Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Studiedag SSEW Vrijdag 15 mei 2009

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Nederland tijdens WO1 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 17 Mrt 2009 20:57    Onderwerp: Studiedag SSEW Vrijdag 15 mei 2009 Reageer met quote

Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog

Organiseert i.s.m. de Faculteit der Historische en
Kunstwetenschappen der Erasmus Universiteit te Rotterdam, een

Studiedag Eerste Wereldoorlog
op

Vrijdag 15 mei 2009


Locatie: Athenezaal in het M gebouw van de Erasmus Universiteit
Rotterdam. Burgemeester Oudlaan 50, 3062 PA Rotterdam


Aanvang: 10.00 uur. (inschrijven vanaf 08.30 uur)
Aan het eind van de dag wordt het eerste exemplaar van “De Grote Oorlog, Kroniek 1914-1918 deel 18, 19 en 20 aangeboden aan de heer Ad van Liempt, hoofdredacteur van het televisie geschiedenis pro-
gramma “Andere Tijden”.


De studiedag zal om ongeveer 16.30 uur worden afgesloten met een borrel in “De Etage” op de eerste verdieping van het L-gebouw.
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 17 Mrt 2009 21:01    Onderwerp: Reageer met quote

Programma Studiedag 15 mei 2009

08.30-10.00 uur Ontvangst en inschrijving. Kopje koffie/thee

10.00-10.05 uur Welkomstwoord door dagvoorzitter Prof. dr. H.A.M. Klemann

10.05-10.15 uur Inleiding door H. Andriessen, voorzitter Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog


10.15-11.00 uur Lezing. Mevr. dr. I. Kaanen: "Boulevard des Belges" een politiek gebaar, het verhaal van een geslaagde integratie tijdens de Eerste Wereldoorlog.

11.00-11.45 uur Lezing Prof. dr. H.A.M. Klemann: Hoe de Nederlandse overheid in de Eerste Wereldoorlog de macht van de buitenlandse kartels wist te breken

11.45-12.00 uur Koffie/theepauze.

12.00-12.45 uur Lezing Mevr. drs. P. Onderwater: De Nederlandse opperbevelhebber, generaal Snijders en zijn moeizame verhouding met de Nederlandse regering.


12.45-13.45 uur Lunch in het L-gebouw (voor eigen rekening)

13.50-14.35 uurLezing Dr. R. van Meeteren: Tien talen, één leger; De effecten van de nationaliteitenproblematiek op het Oostenrijks-Hongaarse leger vanaf de Ausgleich tot het begin van de Eerste Wereldoorlog.


14.35-15.20 uur Lezing Prof. dr. P. Mevis: Wilhelm II en zijn voorgenomen berechting te Versailles.

15.20-15.35 uur Koffie/theepauze

15.35-16.10 uurLezing Mr. dr .E. Ebben: De slag bij Tannenberg.

16.15 uur Uitreiking deel 18, 19 en 20 van “De Grote Oorlog, Kroniek 1914-1918” aan de heer Ad van Liempt, hoofdredacteur van het televisie-geschiedenisprogramma “Andere Tijden”.

Aansluitend een borrel in “de etage”(L-gebouw, eerste verdieping)
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 17 Mrt 2009 21:10    Onderwerp: Reageer met quote

KORTE INHOUD LEZINGEN

Mevr. dr. I. Kaanen

"Boulevard des Belges" een politiek gebaar, het verhaal van een geslaagde integratie tijdens de Eerste Wereldoorlog


Samenvatting: Tijdens WO I hebben veel Franse steden een van hun straten "Boulevard des Belges" gedoopt. Zo ook bijvoorbeeld in Rouen, de hoofdstad van Normandïe.
Doordat de Belgische regering kon uitwijken naar Normandïe en daar tegelijkertijd ook tienduizenden Belgische vluchtelingen werden opgevangen, ontstonden er nauwe banden tussen de Franse provincie en België.
Waarom deze emigratie naar Normandïe? Wat waren de gevolgen? Een ander aspect van de WO I.

Kort CV: Dr.Isabelle Kaanen-Vandenbulcke, Française van geboorte, is doctor in de geschiedenis en studeerde aan de universiteit van Rouen. (1984).
Ze doceert in Nederland en is schrijfster van Le chemin de la ferme ( 1985), Le ciel rouge ( 1998) en Boulevard des Belges (2008).


Prof. dr. H. Klemann

Hoe de Nederlandse overheid in de Eerste Wereldoorlog de macht van de
buitenlandse kartels wist te breken


Samenvatting: Vóór 1914 was de positie van een aantal buitenlandse, vooral Duitse kartels op de Nederlandse markt haast onaantastbaar. Toen in 1910 het Rheinisch-Westfälische Kohlensyndikat de steenkolenmarkt hier te lande naar zijn hand wilde zetten, was daarover veel commotie in de pers, maar kon eigenlijk niemand er wat aan doen. Ook de staal-, ijzer-,
bruinkool-, cement-, glas- en chemiemarkt werden door buitenlandse kartels gemanipuleerd. Toen Nederland gedurende de oorlog echter aan den lijven moest ondergaan wat de gevolgen konden zijn van het feit dat de voorziening in basisbehoeften in vele gevallen een monopolie was van buitenlandse, in deze oorlogsjaren veelal door vreemde regeringen gemanipuleerde kartels en syndicaten, greep de overheid in. Het was echter niet alleen de overheid die gedurende de oorlogsjaren de kans schoon zag de macht van buitenlandse kartels te breken. Ook het Nederlandse bedrijfsleven zorgde ervoor dat het zijn positie op de eigen thuismarkt versterkte en de positie van vreemde kartels terugdrong. Nederland kreeg in de oorlogsjaren meer een nationale economie dan het ooit tevoren had gehad.

Kort CV: Prof . dr. H.A.M. Klemann (1957) studeerde geschiedenis en economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 1990 promoveerde hij aan de VU op een proefschrift over de Nederlandse handel in de jaren ’30 getiteld ‘Tussen Reich en Empire. Sindsdien was hij verbonden aan de Universiteit van Utrecht en het Nederlands instituut voor Oorlogsdocumentatie, waar hij zich o.a. bezighield met de economische ontwikkeling van Nederland tijdens de tweede wereldoorlog. Sinds enige jaren is hij hoogleraar Sociale en Economische Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Mevr. drs. P. Onderwater

De Nederlandse opperbevelhebber, generaal Snijders en zijn moeizame verhouding met de Nederlandse regering

Samenvatting: Tijdens de Eerste Wereldoorlog was generaal C.J. Snijders als opperbevelhebber van de Nederlandse Land- en Zeemacht de belangrijkste man van Nederland. De mobilisatie van 1914 verliep, mede dankzij zijn inspanningen, voorbeeldig. Toch kreeg hij ook kritiek te verduren: velen vonden hem te autoritair en arrogant. Bij meerdere gelegenheden tijdens zijn vier jaar lange opperbevelhebberschap kwam het tot botsingen tussen Snijders en de regering tot hem uiteindelijk in november 1918, daags voor het einde van de oorlog, ontslag werd verleend. Pauline Onderwater zal in haar lezing ingaan op de verhouding tussen Snijders en de regering tijdens die lange mobilisatieperiode en zo proberen een bijdrage te leveren aan de kennis over deze zeer interessante militair.

Kort CV: Drs. Pauline Onderwater (1983) rondde in 2007 de onderzoeksmaster geschiedenis af aan de universiteit van Amsterdam. Haar specialisatie is Nederlandse militaire geschiedenis in de eerste helft van de twintigste eeuw. Momenteel werkt ze bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie aan een wegwijzer voor archieven van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast is ze bezig met een onderzoek naar de verhouding tussen officieren en soldaten in het Nederlandse leger in de periode 189- 1 1940.

Dr. R. van Meeteren

Tien talen, één leger. De effecten van de nationaliteitenproblematiek op het Oostenrijks-Hongaarse leger vanaf de Ausgleich tot het begin van de Eerste Wereldoorlog

Samenvatting: Het Oostenrijks-Hongaarse leger heeft een slechte pers waar het gaat over zijn prestaties tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gangbare beeld is er een van een serie nederlagen, waarbij het elke keer weer door het Duitse leger geholpen moest worden. De veeltaligheid van het Oostenrijks-Hongaarse leger en de daarmee samenhangende nationaliteiten problematiek wordt door velen gezien als de belangrijkste oorzaak voor een gebrek aan cohesie en gevechtkracht van het leger en daarmee voor het uiteindelijke verlies van de oorlog. In deze bijdrage zal nader ingegaan worden op de nationaliteiten problematiek binnen Oostenrijk-Hongarije.

Kort CV: Dr. Rian van Meeteren (1948) is onafhankelijk adviseur op het gebied van farmaceutische regelgeving en de ontwikkeling van geneesmiddelen. Hij is opgeleid als (bio)chemicus en heeft na zijn promotie aan de Universiteit van Leiden en een postdoc celbiologie in Utrecht meer dan 20 jaar in de farmaceutische industrie gewerkt. In 2001 rondde hij een postdoctorale opleiding farmaceutische geneeskunde af. Sinds 2004 studeerde hij geschiedenis die met een BA aan de Universiteit Leiden in 2008 voorlopig afgerond werd. Op dit moment volgt hij de masteropleiding militaire geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is voorzitter van de Western Front Association Nederland sinds 2004

Prof. dr. P. Mevis

Wilhelm II en zijn berechting

Samenvatting: In het Verdrag van Versailles is een artikel opgenomen aangaande de berechting van keizer Wilhelm. Het betreft hier een enkel verdragsartikel waarin een hele wereld van (mogelijke) berechting bij elkaar is gebracht. Dat doet de nodige vragen rijzen naar de achtergronden en betekenis van dit verdragsartikel als uitvloeisel van onderhandelingen. Voor zover het verdragsartikel mikt op strafrechtelijke berechting van Wilhelm, zou een en ander een vroege voorloper zijn van strafrechtelijke aansprakelijkheid van - in dit geval - de keizer voor een internationaal strafhof. Dat - nimmer gerealiseerd
- perspectief, doet vragen rijzen of een en ander ook maar enigszins denkbaar zou zijn geweest. Had Keizer Wilhelm kunnen worden vervolgd, en ter zake van welke delicten? Hoe dachten de verschillende geallieerden over dit verdragsartikel? In de lezing zal slechts ruimte zijn voor een enkele verkenning vanuit juridisch perspectief van bepaalde aspecten van
deze vroege voorloper van latere, internationale Tribunalen.

Kort CV: Prof. mr. P.A.M. (Paul) Mevis (1959) studeerde Nederlands recht aan de K.U. Nijmegen. Hij promoveerde aldaar in 1989 op een proefschrift over de bescherming van de woning in de strafvordering. Sinds 1997 is hij hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. enj is betrokken bij het SSEW-project inzake de
verkenning van de berechting van Wilhelm. Hij is rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Rotterdam en raadsheerplaatsvervanger in het Gerechtshof Amsterdam. Hij is lid van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (sectie gevangeniswezen) en annotator van de uitgave 'Nederlandse Jurisprudentie. Uitspraken in civiele en strafzaken (NJ)'.


Mr. dr. E. Ebben

De slag bij Tannenberg


Samenvatting; De slag bij Tannenberg; de enige strategische overwinning in WO I ?
Voor de oorlog was heel Duitsland in rep en roer over de "Einkreisung" van Duitsland door de Geallieerden. Dit betekende een strijd op tenminste twee fronten. In 1914 was de Duitse strategie erop gericht om binnen zes weken Frankrijk militair te verpletteren. Daarna zouden
troepen vrijkomen voor de strijd tegen Rusland. Daarvoor werd het overgrote deel van het veldleger ingezet in het westen. In het oosten stond één enkel leger, het achtste, tegen een
overmacht van meer dan twee Russische legers. In deze lezing wordt uiteengezet wat de alternatieven waren, hoe de slag bij Tannenberg verliep en waarom en wat de gevolgen ervan waren.

Kort CV: Mr .dr .Eric Ebben (1959) is advocaat te Amsterdam en universitair docent notariële vakken aan de Vrije Universiteit. Krijgsgeschiedenis is een levenslange passie, de Eerste Wereldoorlog in het bijzonder. Hij heeft eerder in de Kroniek gepubliceerd en is bezig met een boek over de Duitse legerleiding in WO I.
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 17 Mrt 2009 21:11    Onderwerp: Reageer met quote

Inschrijven

U kunt voor deze zeer interessante studiedag inschrijven door overmaking van € 25,- (studenten met opgave studienummer € 12,50) onder vermelding van “Studiedag 2009” met uw naam en adres, op rekening 336468210 (Rabobank Akersloot) van de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog

OF: U kunt ook ‘aan de zaal’ betalen maar u dient zich dan wel te hebben ingeschreven:
Per brief aan het secretariaat van de SSEW; Drs.T.P Sas. Cypresstraat 5, 5213 EN. Den Bosch
Of: per e-mail aan: t.p.sas@orange.nl met vermelding van naam en adres en de toevoeging "Studiedag, betaling aan de zaal”.

Gezien de te verwachte grote belangstelling voor deze studiedag dient u bij betaling aan de zaal rekening te houden met de mogelijkheid dat de studiedag reeds is volgeboekt. Om teleurstelling te voorkomen adviseren wij u dan ook het toegangsbedrag zo spoedig mogelijk over te maken zodat uw deelname gegarandeerd kan worden . Mocht er van overboeking sprake zijn dan zullen wij het bedrag op uw rekening terugstorten en u terzake informeren.


Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij;
Per e-mail; 170137@quicknet.nl of telefonisch bij de voorzitter van de Stichting J.H.J. Andriessen (0251-310159) of bij Mevrouw Trees Ketting Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit t.ketting@fhk.eur.nl


Bereikbaarheid

Per auto:
Neem vanaf de A-16 (vanaf beide richtingen) de afslag 'Centrum' (afritnummer 25). Volg op de rotonde Kralingse Plein de borden 'Centrum' (Abram van Rijckevorselweg). Ga bij de eerstvolgende verkeerslichten rechtsaf (Burgemeester Oudlaan). Opnieuw eerste weg rechts, na tramlus (zie plattegrond EUR Woudestein). Parkeerterrein (betaald parkeren).

Per openbaar vervoer:
- met tram 21 richting De Esch. Uitstappen halte Woudestein, 5 minuten lopen
- met tram 7 richting Woudestein of Burg. Oudlaan. Uitstappen bij eindpunt.
- met metro richting Spijkenisse/Slinge. Op station Beurs overstappen op metro richting Capelle a/d IJssel, Ommoord of Nesselande. Uitstappen halte Kralingse Zoom, 10 minuten lopen.De Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog werd opgericht met het doel een bijdrage te leveren aan het inlopen van de achterstand in Nederland met betrekking tot de kennis over de Eerste Wereldoorlog.

Zij tracht dit te bereiken door onder andere;

• Het uitgeven van een jaarboek(en) “De Grote Oorlog, Kroniek 1914-1918”.
• Het organiseren van studiereizen, studiedagen, congressen en lezingen.
• Het publiceren van artikelen via een eigen website (www.ssew.nl)
• Het beschikbaar stellen van een eigen researchafdeling.
• Het beschikbaar stellen van publiciteitsruimte voor artikelen over de Eerste Wereldoorlog t.b.v. auteurs en studenten in het jaarboek van de stichting.
• Het publiceren van een nieuwsbrief voor donateurs.
• Het beschikbaar stellen van een SSEW prijs van E 1000,- en publicatie in boekvorm aan de student met de, naar het oordeel van een jury, beste master/doctoraal scriptie over een onderwerp betreffende de Eerste Wereldoorlog.
• Het doen van onderzoek en het uitwerken van projecten betreffende de Eerste Wereldoorlog.

De Stichting kent geen leden. Men kan wel donateur worden en onze doelstellingen ondersteunen. Men kan zijn/haar donatie van minimum E 13,50 storten op rekening 336468210 van de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog.

Bestuur:
J.H.J. Andriessen (voorzitter)
H.Van der Linden (vice-voorzitter)
Lkol. b.d. H.A. van der Zande (penningmeester
Drs. T.P. Sas (secretaris)
Dr.M.Kraaiestein (lid)
Dr. P.Pierik (lid)
Ir. E.R.J. Wils (lid)

Raad van Advies:
Prof. dr. P.Romijn
Prof. dr. H.Klemann
Lt. Gen. b.d der artillerie.Prof. W. Loos.

Jury scriptieprijs:
Prof, dr. H.Klemann.
Prof. dr. W.Klinkert
Dr. I Tames
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
EelkeGeregistreerd op: 16-5-2007
Berichten: 170

BerichtGeplaatst: 11 Mei 2009 20:11    Onderwerp: Reageer met quote

Ik verwacht ,net als voorgaande jaren, een interessante dag. Gezien de voorgaande edities weet ik wel zeker dat ik niet teleurgesteld zal zijn.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Nederland tijdens WO1 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group