Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Oproep: Help ons het oorlogserfgoed in kaart te brengen.

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Oproepen Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Katrien VGeregistreerd op: 8-6-2009
Berichten: 2
Woonplaats: Leuven

BerichtGeplaatst: 23 Jun 2009 18:42    Onderwerp: Oproep: Help ons het oorlogserfgoed in kaart te brengen. Reageer met quote

VIOE needs you! Help ons het oorlogserfgoed in kaart te brengen.

Maak je een wandelgids langsheen het oorlogserfgoed in je gemeente? Bestudeer je een bunkerlinie of loopgraven? Je hebt een overzichtslijst van de oorlogsgedenktekens in je streek? Alle vredesbomen van het Meetjesland werden door jou gefotografeerd? Dan heeft het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) je nodig! Wij willen immers een overzicht maken van alle projecten rond oorlogserfgoed. Laat ons weten wat je weet via het formulier dat je kan downlaoden op http://www.vioe.be. Graag ontvingen wij al je informatie tegen eind september 2009!


Waarom willen we een overzicht maken van het onroerende Eerste Wereldoorlogerfgoed?


In 2014 is het 100 jaar gelden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Dat de herinnering aan “de Groote Oorlog” nog volop leeft, is te merken aan de verschillende projecten die op poten worden gezet. Om zicht te krijgen op die veelheid aan initiatieven, maakt het VIOE een overzicht van het onroerende Eerste Wereldoorlogerfgoed dat onderzocht en geïnventariseerd is (of zal worden). Zowel archeologische, bouwkundige, als landschappelijke aspecten komen daarbij aan bod.

Op basis van het overzicht zullen twee aspecten worden gerealiseerd:
1. Er komt een evaluatie van de stand van zaken van het onderzoek naar het Wereldoorlogerfgoed in Vlaanderen. Daarin moet duidelijk worden wie met welk onderzoek bezig is of was. Die tekst zal voor iedereen raadpleegbaar zijn op de website van de Onderzoeksbalans Onroerend Erfgoed in 2010 (www.onderzoeksbalans.be).
2. Er wordt geëvalueerd voor welke locaties en voor welke types erfgoed verdere inventarisatie noodzakelijk is. Vele projecten richten zich op de Westhoek waar de oorlog tot vandaag nog het meest zichtbaar is. Maar ook in de rest van Vlaanderen zijn er nog veel sporen van “de Groote Oorlog”. Het VIOE wil dan ook op de hoogte blijven van ál het oorlogsonderzoek in Vlaanderen.

Over welk oorlogserfgoed gaat het?

Wij zijn NIET op zoek naar ROEREND erfgoed zoals memorabilia, archiefstukken enzovoort. Wat we wél zoeken:

Bouwkundig Erfgoed: Zichtbare oorlogsrelicten uit de Eerste Wereldoorlog zoals oorlogsmonumenten, bunkers, gedenktekens, noodwoningen, schuilplaatsen en begraafplaatsen. Ook niet te vergeten is het erfgoed uit de periode na de Eerste Wereldoorlog, namelijk de wederopbouw, die onlosmakelijk verbonden is met de oorlog.

Archeologie: De oorlogshandelingen liggen aan de basis van een immens bodemarchief. Van haastig gegraven mangaten, over 'primitieve' greppels tot goed uitgebouwde loopgraven. Ook geschutsplatformen, schuilplaatsen, depots, latrines, smalspoorwegen ... kunnen in min of meerdere mate ingegraven geweest zijn en bodemsporen nagelaten hebben. Of die sporen goed bewaard gebleven zijn, hangt af van de mate waarin het terrein na de oorlog weer landbouwwaardig werd gemaakt.
De oorlog ging ook ondergronds. Er werden honderden deep dugouts uitgegraven: ondergrondse ruimtes die dienst deden als schuil- en slaapplaats, hoofdkwartier, hospitaal ... En dan zijn er nog de menselijke resten. Gesneuvelden die tijdelijk werden begraven maar die naderhand vergeten zijn; soldaten die sneuvelden in een obusput of uiteengereten zijn door de ontploffing ... Het is een zeer gevarieerd sporenspectrum. Van zeer vluchtig tot zeer substantieel, van stellingoorlog tot slagveld, goed bewaard of sterk verstoord, van sterk gepersonaliseerd tot massaal geproduceerd ...

Landschap: Naast de bouwkundige en archeologische elementen die onlosmakelijk deel uitmaken van het landschap, denken we ook aan beplantingen (bomen, houtkanten, bosjes, bermen ...), landgebruikspatronen, infrastructuur, reliëf (heuvels, locale verhevenheden, valleien, taluds …), oppervlaktewater (beken, poelen, kraters …), oriëntatiepunten, zichtassen enzovoort. Ook de betekenisvolle relaties tussen landschapselementen en –kenmerken nemen we onder de loep. Hoe heeft de oorlog het landschap veranderd? Hoe zag het landschap van de zogenaamde verwoeste gewesten eruit vóór 1914? Welke landschapselementen overleefden de oorlog? Welke nu nog zichtbare landschapselementen – in heel Vlaanderen– zijn ontstaan of in de oorlog hebben door de oorlog een (bijkomende) betekenis gekregen? Hoe werd het landschap na de oorlog weer opgebouwd?
Daarnaast interesseert ons de strategische rol van het landschap voor de oorlogsvoering. Welke landschapskenmerken en specifieke -elementen bepaalden de locatie en aard van militaire structuren en strijdvoering? Welke betekenis had en heeft het landschap voor de beleving van de oorlog, voor de soldaten toen, de toenmalige en huidige bewoners en de talrijke bezoekers?

Meer info

Katrien Verwinnen
Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed
Phoenix-gebouw , 1ste verdieping
Koning Albert II-laan 19, bus 5
1210 Brussel
Tel. 02 553 16 78
E-mail: katrien.verwinnen@rwo.vlaanderen.be

  Naar boven
  Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
  Tandorini  Geregistreerd op: 11-6-2007
  Berichten: 7053

  BerichtGeplaatst: 03 Okt 2009 22:03    Onderwerp: Reageer met quote

  http://inventaris.vioe.be/woi/relicten?gemeente=&deelgemeente=&hoofdklasse=&klasse=&subklasse=&oorlog=WOI&trefwoorden=

  En ze blijft groeien. Smile

  http://inventaris.vioe.be/portaal
  Naar boven
  Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
  Yvonne
  Admin


  Geregistreerd op: 2-2-2005
  Berichten: 45654

  BerichtGeplaatst: 10 Nov 2009 8:05    Onderwerp: Reageer met quote

  Mooi, ik denk dat er zat users op Forum Eerste Wereldoorlog mee kunnen helpen.
  _________________
  Met hart en ziel
  De enige echte

  https://twitter.com/ForumWO1
  Naar boven
  Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
  Finnbar
  Moderator


  Geregistreerd op: 5-11-2009
  Berichten: 6982
  Woonplaats: Uaso Monte

  BerichtGeplaatst: 10 Nov 2009 11:24    Onderwerp: Reageer met quote

  Denk dat het een beetje laat is..

  Quote:
  Graag ontvingen wij al je informatie tegen eind september 2009!
  Naar boven
  Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
  Berichten van afgelopen:   
  Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Oproepen Tijden zijn in GMT + 1 uur
  Pagina 1 van 1

   
  Ga naar:  
  Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  Je mag geen reacties plaatsen
  Je mag je berichten niet bewerken
  Je mag je berichten niet verwijderen
  Ja mag niet stemmen in polls


  Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group