Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

François Joseph Delrez

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Personen Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Luc KlapsGeregistreerd op: 26-9-2007
Berichten: 981
Woonplaats: Genk

BerichtGeplaatst: 23 Mrt 2008 23:20    Onderwerp: François Joseph Delrez Reageer met quote

François Joseph Delrez

Niet één maar twee ongelukkige verdedigers van “La forteresse de Liège”.

Het Fort van Fléron behoort tot één van de zes grotere forten, waaronder ook het meer bekende Fort van Loncin, die deel uitmaakten van de fortengordel rond Luik, van in totaal 12 nieuwgebouwde forten, en de 2 oudere forten La Citadel en La Chartreuse die ook in de verdedigingslinie werden opgenomen. Het fort van Fléron werd ontworpen door de bekende militair ingenieur en luitenant-generaal Henri Alexis Brialmont (1821-1903), na een besluit van de Belgische overheid op 14 juni 1887 om een fortengordel te bouwen rond de steden Luik en Namen. Reeds 4 jaar later waren de fortificaties te Luik en Namen klaar en werd Luik omringd door een 52 km lange fortengordel (met 4 à 6 km tussenruimte tussen de forten en 6 km van het stadcentrum). De fortengordel rond Luik kon de Duitsers echter maar enkele dagen tegenhouden. In de gordel rond Luik bevonden zich ongeveer 3.000 Belgische soldaten onder bevel van Georges Leman, aangevuld met nog eens 23.000 manschappen van de 3de Belgische divisie en de 15de gemengde brigade, die de tussenliggende ruimten tussen de forten moesten verdedigen.Foto van http://60gp.ovh.net/~fortdelo/

Op 4 augustus 1914 valt Het Duitse leger België binnen. Een dag eerder heeft de regering in Brussel geweigerd het Duitse rijk vrije doorgang te verlenen om Frankrijk aan te vallen.
Reeds tijdens de nacht van 4 augustus 1918 werd de fortengordel rond Luik aangevallen, en vooral op 5 augustus werd er zwaar strijd geleverd maar dit was langs Duitse kant geen succes zodat voor een meer centrale aanval op Luik werd geopteerd. In de loop van de avond van 6 augustus gaf het Belgische veldleger de strijd rond Luik op en vervoegde het de hoofdlegermacht in de vierhoek Tienen-Leuven-Perwez-Waver. Het vestingsleger bleef evenwel in de forten.

In de ochtend van 7 augustus begon de opmars van de Duitsers, ondermeer doordat de kanonnen van het fort Fléron bleven zwijgen. Ondanks moedige tegenstand van de Belgische 3de Legerdivisie ten oosten van Luik en in de heuvels errond, rukte de 14de Brigade van het Duitse Leger onder bevel van generaal Friedrich von Wussow verder op. Von Wussow sneuvelde en Ludendorf nam het bevel over en veroverde de stad Luik. Honderden verdedigers gaven zich over en ook andere Duitse eenheden trokken even later de stad Luik binnen.

Door het inzetten van zeer zwaar Duits geschut vielen nadien de forten rond Luik één na één. Het fort van Fléron viel op 14 augustus. Hoogtepunt voor de Duitsers, was het fort van Loncin dat op 15 augustus een voltreffer kreeg van Dikke Bertha von Krupp, een 420 mm kanon dat een 800 kg wegende granaat midden in de munitiekamer deed exploderen. Generaal Gerard Leman (1851-1920) die zich in dit fort bevond, raakte gewond door de ontploffing, en werd ‘bewusteloos’ krijgsgevangen genomen. Hij verbleef tot het eind van de oorlog in gevangenschap in Magdeburg en werd bij zijn terugkeer in België als een held onthaald. Door de ontploffing in het centraal gedeelte van het fort kwamen er ongeveer 250 Belgische militairen om onder het puin, en waarvan er nog steeds een groot aantal bedolven liggen in deze catacomben. De site werd uitgeroepen tot nationaal necropool. Met de val van het fort van Loncin kwam ook de strijd om de forten van Luik ten einde.Bidprentje in bezit.

Zo'n eervolle terugkeer naar België was François Joseph Delrez, geboren te Rafhay-Olne op 8 december 1886, echter niet gegund. Deze soldaat-artillerist (2de klasse, mil. 1906) verdedigde mee het fort van Fléron (stamnummer L/33.431). Hij werd door de Duitsers krijgsgevangen genomen maar stierf in het krijgsgevangenenkamp van Soltau op 1 oktober 1918 op 32-jarige leeftijd, zogenaamd door een griepinfectie. Joseph Delrez was één van de 11.373 Belgische militairen die in Soltau in gevangenschap hebben gezeten. Hij rust op het gemeentelijk kerkhof van Dinklage, Afdeling 4, R. 11, in graf nr. 848.Het Lager Soltau, eigenlijk twee samengevoegde gevangenenkampen, was tijdens de eerste wereldoorlog het grootste krijgsgevangenenkamp in Duitsland. Het werd opgericht in de winter 1914-1915 en telde niet minder dan 70 barakken, waar voornamelijk Franse, Russische en Belgische soldaten, maar soms ook burgers, werden ondergebracht. De gevangenen moesten veelal in de omgeving nieuwe bouwwerken uitvoeren, zoals bijv. de “Rodelbahn in het Soltauer Böhmewald“ die in 1915 werd gebouwd. Er bestond de mogelijkheid een doorgangspas te bekomen waardoor men onder toezicht in het nabijgelegen Soltau inkopen kon doen. Het kamp had een eigen kerk, een theater en er werden ‚zelfs‘ universitaire lezingen gehouden. In de zomer van 1920 werd het kamp gesloten, de gronden en de barakken verkocht. In juni 1921 verlieten de laatste gevangenen het kamp. Tegenwoordig herinnert alleen nog een gedenksteen op het Gevangenenkerkhof aan het kamp Soltau waar er ongeveer 1.400 personen begraven liggen.

...

Foto’s van www.lostplaces.be

Het fort van Fléron is nu grotendeels onder de grond verdwenen nadat er een woonwijk is gebouwd. "Le Petit Musée de Fléron", gevestigd in een oude hooizolder en oud duivenhok, toont ondermeer voorwerpen, foto's, documenten over het fort van Fléron in 1914 (en 1940), maar ook over de geschiedenis en het sociaal leven van Fléron in het algemeen. Een bezoekje aan de Rue de Magnée 155 C te Fléron is enkel mogelijk na afspraak met espace.jacqmin@skynet.be.

Ook voor zijn naamgenoot François Joseph Delrez, geboren op 15 februari 1884 te Vielsalm, was het lot veel minder gunstig. Deze wachtmeester, BV 1903, foerier (stamnummer L/31.386, klasse VdC 1903) sneuvelde in het Fort van Loncin op 15 augustus 1914. Hij werd begraven te Loncin (F.R. 4945).

Op 17 augustus 1914 konden het Duitse 2de en 3de leger in navolging van het 1ste hun opmars voortzetten. De gehele Duitse rechtervleugel voor de aanval van het Schlieffenplan was nu weer in beweging. Dit betekent dat de vesting Luik de Duitsers een week langer had opgehouden dan de voorziene 3 dagen, dus genoeg opdat het Franse leger zich kon hergroeperen.

met vriendelijke groeten
Luc Klaps
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
wsegers1Geregistreerd op: 2-9-2007
Berichten: 339

BerichtGeplaatst: 24 Mrt 2008 14:42    Onderwerp: Reageer met quote

Nu mijn zoektocht naar de bemanningsleden van het fort Loncin op het einde loopt, ga ik het uitbreiden naar alle Luikse forten. Als je nog namen hebt van andere bemanningsleden te luik, stel ik het ten zeerste op prijs als je deze mij kon mededelen.

Ps Je link naar Lostplaces werkt bij niet.

Mvg Willem
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Luc KlapsGeregistreerd op: 26-9-2007
Berichten: 981
Woonplaats: Genk

BerichtGeplaatst: 24 Mrt 2008 15:16    Onderwerp: Reageer met quote

Even een kleine rechtzetting.

Foto’s van www.lostplaces.de.

met vriendelijke groeten
Luc Klaps
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
AOK4Geregistreerd op: 10-11-2006
Berichten: 2554
Woonplaats: Wevelgem

BerichtGeplaatst: 24 Mrt 2008 15:51    Onderwerp: Re: François Joseph Delrez Reageer met quote

Luc Klaps @ 23 Mrt 2008 23:20 schreef:
...
Zo'n eervolle terugkeer naar België was François Joseph Delrez, geboren te Rafhay-Olne op 8 december 1886, echter niet gegund. Deze soldaat-artillerist (2de klasse, mil. 1906) verdedigde mee het fort van Fléron (stamnummer L/33.431). Hij werd door de Duitsers krijgsgevangen genomen maar stierf in het krijgsgevangenenkamp van Soltau op 1 oktober 1918 op 32-jarige leeftijd, zogenaamd door een griepinfectie. Joseph Delrez was één van de 11.373 Belgische militairen die in Soltau in gevangenschap hebben gezeten. Hij rust op het gemeentelijk kerkhof van Dinklage, Afdeling 4, R. 11, in graf nr. 848.
...
In de zomer van 1920 werd het kamp gesloten, de gronden en de barakken verkocht. In juni 1921 verlieten de laatste gevangenen het kamp.
...


Enkele opmerkingen:
Waarom "zogenaamd"? Vanaf 1918 was er een wereldwijde griepepidemie die in alle legers en iedere bevolkingslaag woedde, zeker ook bij slecht gevoede krijgsgevangenen in Duitsland.

Ik kan me niet voorstellen dat de laatste gevangenen pas in juni 1921 het kamp verlaten hebben. De wapenstilstand van 11 november 1918 bepaalde (als ik me niet vergis) dat alle geallieerde krijgsgevangenen onmiddellijk vrijgelaten moesten worden. Het lijkt me wel mogelijk dat het kamp als zogenaamd Dulag (Durchgangslager) gedient heeft voor Duitse krijgsgevangenen die terugkeerden uit geallieerde kampen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Luc KlapsGeregistreerd op: 26-9-2007
Berichten: 981
Woonplaats: Genk

BerichtGeplaatst: 24 Mrt 2008 17:56    Onderwerp: Reageer met quote

AOK4.

Bedankt voor de opmerkingen.

Nadat ik het volgende gelezen en beluisterd had vond ik toch dat een "griepinfectie onder de geïnterneerden" (bidprentje) enigszins zacht is uitgedrukt.
Het werd me een beetje te veel toen ik las dat het kamp bijna een echt dorp was... en waar was de dorpsdokter dan?
Enfin, je begrijpt wat ik wil zeggen...

... Zu den häufigsten Todesursachen im Lager zählten Tuberkulose und Lungenentzündung. Unterbringung und Krankenversorgung waren mangelhaft, oft starben die Gefangenen am Tag oder wenige Tage nach ihrer Einlieferung ins Lazarett. Die Soltauer Kriegsgefangenen wurden im Bergbau und in den Salzminen eingesetzt. Ehemalige Lagerinsassen berichteten, dass sich Internierte selbst Verletzungen zugeführt hätten, um nicht in den extrem gesundheitsbelastenden Kaliwerken arbeiten zu müssen.

Die Berichte von ehemaligen Kriegsgefangenen verdeutlichen die katastrophalen Bedingungen in Soltau. Sie haben über die untenstehenden Buttons die Möglichkeit die Berichte eines belgischen und eines englischen Soldaten zu hören.

Auszüge aus den Erinnerungen des ehemaligen belgischen Kriegsgefangenen Ernest de Laminne
Aus: Chevalier Ernest de Laminne, Notes et Impressions de captivité. Contribution à l’histoire de la Kultur, Liège, 1919, S. 135-137
Übersetzung: Mathilde Reumaux, Rosmarie Beier-de Haan

http://www.dhm.de/ausstellungen/zuwanderungsland-deutschland/migrationen/mp3/hs6.mp3

Auszüge aus den Erinnerungen des ehemaligen britischen Kriegsgefangenen Ernest Walwyk
The Papers of E Walwyk
London, Imperial War Museum, Department of Documents
Übersetzung: sydem Berlin

http://www.dhm.de/ausstellungen/zuwanderungsland-deutschland/migrationen/mp3/hs6.mp3


Misschien ligt hier het antwoord op je bedenking van de datum "1921".

Mit dem am 03.03. 1918 geschlossenen Friedensvertrag von Brest-Litowsk zwischen Russland und Deutschland begann die Rückführung der russischen Kriegsgefangenen von 1,4 Millionen, die sich in Deutschland befanden. Es wurden bis zum Waffenstillstand, der am 11. 11. 1918 ' geschlossen wurde, etwa 800 000 in ihre Heimat gebracht. Der Waffenstillstand verbot vorerst die weitere Auslieferung der russischen Kriegsgefangenen. Die Kriegsgefangenen anderer Länder wurden in ihre Heimat entlassen.
In den Lagern brachen Unruhen aus und die Autorität der deutschen Bewacher war durch die militärische Niederlage des Deutschen Kaiserreiches bedroht. Viele Kriegsgefangene begaben sich auf eigenen Faust auf den Weg nach Hause, woraus ein Chaos auszubrechen drohte. Um dies zu verhindern, übernahmen in den Lagern die alten Offiziere der Kriegsgefangenen die Führung und stellten die militärische Ordnung wieder her. Dies gelang jedoch nicht in den russischen Lagern, wo sich viele ohne Regelung auf den Heimweg machten.


Lager Soltau
Geschrieben von Michael Grube
Mittwoch, 08 August 2001

Selbst im eigenen Landkreis ist das Lager Soltau recht unbekannt. Sicherlich gehört es auch nicht gerade zu den "Glanzlichtern" in der Geschichte der Heidestadt.

Bereits zum Ende des Winters 1914/1915 wurde dieses Lager fertiggestellt. Streng genommen handelte es sich um zwei getrennte, räumlich eng beieinander liegende Läger mit insgesamt mehr als 70 Baracken, eigener Wasser- und Elektrizitätsversorgung. Beide Lager waren mit einem doppelten Drahtzaun umzäunt, zwischen den Lagern lief die sog. Mittelstraße.

Das Lager gehörte zum X. Armeekorps, Lagerkommandant war Generalmajor z.D. Rübesamen. Zigtausende Gefangene waren hier interniert, davon viele Franzosen und die allermeisten Belgier. Doengens listet 1929 in seinem Werk "Kriegsgefangene Völker" die folgenden Zahlen auf:

Nationalität Offiziere Mannschaften
Franzosen 3 27.462
Russen 15 26.246
Belgier 0 11.373
Engländer 1 4.702
Serben 0 2.353
Rumänen 0 91
Italiener 0 1.232
Portugiesen 0 114
Zivilpersonen 215

Die meisten Gefangenen waren Soldaten, aber auch einige Zivilisten waren hier interniert. 1915 wurde von den Gefangenen u.a. die Rodelbahn im Soltauer Böhmewald gebaut. Obwohl es sich natürlich um Gefangenschaft handelte, waren die Bedingungen lange nicht so schrecklich wie in den Lagern des Dritten Reiches. So gab es z.B. die Möglichkeit, einen Passierschein zu bekommen, um im nahen Soltau unter Aufsicht einzukaufen. Auch eine Kirche , ein Theaterzelt und sogar universitäre Vorlesungen gab es im Lager. Die Zeiten waren wohl noch etwas "ritterlicher". Ich möchte damit nichts beschönigen, war aber verwundert über diese Dinge und habe sie deshalb erwähnt.

Im Sommer 1920 wurde das Lager Soltau geschlossen, das Land und die Baracken wurden verkauft. Im Juni 1921 verließen die letzten Gefangenen das Lager. Die Natur ergriff wieder Besitz von der Soltauer Heide, die Erinnerung verblasste. Erst nach dem zweiten Weltkrieg "rührte" sich hier wieder etwas.

Heute erinnert nur noch ein Denkmal auf dem Gefangenenfriedhof an das Lager Soltau, rund 1.400 Gefangene wurden hier beigesetzt. Auf dem ehemaligen Lagergelände befindet sich heute der Soltauer Vorort Friedrichseck und nur etwa 200 Meter weiter der bekannte Heidepark Soltau.

Ebenfalls nur einige hundert Meter entfernt befand sich während der NS-Zeit das Lager Wolterdingen.

Quellen (Auszug):
- Kriegsgefangene Völker, W.Doegen, Berlin 1921
- Garnisonsgeschichte der Stadt Soltau 1913-1945, Willy Klapproth
- Lager Soltau, Klaus Otte
- Soltau in der Weimarer Republik, im Dritten Reich und in der Nachkriegszeit, Stadt Soltau
- eigene Recherchen

Ook op Wikipedia http://de.wikipedia.org/wiki/Lager_Soltau vind je deze gegevens.

Klaus Otte: Lager Soltau. Das Kriegsgefangenen- und Interniertenlager des Ersten Weltkrieges (1914-1921). Soltau : Mundschenk, 1999. ISBN 3-933802-01-6
Het boek van deze inmiddels overleden auteur is nog te verkrijgen.

Kijk ook eens op

http://www.geschichtsatlas.de/~ga30/kriegsgefangene.htm
http://users.telenet.be/Meesteremy/Eerste%20Wereldoorlog.htm
http://www.dhm.de/ausstellungen/zuwanderungsland-deutschland/migrationen/rooms/0402.htm

Wat een bidprentje van een artillerist van het fort van Fléron toch voor interesse kan opwekken.
Je moet maar Joseph Delrez heten!


met vriendelijke groeten
Luc Klaps
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Luc KlapsGeregistreerd op: 26-9-2007
Berichten: 981
Woonplaats: Genk

BerichtGeplaatst: 10 Feb 2010 9:25    Onderwerp: Reageer met quote

Familiebezoek te Hannover laat me toe op 17/18.02.2010 Soltau te bezoeken en op het gemeentelijk kerkhof van Dinklage, Afdeling 4, R. 11, bij het graf nr. 848 van François Joseph Delrez een bloemetje neer te leggen.

En of de Rodelbahn in het Soltauer Böhmewald wordt bezocht weet ik nog niet.

--
Met vriendelijke groet,
Luc Klaps
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Personen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group