. Want dat spel kan nog lang duren en dan zouden de species wel kunnen opgeraken.
Als ge schrijft denk ik wel dat het nog zal terecht komen alhoewel het nog op belgischen grond is want ik ben maar op 100 meters van ’t Hollands grondgebied en daar is de gemeente Nieuw Namen.
Dus voor het oogenblik is het met mij opperbest en ik hoop van u en gansch onze familie hetzelven. In afwachting van zoo gauw mogelijk een antwoordje te krijgen daar ik zeer curieus ben groet ik u.
Uw broeder
Frans
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
walter101954Geregistreerd op: 26-12-2011
Berichten: 94
Woonplaats: Aalst

BerichtGeplaatst: 11 Okt 2014 19:47    Onderwerp: Brieven familie Vinck 1914 Reageer met quote

Kladbrief (fragment) van zussen Vink uit Ramsgate naar broer Frans in Kieldrecht (datering kort na brief 3 = tussen 9 en 15 oktober 1914)

Florent Lesandre
Kouter n° 18
Kieldrecht (bij Nieuw Namen)
België / Grens van Holand

Wij zijn zeer verheugd wat nieuws van u te vernemen. Wij hebben gisteren nieuws van mama ontvangen; die zullen waarschijnlijk morgen hier (zijn)
Het is hier heel goed ; indien ge u daar niet goed bevind, kom dan maar af. We zullen nog wel een plaatsje voor u vinden.
Spijtig dat papa en Louis niet bij u is.
Je vraagt ons hoe het met de centen is; voor het ogenblik hebben wij er nog. Indien ze gingen opgeraken zou ik me wel weten te proberen om er te verdienen.
Hier zijn veel gewonde soldaten van België. Ze logeren in een groot hotel recht over de zee; ze hebben het hier zeer goed. Deze namiddag ga ik en …..met een van deze gewonden wandelen
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
walter101954Geregistreerd op: 26-12-2011
Berichten: 94
Woonplaats: Aalst

BerichtGeplaatst: 13 Okt 2014 17:02    Onderwerp: brieven Antwerpen oktober 1914 Reageer met quote

Antwerpen 5 WOI familie Vinck brief 5

Brief van vader Vinck uit Antwerpen (ca 13/15 oktober 1914)
aan zijn vrouw en kinderen in Ramsgate

Madam en kinderen Vinck
Bij Miss Eggleston
School House Belmontstreet
Ramsgate
Engeland

Beminde vrouw en kinderen

Gij hebt waarschijnlijk al wel eens gedacht hoe mag het te Antwerpen gaan. Te Antwerpen gaat het goed met de Duitsche, daar zijn er niet veel niet meer. Gij zoudt het van hen niet kunnen geloven dat zij het op een ander zoo afschuwelijk hebben af gegeven. Als het zoo blijft kan het er goed door, niettegenstaande zijn wij tegen wil en dank onder hun bevelen.
Geheel de naste familie is weder in zijn huis gekeerd uitgenomen mijn broeder Frans, zijn vrouw en …. Daar heb ik nog niet van gehoord.
Ik ben met Frans, Louis en Kolet , zoo ben ik nog al tamelijk gesteld.
In Antwerpen is ook veel volk weder gekeerd, maar daar zijn er nog al wat weg. De schrik was zoo groot onder de menschen dat er bijna niemand bleef. Die gebleven zijn , die zijn de beste: niet bedrogen of bestolen; die gevlugt zijn hebben meestal veel afgezien, ook vele bedrogen en bestolen. En anderen vinden alles verbrand bij hunne wederkeer.
Ik verlang te weten hoe gij u allen gehad hebt, in welken toestand gij nu zijt en wat gij van zin zijt te doen.
Gelijk den tijd nu is, kan hij nog lang zijn en ook wel blijven.
Gij zijt nu ver gaan vlugten voor u lichaam te red(d)en , zorgt nu ook zooveel te doen voor u ziel.
Ik wil u mijn gedacht zeggen wat gij zout doen.
Als het leven waar gij zijt niet te duur is, zou ik nog wat aanzien, de kinderen naar school laten gaan. En ten minste een van de meisjes laten naar huis komen. Gij verstaat wel dat Kolet geerne naar huis gaat.
Het fabriek van Holbrechts is zedet eennige dagen aan het werk. Mijnheer …. zet de zaak voort.

Aanvaard mijne beste groeten
L. Vinck
Ziet hier agter mijn adres

Ik geef u het adres hoe gij kunt weder schrijven

Suikerbuik
Herbergier
Huibergen
Holland
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45652

BerichtGeplaatst: 19 Okt 2014 14:01    Onderwerp: Reageer met quote

Furore Teutonico: Antwerpen brandt!
donderdag 9 oktober 2014


Quote:
Op 9 oktober 1914, precies 100 jaar geleden, ontwaakte Antwerpen uit een bange nachtmerrie. Sinds 7 oktober middernacht was de stad onafgebroken bestookt door Duitse kanonnen, a rato van één obus elke tien seconden.
“Het was of iemand in een vast ritme op de donkere koepel van de nacht bonkte … Boemm… Boemm…”, zou de schrijver Jozef Muls vanuit zijn vluchtoord Kapellenbos rapporteren. Voor de latere architect Renaat Braem, destijds een kleuter van vier, stond het bombardement van Antwerpen als vroegste herinnering in het geheugen gegrift.
Pas 33 uur later viel een loden stilte over de brandende metropool, gehuld in een rode gloed die zichtbaar was van Sint-Niklaas tot Bergen op Zoom. De bommenregen had op tientallen plaatsen in de stad felle vuurhaarden doen ontstaan, een inferno waartegen de brandweer machteloos stond. Sinds de val van het Fort van Walem op 2 oktober, was de watertoevoer naar Antwerpen immers afgesloten, en door de vlucht van het gros van de bevolking konden de vlammen ongehinderd overslaan van het ene leegstaande pand naar het andere.
Archiefonderzoek naar aanleiding van de herinventarisatie van het bouwkundig erfgoed van de leien en de lanen rond het Stadspark, bracht begin dit jaar één van de geteisterde sites opnieuw aan het licht, de Van Breestraat. Tijdens het bombardement werd hier een bouwblok statige herenwoningen van omstreeks 1870 tot een zwartgeblakerde ruïne herleid. Begin jaren 1920 volgde de wederopbouw in een waaier aan eigentijdse bouwstijlen.

Lees verder op en volgde prachtige linkjes
https://www.onroerenderfgoed.be/nl/actueel/nieuws/furore-teutonico-antwerpen-brandt/
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
walter101954Geregistreerd op: 26-12-2011
Berichten: 94
Woonplaats: Aalst

BerichtGeplaatst: 31 Okt 2014 17:57    Onderwerp: Antwerpen 1 november 1914 Reageer met quote

Brief van vader Vinck uit Antwerpen (1 november 1914) naar zijn vrouw en kinderen in Ramsgate

Beminde vrouw en kinderen

Ik heb uw brief wel ontvangen en opgemerkt dat gij aan mijn schrijven niet volkomen gelooft. Hetgeen ik geschreven heb is niets af- of bij gedaan. Hetgeen gij schrijft uit de gazetten nopens Antwerpen daar is niets van.
Den toestand is zoo dat er nog weinige soldaten zijn en alle …..menschen.
Dat de katelieken scholen beginnen heden 1 november, de stadscholen nog niet.
Wat ik denk is dat het leven in Antwerpen zal duur worden. Van alle kanten komt men nar Antwerpen om alles weg te halen. Ziet de volgende prijzen: zout : 0,25 f.; groen zeep : 0,60 f. den kilo; petrol : 0,30 fr à 0,40 fr de liter; kolen: 50f. de 100 kilo.
Daar mag maar een soort van brood gebakken worden en dat is grof. De bakkers moeten hun bloem gaan kopen op het stadhuis. Fijn bloem kunnen zij krijgen voor bistele en fijn gebak; het broot kost 0,33 f.
En voor uit Antwerpen te geraken dit is beter dan vroeger. De vrouwen en juffrouwen en mannen van 60 jaar hebben geen pasport nodig. Andere mannen hebben pasport noodig, en om er een te krijgen is nogal moeilijk om reden dat het slecht vooruit gaat op dit ….
Wij zijn vrij van gans België door te gaan. Den tijd laat mij van te provitieren.
Niet tegenstaande heb ik eens per velo tot Duffel geweest. Duffel arm Duffel om zoo te zeggen: bijna gans in gruis geschoten. Van horen te zeggen gans Waelem en Lier ook zeer erg.
Mijnheer Aerts van Leuven wonende nevens Hortense heeft bij mij geweest en gezegt dat haar huis en het zijne alsook de meubelen bewaard is gebleven. Maar sjef is nog gevangen in Duitschland. Daar zijn er over een tiental dagen verschillige weder gekeerd, met een kasjet (?) op den rug van waar zij kwamen. Dat waren alle oude mannen ; zij hadden moeten werken aan versterkingen.
Voor wij bij u te komen ,daar moogt gij niet aan denken; wij agten ons hier veilig genoeg. Wat wij hier doorstaan hebben, dat weten wij; wat wij nog te verwagten zijn dat weet geen mensch. Maar als schoten zij nog eens zoo hart, weggaan dat doen ik niet.
Ik zijn genootzaakt nogmaals mijn verzoek te doen van ten minsten een dochter naar huis te komen. Kolet is weg; ik kan mijn zelven red(d)en met vreemde menschen, gij weet dat ik daar niets moet van hebben. Gij zult mij vragen : wie moet er naar huis komen. Ik antwoord u degene die daar het minst verrigten kan. Mama kan dit het beste beslissen. Ikverzoek mama van daar te blijven zoo lang daar kinderen zijn , om ze te bewaken en te verzorgen. Ik hoop dat gij alle u gedacht zuld laten gaan (?) en denken aan plicht van te gehoorzamen.

Aanvaard mijne hartelijke groetennissen

L. Vinck

Als er in Antwerpen iets aan ’t broeien is bij voorbeld dat den Duitsch de jonge mannen zou pakken; om die rede zou dan zeker dochters moeten naar huis komen omdat ik L(ouis) en Fr(ans) zou kunnen laten vlugten

Fr heeft in St Amants geweest ; met die familie is alles goed maar de kerk is afgebrand.
Clemens en broeder is weder te huis
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Overige oorlogstonelen in België Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group