Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Chemin des Dames (04-09)
Ga naar Pagina 1, 2  Volgende
 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Reisverslagen en foto's Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Zoetermeer

BerichtGeplaatst: 13 Apr 2009 13:30    Onderwerp: Chemin des Dames (04-09) Reageer met quote

Op 11 en 12 april bezochten Price of Glory, Iuvenis Ferox en r3slotboom de Chemin des Dames en omgeving in Noord Frankrijk.
Voor informatie over de Chemin des Dames zie o.a.:
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Strijd_om_de_Chemin-des-Dames
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=3190
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=4851
http://en.wikipedia.org/wiki/Chemin_des_Dames
http://www.wereldoorlog1418.nl/nivelle-offensief/index.html#nivelle

Komende dagen (weken?) zullen wij hier een zo compleet mogelijk reisverslag plaatsen.
Franse loopgraven aangelegd in 1916 ten zuiden van de Chemin des Dames_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)


Laatst aangepast door Reiné op 14 Apr 2009 18:10, in toaal 7 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Price of GloryGeregistreerd op: 21-9-2007
Berichten: 2325
Woonplaats: Deventer

BerichtGeplaatst: 13 Apr 2009 13:46    Onderwerp: Reageer met quote

Zaterdag morgen zijn we vroeg vertrokken naar de Chemin en waren daar om 9:30, het zonnetje scheen en het beloofde een prachtige dag te worden. We hebben twee routes gereden de eerste dag het oostelijke deel van de Chemin des Dames met o.a. Craonne en Plateau de Californie, en de tweede dag het westelijke deel met o.a. Laffaux en Caverne du Dragon.Quote:
De Chemin des Dames heeft haar naam te danken Lodewijk XV die deze weg liet aanleggen voor zijn dochters Adelaide en Victorie “ Dames de France “ zodat zij comfortabel konden reizen als zij de gouvernante, de gravin van Narbonne bezochten. De weg is ongeveer 30 kilometer lang.


Quote:
De Chemin des Dames was in 1814 ook al het toneel van een oorlog, toen leverden de soldaten van Napoleon I strijd met het Russische leger van Blücher. Maar ook later in de tweede wereldoorlog (1940) werd er ook gestreden rond de Chemin des dames.


De eerste wereldoorlog.

De Chemin des Dames is voor eeuwig verbonden aan de gevechten tijdens de eerst wereldoorlog. De eerste gevechten vonden plaats in september 1914 na dat de Duitsers zich moesten terugtrekken van de Marne, de Duitsers kozen de heuvelrug van de Chemin als verdediginglinie en er werden provisorische loopgraven aangelegd en het terrein was makkelijk te verdedigen. Rond 13-14 september probeerden de geallieerden de Duitsers te verdrijven, het waren vooral de Britse troepen die vochten in het centrum van de Chemin. Al snel begonnen de geallieerden zich ook in te graven.
Het Nivelle Offensief.
Op 16 april 1917 lanceerde generaal Nivelle een groots offensief om de oorlog definitief te beëindigen. Tussen Soissons en Reims wil Nivelle aanvallen over een front van 40 kilometer, hij had twee legers tot zijn beschikking, het 5e en het 6e meer dan 1.000.000 manschapen. Er werden voor het offensief enorme voorraden aangelegd om de 5.341 kanonnen van het Franse leger te voeden. 872 treinen met 26.149 wagons vervoeren 6.500.000 granaten voor de 75 mm’s, 1.342.000 voor de 155 mm’ en 434.000 voor de 122 mm’s. Daarnaast nog 170.000.000 geweerpatronen en 500.000 paarden. En natuurlijk niet te vergeten de enorme hoeveelheden voedsel, drinken en andere materialen. Dit leverde grote problemen op en vele goederen kwamen dan ook niet op tijd aan. Verder waren de medische diensten onvoldoende uitgerust op de komende slag, men rekende op 10.000 gewonden (uiteindelijk 120.000).

De Duitse zijde.
Na de grote verliezen van 1916 (Verdun & de Somme) trokken de Duitsers op 4 februari 1917 zich terug achter de Hindenburg-linie en gaven 25 km terrein prijs. Een groot deel van de vrij gekomen manschapen werd nu naar de Chemin des Dames verplaatst. Ook hadden de Duitsers niet stil gezeten en hun linies uitgebouwd en versterkt. Dit alles was niet geheel toevallig, de Franse plannen waren uit gelekt en de Duitsers waren al geruime tijd op de hoogte. Terwijl de Franse legerleiding zo enthousiast was over het plan dat er nauwelijks rekening werd gehouden met het bestaan van de vijand.Oorspronkelijk wilden de Fransen, na een artillerie barrage, het offensief starten op 5 april 1917. Echter: vanwege het slechte weer werd de begindatum, na een dagenlange artilleriebeschieting, verplaatst naar uiteindelijk 16 april.
Generaal Mangin was overtuigd van succes: "Overmorgen bevindt mijn hoofdkwartier zich in Laon" en Nivelle laat op 16 april de volgende boodschap aan zijn troepen voorlezen: "Het uur is gekomen! Moed, vertrouwen...."
_________________
Wars begin where you will, But they do not end where you please.
"All Wars Arise For The Possesion Of Wealth" (Plato)

http://www.ahwk.fr
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Price of GloryGeregistreerd op: 21-9-2007
Berichten: 2325
Woonplaats: Deventer

BerichtGeplaatst: 13 Apr 2009 14:52    Onderwerp: Reageer met quote

Berry-au-Bac Tank Memorial.

Twee groepen tanks (van de Groupe Bossut), voor het eerst aan het Franse front ingezet, zullen det spits afbijten en zijn aangewezen om de geduchte tweede linie van de Duitsers te overweldigen. Om 06:20 u, op de ochtend van de 16e april, komen de Schneiders log in beweging en volgen in colonne een vooraf ingerichte en vrijgemaakte route. Aan de rand van het bos aangekomen worden zij dan verrassend accuraat door de Duitse artillerie beschoten. Zij kunnen de tanks echter permanent volgen, hun silhouetten afstekend tegen de open vlakte. De meeste vatten direct vlam, doordat de reserve-brandstoftanks aan de buitenzijde van de tanks zijn aangebracht. De bemanningen van de aangeschoten tanks hebben weinig kans op overleving en slechts 9 van de 40 ingezette tanks op hun startpositie terug.Nécropole Nationale Berry-au-Bac.

Hier rusten 3.933 Franse Soldaten die in deze omgeving sneuvelden, vooral tijdens het Nivelle offensief waar zij hier om Saigneul en Cote 108 strijden. Maar ook gesneuvelden die vielen tijdens het lente offensief van de Duitsers in mei 1918 net als de 30 Britten die hier zijn begraven. Verder rusten hier nog 6 Russische soldaten en een Belgische soldaat.Village Détruit Sapigneul.

Om het dorpje Sapigneul werd in 1917 hard gevochten, het dorpje is totaal verwoest het enige wat er nu nog staat is dit monument.
Cote 108.

Cote 108 werd zwaar verdedigd door de Duitsers en werd door de Fransen ondermijnd en opgeblazen.
Wat er nu nog rest is deze enorme krater (die volgens mij wel eens een van de grootste kan zijn die er vandaag de dag nog bestaan).Rick en Reiné boven aan de rand van de krater.

_________________
Wars begin where you will, But they do not end where you please.
"All Wars Arise For The Possesion Of Wealth" (Plato)

http://www.ahwk.fr
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Zoetermeer

BerichtGeplaatst: 13 Apr 2009 15:53    Onderwerp: Reageer met quote

CRAONNE

Aan de oostzijde van het Plateau de Californie liggen de overblijfselen van het oude Craonne ("village detruit") dat in 1917 totaal werd verwoest.


Na de oorlog werd een paar honderd meter zuidelijker het huidige Craonne herbouwd.
Het dorp was bij het begin van het offensief in Duitse handen

en vanaf de helling net boven Craonne (op de foto door de bomen te zien)

werden de Franse aanvallers hevig onder vuur genomen en afgeslacht door de Duitse Maxim mitrailleurs. De Fransen kwamen uiteindelijk wel in de puinhopen van het dorpje maar de verliezen waren verschrikkelijk. Op de 16e april verloren zij rond Craonne alleen al 9.000 man.

Aan de noordkant van de weg bevindt zich een parkeerplaats van waaruit men de overblijfselen zowel aan de noord als zuidkant van de weg kan bezoeken. Duidelijke informatieborden (ook in Engels en Duits) zijn aanwezig:De kraters / tekenen van het strijdgewoel zijn nog altijd duidelijk zichtbaar.
Het terrein is tegenwoordig ook een aboretum.

_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)


Laatst aangepast door Reiné op 14 Apr 2009 18:17, in toaal 3 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
cosseeGeregistreerd op: 8-4-2005
Berichten: 1523

BerichtGeplaatst: 13 Apr 2009 15:54    Onderwerp: Reageer met quote

JIPPIE eindelijk weer eens een interessant topic Laughing Bedankt mannen!
( Chemin des Dames de France. Weg van vreugde, weg van verdriet. Soms is de geschiedenis ironisch. In de 18de eeuw gebruikten Adelaide en Victoire,"Dames de France" en dochters van Lodewijk XV, deze weg om vanuit Parijs hun gouvemante in het kasteel La Bove bij Vauclair te bezoeken. Om de tocht per koninklijk rijtuig te vergemakkelijken werd de weg van een steenlaag voorzien. Later zou hij naar de Dames de France worden vernoemd. Het plateau waarover de weg voert heeft vele malen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis, ook al roept de Chemin des Dames in de allereerste plaats herinneringen op aan de Eerste Wereldoorlog. De soms meer dan 200 meter hoog gelegen weg vormt een schitterende natuurlijke barri�re en deze stategische ligging verklaart de grote belangstelling die machthebbers altijd voor de Chemin des Dames toonden.)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Zoetermeer

BerichtGeplaatst: 13 Apr 2009 15:59    Onderwerp: Reageer met quote

Nog wat foto's van het oude Craonne,.. ook allemaal te vinden op de talrijke informatieborden.........
En nogmaals de helling net achter Craonne vanwaar de Duitse mitrailleurs huis hielden..

_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
cosseeGeregistreerd op: 8-4-2005
Berichten: 1523

BerichtGeplaatst: 13 Apr 2009 16:06    Onderwerp: Reageer met quote

De begraafplaats van het oude Craonne.

In 1996 is de laatste dode er nog begraven.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Lingekopf
Bismarck


Geregistreerd op: 19-10-2006
Berichten: 16013
Woonplaats: Binnen de Atlantikwall en 135 km van het WO1-front

BerichtGeplaatst: 13 Apr 2009 16:08    Onderwerp: Reageer met quote

Super foto's, mooi verhaal! Laughing
_________________
"Setzen wir Deutschland, so zu sagen, in den Sattel! Reiten wird es schon können..... "
"Wer den Daumen auf dem Beutel hat, der hat die Macht."

Otto von Bismarck, 1869
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Zoetermeer

BerichtGeplaatst: 13 Apr 2009 17:13    Onderwerp: Reageer met quote

Bedankt voor de aanvulling cossee........ Cool
_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Zoetermeer

BerichtGeplaatst: 13 Apr 2009 18:50    Onderwerp: Reageer met quote

En waar op de informatieborden bij Craonne ook aandacht aan besteed wordt zijn de muiterijen en de zgn. Chanson de Craonne.
Een lied dat door de muitende Franse troepen, mede n.a.v. de bloedige gevechten rond Craonne, veelvuldig als een protest werd gezongen.
Van de informatieborden:Nu wist de gids van de Caverne du Dragon (info hierover volgt nog) mij te vertellen dat dit lied tot 1974(!) verboden was in Frankrijk. Wie weet hier meer over?

Zie ook: http://en.wikipedia.org/wiki/La_Chanson_de_Craonne
En wat betreft de muiterijen in het Franse leger: http://www.wereldoorlog1418.nl/muiterijen/index.html
_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5757
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 13 Apr 2009 19:36    Onderwerp: Reageer met quote

La chanson de Craonne
1917 ANONIEM

Na de slachting op le Chemin des Dames van 1917 (Nivelle offensieven) .
waar meer dan 147000 poilus sneuvelden en men 100000 gewonden in twee weken telden , groeide een
Muiterij in 60 van de 100 divisies . Deze opstanden werden hard aangepakt vooral door Petain ,
die sprak meer dan 500 doodstraffen uit ( geloof dat er uiteindelijk maar een 20 tal effectief ervan werden uitgevoerd)
een revolte lied stak de kop op
oa : La chanson de Craonne, en la bute
Een beloning van een miljoen gouden franken ,
plus onmiddellijke demobilisatie werd beloofd
aan degene die de auteur ervan verrade .
Ze is anoniem gebleven

Hieronder (links)
het revoltelied door Marc_Ogéret (1973) en het refijin apart door mouloudji

het revoltelied door Marc_Ogéret

La chanson de Craonne


Enjoy !
@+
Patrick

Uit topic
http://forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?p=66918#66918
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Zoetermeer

BerichtGeplaatst: 14 Apr 2009 4:37    Onderwerp: Reageer met quote

Patrick merci Cool
_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
marc v megrootGeregistreerd op: 30-9-2008
Berichten: 493
Woonplaats: Arnemuiden

BerichtGeplaatst: 14 Apr 2009 14:38    Onderwerp: Reageer met quote

Zeer mooi verslag en ook boeiend neergezet.

Marc
_________________
PEOPLE ARE STRANGE WHEN YOU'R A STRANGER
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Price of GloryGeregistreerd op: 21-9-2007
Berichten: 2325
Woonplaats: Deventer

BerichtGeplaatst: 14 Apr 2009 17:35    Onderwerp: Reageer met quote

Het prachtige uitzicht net voor de oude begraafplaats Van Craonne.


De Oude Begraafplaats zelf, heel bijzonder en ...


_________________
Wars begin where you will, But they do not end where you please.
"All Wars Arise For The Possesion Of Wealth" (Plato)

http://www.ahwk.fr
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Price of GloryGeregistreerd op: 21-9-2007
Berichten: 2325
Woonplaats: Deventer

BerichtGeplaatst: 14 Apr 2009 18:20    Onderwerp: Reageer met quote

Craonne en het Plateau de Californie
De Franse barrage op dit deel van het front is bij lange na niet effectief genoeg. De Duitse bunkers en schuilplaatsen komen des te dreigender tevoorschijn vanonder de weggeschoten bebossing. De Duitse artillerie opent om vijf uur ’s ochtends eveneens het vuur zodat het Franse élan stevig op de proef wordt gesteld. Om zes uur klimmen de Fransen over de borstweringen en verdwijnen in de mist over drassige grond (de gehele nacht en de dagen ervoor heeft het geregend) en nemen de verlaten eerste Duitse loopgraven in.Pal daarop openen talrijke mitrailleurs het vuur op de aanvalsgolven, in het bijzonder de mitrailleursnesten op de helling boven Craonne houden huis. Zij beheersen hiervandaan de vlakte volledig en trakteren de Fransen op een effectief vuur en moordend vuur. Een groot deel van de officieren wordt uitgeschakeld en de troepen komen niet meer vooruit zolang een nieuwe artillerie voorbereiding geen nieuwe doorgang voor hen forceert. Ondanks een nieuw bombardement blijft de Duitse verdediging overeind. De aanval komt nu nauwelijks meer vooruit en vanaf beide flanken blijven de in kazematten opgestelde mitrailleurs de arme poilus onder vuur houden. De verliezen zijn verschrikkelijk, vooral bij de 2e Divisie. Het 1e Korps heeft een uur na het begin van de aanval al 9.000 man verloren..


Craonne voor dat het totaal werd vernietigd.

Op de avond van de 16e april is de 1e Divisie in de puinhopen van Craonne doorgedrongen, na harde gevechten met de Duitsers (de Pruisen van de 5e Garde Divisie). De Franse 2e Divisie houdt slechts de eerste Duitse linie bezet. Ten slotte vorderen de 1e en 162e Divisie op 19 april nog enkele meters in Craonne zelf en de lage uitlopers van het plateau, onder zware verliezen.

Plateau de Californie van uit het vernielde Craonne.


Links bij de donker groene bomen het vernielde Craonne en er net achter (midden voor) het herbouwde Craonne.


Het vernietigde Craonne.


Prachtige uitzichten van af het plateau.
De nog enig overgebleven bunker op het plateau.Een overvloed aan sporen van loopgraven boven op het plateau, helaas moeilijk fotografisch vast te leggen.


Loopgraaf kaart en een oude foto van het plateau.


Nog enkele loopgraaf restanten aan de helling van het plateau.


En natuurlijk niet te vergeten uit 1814 Napoleon I.

_________________
Wars begin where you will, But they do not end where you please.
"All Wars Arise For The Possesion Of Wealth" (Plato)

http://www.ahwk.fr


Laatst aangepast door Price of Glory op 14 Apr 2009 18:34, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
cosseeGeregistreerd op: 8-4-2005
Berichten: 1523

BerichtGeplaatst: 14 Apr 2009 18:33    Onderwerp: Reageer met quote

Laughing Zeer fraai, en een hoop bekends Laughing
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Zoetermeer

BerichtGeplaatst: 14 Apr 2009 18:48    Onderwerp: Reageer met quote

Inderdaad schitterende vergezichten "de diepte in"................. Heel goed voor te stellen vanwaar de Fransen moesten komen......


Het uitzichtpunt bij de ruime parkeerplaats. Vandaar ga je omhoog het plateau op / het bos in en op naar de overblijfselen
Vanaf het plateau richting het huidige Craonne....


Toen:_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)


Laatst aangepast door Reiné op 14 Apr 2009 19:52, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Zoetermeer

BerichtGeplaatst: 14 Apr 2009 19:07    Onderwerp: Reageer met quote

En informatieborden genoeg, met mooie oude foto's en toelichting.... wat dat betreft goed verzorgd!

_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Zoetermeer

BerichtGeplaatst: 14 Apr 2009 20:01    Onderwerp: Reageer met quote

Net boven de parkeerplaats en aan het einde van de rondwandeling staat dit monument:


Het 4 meter hoge bronzen "beeld" is gemaakt door Haim Kern in opdracht van de Franse regering. Opgedragen aan alle onbekend gebleven gesneuvelden bij de Chemin des Dames gedurende 1914-1918 en draagt de titel (voor zover juist vertaald r3): "zij konden niet hun graf kiezen"


De gezichten van de soldaten zijn gevangen in het web van de dood waaruit zij niet konden ontsnappen.
_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
jasperGeregistreerd op: 7-8-2006
Berichten: 258

BerichtGeplaatst: 14 Apr 2009 20:47    Onderwerp: Reageer met quote

Mooi verwoord, die laatste zin.
Overigens natuurlijk ook een zeer mooi verslag.
_________________
Vous avez des souvenirs de la premiere querre?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Zoetermeer

BerichtGeplaatst: 15 Apr 2009 20:10    Onderwerp: Reageer met quote

Monument des Basques

Net ten zuiden van Craonne, bij Craonelle, staat het Basken monument, opgedragen aan de 36e infantrie divisie. Deze divisie bestond voornamelijk uit soldaten afkomstig uit de Pyreneeën en de Landes streek, oftewel het zuidwesten van Frankrijk.

De divisie heeft aan meerdere gevechten bij Chemin des Dames deelgenomen:
- In september 1914 probeerden zij tevergeefs de Franse posities te behouden.
- Van 4 tot 6 mei 1917 vielen zij het Plateau de Californie aan en slaagden erin dit te bezetten. Maar de verliezen waren zo groot dat twee brigades (divisie onderdelen) werden opgeheven wegens een tekort aan manschappen.
- Na een korte rustperiode keerde de divisie terug naar het front waar wederom forse verliezen werden geleden tijdens Duitse tegenaanvallen op 3 en 4 juni 1917.
- Op 15 september 1918 keerde de divisie wederom terug naar het strijdtoneel bij de Chemin des Dames en waren zij weer verwikkeld in hevige gevechten met de Duitsers die voortduurden tot de Duitse terugtrekking achter de rivier de Ailette in oktober 1918.


Het monument/obelisk, een initiatief van oorlogsveteranen uit de betreffende streek, werd op 30 september 1928 onthuld. Onder de belangstellenden waren meer dan 500 veteranen, weduwen en wezen en andere inwoners uit de Landes en Baskische regio. Het beeld is ontworpen en gemaakt door de oorlogsveteranen Forest en Grange.
Aan de basis van de 14 meter hoge obelisk zijn lauwerkransen aangebracht met daarop de namen van de regio's waar de soldaten vandaan kwamen. De man is gehuld in traditionele Baskische burgerkleding, zijn ogen gericht op het voormalig strijdtoneel waar de divisie zo erg heeft geleden.

_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Price of GloryGeregistreerd op: 21-9-2007
Berichten: 2325
Woonplaats: Deventer

BerichtGeplaatst: 16 Apr 2009 17:05    Onderwerp: Reageer met quote

Nécropole Nationale Œuilly

Deze begraafplaats is ontstaan in 1917 tijdens en na de gevechten aan de Chemin des Dames.
Hier stond toen der tijd een "casualty clearing station".
Er rusten nu 1.159 Franse Militairen.
http://www.webmatters.net/france/ww1_chemin_30.htm

De Deense begraafplaats in Braine

Er rusten 79 Denen uit de provincie Sleswig, door Pruisen geannexeerd
(van 1864 tot 1918) zij waren gedwongen te vechten in Duits uniform.
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=13601
http://www.webmatters.net/france/ww1_chemin_36.htmCimitere Militaire Braine

Hier rusten 1.583 Franse Militairen.
Gevallende van de Slag aan de Aisne 1914, Chemin des Dames 1917
en de Slag aan de Marne juli 1918.Italiaanse Begraafplaats De Soupir.

Hier rusten 592 Italiaanse Militairen.
Zij sneuvelden tijdens de tweede slag om de Marne (aan de Chemin des Dames).
http://forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=12272
http://www.webmatters.net/france/ww1_chemin_33.htm


_________________
Wars begin where you will, But they do not end where you please.
"All Wars Arise For The Possesion Of Wealth" (Plato)

http://www.ahwk.fr
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Price of GloryGeregistreerd op: 21-9-2007
Berichten: 2325
Woonplaats: Deventer

BerichtGeplaatst: 18 Apr 2009 9:18    Onderwerp: Reageer met quote

Nécropole Nationale Soupir I & II en Deutscher Soldatenfriedhof Soupir.

Op deze plek was in 1917 een Casualty Clearance Station gelegen voor de Franse soldaten die strijde aan de Chemin des Dames.Soupir I.
Er rusten nu 7.806 Franse soldaten, 1 Belgische en 1 Russische soldaat.
De mannen viellen tijdens de slag om de Chemin des Dames (1917) en het Lente Offensief (1918).

Soupir II.
Deze begraafplaats aan de overzijde van de weg werd in 1934 opgericht nadat Soupir I werd heringericht en er niet genoeg ruimte was om alle gevonden lichamen een plaats te geven.
Er rusten nu 1.966 Franse soldaten en nog eens 250 in een massagraf, twee onbekende Britten, 5 Belgen en 7 Russen.
En in 1954 werden er nog 545 Franse soldaten begraven die viellen tijdens de campagne in 1940.

Deutscher Soldatenfriedhof Soupir.
Ligt direkt tegen Soupir I aan en werd in 1920 opgericht. Hier werden de graven samen gebracht van van 143 verschillende locaties in een omtrek van 30 kilometer.
Er rusten nu 11.083 soldaten en zij sneuvelden in 1914, 1917 en 1918.
_________________
Wars begin where you will, But they do not end where you please.
"All Wars Arise For The Possesion Of Wealth" (Plato)

http://www.ahwk.fr
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
cosseeGeregistreerd op: 8-4-2005
Berichten: 1523

BerichtGeplaatst: 18 Apr 2009 11:09    Onderwerp: Reageer met quote

Het ziet er weer fraai uit Price en R3! Jullie maken er een hoop werk van, jammer dat er zo weinig mensen reageren Confused
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Price of GloryGeregistreerd op: 21-9-2007
Berichten: 2325
Woonplaats: Deventer

BerichtGeplaatst: 18 Apr 2009 11:25    Onderwerp: Reageer met quote

cossee @ 18 Apr 2009 12:09 schreef:
Het ziet er weer fraai uit Price en R3! Jullie maken er een hoop werk van, jammer dat er zo weinig mensen reageren Confused


Bedankt voor je reactie en interesse Laughing

En wat de anderen betreft, misschien wachten zij eerst het gehele verslag af Smile
_________________
Wars begin where you will, But they do not end where you please.
"All Wars Arise For The Possesion Of Wealth" (Plato)

http://www.ahwk.fr
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
cosseeGeregistreerd op: 8-4-2005
Berichten: 1523

BerichtGeplaatst: 18 Apr 2009 11:54    Onderwerp: Reageer met quote

Price of Glory @ 18 Apr 2009 12:25 schreef:
cossee @ 18 Apr 2009 12:09 schreef:
Het ziet er weer fraai uit Price! Jullie maken er een hoop werk van, jammer dat er zo weinig mensen reageren Confused


Bedankt voor je reactie en intersse Laughing

En wat de anderen betreft, mischien wachten zij eerst het gehele verslag af Smile


Denk je?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Zoetermeer

BerichtGeplaatst: 18 Apr 2009 12:00    Onderwerp: Reageer met quote

Nog een oude foto van (omgeving van) Soupir.......


En inderdaad bedankt voor 't enthousiasme cossee....... en ach, we vinden 't gewoon leuk Cool
_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
cosseeGeregistreerd op: 8-4-2005
Berichten: 1523

BerichtGeplaatst: 18 Apr 2009 12:26    Onderwerp: Reageer met quote

r3slotboom @ 18 Apr 2009 13:00 schreef:
En inderdaad bedankt voor 't enthousiasme cossee....... en ach, we vinden 't gewoon leuk Cool


Het is zeker leuk om hier mee bezig te zijn r3 en het na plezier van de reis.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Zoetermeer

BerichtGeplaatst: 18 Apr 2009 12:31    Onderwerp: Reageer met quote

Wij overnachtten in de plaatselijke B&B van het dorpje Braye en Laonnais, aan de zuidkant van de Chemin.

Uitzicht vanuit het B&B op de plaatselijke poilu...

Echt geweldig: een kamer met 6 bedden, leek wel een balzaal en het eten was perfect: groentenomelet, wild zwijn, Franse kaas en een heerlijke creme brulee (pudding met gebrande suiker)......... Daarna was het gezien de moeheid snel slapen.... Price en Iuvenis snurkten al rond 10 uur, ik na een welverdiend sigaartje niet veel later.

Uitzicht vanaf de noordrand van het dorpje naar het plateau waarop de Chemin des Dames ligt: let op de hoogte

_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)


Laatst aangepast door Reiné op 18 Apr 2009 13:40, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Zoetermeer

BerichtGeplaatst: 18 Apr 2009 13:38    Onderwerp: Reageer met quote

Dag 2:

Na een prima ontbijt op naar de uiterste westhoek van het strijdtoneel: het plateau van Laffeux. Ook hier is verbeten strijd gevoerd door met name het 1e Corps d' Armée Coloniale. Ook hier eigenlijk weer hetzelfde verhaal zoals zo vaak: de goed verschanste Duitsers houden vreselijk huis met hun mitrailleurs. Op 19 april weten de Fransen het dorpje Laffaux in te nemen, de versterkte (restanten van de) Moulin de Laffeux blijft voorlopig nog in Duitse handen.
Op deze plaats is, of beter gezegd was, een monument te vinden dat is opgedragen aan de 12.000 gesneuvelde mannen van de Franse loopgraafmortier eenheden. Niet alleen tijdens wo2 beschadigd maar ook in juni 2007 tijdens een hevige blikseminslag.
Zie ook: http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=10707&highlight=laffaux

Dit was het ooit:


En dit is de hedendaagse situatie:


Een 50 meter verderop staan langs een doodlopend weggetje wat vervallen monumentjes/herdenkingsstenen........


Price of Glory: Nog even terug naar Laffaux.

Hier staat nog een monument, vergeten en verscholen tussen de struiken/bomen.De tekst helaas wat onleesbaar, maar ik ben op de pc wat aan het prutsen geweest Smile


_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)


Laatst aangepast door Reiné op 20 Okt 2009 19:02, in toaal 4 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Zoetermeer

BerichtGeplaatst: 18 Apr 2009 17:03    Onderwerp: Reageer met quote


Iets terug naar Laffaux ligt een monument opgedragen aan de Fusiliers Marins.

Naast de inzet/moed bij Diksmuide 1914/1915 en in Vlaanderen 1917 worden de gevechten bij Laffaux van 14 september 1918 herdacht.

_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)


Laatst aangepast door Reiné op 15 Mei 2009 10:03, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Zoetermeer

BerichtGeplaatst: 18 Apr 2009 17:15    Onderwerp: Reageer met quote

En toen kwamen wij bij de (oude) westelijke entree van de Chemin des Dames


Een nieuwe snelweg doorkruist hier de oude weg. Er staat een in 1924 opgericht kruis, opgedragen aan alle Franse soldaten gevallen tijdens de gevechten bij de Chemin des Dames (1914, 1917 en 1918)

_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)


Laatst aangepast door Reiné op 15 Mei 2009 10:04, in toaal 2 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
iuvenis feroxGeregistreerd op: 8-10-2007
Berichten: 841
Woonplaats: drumhok

BerichtGeplaatst: 19 Apr 2009 11:50    Onderwerp: Reageer met quote

René en mijn vader: hartstikke bedankt voor de mooie reis, jullie hadden het perfect voorbereid, ik heb ontzettend genoten!... en het verslag ziet er mooi uit hoor. Ik kan iedereen die streek en de geschiedenis meer dan aanbevelen! Cool
_________________
Leo van Bergen: "Oorlog en geneeskunde, vernietiging en herstel, barbarij en vooruitgang, bleken twee handen op een buik"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage MSN Messenger
Binkske007
Moderator


Geregistreerd op: 8-4-2008
Berichten: 3959
Woonplaats: Turnhout (België)

BerichtGeplaatst: 19 Apr 2009 19:55    Onderwerp: Reageer met quote

Ben er vorige zomer nog geweest en vond het ook heel erg boeiend, vooral de Caverne du Dragon spreekt tot de verbeelding.
_________________
"They shall grow not old, as we that are left grow old" poppy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
zidaneGeregistreerd op: 17-9-2007
Berichten: 27
Woonplaats: Rotterdam

BerichtGeplaatst: 21 Apr 2009 23:52    Onderwerp: Reageer met quote

Topverslag!
Ik heb plannen die kant op te gaan en ben een bezoeklijst aan het samenstellen. Dit is een perfecte steun daarin. Cool
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Zoetermeer

BerichtGeplaatst: 22 Apr 2009 4:38    Onderwerp: Reageer met quote

Komend weekend/begin volgende week volgt meer waaronder zeker een paar dingen om te bezoeken, o.a. Caverne du Dragon Cool
_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)


Laatst aangepast door Reiné op 22 Apr 2009 6:19, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 22 Apr 2009 4:46    Onderwerp: Reageer met quote

Wat een prachtig verslag is dit, zo met de foto's en het verslag, top geworden!
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
FedorGeregistreerd op: 17-3-2006
Berichten: 594

BerichtGeplaatst: 22 Apr 2009 6:46    Onderwerp: Reageer met quote

Had ik al gemeld dat ik geniet van dit verslag? Nou bij deze dan Smile

@r3slotboom: Goede band in je onderschrift!
_________________
War does not determine who is right... only who is left. (Bertrand Russell)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 22 Apr 2009 10:52    Onderwerp: Reageer met quote

Ontzettend mooi verslag!!! Mooie foto's en heel veel info! Klasse!

Greetz, Margreet Cool
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
pedullaGeregistreerd op: 27-11-2006
Berichten: 91

BerichtGeplaatst: 22 Apr 2009 11:57    Onderwerp: Reageer met quote

Ook nu weer een mooi verslag.
Ik reageer niet iedere keer maar lees (en geniet) wel iedere keer.

Bedankt voor de mooie foto's
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
marc v megrootGeregistreerd op: 30-9-2008
Berichten: 493
Woonplaats: Arnemuiden

BerichtGeplaatst: 22 Apr 2009 12:07    Onderwerp: Reageer met quote

Ik blijf het een boeiend en pakkend verslag vinden.
mooi geillustreerd, niets teveel en zeker niet te weinig.
Toppertje.

marc
_________________
PEOPLE ARE STRANGE WHEN YOU'R A STRANGER
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
MagneetGeregistreerd op: 16-2-2005
Berichten: 1094
Woonplaats: Budel

BerichtGeplaatst: 22 Apr 2009 12:19    Onderwerp: Reageer met quote

Mooi verslag hoor :Y
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
Price of GloryGeregistreerd op: 21-9-2007
Berichten: 2325
Woonplaats: Deventer

BerichtGeplaatst: 22 Apr 2009 17:04    Onderwerp: Reageer met quote

Allemaal bedankt namens ons voor jullie interesse Laughing

Alvast een nieuwe aanvulling (van het weekeind volgt er meer ).

Fort De MalmaisonHelaas vandaag de dag niet meer zonder begeleiding te bezoeken, maar het is mogelijk ....Het fort in betere tijden


Deutscher Soldatenfriedhof Fort De Malmaison.

Deze Begraafplaats is ontstaan na de tweede wereldoorlog en er rusten vandaag de dag 11.808 Duitse soldaten.

Deze soldaat geboren in 1900 zou best wel eens in beide wereldoorlogen gevochten kunnen hebben.


_________________
Wars begin where you will, But they do not end where you please.
"All Wars Arise For The Possesion Of Wealth" (Plato)

http://www.ahwk.fr
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Zoetermeer

BerichtGeplaatst: 22 Apr 2009 18:43    Onderwerp: Reageer met quote

Nog even het fort..............

Na de 1917 gevechten


In 1886 werd het Fort de Malmaison gebruikt om nieuwe (zwaardere) granaten testen. De Fransen "schrokken" zich rot: de nieuwe granaatsoort bracht dusdanige vernielingen aan, dat wilde het fort bruikbaar blijven en voldoende bescherming bieden men een extra dikke laag beton zou moeten aanbrengen. Dit vond men echter te kostbaar. In 1912 verwijderde men de kanonnen en werd het zelfs te koop gezet. Tijdens de Duitse inval in 1914 verlieten de Fransen het fort voorgoed want men was niet in staat om het tijdig te versterken.

Franse soldaten op de restanten


De Duitsers wisten echter wel raad met het fort en namen het op in hun verdedigingssysteem bij de Chemin des Dames, uiteraard werd het op de grondige Duitse wijze uitgebouwd en versterkt. De controle over de westelijke in- en uitgang van de Chemin des Dames was een feit.

Vanuit de lucht


Toen Generaal Petain het opperbevel van Nivelle had overgenomen wilde hij het moraal van de troepen en hun geloof in de leiding herstellen door o.a. een overwinning op kleine schaal te bereiken. Er moest een goed georganiseerde aanval komen met voldoende ondersteuning door tanks, vliegtuigen en artillerie.
De westkant van de Chemin werd hiervoor uitgekozen, en op de samenwerking tussen de tanks en infanterie werd flink geoefend. Ook werden er werden 2.000 kanonnen aangevoerd (voor iedere 5 meter front één).
Op 17 oktober 1917 barstte de hel los: het fort en omgeving werd dagenlang gebombardeerd. O.a. 800 zware granaten (kaliber:??) kwamen op het fort neer en verpulverden het. Op 23 oktober 1917 om 05.15 uur kwam de infanterie in actie en zij maakten iets mee wat lang niet meer was gelukt: succes! Doelen werden gehaald, al dan niet na zware strijd. Om 06 uur werd het fort (of wat er van over was... zie foto boven) ingenomen door het 4e Zouaven Regiment van het 11e Korps.
Een zware Duitse aanval werd afgeslagen en op 25 oktober riep Petain een halt toe aan de strijd. Hij had bereikt wat hij wilde (overwinning ter versterking moraal) en een langere strijd met meer slachtoffers was volgens hem niet op zijn plaats.

Het fort werd op 27 mei 1918 door de Duitsers (lenteoffensief) in drie uur heroverd. Op 28 september 1918 heroverden de Fransen het voorgoed.


En te lezen op de Duitse W.O.2 begraafplaats..............

_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Price of GloryGeregistreerd op: 21-9-2007
Berichten: 2325
Woonplaats: Deventer

BerichtGeplaatst: 26 Apr 2009 10:10    Onderwerp: Reageer met quote

La Chapelle Sainte Berthe

De kapel bestaat al sins de 12e eeuw, in 1814 tot de grond toe afgebrand door de Kozakken, herbouwd in 1871 en tijdens de eerste wereldoorlog wederom totaal verwoest, maar in 1932 weer herbouwd.
_________________
Wars begin where you will, But they do not end where you please.
"All Wars Arise For The Possesion Of Wealth" (Plato)

http://www.ahwk.fr
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Zoetermeer

BerichtGeplaatst: 26 Apr 2009 10:59    Onderwerp: Reageer met quote

De verwoesting van de kapel in 1814 door de kozakken vond plaats toen Napoleon "zijn" Chemins des Dames uitvocht met de Russiche en Pruisische legers.

De omgeving van de kapel na de wo1 strijd:


De kapel is vooral bekend door de aanwezigheid van diverse herdenkings- platen voor de verschillende eenheden die deelnamen aan de gevechten.
_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Zoetermeer

BerichtGeplaatst: 26 Apr 2009 12:33    Onderwerp: Reageer met quote

Terug aan de Chemin vindt men het uitzichtspunt La Royère.

Vanaf hier heb je weer een prachtig uitzicht naar o.a. de vallei van de Ailette , een gedeelte van het strijdtoneel rond Malmaison in oktober 1917. Op de informatieborden wordt veel aandacht besteed aan de Koloniale troepen die hier in oktober deelnamen aan de strijd.

_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)


Laatst aangepast door Reiné op 12 Jun 2009 5:58, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Zoetermeer

BerichtGeplaatst: 26 Apr 2009 12:52    Onderwerp: Reageer met quote

En langs de Chemin richting Cerny en Laonnais staan diverse (individuele) herdenkingsmonumenten:


_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)


Laatst aangepast door Reiné op 26 Apr 2009 14:15, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Zoetermeer

BerichtGeplaatst: 26 Apr 2009 13:28    Onderwerp: Reageer met quote

Naar het oosten richting plateau de Californie en Craonne, eigenlijk zo'n beetje in het midden van de Chemin, ligt Cerny en Laonnais. Daar staat een kleine kapel die de belangrijkste herdenkingsplaats is geworden voor de gesneuvelde Franse soldaten.

Het is in 1949 door w.o.1 veteranen opgericht met behulp van privé gelden. Hier vinden jaarlijks herdenkingsplechtigheden plaats.
Binnenin vind je diverse herdenkingsstenen, zowel individueel als voor eenheden.


_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)


Laatst aangepast door Reiné op 15 Mei 2009 10:08, in toaal 3 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
cosseeGeregistreerd op: 8-4-2005
Berichten: 1523

BerichtGeplaatst: 26 Apr 2009 14:25    Onderwerp: Reageer met quote

Het ziet er steeds mooier uit Laughing Jongens! Ga zo door.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Reisverslagen en foto's Tijden zijn in GMT + 1 uur
Ga naar Pagina 1, 2  Volgende
Pagina 1 van 2

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group