Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Hoornwerk van Antwerpen en Wo1

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Ieper en de Westhoek Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Fritz Kempf
Ere WikiMusketier


Geregistreerd op: 4-4-2006
Berichten: 10370
Woonplaats: Wipers (Ieper)

BerichtGeplaatst: 16 Mrt 2009 21:19    Onderwerp: Hoornwerk van Antwerpen en Wo1 Reageer met quote

Bijna niemand weet of ken het. Het Hoornwerk van Antwerpen. Beetje info.

Spaanse Citadel
Het begon in de eerste helft van de 17de eeuw. De Spanjaarden bezetten de grensstad Ieper en verdedigde zich tegen de aanstormende Franse troepen. In ieper bevond dan ook een sterk Spaanse garnizoen. De periode van de geuzen indachtig, werden de versterkingen uitgebreid met een citadel op een helling aan de oostelijke vestingmuren. De citadel kreeg een kasteel. Hierdoor kreeg de gracht tussen de Hoofdwallen en het Hoornwerk van Antwerpen (Toen aangeduid als "Corne de Anvers", Frans voor "Hoorn van Antwerpen"), de benaming "Kasteelgracht". Deze begon vanaf de "Porte de Messines" (Mesenpoort, die later de naam Rijselpoort kreeg) en eindigt bij de “Porte d'Anvers” (Antwerpenpoort die tussen 1804 en 1815 de benaming “Napoleonpoort” kreeg. Na de Slag van Waterloo, kreeg de poort de benaming “Menenpoort”). De vijfhoekige citadel had in elke hoek een bastion die voorzien werd met een of meerdere kanonnen. Achter de muren, binnenin de citadel, lagen de kazernes en de woning van de gouverneur. Het verkeer die kwam vanaf het Oosten, moest doorheen de citadel ter controle.

Franse bezetting

In 1678 belegerden de Franse troepen van Lodewijk XIV Ieper, na de overwinning tegen de Spanjaarden. Omdat Ieper als grensstad een strategische stad was, werd de opdracht gegeven aan de Franse hoofdingenieur Maarschalk Vauban om Ieper te versterken. Hij bouwde talrijke nieuwe voorversterkingen en een groot deel van de omwalling werd volgens het gebastioneerde systeem herbouwd. De voorversterkingen zorgden ervoor, dat de vijandelijke artillerievuur de hoofdwallen moeilijk kon bereiken. Op talrijke plaatsen van de stad, werden hoornwerken aangelegd. Ten Noorden lag o.a. Het Hoornwerk van Anntwerpen. De overige Hoornwerken waren: Belle (Corne de Bailleul), Elverdinge (Corne de Elverdinge) en de Torre (Corne de Torre). Het kreeg de benaming omdat het in de richting van Antwerpen lag.Zoals eerder vermeld, bouwden de Spanjaarden een citadel. Vauban brak het kasteel af en verbouwde de citadel tot een vijfdelige hoornwerk, gescheiden door droge grachten.

Oostenrijkse bezetting

In 1713 hebben de Oostenrijkers de Fransen uit de stad kunnen verdrijven. Toen was keizer Jozef II aan de macht. Jozef II wilde zijn zegje hebben over alles. Hij bepaalde gewoon alles. Maar hij wou Oostenrijk sterk maken en hiervoor had hij geld nodig en vond dat het onderhoud van al die versterkingen te duur ging worden. Maar dit had ook een andere reden. Zijn zus Marie-Antoinette trouwde met de Franse koning Lodewijk XVI. Jozef II zag dit zeer voordelig omdat hij geen vrees moest krijgen van het leger van zijn schoonbroer, het Franse leger. Hierdoor werden de dure grensversterkingen vanaf 1781 ontmanteld en de militaire gebouwen en gronden verkocht. In 1782 werden de werken gestaakt. Niet alles werd ontmanteld. In 1789 vond de Brabantse Omwenteling plaats, een opstand van de Zuidelijke Nederlanden in 1789 en 1790 tegen het Oostenrijkse gezag van keizer Jozef II. Het begon in Brabant maar breidde zich al heel snel uit over Vlaanderen en nadien ook in Henegouwen, Namen en het oude Limburg. Deze opstand leidde tot het kortstondig bestaan van de Verenigde Nederlandse Staten onder leiding van Hendrik van der Noot. Men was het niet eens met de door Jozef II ingevoerde vernieuwingen op bestuurlijk en rechterlijk vlak en men verdreef de Oostenrijkers uit onze streken. De troepen van Meense generaal Van der Meersch, vormden echter geen partij voor de geoefende en ervaren Oostenrijkse soldaten. Ieper kreeg een aantal noodversterkingen want Jozef II had de stad onverdedigd achtergelaten en Ieper wisselde enkele keren van bezetter.

Napoleon

Tot 1794 kreeg Ieper enkele keren een andere bezetter, toen de Franse keizer Napoleon 6500 Hessische en Hannoverische soldaten de stad opstuurde, onder leiding van de generaals Moreau en Vandamme. Uiteindelijk namen de Fransen de stad terug over, nadat de Oostenrijkers bij gebrek aan water, voedsel en munitie overgaven. De stad en de streek werd compleet leeg geroofd. De verdedigingwerken werden door de bezetter verwaarloosd en zelf de palissades werden door de Ieperlingen gestolen omdat ze geen brandhout hadden. Bovendien werd Ieper een arrondissementshoofdplaats van het “Département de la Lys” (het Leiedepartement).

Verenigd Koninkrijk der Nederlanden

In 1815, na de nederlaag van Napoleon, vormde België en Nederland het “Verenigd Koninkrijk der Nederlanden”, met Willem I als koning. De Nederlanders begonnen de verdedigingwerken grondig te herstellen en te versterken. Ook het Hoorwerk van Antwerpen kreeg wijzigingen. Het vijfdelige Hoornwerk van Antwerpen werd verbouwd tot een vierdelige constructie. Ook werd het Hoornwerk voorzien met kazematten.

Koninkrijk België

Maar op 21 juli 1831 vond de belangrijkste dag plaats voor de Belgen. Leopold Joris Christiaan Frederik legde de eed af en werd de eerste koning van het Koninkrijk België en dit maakte een omwenteling in de militaire geschiedenis. In 1850 besloot de Belgische regering om België te laten ontmantelen van de talrijke verdedgingswerken. In 1853 werd Ieper ontmanteld, waaronder het Hoornwerk van Antwerpen. Het hoornwerk werd verdeelt en verkocht als privégrond. De wallen werden grotendeels afgebroken, idem voor de kazematten. De kasteelgracht werd gedeeltelijk verhard en eind 19de eeuw was het noordelijk deel van het Hoornwerk al verkaveld. De eigenaar van de grond, gebruikte het land als landgebied en liet de ondergrondse kazematten zitten. Ook een stuk van de “contre escapre” vestingmuur en het reliëf werden behouden. Op de grond werd een boerderij en de de “Maison de bienfaisance” (Frans voor Rijksweldadigheidsgesticht) gebouwen. De Rijksweldadigheidsgesticht was een instelling voor delinquente jongens.

Tijdens en na de Wereldoorlogen.

De kazematten en de vestingmuren, werden tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt als schuilplaatsen voor de troepen die in de stad gelegerd waren. Zo werden talrijke Dugouts uit de vestingmuren gegraven. Maar ook bunkers gebouwd op de Vestingwallen. Sommige zalen en kazematten werden als slaap- of stapelruimte ingericht. Er werden toegangssluizen gemetseld en betonnen versterkingen aangebracht. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de kazematten gebruikt als slaap- of stapelruimte. Niet alleen door het bezette Duitse leger, maar ook door de Ieperlingen. De Duitsers gebruikten bepaalde kazematten als munitiedepot en metselde versterkingen in de kazematten. Na de Eerste Wereldoorlog oorlog, werden op de gronden talrijke gebouwen geplaatst. Zo werd bijvoorbeeld een wijk aangelegd en werd het Jeugdstadion (Hedendaags gekend als de Fenix) op het grond gebouwd. Maar ook talrijke fabrieken verschenen uit de grond. Hierdoor zag de toekomst van het landschap zeer dramatisch uit. Tot 1984, toen het Ieperse bestuur besloot om alle industrie ten Noorden van Ieper te plaatsen. Hierdoor werden geen gebouwen meer geplaatst op het land waar het Hoornwerk bevond. Vier jaar later kocht Ieper, 6 ha weiland en het hoevecomplex. In 1993 werden de gebouwen afgebroken en in 1998 werd het een stadspark. Ondertussen bevonden de kazematten nog op 2 ha grond in privé bezit. Maar in 2007, werd het 2 ha privégrond opgekocht door Ieper. De kazematten zijn te bezichtigen. Maar in de winter gesloten en gebruikt als overnachtingsplaats voor 6 Vleermuis soorten en in de zomer normaal toegankelijk met gids. Als je eventjes alles goed bekijkt, kan je namelijk links nog het gewapend beton terug vinden. Ook bevinden er struiken bij de kazemat met dorens, die gebruikt werden als “prikkeldraad” op de eerste omwalling die tot rond de 14de eeuw zal blijven.

Foto's net na het opkopen van Ieper en het toegankelijk geven aan het publiek.


Ingang van de Kazemat. Je kan de linkerkant van de ingang met beton zien.


Kazemat binnenin gekeken met links een stukje beton.


De "contre escapre" die helaas geschonden is.


En een oud kaartje. Een rode stip geeft ongeveer de locatie van de kazemat.
_________________
"Kennscht mi noch?" ~~~ Who is the real "Fritz Kempf"?

Ypres Salient on Pictures
Discover the Salient - Meet the men


FHSW Wikia
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
Fritz Kempf
Ere WikiMusketier


Geregistreerd op: 4-4-2006
Berichten: 10370
Woonplaats: Wipers (Ieper)

BerichtGeplaatst: 08 Jul 2009 22:57    Onderwerp: Reageer met quoteToen ik er vandaag heen ging, lag de poort af. Ik weet niet of je er in mag nu, maar ik heb toch wel geniepig geweest om 2 meters dieper te wandelen en een foto gemaakt van de plaats waar de tunnels bijeen komen. Laughing
_________________
"Kennscht mi noch?" ~~~ Who is the real "Fritz Kempf"?

Ypres Salient on Pictures
Discover the Salient - Meet the men


FHSW Wikia
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Ieper en de Westhoek Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group