Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

karabinier-wielrijders

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het Belgisch Leger 1914/1918 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
de_jerreGeregistreerd op: 5-8-2008
Berichten: 339

BerichtGeplaatst: 22 Mei 2009 12:00    Onderwerp: karabinier-wielrijders Reageer met quote

hallo,

ik weet ondertussen wat over de karabinier-wielrijders, maar ik hoor er toch niet veel meer van in de loop van de eerste wereldoorlog, hoe komt dit?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 22 Mei 2009 12:18    Onderwerp: Re: karabinier-wielrijders Reageer met quote

de_jerre @ 22 Mei 2009 13:00 schreef:
hallo,

ik weet ondertussen wat over de karabinier-wielrijders, maar ik hoor er toch niet veel meer van in de loop van de eerste wereldoorlog, hoe komt dit?


Wat bedoel je hier mee?

De "Zwarte Duiveltjes" waren een onderdeel van de cavalerie-divisie.
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
de_jerreGeregistreerd op: 5-8-2008
Berichten: 339

BerichtGeplaatst: 22 Mei 2009 12:22    Onderwerp: Reageer met quote

ik bedoel dat je hoort van de karabinier-wielrijders bij de slag van haelen, maar voor de rest (vind ik toch) dat ze vergeten zijn, ik wil dat de mensen denken wat deze wielrijders hebben gedaan.

snap je? ( het is wat moeilijk om het uit te leggen Smile )
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
de_jerreGeregistreerd op: 5-8-2008
Berichten: 339

BerichtGeplaatst: 22 Mei 2009 16:18    Onderwerp: Reageer met quote

dus ik zou graag, samen met jullie zoveel mogelijk informatie inwinnen waarin de karabinier-wielrijders centraal staan !
(ook kleding, wapens, ... zijn welkom)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Benny VinkeGeregistreerd op: 18-6-2008
Berichten: 2290

BerichtGeplaatst: 22 Mei 2009 17:05    Onderwerp: Tekst uit het guldenboek der vuurkaart Reageer met quote

In 1911 gevormd uit de 4 Compagnies-Wielrijders van het Regiment Karabiniers wordt het Bataljon teruggebracht op 3 Compagnies bij de herinrichting van het leger, den 15e December 1913 en, onder den naam van Karabiniers-Wielrijders aan de Cavaleriedivisie toegevoegd.

Later, wanneer in 1915 een tweede Bataljon Wielrijders gevormd wordt neemt het den titel van 1e Bataljon Karabiniers-Wielrijders.

Vertrokken uit Vilvoorde, den 3e Augustus 1914, op de tonen van vaderlandsche liederen snellen de Karabiniers-Wielrijders vanaf den 4e Augustus den vijand tegemoet, overal den weg versperrende aan de Duitsche cavalerie, zij toonen een zoodanige juistheid in hun schieten, een zoodanige vurigheid in de jacht op de Uhlanen, dat de vijand hen vanaf den 10e Augustus den naam geeft van “De Zwarte Duivels”.

Te Halen, den 12e Augustus, overladen zij zich met roem, door hunne heldhaftige hardnekkigheid.

Ten getalle van 210, bieden zij, vijf uren lang, aan eene geheele cavaleriedivisie, waarvan de stormloopen in de flank of de achterzijde er niet toe komen hen hunne stellingen te doen verlaten. Deze gedenkwaardige dag, die aan het Bataljon zijne eerste vermelding verschafte, kostte de helft van de in linie gebrachte manschappen.

Bij K.B. van 11 October 1930 werd de fanion van het 1e Bataljon Karabiniers-Wielrijders, om zijn prachtig gedrag te Halen, vereerd met het Kruis der Leopoldsorde.

Te Werchter, te Aarschot, Te Aalst, geeft het Bataljon blijk van denzelfden opofferingsgeest.

Binst den Slag aan den Ijzer helpt het mede aan de heldhaftige verdediging van den stroom, te Merkem, te Diksmuide, onder de bevelen van Kolonel Jacques en van Admiraal Ronarc’h, te Nieuwpoort met de Fransche 42e Divisie van Generaal Grossetti.

De gevechten aan den Reigersvliet(6 en 8 maart 1918) verschaften aan het bataljon eene tweede vermelding voor den schoonen aanvalsgeest waarvan het blijk gaf in de tegenaanvallen die ons onze tijdelijk verloren stellingen teruggaven.

Dan kwam het Offensief in Vlaanderen. De overgroote vermoeienis overkomende, zijne te zwaar geladen velo’s voortstekende op onbruikbare wegen of over omgewoelde velden, moest het 1e Bataljon Karabiniers-Wielrijders overvloedig met zijn bloed het geluk betalen den vijand omver te werpen. Het ontzet Torhout den 17e October in den morgen, maakt vele krijgsgevangenen en dringt denzelfden avond tot aan de poorten van Brugge.

Den 19e bij een nachtelijken aanval, verovert het de gemeente Knesselare en bemachtigt nogmaals krijgsgevangenen en mitrailleusen.

Eindelijk, den 2n November 1918, achtervolgt het den vijand vanaf het afleidingskanaal tot op de boorden der vaart Gent-Terneuzen. Op 3 November verjaagt het den vijand uit Wippelgem en, met het 4e Regiment Lansiers, dwingt het hem zich op den rechteroever van gezegde vaart terug te trekken.

De fanion van het 1e Bataljon Wielrijders draagt de vermeldingen: Halen, Antwerpen, IJzer, Reigersvliet, Wippelgem en is versierd met het Kruis en den Nestel der Leopoldsorde.

2e BATALJON

Het 2e Bataljon Karabiniers-Wielrijders werd gevormd den 28n Januari 1915 door het samenvoegen der 3 Compagnies-Wielrijders, die zelf gevormd geweest waren in de eerste dagen van den oorlog, uit allerhande zeer verschillende eenheden: wielrijders der oude klassen van het 1e Bataljon, voetvolk van de 3e en 6e Legerdivisies, te voet gestelde cavaleristen en oorlogsvrijwilligers.

Deze compagnies hadden reeds deelgenomen aan de verrichtingen van het begin van den veldtocht, maar het is in het slijk van den IJzer en gedurende de lange perioden van de loopgraven der jaren 1915, 1916, 1917 dat het Bataljon een Korps wordt en zijn eerste traditiën verwerft. Onder het geleide van Majoor A.-E.-M. Dubois die het onder zijn bevel gehad heeft sedert zijne samenstelling tot in Januari 1919, werkte het onderscheidenlijk mede aan de verdediging van al de sectors van het Belgisch front: Knokke, met de 2e L. D.; Diksmuide, met de 6e en de 4e L. D.; Noordschoote-Lizerne, met de 2e L. D.; Blauwvoetbrug-Berkelhof, met de 4e L. D.; Steenstraat, met de 5e L. D.; Nieuwcappelle, met de 6e L. D.

Einde October 1917, bij het eerste Offensief in Vlaanderen, had het de eer, in samenwerking met den uitersten linkervleugel van het leger Anthoine, het schiereiland Luyghem-Vijfhuizen, te veroveren, ‘t eerste teruggewonnen stukje Belgischen grond.

Gedurende de eerste dagen van October 1918, is het te Oud-Stuivekenskerke. Het is in eerste lijn bij den aanval van 6 Maart en slaat dezen af terwijl zijne verkenners, met die van de Cavalerie divisie, aan het hoofd zijn van den tegenaanval der Jagers te paard, die de groote wacht van Reigersvliet terugnam. Het Bataljon werd voor dit wapenfeit op de Legerdagorder vermeld.

Eindelijk komen de groote overwinningsoffensieven van October 1918, en in de achtervolging kan het Bataljon opnieuw zijne rol opnemen van wielrijderstroep. Den 16e October, als voorwacht van de cavaleriedivisie, ten Noorden van Lichtervelde, bemachtigt het een mitrailleuse en gevangenen; dan, ‘s anderdaags, is het de vooruitgang, in volle snelheid, door de bevrijde gewesten.

Het komt veruit eerst te Jabbeke, steekt de vaart van Brugge over en neemt met geweld drie mitrailleusen en 25 gevangenen. Twee dagen later, vóór Knesselare neemt het deel aan den aanval tegen Maldegem, met de brigade Gidsen. De Duitschers besloten hebbende de linie op de afleidingsvaart der Leie te verdedigen, ontvangt het Bataljon den 21n October het bevel tot den aanval aan de Rapenbrug. Na een gevecht van twee uren gelukt het er in de vaart over te steken en er een bruggenhoofd in te richten, dat het gedurende twee dagen behield, niettegenstaande de menigvuldige tegenaanvallen der Duitsche « marinefusiliers ». Maar de gevechten van die laatste 10 dagen hadden 95 dooden en gewonden gekost, het vierde van zijne getalsterkte. Het was noodig het af te lossen door een troep voetvolk. Om dit feit verwierf het Bataljon eene nieuwe vermelding.

Na eenige dagen rust vertrekt het naar Gent en vecht voor Evergem. Den 10n November, te Eerstestraat, bij Eekloo, ontving het bevel om opnieuw vooruit te rukken, toen de wapenstilstand werd geteekend.

Het bataljon kreeg de toelating om den nestel in de kleuren van het Oorlogskruis te dragen en op 3 Juni 1919 ontving het, te Kleef (Duitschland), zijn fanion uit de handen van Luitenant-Generaal Lemercier.

Eindelijk, juist zooals het 1e Bataljon, werd het in 1924 ontbonden, en zijn fanion in het Legermuseum geplaatst.
_________________
http://www.yser.eu
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
de_jerreGeregistreerd op: 5-8-2008
Berichten: 339

BerichtGeplaatst: 22 Mei 2009 17:37    Onderwerp: Reageer met quote

prachtig !!
ik vind dat deze wielrijders wel wat meer geeerd mogen worden Smile
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 22 Mei 2009 19:52    Onderwerp: Reageer met quote

De moeite waard om eens naar uit te kijken:
De Karabiniers-Wielrijders
(Jammer genoeg geen verdere gegevens in het boek wat besteladres of nummers betreft)


_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
CharelGeregistreerd op: 7-7-2008
Berichten: 510
Woonplaats: Baasrode

BerichtGeplaatst: 22 Mei 2009 20:13    Onderwerp: Reageer met quote

Misschien valt hier ook nog wat info op te rapen, bij de vriendenkring van de karabiniers :
http://karabiniers.skynetblogs.be/archive-week/2005-50

Michel Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
de_jerreGeregistreerd op: 5-8-2008
Berichten: 339

BerichtGeplaatst: 22 Mei 2009 20:14    Onderwerp: Reageer met quote

kan er misschien een kopie gemaakt worden over de historie van de karabinier-wielrijders paddy?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 22 Mei 2009 20:17    Onderwerp: Reageer met quote

de_jerre @ 22 Mei 2009 21:14 schreef:
kan er misschien een kopie gemaakt worden over de historie van de karabinier-wielrijders paddy?


Als jij de boete voor copyright betaald Evil
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
de_jerreGeregistreerd op: 5-8-2008
Berichten: 339

BerichtGeplaatst: 22 Mei 2009 20:25    Onderwerp: Reageer met quote

liever niet, maar kan je er geen info vanuit meedelen?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 22 Mei 2009 20:31    Onderwerp: Reageer met quote

de_jerre @ 22 Mei 2009 21:25 schreef:
liever niet, maar kan je er geen info vanuit meedelen?


Een beetje geduld Jerre,
't leven is niet makkelijk hoor voor een jongen van 48 met vrouw, kinderen, huis, tuin, keuken, job etc. Evil
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
CharelGeregistreerd op: 7-7-2008
Berichten: 510
Woonplaats: Baasrode

BerichtGeplaatst: 22 Mei 2009 20:53    Onderwerp: Reageer met quote

Geen hond, kat, kanariepiet en goudvis Paddy ?

Michel Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 22 Mei 2009 21:18    Onderwerp: Reageer met quote

Charel @ 22 Mei 2009 21:53 schreef:
Geen hond, kat, kanariepiet en goudvis Paddy ?

Michel Wink


Neen, alleen een forumbokaal zaagvissen Evil

En dan nu back on-topic Wink
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
lancierGeregistreerd op: 29-7-2006
Berichten: 432
Woonplaats: Brugge

BerichtGeplaatst: 23 Mei 2009 10:10    Onderwerp: Reageer met quote

Stellingenoorlog - 1ste slag Reigersvliet 6 maart 1918

De noordelijke sector van de Grote Wacht van Reigersvliet(2) werd aan de ruiters (Cavalerie) bedeeld ; de zuidelijke sector van de Grote-Wacht Oud-stuyvekenskerke (1), was aan die van de Carabiniers-Wielrenners. De ruiters werden om de 24 dagen vervangen.
Op 6 maart 1918 was er 1 compagnie 5de Lansiers aan G.G. Noord (Kapt.-Com. Brennet) en 1 compagnie van 4de Lansiers aan de Spoorweg (Kapt.-Com Mortier). aan de Grand Garde Sud of Grote Wacht nr. 1 lag de 2de compagnie II- Carabiniers-cyclistes (Kapt.-Com. Groetaerts) en aan de spoorweg lag de 3de compagnie II-Carabiniers-cyc. (Kapt. Lambrechts).
Major de tranchée P.C. ,bevond zich bij kilometer 6/350 van de spoorweg Nieuwpoort-Diksmuide, was Major Burnell (4de Lansiers)
Géneral de tranchée , bevond zich bij de hoeve Van Acker (1400 m ten westen van het gehucht Rousdamme), was Général-Major Baron Buffin, commandant van de 1ste Cavaleriebrigade.
De pikettroepen werden gevormd door een bataljon Jagers te paard (Major Jones 1ste Jagers) en de 1ste compagnie II-bat. Carabiniers-cyc
De troepen met half rust (maar vertrekkensklaar) werden gevormd door een bataljon Gidsen en 1ste Bataljon Carabiniers-cyclisten.

Vertaald uit het Frans met af en toe nog Franse afkortingen.
Ziezo , dat was ongeveer de indeling van de troepen in de Stellingenoorlog rond maart 1918

En nu een beetje zelf zoeken .......... Surprised
_________________
De weg van het 4de eskadron
Georges Remi Roose (1897-1975)

Gevallen voor Allen door Allen geprezen door 't vallen gerezen Hoog boven allen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het Belgisch Leger 1914/1918 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group