Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Mort Pont de l'Union a Nieuwpoort

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Nieuwpoort, de kust en hinterland Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
rud10



Geregistreerd op: 27-2-2008
Berichten: 48

BerichtGeplaatst: 28 Feb 2009 21:22    Onderwerp: Mort Pont de l'Union a Nieuwpoort Reageer met quote

geacht forum,
Verheyen Laurent Eugeen
Soldaat 2de klas mil 1904 stamnr 53807???
7de linieregiment 3/4
Geboren te Dworp op 1/06/1884
en overleden 21/10/1914 in Nieuwpoort
Hij wordt vermeld in de archieven van Schilde omdat zijn vrouw
daar verbleef tijdens de oorlogsjaren.
Kan hier iemand iets meer over vertellen"Mort Pont de l'Union a Nieuwport"
wederom bedankt
Rudi
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5846
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 28 Feb 2009 21:28    Onderwerp: Reageer met quote

Dat is de Uniebrug bij Mannekensvere
Toneel van verwoedde wanhopige Belgische
oct 14 gevechten om de Duitsers
te beletten de ijzer over te steken .

Verheyen Laurent Eugeen zal daar
aan de uniebrug bij die gevechten gevallen zijn.






Monument voor het 7de linie reg

zie voor meer foto’s volgende link
http://forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?p=216206#216206

Ook de plaats waar de Franse fusiliers marins midden dec 1914 ,
(Na hun heldhaftige strijd te Diksmuide oct 14)
met behulp van kanonneerboten uit Duinkerke gekomen
de Duitsers uit het nabijgelegen Sint Joris terug naar Mannekensvere over de ijzer joeg .


@+
Patrick
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch


Laatst aangepast door Patrick Mestdag op 28 Feb 2009 22:03, in toaal 4 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
rud10



Geregistreerd op: 27-2-2008
Berichten: 48

BerichtGeplaatst: 28 Feb 2009 21:50    Onderwerp: wederom dank Uwel Reageer met quote

Wederom duizendmaal dank
Rudi
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
rud10



Geregistreerd op: 27-2-2008
Berichten: 48

BerichtGeplaatst: 28 Feb 2009 22:16    Onderwerp: waar zijn deze gesneuvelde begraven? Reageer met quote

waar zijn deze gesneuvelde begraven?
heb al gezocht maar vind het niet.

nogmaals dank
Rudi
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Luc Klaps



Geregistreerd op: 26-9-2007
Berichten: 981
Woonplaats: Genk

BerichtGeplaatst: 28 Feb 2009 22:53    Onderwerp: Reageer met quote

Het 7de Linieregiment diende al onder de Britse Generaal Wellington bij Waterloo in 1815.
Tijdens WOI was het een onderdeel van de 2de Divisie onder Generaal Dossin en het werd begin oktober 1914 ingezet bij de verdedigingslijn achter de Dijle (fort van Waver) en later bij de fortengordel rond Antwerpen.

Grafmonument Generaal E. Dossin te Sint-Joris
Er bevindt zich een grafmonument van luitenant-generaal baron E.J.H. Dossin de St.-Georges op het St.-Jorisplein (rechts van de St.-Georgiuskerk) te Sint-Joris (Nieuwpoort).
Technische beschrijving :
Een hardstenen gedenkplaat in een nis in een geelbakstenen muur dient als grafmonument van luitenant-generaal baron E.J.H. Dossin de St-Georges. Voor het graf staat een gemetselde bloembak.
(Bron : JABOBS M., "Zij, die vielen als helden", Brugge, 1996, 2 delen - Uitgave Provincie West-Vlaanderen)
Tijdens de eerste dagen van de Slag aan de IJzer (oktober 1914) werd het 7de Linieregiment o.a. ingezet bij Mannekensvere (Middelkerke), in het gevecht bij Lombardsijde (november 1914) en bij St.-Joris. Op 19 oktober 1914 werd de Uniebrug aan de Brugsesteenweg – zijnde de weg naar Mannekensvere – opgeblazen, toen die onhoudbaar werd onder de aanhoudende Duitse stormlopen.

19 oktober 1914
Luchtverkenners meldden dat het gros van de rechtervleugel van het Vierde Duits Leger o.l.v. Albrecht von Würtemberg de IJzer naderde. Sint-Joris werd zwaar beschoten en door Duitse infanterie bestormd. Omstreeks 10 uur werd de Uniebrug aldaar door een zware ontploffing buiten gebruik gesteld, waarna Mannekensvere volledig werd ontruimd en de Belgische soldaten van het 7de Linie naar de linkeroever terugtrokken.

7e EN 17e LINIE
HUNNE GESCHIEDENIS

Bij de mobilisatie vormt het 7e, met het gemobiliseerd 27e, de infanterie van de 7e gemengde brigade, onder ‘t bevel van Generaal Drubbel.
Het 7e is voor ‘t eerst in den strijd gewikkeld tijdens den eersten uitval uit Antwerpen; zijn IIe bataljon, inzonderheid, levert den 26n Augustus een verwoed gevecht omstreeks Wespelaar.
Gedurende den 2n uitval uit Antwerpen speelt de 7e gemengde brigade een uiterst schitterende rol. Bij den dageraad van 9 September verovert het Aarschot en bemeestert er 400 gevangenen en een overvloedigen buit.
De dag van den 10n moest bijzonder roemrijk worden. Na eene reeks zware gevechten gelukken de regimenten der brigade er in, bij den dageraad, de hoogten te veroveren die hun doel, Leuven, rechtstreeks bestrijken. Besloten dit prachtig succes door te drijven, heeft Generaal Drubbel zijn bevelen gegeven om den aanval in den vroegen morgen te hernemen, doch ‘s nachts ontvangt hij vanwege de divisie het bevel om zich zoo spoedig mogelijk naar Aarschot terug te trekken. Haar onstuimige opruk heeft immers de 7e Brigade, in vergelijking met de andere troepen der 2e Legerdivisie, in een gevaarlijken uitsprong geplaatst.
‘s Anderendaags hervatten het 7e en het 27e den aanval. Niettegenstaande den hardnekkigen weerstand en de tegenaanvallen van den vijand, die steeds aangroeit, dringen zij flink vooruit... wanneer hun nogmaals het teleurstellend bevel om zich terug te trekken bereikt.
Tijdens het beleg van Antwerpen zou de 7e gemengde brigade hard beproefd worden. De stoïsche weerstand van hare bataljons in de tusschenruimte Walem, Sint-Katelijne-Waver, en daarna op de Nete kostte hun zware verliezen.
De razende strijd aan den IJzer gaf aan het 7e (1) de gelegenheid om het toppunt van den roem te bereiken. Onder de aansporing van zijn dapperen commandant, Kolonel Delobbe, was zijne verdediging van de omgeving van de Eendrachtsbrug voor Sint-Joris-bij-Nieuwpoort zoo subliem dat het regiment de groote eer verdiende zijn vaandel - het eerste van het gansche Belgische leger - met de Leopoldsorde gedecoreerd te zien.

(1) Omstreeks half October waren het 7e en het 27e tot een enkel regiment versmolten geworden.

Opgezweept door de Koninklijke hulde, levert het 7e de volgende dagen heldhaftige gevechten, inzonderheid bij den tegenaanval te Ramskapelle (30 October) en bij den aanval te Lombardsijde (4 November).
Gedurende den stabilisatieoorlog bezette het 7e de sectors van Ramskapelle, St-Jacobs-Kapelle en zijn berucht bruggenhoofd, Nieuwkapelle, Steenstraat, Diksmuide, Reigersvliet, Oudstuivekens-kerke, Boezinge. Overal onderscheidde het regiment zich door zijn uitstekende moreel en zijn buitengewoon werkvermogen.
In December 1916 werd het 7e ontdubbeld in het 7e en het 17e.
Tijdens de « heilige wacht » overlaadden de prachtige patrouilleursgroepen van het 7e (luitenant Verbist) en van het 17e (luitenant Meeus) zich met roem door een lange reeks stoutmoedige en soms roekelooze raids. In den nacht van 28 op 29 October 1917 nam een detachement van 5 pelotons het beruchte kasteel van kilometerpaal 19 stormenderhand in en bemachtigt er een twintigtal gevangenen en materieel.
Bij den dageraad van 28 September 1918 bevinden het 7e en het 17e zich op den rechtervleugel van het Belgisch leger, waar zij aansluiten met de Britsche troepen. Onstuimig, onweerstaanbaar stormen zij vooruit, wijl zij in hun vaart alles overhoop werpen: van ‘s middags af waren alle doelen bereikt. Den 29n, na een bloedigen stormloop, wordt Moorslede ingenomen. Den 1n October verovert een bataljon van het 17e St-Pieter en, met een stoutmoedigen voorsprong op de andere troepen dringt het door tot voor de Flandern-Stellung.
Na eenige dagen rust, noodig om de erg gedunde eenheden opnieuw samen te stellen, rukken het 7e en het 17e, den 16n October op, bij de 2e phase van het bevrijdingsoffensief.
Eene reeks levendige gevechten bakenen den zegevierenden vooruitgang van het 7e en het 17e af tot de onmiddellijke omgeving van Gent, waar zij worden verrast door den stralenden dageraad van de Eindoverwinning.
In de plooien van het vaandel van het 17e schitteren in gulden letters de roemvolle vermeldingen: Sint-Joris-bij-Nieuwpoort - IJzer - Moorslede - Antwerpen - Lombardsijde.
Majoor stafbrevethouder DENDAL,
Commandant der I/1V van het 7e, later, in December 1916, 5e compagnie van het 17e.

Gedenkteken voor het 7de Linieregiment te Sint-Joris
De stoere soldaat, op de linkeroever, herinnert sinds 1932 aan de doden tijdens de Eerste slag aan de IJzer en slag van Lombardsijde.
Technische beschrijving :
Op een aarden platform met toegangstrappen staat een geprofileerde sokkel met een vooruitspringend deel. Hoog rijst een massief beeld van een soldaat op, die dreigend kijkt in de richting van de IJzer, de handen gevouwen over het geweer, in militaire houding, alsof hij eerbetoon brengt aan zijn overleden makkers.
(Bron : JABOBS M., "Zij, die vielen als helden", Brugge, 1996, 2 delen - Uitgave Provincie West-Vlaanderen)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Luc Klaps



Geregistreerd op: 26-9-2007
Berichten: 981
Woonplaats: Genk

BerichtGeplaatst: 28 Feb 2009 23:13    Onderwerp: Reageer met quote

Patrick

Staat deze gesneuvelde niet in BWG?

--
Met vriendelijke groet,
Luc Klaps
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
rud10



Geregistreerd op: 27-2-2008
Berichten: 48

BerichtGeplaatst: 01 Mrt 2009 8:19    Onderwerp: Dank U Wel Reageer met quote

Dank U Wel aan iedereen
dit foruum is wonderbaarlijk voor een groentje als ik
Rudi
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Paddy



Geregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 01 Mrt 2009 15:22    Onderwerp: Reageer met quote

Verheyen Laurent Eugene, 7é Linie III/4, legernummer 53.608 zou volgens de "3é Officiele lijst van het Rode Kruis" Tienen als woonplaats hebben gehad.
Hij heeft bij mijn weten geen bekende begraafplaats net zoals zoveel gesneuvelden van de Ijzerslag. Misschien biedt zijn militair dossier uitsluitsel maar daarvoor zul je wel naar het legermuseum te Brussel moeten.
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
rud10



Geregistreerd op: 27-2-2008
Berichten: 48

BerichtGeplaatst: 01 Mrt 2009 17:20    Onderwerp: Reageer met quote

Hoi Paddy,

In de gemeentearchieven van schilde wordt vermeld dat laurent woonde in de Emile Wittemannstraat te Schaarbeek,ik weet wel dat zijn vader overleden is te Tienen

Ik heb al navraag gedaan bij
HRG-A/N archieven in Evere

toch bedankt

Rudi
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Nieuwpoort, de kust en hinterland Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group